El ministre de Sanitat, Salvador Illa, i també els ministres de Defensa, Transports i Interior, han comparegut per a donar compte de la reunió amb els presidents autonòmics en la qual han acompanyat al president Pedro Sánchez. Illa ha començat felicitant la població perquè, amb prudència i esperant les dades dels pròxims dies i setmanes, es va observant que les mesures de l’estat d’alarma decretades “estan funcionant” i la pressió hospitalària s’està reduint. Per altra banda, el Govern només exigirà l’ús generalitzat de màscares si es pot garantir la seva provisió

Illa ha anunciat que ha enviat un milió de test a les comunitats que haurien d’arribar “a tot tardar demà”. La realització de tests ràpids que detecten anticossos a la població de forma més massiva és una de les mesures que forma part de la preparació de diferents escenaris per a “l’estratègia de transició o desescalada”, sempre subjecta al fet que “les dades de la setmana vinent ens continuïn avalant”.

S’ha aprovat un protocol per al seu ús, que és “complementari” a les proves PCR, la principal via de diagnòstic a Espanya, i que prioritza a pacients i treballadors d’hospitals i residències d’ancians. Respecte a aquestes últimes, Illa ha incidit en què, en la reunió, Sánchez ha sol·licitat a les comunitats “tota la informació” sobre com s’està desenvolupant la COVID19, “en el marc i els paràmetres” indicats des del Ministeri per a comptabilitzar la propagació del virus.

El ministre Illa ha comptabilitzat breument en la roda el material sanitari subministrat, que segons les dades del Govern són 38 milions de peces, sobretot màscares. S’han repartit també 1.435 respiradors, als quals caldrà sumar 2.070 procedents de donacions i, “la notícia més encoratjadora”, ha dit, és que s’està fomentant la fabricació nacional.

Després de les explicacions del ministre Illa aquest matí, el Ministeri ha fet públic el desglossament de l’enviament que s’efectuarà a les comunitats. Del milió total que han arribat a Espanya i ja han estat analitzats, 206.400 aniran a parar a Madrid, la comunitat amb més casos de COVID-19. 180.000 aniran a Catalunya, i 130.800 a Andalusia. L’objectiu del Ministeri és ampliar el nombre de proves diagnòstiques que s’estan fent actualment, que, segons Illa, són “entre 15.000 i 20.000 diàries”. El protocol d’ús dels tests ràpids s’ha acordat aquest diumenge en la trobada d’aquest diumenge de Pedro Sánchez i els presidents autonòmics.

El Govern només exigirà l’ús generalitzat de màscares si es pot garantir la seva provisió

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat aquest diumenge en roda de premsa que només s’exigirà l’ús generalitzat de màscares si es pot garantir la seva provisió. “El Govern no exigirà res que no es pugui complir“, ha assenyalat. I ha supeditat qualsevol decisió que es pugui prendre sobre l’ús d’aquest material de protecció al fet que hi hagi “capacitat” per a executar-la. A més, ha reiterat que el Govern està fent un “seguiment” de productes com a màscares o gels desinfectants amb l’objectiu que “ningú” pugui especular amb aquests articles.

Aquest divendres, el titular de Sanitat ja va obrir la porta a l’ús generalitzat de màscares. Va dir que “molt probablement” és una de les mesures que va recomanar el seu departament com a estratègia de contenció del coronavirus. El doctor Fernando Simón també ha instat a la ciutadania a acostumar-se a usar “equips de protecció personal en la mesura en què estiguin disponibles en grans quantitats” i a “aprendre” de societats orientals com la japonesa el Govern de la qual, davant brots de grip, demana als malalts que usin màscara.

En aquests moments existeix un intens debat internacional sobre l’ús de màscares: les institucions sanitàries de diferents països no es posen d’acord sobre si l’ús en el conjunt de la població pot servir per a frenar la COVID19. Encara així, són molts els que han decidit animar-se a improvisar amb materials casolans per a crear les seves. Aquesta és la raó per la qual el Ministeri d’Indústria ha decidit publicar una guia amb indicacions per a la creació de màscares artesanals.

Parlaments dels ministres que han acompanyat a Pedro Sánchez en la videollamada amb els presidents autonòmics compareixen en La Moncloa: El ministre de Sanitat, Salvador Illa; el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska; la ministra de Defensa, Margarita Robles; i el ministre de Transports, José Luis Ábalos.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa: “Sobre les dades d’aquesta setmana, i avui, confirmen la fase d’alentiment de l’evolució de l’epidèmia. Hem passat d’un 22% al 12%, i al 5% avui. Hi ha un número creixent de recuperats, una xifra esperançadora, dit això amb prudència. Cap dada de morts és bo, volem mostrar les nostres condolences. Les dades ens porten a afirmar que el confinament funciona, així com les mesures del passat cap de setmana, que han servit per a descarregar la pressió sobre els hospitals. Vull comunicar la importància que el Govern presta a les residències de majors: ja el 5 de març es va establir un protocol amb les comunitats. Hem dictat tres ordres, una d’elles aquesta setmana. El president ha incidit avui en què volem tota la informació de totes les residències, públiques i privades, per a poder fer un seguiment adequat“. També ha comentat que “S’ha regularitzat un subministrament regular i permanent de subministraments, com EPI [Equips de Protecció Individual], conjunt de test de diagnòstic i respiradors. El Ministeri ha repartit més de 38 milions de peces de material, 28 d’ells màscares. Un element molt important aquesta setmana són els respiradors. El Govern ha adquirit 1.534 respiradors que aniran arribant en els pròxims dies més 2.070 més de diferents donacions. La fabricació nacional d’aquests aparells, vull agrair l’esforç de l’empresa Hersill, amb l’ajuda de l’empresa Escribano, que pot ara produir 100 unitats diàries. S’han comprat 5.000 unitats, a lliurar en els pròxims dos mesos. Seat també pot garantir 300 unitats diàries, amb el que tenim la garantia que tenim els elements per a lluitar amb la malaltia“.

Sobre els test de diagnòstic, Salvador Illa, vol recordar que “Espanya realitza una mitjana diària de 15.000 o 20.000 test, ens posa en la banda alta dels països. Els test sobre els quals descansarà la nostra estratègia de test massius, són els coneguts com PCR. Són els més fiables. Es complementarà amb els test ràpids, per a fer un garbellat ràpid en aquells llocs amb prevalença, com a hospitals o residències. Hem repartit un milió de test ràpids, d’anticossos, que els rebran com tard demà al matí, juntament amb un protocol“.

Illa: “El llistat d’infraestructures demanat per Sánchez, s’ha demanat per a abans del divendres 10 d’abril, per a poder facilitar als ciutadans que ho desitgin un aïllament. Hi haurà una estratègia de desescalat molt prudent, per a no desaprofitar l’esforç ja fet. Tindrà la seva base en l’evidència científica, amb el respecte a les llibertats. La mesura de demanar aquest llistat pretén anticipar-se a les necessitats que puguem tenir en aquesta estratègia, si les dades continuen avalant el desescalat. Finalment, hem rebut la comunicació de la Generalitat d’aixecar l’aixecament del confinament de la zona d’Igualada. Creiem que procedeix. Vull agrair al conjunt de la ciutadania i als professionals“.

La ministra de Defensa, Margarita Robles, després d’un record per als afectats i els professionals sanitaris: “L’estat d’alarma és un mecanisme plenament constitucional, encara que excepcional. El Govern el pren en el compliment més estricte de la Constitució. En aquest esforç que fem tots, sabem que no serà fàcil. Aquest període de transició, caldrà abordar el fer front al rellançament econòmic d’Espanya. Espanya ha de millorar, i que en la reedició dels pactes de la Moncloa, o com s’anomenin, les comunitats tenen un paper important“.

La ministra de Defensa, Margarita Robles: “Hi ha hagut 57.000 efectius ajudant, com en la desinfecció de residències de majors, trasllats a bancs d’aliments, o muntant hospitals de campanya des del de Ifema a Madrid, a uns altres. S’ha traslladat a malalts i cadàvers. La nostra solidaritat amb els familiars. Sempre hem tractat que tinguin la major dignitat. Al costat d’això, hem continuat transportant el material sanitari, com el portat des de la Xina en vols complicadíssims, o el portat a Canàries. Només puc dir que cada dia estem tractant d’estar més prop dels ciutadans“.

Per altra banda, Robles: “Agrair a tots els sanitaris, als confinats a casa i a les Forces Armades, un exemple per a altres països europeus, en la seva ajuda als més vulnerables. El Govern agraeix la disposició dels presidents autonòmics que es compti amb ells per al desescalamiento. És un balanç esperançador el de la reunió d’avui. Estem units per a continuar treballant i que puguem reincorporar-nos a la vida normal progressivament. Els 120.000 homes i dones de les Forces Armades estan a la seva disposició. Gràcies a tots els que ens han rebut amb afecte“.

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska: “Complim 22 dies de restricció. Sacrificis ineludibles. Per això vull enviar el meu condol i suport a les famílies de les víctimes del coronavirus. El meu suport als contagiats. Cada dia hi ha més recuperats. La mobilitat en vies interurbanes s’ha reduït en més d’un 90%. Per a garantir la restricció dels moviments i reprendre la insolidaritat, s’han realitzat tres milions de comprovacions. D’això s’ha aixecat expedients sancionadors prop de 330.000 i hi ha 2.850 persones detingudes. Aquests esforços ens mostren una perspectiva de resultats sanitaris importants. Hi ha més curats, un percentatge menor de propagació de la malaltia. Les mesures tenen el resultat que estem veient. Però fa falta un esforç extra, que demanen les autoritats mèdiques. Dues setmanes més a partir del dia 12 d’abril, fins al 26 d’abril, si el Congrés autoritza la pròrroga. Aquest repte determina que puguem fer efectiu el desescalament progressiva. Però hem de partir d’uns mínims“.

Marlaska: “La principal preocupació és que les forces i cossos de seguretat de l’estat treballin amb els mitjans de protecció necessaris. Hem lliurat gairebé 2,5 milions de màscares, 500.000 més aquest matí. És una obligació des del primer moment. Hi ha un pla específic de protecció dels locals oberts, com a supermercats o farmàcies, protegir-los és un dels objectius d’aquests dies. També ho és protegir a les víctimes de violència de gènere. S’han fet més de 77.000 actuacions de comprovació i vigilància. Aquesta setmana hi ha hagut dues dones víctimes de la violència masclista. Sobre les residències, s’ha pogut comprovar una situació difícil de compatibilitzar amb la humanitat. Policia i Guàrdia Civil estan augmentant les visites, per a comprovar que no hi hagi disfuncions. Vull recordar-me dels treballadors d’institucions penitenciàries, i dels voluntaris de protecció civil“.

Fernando Grande-Marlaska: “Vull deixar una conclusió: totes les mesures d’aquests 22 dies, aquests sacrificis que hauran de continuar desenvolupant, ja tenen resultats: menys contagis, morts. Ara ve la Setmana Santa, no sé com la definirem, però la Guàrdia Civil estarà en la carretera. Enguany protegint, com sempre, però no als milions de desplaçaments. Aquests dies la Guàrdia Civil, i els serveis de trànsit de les comunitats autònomes, estaran per a garantir que les nostres carreteres estan expedites, que només hi hagi la circulació essencial perquè tots tinguem els béns de primera necessitat. Aquests dies tots treballarem, quedant-nos a casa. Continuem treballant quedant-nos a casa. Els nois i les noies, en situacions difícils, continuen estudiant, però aquests dies no deixaran d’estudiar tampoc. Mostrar la corresponsabilitat ho crido créixer en valors“.

El ministre de Transports, José Luis Ábalos, després d’un record per als afectats i els professionals sanitaris i treballadors públics: “Treballem en un canvi radical d’objectius. Ara hem de restringir la mobilitat. alguna cosa que hem fet amb celeritat, amb diverses ordres al dia. L’Administració pública no està acostrumbrada, però s’enfronta a un situació sense parangó en els últims anys de la història del nostre país. Hem iniciat més de 84 accions concretes, 35 sobre el transport de viatgers i 36 sobre la de mercaderies, 9 sobre l’impacte econòmic i altres socials“.

Ábalos: “En els últims dies s’ha treballat en mesures per als professionals del sector. És important garantir que exerceixin la seva labor en les millors condicions. Garantir la disponibilitat dels béns és essencial. S’ha garantit el subministrament i distribució de medicaments en la Setmana Santa. Serà una setmana de confinament, però el material sanitari ha d’arribar als hospitals. La reducció de la mobilitat ha estat dràstica, un 98% de reducció en ferrocarril, 94% en Rodalia, 96% amb autobús interurbà, 92% en aeri i 83% en vehicles lleugers. Queden les petites sortides de micromobilitat. Hem repatriat a 20.000 espanyols repartits pel món“. “Aquesta crisi canviarà aspectes de la societat. Estem pràcticament paralitzant l’activitat econòmica per a protegir la salut. Es mantenen els imprescindibles. La crisi tindrà costos, el Govern ha de minimitzar els costos i fer un repartiment just. Per això, la mesura de l’habitatge intenta evitar que una persona vulnerable pateixi l’angoixa d’haver de quedar-se al carrer. No són decisions capritxoses, o arbitràries. Estem davant una excepcionalitat necessària per a cuidar-nos, garantir l’eficàcia del sistema sanitari i minimitzar les seves febleses“. “Vençuda la malaltia haurem d’establir les bases de la recuperació. Davant l’amenaça global, tots tenim l’obligació d’estar a l’altura. Les crítiques constructives no sobren. Aquesta crisi precisarà que els Governs tinguin un paper més actiu en l’economia. Només amb el concurs de tots Espanya podrà vèncer com més aviat millor a aquest virus“.

A les preguntes dels periodistes, el ministre de Sanitat, Salvador Illa: “En matèria de test de diagnòstic, torno a asseure la posició del Ministeri. Farem tants test com siguin possibles, i els de referència seran els PCR. Aquests són els més importants, i Espanya fa de 15.000 a 20.000 diaris. Volem fer més, i per això treballem amb empreses. Esperem en breu temps augmentar més la capacitat. Lost test ràpids són complementaris, hem adquirit 5 milions, i avui s’estan repartint un milió d’ells. Aquests són els que serviran per a un garbellat ràpid en hospitals i residències. És la recomanació de l’institut Carles III. Poden tenir un segon ús, per a testar la immunitat de la població, alguna cosa que no descartem“. Sobre Catalunya: “El president va dir en el seu moment que el decret que es referia als treballadors no essencials acabaria el 8 d’abril“.

El ministre de Transports, José Luis Ábalos, sobre la posició de Santiago Abascal: “Un mal precedent, amb o sense epidèmia. Les formes són essencials per a l’exercici democràtic. Els pactes de la Moncloa es van donar per a salvar la democràcia d’un país per la via dels beneficis econòmics. Van participar els demòcrates. Aquesta és la diferència, i algun li ho ha d’aplicar. No descurin l’element democràtic. No van evitar els pactes un cop d’estat. Com ara, tenim aquesta qüestió, necessitem una concertació per a llançar l’economia, però al marge dels qui no volen la democràcia“.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, sobre el llistat d’infraestructures: “El desescalat es guiarà per la prudència, cal ser molt acurats. Actuarem amb la base de l’evidència científica per a prendre les mesures aconsellables, amb el respecte als drets. I amb la màxima anticipació. Aquesta petició de tenir aquest llistat respon a tenir opcions obertes per a poder-les-hi donar als ciutadans“.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, sobre el llistat d’infraestructures per a aïllar als asimptomàtics: “És una opció que s’està estudiant. Donarem a conèixer les decisions que prenguem. Volem tenir el llistat per a treballar amb anticipació“. La ministra Robles i el ministre Grande-Marlaska apunta: “Que ningú oblidi que actuem sempre dins dels marcs constitucionals“. Marlaska: “S’estudiaran els criteris mèdics per al desescalamiento, on s’estudiarà l’aïllament precís dels asimptomàtics. Suposo que una voluntarietat manifesta si anés precisa seria una cosa factible. Si no s’estudiarien totes les opcions legals, perquè el principi fonamental és mantenir la salut pública. Amb exquisit respecte dels drets fonamentals“.

El ministre de Transports, José Luis Ábalos: “Tret que plantegem altres mesures, tornarem a la situació del primer estat d’alarma“. Sobre els carburants: “Està el mercat molt enrarit. La baixada de preus és una reivindicació des de fa dies, li ho traslladaré a la ministra per a la Transició Ecològica“.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, preguntat sobre les residències de majors: “Algunes comunitats autònomes han lliurat dades de defuncions en les residències de majors, unes altres no. El Govern vol disposar d’informació per a tenir una foto completa de què està passant, li ho ha traslladat el president, perquè hi ha uns paràmetres per a fer-nos arribar la informació“.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, sobre l’ús de les màscares: “Va haver-hi un canvi de posició de l’OMS sobre aquest tema. El Ministeri estudia la qüestió. El Govern no exigirà alguna cosa que no es pugui complir. Quan hi hagi una recomanació o exigència comptarà que hi hagi capacitat. Sobre els preus, evitem que ningú vulgui beneficiar-se de la situació i segueix els preus, d’alguns productes. Prenem en consideració el desordre que sofreix el mercat“.

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, sobre desplaçaments a segones residències: “No dubto que hi hagi desplaçaments a llocs pròxims des de les ciutats de ciutadans poc solidaris. Són casos mínims. Hem incrementat els controls“.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa: “Durant tota la setmana un representant de l’OMS ha estat a Espanya per a avaluar el treball del sistema sanitari espanyol. Ha estat molt profitosa per al Govern d’Espanya, i crec que per al representant també. El Govern ha seguit en tot moment les recomanacions de l’OMS i del Centre Europeu per a la prevenció de malalties. Va ser el 12 de març quan el Centre va dir que a Europa en el seu conjunt hi havia una situació de transmissió sostinguda del coronavirus que podia posar en risc la capacitat del sistema sanitari. Aquest dia el Consell de Ministres es van prendre mesures. Va actuar en tot moment respecte a les recomanacions“.