Avui han comparegut davant els mitjans de comunicació el ministre de Sanitat, Salvador Illa, el ministre de Transports, José Luis Ábalos, el ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, i el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo. Illa: “Les mesures del Govern han funcionat i han beneficiat al conjunt dels espanyols”. Espanya ha realitzat 600.000 proves PCR per a la detecció del coronavirus des de l’inici de la crisi, segons el Govern. Illa assegura que el Govern “contempla” l’ús de màscares encara que la mesura no està encara “decidida”. Ábalos tendeix la mà per a uns nous “Pactes de la Moncloa”: “Els espanyols necessiten veure als polítics treballant espatlla amb espatlla”. Els professionals del transport poden acudir ja a Correus a recollir màscares comprades pel Ministeri. A més, Ábalos ha assegurat que s’aprovarà una ordre ministerial per a flexibilitzar la renovació de tacògrafs i targetes de transport. Mentres’estrenat el nou sistema de preguntes en directe de Moncloa: un sorteig i torns rotatoris per als mitjans. Marlaska: “Els avanços que es van fent visibles no han de portar-nos a la relaxació”. Marlaska anuncia “atenció prioritària” a personal sanitari i víctimes de violència masclista a través de l’app AlertCops. Marlaska, sobre les persones que han entrat a Melilla després de saltar la tanca fronterera: “Els expedients es tramitaran com es tramiten normalment”

Illa: “Les mesures del Govern han funcionat i han beneficiat al conjunt dels espanyols”

Totes les mesures adoptades pel Govern i l’exemplar compliment de la ciutadania han funcionat i han beneficiat al conjunt dels espanyols“. Amb aquestes paraules s’ha expressat aquest dilluns el ministre de Sanitat, Salvador Illa, després de conèixer les últimes xifres de contagiats i morts per COVID19 d’aquest mateix matí. Illa ha explicat que del 22% de la taxa de creixement que es produïa el 15 de març, l’endemà de l’aprovació de l’estat d’alarma, al 3% d’aquest dilluns.

Illa ha insistit en roda de premsa en què “amb tota la prudència” el Govern considera que les dades “confirmen la tendència d’estabilització i alentiment” de l’epidèmia. Així mateix, ha explicat que aquesta setmana l'”objectiu” de l’Executiu és “consolidar l’alentiment” del coronavirus.

Espanya ha realitzat 600.000 proves PCR per a la detecció del coronavirus des de l’inici de la crisi, segons el Govern

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anunciat aquest dilluns que “Espanya fa entre 15.000 i 20.000 tests diaris” per a detectar casos de coronavirus i que, des de l’inici de la crisi sanitària la xarxa pública ha realitzat “més de 600.000 tests“. “Estem en la banda alta dels països“, ha recalcat Illa en roda de premsa en el Palau de la Moncloa.

Illa ha afegit, a més, que aquests test PCR “es completaran amb els test ràpids” en els pròxims dies. Per a això s’està incrementant la producció de kits d’extracció i s’està tranajando en la “incorporació de robots” per a poder fer noves proves. El ministre ha assegurat, a més, que “els tests de diagnòstic ràpid permetran augmentar les PCR entre un 30% i un 40%“.

Illa assegura que el Govern “contempla” l’ús de màscares encara que la mesura no està encara “decidida

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat que l’ús d’equips de protecció i màscares de manera obligatòria forma part dels escenaris que remena el Govern per a l’etapa de la consolidació de l’alentiment de l’epidèmia de coronavirus. En roda de premsa, Illa ha assegurat que l’Executiu l’està estudiant i està fent “un esforç d’adquisició d’aquests equips” activant a més “la producció nacional“.

El Govern no exigirà res que no es pugui complir“, ha remarcat Illa que referint-se en concret a l’ús obligatori de màscares ha assenyalat que la mesura “està contemplada però no està decidida“. “Quan estigui decidida la comunicarem a la ciutadania“, ha resolt.

Ábalos tendeix la mà per a uns nous “Pactes de la Moncloa“: “Els espanyols necessiten veure als polítics treballant espatlla amb espatlla

El ministre de Transports, José Luis Ábalos, ha defensat aquest dilluns un “gran acord nacional”, a la manera dels anomenats Pactes de la Moncloa de 1977 per a afavorir la transició a la democràcia, enfront de la pandèmia del coronavirus i la crisi sanitària i econòmica que porta aparellades.

Els espanyols necessiten veure als polítics treballant espatlla amb espatlla. És el que volem i el que farem”, ha assegurat Ábalos en roda de premsa en Moncloa al costat de Salvador Illa per a comentar les últimes dades sobre la pandèmia.

Sobre qui hauria d’estar en aquest pacte, i si hauria d’incloure a Vox, Ábalos ha assenyalat que “els correspon a ells” però que pel que “li arriba” han pres la decisió de quedar-se al marge. Sí ha assegurat que totes les forces polítiques són benvingudes, així com els presidents de les diferents comunitats autònomes.

També ha agraït a l’oposició el “suport responsable” a la pròrroga de l’estat d’alarma fins al 26 d’abril. Tant PP com Ciutadans han expressat el seu suport a la mesura.

Els professionals del transport poden acudir ja a Correus a recollir màscares comprades pel Ministeri

El ministre de Transport, José Luis Ábalos, ha indicat en roda de premsa que els professionals del transport per carretera de mercaderies i persones ja poden acudir a les oficines de Correus que els correspongui pel seu codi postal a recollir màscares per a protegir-se del coronavirus.

Les màscares que estem adquirint per als professionals del transport ja estan disponibles en les oficines de Correus, on han d’anar a recollir-les. Aquest repartiment està dirigit a un total de 162.000 empreses i autònoms“, ha dit. Segons ha informat prèviament Correus, realitzaran la distribució d’un total de 929.183 màscares entre 163.665 transportistes de tota Espanya.

A més, Ábalos ha assegurat que s’aprovarà una ordre ministerial per a flexibilitzar la renovació de tacògrafs i targetes de transport.

El ministre ha dit que el pas de reduir encara més l’activitat donat fa una setmana està donant els seus fruits en termes de reduir la mobilitat. “Els viatges per carretera, han baixat un 83% (un 35% menys que la setmana anterior)“, ha assenyalat.

El nou sistema de preguntes en directe de Moncloa: un sorteig i torns rotatoris per als mitjans

Moncloa ha cedit davant les crítiques dels periodistes i permetrà que hi hagi preguntes en directe a través d’un sistema de videoconferència en les compareixences dels ministres i el president, Pedro Sánchez. En el cas dels tècnics del comitè de gestió del coronavirus, es mantindrà el xat habilitat per a formular-les i serà el secretari d’Estat de Comunicació, Miguel Ángel Oliver, el que les seleccioni i llegeixi, com fins ara.

La modificació en el cas dels polítics arriba després que uns 500 periodistes signessin un manifest en el qual sol·licitaven que en les rodes de premsa de Moncloa hi hagués preguntes en directe per a evitar que un alt càrrec del Govern filtrés les preguntes que es formulen a l’Executiu durant el confinament. Després de diversos dies en què la secretaria d’Estat de Comunicació va mantenir el sistema amb el pretext que no hi havia “consens” en cap proposta alternativa, alguns mitjans com ABC, El Mundo, Vózpopuli, Okdiario i Libertad Digital van anunciar que deixarien de participar en aquest sistema de rodes de premsa.

Els periodistes habituals disposaran de cinc torns de preguntes en cada roda de premsa de ministres o del president. La secretaria d’Estat de Comunicació ha deixat a les seves mans l’organització de com articular les preguntes. La decisió ha estat seguir el llistat facilitat per Moncloa i que en cada compareixença preguntin cinc i continuï corrent la llista. En el cas que un mitjà no vulgui preguntar en la compareixença que li toca, perdrà el torn.

Marlaska: “Els avanços que es van fent visibles no han de portar-nos a la relaxació

“Aquests avanços que es van fent visibles no han de portar-nos a la relaxació, no podem baixar la guàrdia. És necessari mantenir l’esforç col·lectiu, per a no cedir en la lluita contra el coronavirus que comencem ja a guanyar”, ha dit el ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, que compareix ara ajunto el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, des de Moncloa.

Ara que les autoritats sanitàries ens diuen que comencen a veure la llum al final de túnel no podem baixar la guàrdia“, ha dit Marlaska, que indica que les xifres “no poden anar cap endarrere“. Per Setmana Santa s’augmentaran els controls nocturns i de matinada, ha assegurat el ministre.

Marlaska anuncia “atenció prioritària” a personal sanitari i víctimes de violència masclista a través de l’app AlertCops

El ministre de l’Interior Fernando Grande Marlaska ha anunciat que, a partir d’aquest dimarts, l’app AlertCops incorporarà dues noves capacitats “orientades als col·lectius necessitats de la nostra protecció d’auxili“. En concret, Marlaska ha fet referència al personal sanitari i a les potencials víctimes de violència masclista.

L’aplicació a la qual ha fet referència el ministre porta en funcionament diversos anys i permet establir crides i alertes geoposicionades, així com un xat directe des del telèfon mòbil amb les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat per a denunciar fets dels quals un mateix hagi estat víctima o testimoni.

Ara, tant el personal sanitari, “que es mereix una atenció prioritària i una resposta immediata a les seves demandes de seguretat” ha dit el ministre, com les víctimes o els qui poden ser víctimes de violència masclista podran comptar amb un botó SOS en la pròpia aplicació, després de registrar-se i identificar-se com una persona d’aquests dos col·lectius.

Encara que per a les víctimes de violència masclista ja existia una secció, aquesta nova adaptació incorpora una nova funcionalitat: si es prem cinc vegades seguides el botó de SOS del telèfon mòbil es graven 10 segons d’àudio i s’envia l’alerta a la unitat policial més pròxima.

Marlaska, sobre les persones que han entrat a Melilla després de saltar la tanca fronterera: “Els expedients es tramitaran com es tramiten normalment

El ministre de l’Interior Fernando Grande-Marlaska ha explicat que els expedients de les prop de 50 persones d’origen subsaharià que han aconseguit aquest dilluns entrar a Melilla en un salt a la tanca “es tramitaran com es tramiten normalment”.

El ministre ha descartat que, en qualsevol cas, que es materialitzi una possible expulsió en aquests moments. “Si aquest expedient finalment fora d’expulsió, avui dia les fronteres estan tancades. Entraria en procés d’acolliment, etc.”, ha explicat.