La consellera i portaveu Budó ha reiterat la importància “del confinament a casa i de no anar a les segones residències” per no posar en perilla a les persones. El conseller Buch ha confirmat que un cop aixecat el confinament de la Conca d’Òdena “s’han modificat els dispositius policials estàtics de la zona i han passat a haver-hi dispositius mòbils i patrullatges preventius”. La consellera Vergés ha anunciat la posada en marxa del Pla d’acció per al suport emocional i la gestió de l’estrès agut de la ciutadania davant la situació de pandèmia. El conseller El Homrani ha informat dels nous trasllats que s’estan realitzant de les persones que viuen en residències

El Govern ha aprovat una línia d’ajuts directes de 2 milions d’euros per donar suport a microempreses i professionals del sector turístic afectats per la COVID-19. La consellera Budó ha assegurat que “el turisme és un dels sectors que més pateix l’impacte de la pandèmia a tot el món. A Catalunya, aquest sector, representa el 12% del PIB i el 14% de l’ocupació”.

Aquesta línia d’ajut s’activarà aquesta setmana, a través del Departament d’Empresa i Coneixement, i “està pensada, especialment, per a aquelles empreses que, per la seva estructura més reduïda i unes facturacions menors, tenen un accés més limitat a d’altres línies d’ajuts generals que s’estan articulant”.

Com el sector turístic és un dels motors principals de l’economia a Catalunya, Budó ha assegurat que “és un espai on caldrà actuar amb rapidesa i flexibilitat un cop comencem a superar aquesta situació”.

Tot i aquesta situació, la portaveu del Govern ha donat una dada positiva per al sector del turisme de fires i congressos “el 85% dels esdeveniments s’estan ajornant per a després de l’estiu; amb la qual cosa es preveu poder recuperar part de les pèrdues d’aquestes setmanes”.

Campanya fruita dolça

En dues setmanes començarà la recollida de la fruita dolça a Catalunya, des del sector es calcula que es necessitaran 25.000 persones. Des del Govern s’està treballant per garantir aquesta campanya, tot i les restriccions per l’alerta sanitària.

La consellera Budó ha explicat que “hem estat treballant amb els alcaldes i alcaldesses, organitzacions agràries i les cooperatives, i amb el Ministeri d’Agricultura per facilitar l’entrada de treballadors procedents de fora i els contractes laborals corresponents”. Des del Govern es treballar per garantir la seguretat del sistema agroalimentari perquè “la pagesia i la ramaderia són una estructura bàsica de nostre país. Són el rebost de cada una de les nostres cases”.

ConfinApp

El Govern de Catalunya va posar en marxa la setmana passada l’aplicació ConfinApp amb l’objectiu de detectar i solucionar necessitats socials durant l’etapa de confinament. Per ajudar en el desenvolupament de solucions, la consellera Budó va fer una crida la participació d’empreses tecnològiques i start-ups. “Hi ha 100 equips apuntats, més de 300 participants, més de 50 mentors i 176 necessitats registrades i votades per la ciutadania” i “a partir d’avui i fins diumenge, els equips participants podran aportar solucions basades en serveis web o apps mòbils a les necessitats exposades per la ciutadania”, ha explicat la portaveu.

Transport públic

Els autobusos de TMB circulen a partir d’avui amb una oferta del 38% respecte de l’ordinària abans de l’emergència. Demà, es produirà l’ajustament al metro, que se situarà en una oferta del 51%.

L’aixecament del confinament especial de la conca d’Òdena farà que es recuperi el transport públic, “a partir de demà, dimarts, es restituiran les línies amb l’exterior de la Conca, tant de FGC com de les línies interurbanes d’autobusos de la Direcció general de Transports i Mobilitat. I, quan s’acabi la Setmana Santa, s’activaran els serveis de transport públic a l’interior de la conca d’Òdena”.

La portaveu del Govern ha reiterat la importància del confinament a casa i de no anar a les segones residències, que la gent no es confiï i que tampoc posi en perill la resta de persones”.

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha recordat que “seguim amb la recomanació, en el cas que s’hagi de sortir al carrer, de guardar les distàncies de seguretat d’autoprotecció, per nosaltres mateixos i pel nostre entorn; mantenir aquesta higiene permanent de les mans i dur guants si és possible; i usar mascaretes o barreres de protecció, com han fet a la Llombardia, a Itàlia, una de les zones més castigades pel virus”.

Buch ha explicat que “tot i que tenim científics arreu del món que estan treballant permanentment per trobar una vacuna, mentre no la trobin, la única i millor vacuna existent som nosaltres mateixos”. “És la nostra responsabilitat quedar-nos a casa, per solidaritat amb els altres i en solidaritat amb el sistema de salut pública i d’emergències de Catalunya”, ha insistit.

El conseller ha confirmat que “un cop aixecat el confinament de la Conca d’Òdena s’han modificat els dispositius policials estàtics de la zona i han passat a haver-hi dispositius mòbils i patrullatges preventius com a la resta de Catalunya en el marc del dispositiu ORIS”.

El titular d’Interior ha donat les dades relatives a les últimes 24 hores al llarg de les quals “s’han produït 5 actuacions policials a requeriment sanitari o judicial i s’han dut a terme 7.227 identificacions a persones i 4.689 a vehicles“. Pel que fa a les actes de denúncia davant les persones que incompleixen el confinament i posen en risc els altres ciutadans, “s’han fet 17 detencions i s’han aixecat 2.955 actes de denúncia a ciutadans”.

Buch ha informat que “la mobilitat a l’àrea metropolitana de Barcelona, avui a les 12.00 hores, s’ha reduït un 75,6% de sortida i un 76,4% d’entrada”. En aquest sentit, Buch ha destacat que “des de dilluns passat la disminució ha estat d’un 4,7% pel que fa a l’entrada i d’un 2,6% a la sortida”.

Respecte a les trucades al telèfon 112, el conseller ha agraït a la ciutadania que “ahir va ser el primer dia dels darrers 26 en que només un 20% de les trucades que es van fer al 112 van ser per consultes però, tot i així, vull recordar-los que la Generalitat té a la seva disposició el telèfon 061 i les aplicacions Stop Covid19 Cat i ConfinApp on podran consultar els seus dubtes i informar-se”.

A preguntes dels periodistes sobre un hipotètic ús obligatori de mascaretes, Buch s’ha mostrat contundent “no podem descartar cap escenari, és el govern espanyol qui ha de prendre la decisió però la nostra petició i la nostra recomanació anirà sempre en funció de les propostes que faci l’equip tècnic d’experts del Procicat”.

Pel que fa a un possible segon confinament de la Conca d’Òdena, el conseller ha dit que “estem monitoritzant tot el país i en funció de la realitat que ens trobem en cada moment prendrem les mesures necessàries. No pel fet que la Conca d’Òdena s’hagi confinat prèviament es tornarà a confinar”.

Respecte a les actuacions dels bombers per obertures de portes de domicilis, Buch ha explicat que “el cos de Bombers de la Generalitat i el de l’Ajuntament de Barcelona al llarg de l’any fan unes 450 obertures de porta i pot ser que en aquesta situació anòmala que estem vivint molts avisos no ens arribin i és per això que farem un seguiment de prop ara i després del confinament”.

Per acabar, el conseller ha aclarit la mesura que permet anar a l’hort d’autoabastament per collir productes necessaris per a la subsistència “és controvertit que puguem anar a comprar a una botiga però no a l’hort. En aquests espais, també hi ha una vida social. Si hem d’anar a recollir aquestes productes cal seguir les recomanacions d’autoprotecció i no convertir-ho en una activitat social”.

Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat la posada en marxa del Pla d’acció per al suport emocional i la gestió de l’estrès agut de la ciutadania davant la situació de pandèmia causada pel nou coronavirus, la comunicació a familiars de pacients i l’acompanyament del dol per la COVID19. Per Vergés, “és imprescindible per poder gestionar el que ens ha passat aquestes setmanes i per, sobretot, fer-ho encara millor a partir d’ara. Aquest suport el necessita tothom: els professionals de la salut, pel gran esforç que estan fent, i també la resta de la gent”, ha explicat.

El pla contempla diversos aspectes, com l’atenció de malalts al domicili i de contactes aïllats -a través de l’app STOP COVID19 CAT o del 061 Salut Respon-, i també la comunicació entre familiars i pacients ingressats a hospitals –especialment a UCI’s-, a centres sociosanitaris, a hospitals temporals o pavellons de salut, a hotels habilitats, etc. “És clau poder treballar bé la comunicació i l’acompanyament en el dol”, ha subratllat Vergés, per qui les eines tecnològiques han d’ajudar a mantenir un contacte telemàtic diari, amb o sense el suport dels professionals.

No obstant això, el pla també estableix criteris generals d’accés als centres de familiars de persones que més ho necessiten. Per exemple, en persones en situació de final de vida, s’estableix de forma generalitzada que puguin estar acompanyades d’una persona en les seves últimes hores; pel que fa a persones amb diversitat funcional, i per ajudar a rebaixar la seva ansietat, es farà viable que, aproximadament cada 4 dies, puguin rebre la companyia d’un familiar; i pel que fa a persones que puguin patir crisi d’ansietat, es valorarà que puntualment puguin rebre la visita d’algun familiar. “La gestió emocional de tot plegat és complexa, però tenim professionals que en saben molt i que ho han consensuat i posat per escrit en aquest pla”, ha resumit la consellera.

El pla també impulsa la creació d’una Comissió de Salut Emocional, Apoderament i Acompanyament de la Ciutadania, per gestionar bé l’estrès posttraumàtic generat per un ingrés llarg o per la pèrdua final de la vida.

D’altra banda, la consellera també s’ha felicitat per la comprensió, per part de la ciutadania, de la necessitat del confinament total, que està funcionant com ho demostra el fet que s’hagi experimentant un descens del nombre de persones que arriben a les urgències dels hospitals d’aguts: en concret, ahir van ser la meitat que el 15 del març i una quarta part que les que van arribar l’1 de març. Vergés ha remarcat que, en part, això passa perquè “l’atenció primària fa acompanyament i contenció de persones que poden romandre a casa, fent un seguiment acurat del seu estat de salut”. “El paper de l’atenció primària del nostre sistema de salut és clau i ho continuarà sent en la gestió de l’epidèmia”, ha dit.

La titular de Salut també ha fet un repàs del material sanitari rebut aquest cap de setmana pel sistema de salut de Catalunya, amb comandes encarregades dels propis centres o per la compra centralitzada feta per la Generalitat. Per exemple, 974.000 guants, 578.000 mascaretes quirúrgiques, 16.200 pantalles de protecció o 20.400 ulleres de protecció; més respiradors i més bates. “Sempre hem dit que la protecció dels professionals és una prioritat en la gestió d’aquesta crisi: dels que són a hospitals, dels de l’atenció primària –que es desplacen a domicilis i a residències-, i dels professionals propis de les residències de gent gran, de discapacitats i de salut mental”, ha emfatitzat Vergés. “Parlem de milers d’unitats de material que van arribant; parlem que hem multiplicat per 10 la necessitat d’aquest material imprescindible, que s’ha fet amb una gestió acurada i prevista des de la detecció del primer cas a Catalunya”.

Per últim, la consellera s’ha referit a la possibilitat d’aplicar mesures per desescalar el confinament: acurades segons el tipus de població (de manera que es mantingui la protecció de persones amb més risc i situació de vulnerabilitat), a diferents velocitats depenent del territori, amb criteris progressius, veient la incidència de casos o la taxa d’immunitat, garantint l’estricte compliment de les mesures d’higiene i evitant les aglomeracions. “S’està analitzant quan implantar aquestes mesures, quines segons les dades de què es disposen, i establir un possible calendari de desescalament”, ha afegit Vergés abans de prioritzar que qualsevol d’elles han de garantir seguretat i evitar possibles rebrots descontrolats. “L’estratègia és una combinació de molts factors: de mesures, de disposició de testos, d’estudiar d’on hi ha més incidència de casos, etc.”, ha conclòs.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, ha informat de nous trasllats que s’estan realitzant al territori de persones que viuen a residències de gent gran a d’altres espais per separar persones malaltes o amb simptomatologia de la COVID19 de les que estan sanes.

A Girona, de moment s’han reubicat a l’Espai Orpea 24 persones procedents de la Residència de Sant Hilari de Sacalm, però disposa de 147 places i al llarg d’aquesta setmana s’aniran fent més trasllats. A la ciutat de Tarragona, s’han traslladat 52 persones sanes de la Residència Llevant a Hotel Núria de Tarragona. Pel que fa a Lleida, de moment s’han reubicat 12 persones del centre Hèstia de Balaguer a la Residència de Gent Gran Bon Àrea de Guissona, i s’està preparant aquesta setmana el trasllat d’11 persones de la Llar de Sant Josep de Lleida a Anglesola, i 10 més entre residències de Lleida. A Terres de l’Ebre s’està habilitant l’antiga residència de gent gran d’Amposta, amb 69 places, per acollir usuaris de residències malalts de la COVID19 i altres usuaris de Salut amb simptomatologia lleu. I a Terrassa s’han traslladat les 11 persones que vivien a la residència Mas Adei, tots amb COVID19, a diferents espais residencials i sanitaris de la ciutat.

Albergs de la Generalitat oberts com a equipaments d’urgència

El Homrani també ha explicat que el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha obert diferents albergs de la seva xarxa i altres espais com a equipaments d’urgència per la crisi sanitària de la COVID19.

S’ha posat a disposició dels i les professionals de les residències de gent gran diferents equipaments per allotjar-se, descansar o confinar-se, a més d’oferir-los servei de restauració. Està pensat per a aquells professionals que, per motius de prevenció sanitària per tal de protegir les residències, no puguin tornar als seus domicilis així com per reduir els trajectes. A tal efecte estan operatius des d’avui els albergs Xanascat de Manresa, Olot, La Seu d’Urgell i Lleida, i a partir de demà l’alberg d’Altafulla i un establiment hoteler a la ciutat de Barcelona. El cost d’aquest servei anirà a càrrec del Departament i serà gratuït per a les persones usuàries.

A més, el Departament també ha destinats albergs i equipaments a acollir altres col·lectius especialment vulnerables durant la crisi sanitària:

  • Casa del Mar de Barcelona. S’hi han traslladat 26 persones amb discapacitat que vivien a residències i que presenten simptomatologia de la COVID19.
  • Alberg Xanascat de Vic. De moment s’hi han traslladat 10 persones amb discapacitat que vivien a residències i que presenten simptomatologia de la COVID19.
  • Alberg Xanascat de Cabrera de Mar. Programa “Com a casa” per a infants que tenen la família hospitalitzada o aïllada. De moment hi ha 5 infants.
  • Alberg Xanascat d’Olot. Equipament residencial de suport als serveis socials de comarques gironines: persones sense llar, dones víctimes de violència masclista, etc. De moment s’hi ha traslladat 7 persones.
  • Alberg Xanascat de Girona. Recordem que en aquest alberg estan residint els 29 joves migrats sols majors d’edat procedents de la tancada de la Universitat de Girona i que es van acollir de manera temporal quan la universitat va tancar per la crisi sanitària.