Un brot de coronavirus provoca una quinzena de morts a una residència de Mataró. L’Ajuntament reclama la medicalització de la residència de gent gran Gatassa que depèn de la Generalitat, des d’on reconeixen que la situació és “molt complicada”
Segons el Capgròs, salten les alarmes per la situació que s’està vivint a la residència de gent gran Gatassa de Mataró. Malgrat que fins la setmana passada el panorama semblava estable, en les darreres 72 hores s’hi ha produït una elevada xifra de defuncions entre els residents, molt probablement provocades per un brot de coronavirus. Segons indica el Capgròs, la xifra, a data de dilluns dia 6, podria elevar-se a una quinzena de de morts. Les dades no han estat confirmades oficialment per la Generalitat, de qui depèn el centre geriàtric, des d’on tanmateix reconeixen que la situació en aquest equipament és “molt complicada“.
La situació a la residència de la Gent Gran Gatassa és preocupant. Així ho afirmen els Departaments de Salut i el d’Afers Socials. La Generalitat treballa, a hores d’ara, en un pla específic per aquest centre. Entre avui i demà es portarà a terme la desinfecció de tot l’equipament, situat al barri de Cerdanyola. També, ja es va fer arribar més d’un miler d’unitats de material sanitari. En concret, s’ha dotat el centre de 480 mascaretes de diversos tipus, 280 guants, 150 bates i 8 ulleres. La residència Gatassa, que actualment compta amb prop de 110 residents, està gestionada per l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials (ICASS), del departament d’Afers Socials. Des del consistori mataroní han mostrat la seva enorme preocupació per com s’està gestionant la situació, acusen a la Generalitat de descoordinació i de manca de resposta, i han demanat urgentment la medicalització de la residència i la desinfecció de les instal·lacions.
Divendres passat, dia 3, en una trobada telemàtica amb periodistes, l’alcalde de Mataró, David Bote, assegurava que la situació a les prop de 40 residències geriàtriques públiques i privades de Mataró estava controlada i que no hi havia cap brot de covid-19, tot i que sí es tenia constància d’almenys una defunció causada pel virus a la residència Gatassa. Semblava, per tant, que a la capital del Maresme no s’estaven vivint crisis com les patides a municipis com Badalona, Santa Coloma de Gramenet o Olesa, on hi ha hagut brots que han provocat desenes de defuncions a centres geriàtrics. Durant aquest cap de setmana, però, el panorama ha canviat totalment i s’ha fet molt més preocupant, tal i com apunten fonts de l’Ajuntament.
A partir del mateix divendres a la tarda, l’Ajuntament va començar a rebre informacions tant des de la pròpia residència Gatassa com de familiars de residents que assenyalaven un empitjorament de la situació. Des de llavors, i durant tot el cap de setmana, l’alcalde ha mantingut converses amb representants del departament d’Afers Socials, el departament de Salut i amb Protecció Civil, arribant a la conclusió des de bon principi que des de la Generalitat “no sembla tenir cap control sobre el que hi està passant”, segons apunten fonts municipals.
Bote va adreçar dissabte dues cartes al conseller d’Afers Socials, Chakir El Homrani, i a la consellera de Salut, Alba Vergés, per reclamar-los informació al detall, però no ha rebut resposta. L’alcalde també s’ha mantingut en contacte amb el Delegat del Govern de la Generalitat a la província de Barcelona, Juli Fernàndez, a qui ha transmès la seva preocupació i malestar pel que, a tenor seu, és una clara manca de coordinació entre Salut i Afers Socials en la gestió d’àmbits com les residències geriàtriques. Fonts municipals apunten que els dos departaments “s’estan passant la pilota” sense facilitar informació sobre els fets que es viuen a centres geriàtrics com el de Gatassa, sense assumir responsabilitats ni donar una resposta adequada.
Medicalització i desinfecció de la residència
L’alcalde ha demanat oficialment que es medicalitzi la residència Gatassa, perquè rebi el tractament de centre sanitari i es pugui atendre els seus residents seguint protocols propis de centre mèdic. També ha reclamat que es desinfectin les instal·lacions. Des del consistori es tenen dubtes que a residències com aquesta s’hagin aplicat totes les mesures necessàries per intentar aturar el possible brot, per exemple fent un correcte aïllament dels pacients que han contret el virus. També tenen constància que fins ara els seus professionals han treballat sense tot el material de protecció necessari. Malgrat que oficialment Gatassa, com a centre geriàtric assistencial, compta amb més de 200 places, avui hi ha poc més d’un centenar d’usuaris, ja que un nombre elevat dels residents presenten un alt grau de dependència i la plantilla, que depèn d’Afers Socials, no és prou elevada per atendre a un nombre més alt de residents. En els darrers anys, diverses forces polítiques del consistori i també entitats veïnals han reclamat més dotació de pressupost i de personal per aquest centre. La setmana passada, arran de tenir coneixement d’una defunció per COVID19 a Gatassa, l’AV de Cerdanyola va reclamar que s’habilités la quarta planta, ara sense ús, per aïllar els pacients contagiats. Des de llavors, però, la situació s’ha agreujat notablement.
Des d’Afers socials de la Generalitat no han facilitat el nombre exacte de víctimes mortals per coronavirus a la residència Gatassa, ja que les dades que fan públiques són per demarcacions territorials sense desglossar cada cas de centre geriàtric. “Som conscients que la situació en aquest centre és molt complicada“, reconeixen, però, fonts del departament, que han anunciat que s’està preparant “un pla d’acció específic“. Un dels primers passos del qual sera la desinfecció de les instal·lacions de la residència, que està previst que es dugui a terme aquest mateix dilluns. Hi ha pendent una reunió entre els departaments d’Afers Socials i de Salut de la Generalitat per acabar d’abordar la situació. D’altra banda, l’1 d’abril passat la Generalitat va enviar a Gatassa material divers de protecció per als professionals, com ara 280 mascaretes, 280 guants, 150 bates i 8 ulleres.
La mateixa conselleria va informar ahir diumenge que des del 15 de març han mort per coronavirus almenys 702 persones a residències de gent gran de Catalunya, cosa que augmenta en 56 les defuncions comunicades en les últimes 24 hores. A més, segons les dades facilitades per les residències al Departament, en total hi ha 1.631 usuaris que tenen diagnòstic de coronavirus, davant dels 1.261 informats aquest dissabte (370 més). La setmana passada, el president de l’Associació Professional Catalana de Directors/res de Centres i Serveis d’Atenció a la Dependència (ASCAD), Andrés Rueda, assegurava que les morts per coronavirus a residències i geriàtrics són “mínim un 50 més” de la xifra oficial, perquè “hi ha molts avis a qui no se’ls està fent la prova i no entren en la comptabilitat”.
El Govern va anunciar la setmana passada diverses mesures per fer front al coronavirus a les residències. L’executiu ha posat en marxa el Pla Clínica Social -amb 128 persones traslladades a mútues de treball-, i l’activació de 500 voluntaris de formació professional. També s’ha reforçat de material i personal als centres de gent gran: 76.000 equips de protecció individual, 27.698 mascaretes FFP2, 29.021 mascaretes quirúrgiques, 9.362 bates, 50.669 guants i 1.593 ulleres de protecció.