S’ha registrat la xifra de víctimes mortals més baixa del últims 10 dies amb 674 persones. El total de contagiats aquest diumenge és de 130.759 persones contagiades de coronavirus, 58.564 hospitalitzades, 6.861 d’elles han passat per l’UCI, 12.418 persones mortes i 38.080 persones curades. El Govern planeja aïllar als positius asimptomàtics de les seves famílies i allotjar-los en hotels i poliesportius, mentre el president de la Comunitat Valenciana, Ximo Puig, li posa nom a la mesura: “Les arques de Noè”.  La Policia i Guàrdia Civil detenen a 94 persones en les últimes 24 hores per incomplir l’estat d’alarma, mentre alerta de la creació de 1,5 milions de comptes en xarxes socials per a “manipular” sobre el coronavirus

Espanya ha confirmat aquest diumenge 130.759 persones contagiades de coronavirus des que va començar el brot al país, 6.023 més que ahir dissabte, segons les dades que fa públics el Ministeri de Sanitat cada matí. 674 persones han mort en les últimes 24 hores, la qual és la xifra més baixa dels últims 10 dies, des del 26 de març. L’anterior més baixa va ser ahir dissabte, 809 víctimes mortals. En total, han mort 12.418 persones a Espanya per coronavirus i hi ha hagut 58.564 hospitalitzades, 6.861 d’elles han passat per l’UCI. D’ahir a avui hi ha hagut 1.132 hospitalitzacions, incloses 319 entrades en l’UCI. Hi ha en total 38.080 ciutadans ja curats, 3.861 en les últimes 24 hores.

Les dades els tanca el Ministeri de Sanitat sempre a les 20.00 del dia anterior a publicar-los. Les autoritats han explicat diverses vegades que el cap de setmana i els dilluns cal analitzar-los amb especial cautela, ja que es poden donar alteracions a l’alta o baixa. Això és pel fet que durant els dies no laborables es produeixen més retards en les notificacions tant des d’hospitals com des de comunitats, la qual cosa pot suposar una infrarepresentació en els números dels dissabtes i diumenges. María José Sierra, portaveu del Centre de Alertas i Emergències Sanitàries en substitució de Fernando Simón, s’ha referit igualment en la roda de premsa diària dels tècnics de la gestió de la crisi a “cert descens“.

Segons les xifres d’aquest diumenge, la velocitat dels contagis segueix la tendència d’alentiment que porta tota l’última setmana: en les últimes 24 hores hi ha hagut un 4,83% més d’infeccions, quan el diumenge passat el creixement va ser de 9,06%, gairebé el doble. La corba de defuncions també va a la baixa, perquè aquest diumenge es van anotar un 5,74% més, i fa una setmana el creixement en el mateix temps va ser d’un 14,73%. La proporció d’hospitalitzats ha passat a ser d’un 44,93% de tots els confirmats; fa una setmana eren el 55,07%.

Altres dades epidemiològiques a Espanya, que depenen dels criteris que s’han seguit en les comunitats per a fer proves diagnòstiques i de la quantitat que es tingui capacitat per a fer, mostren igual una tendència al fet que la corba es “aplane” després de més de tres setmanes d’estat d’alarma i confinament. Ahir, la taxa de multiplicació de casos coneguda com R0 va aconseguir l’objectiu més immediat: arribar a 1. Aquest diumenge se situa per sota, en un 0,98. Això vol dir que cada persona que contreu la COVID-19 transmet la malaltia, de mitjana, a menys d’una persona. Al principi del brot, la mitjana era que contagiava a unes 8. Quan aquesta taxa R0 tendeix a 0, l’epidèmia desapareix.

El Govern planeja aïllar als positius asimptomàtics de les seves famílies i allotjar-los en hotels i poliesportius

En la quarta conferència de presidents per videollamada. La lluita el coronavirus passa a una nova fase: l’aïllament dels positius asimptomàtics. El Govern ja treballa en ella, sobre la base de les recomanacions de la comunitat científica, i el president Pedro Sánchez ha demanat a les Comunitats Autònomes que abans del 10 abril facilitin un llistat d’infraestructures públiques i privades que puguin ser condicionades per a allotjar a les persones asimptomàtiques que donin positiu en els test ràpids que es realitzin i que “el consens científic aconsella que siguin aïllades de les seves famílies”.

Ho diuen “fase de desescalada” i, segons va explicar Sánchez, es tracta de condicionar hotels, palaus de congressos, poliesportiu o albergs, que puguin ser utilitzats amb unes mínimes condicions de confort, higiene i alimentació. Des del Govern aclareixen a eldiario.es que es tracta d’una de les possibilitats que aconsellen els científics per a quan la corba estigui controlada. “Per a començar a sortir has d’estar sa i no contagiar, i si un asimptomàtic positiu torna a la seva casa, pot contagiar a la teva família”. Respecte als dubtes jurídics que pugui suscitar la mesura des de Moncloa asseguren que serà “impecable” i que no requerirà de la declaració de l’estat d’excepció, ja que entre les possibilitats que es remenen és a la decisió pugui ser “voluntària” o una “recomanació” que, en opinió del Govern, seria fàcil que acceptessin els contagiats “per a no infectar als seus entorns més pròxims”. La mesura, en tot cas, està en estudi i s’aplicaria sempre sobre la base de raons de salut pública, mai a un estat d’excepció.

El president ha demanat també a les Autonomies que facilitin les dades el més precisos i extensos possibles, particularment en relació a la data d’inici dels símptomes en les persones contagiades. El seu prec anava, sobretot, per la Comunitat de Madrid, a qui Sanitat porta setmanes acusant de no traslladar les estadístiques com se li va requerir a tots els governs autonòmics des de l’inici de la crisi. “No pot ser que hi hagi Comunitats que no ens hagin subministrat la informació, sobretot en el que afecta les residències”, va lamentar.

El president del Govern ha detallat, després, el material repartit entre els diferents territoris des de l’Estat i va xifrar en 34 milions de màscares el total distribuït pel Ministeri de Sanitat. El president de la Generalitat va ser el primer a rebatre les dades i queixar-se de la falta de material. “No ens ha arribat ni un sol test ràpid de l’Estat. Hem fet 50.000 PCR, tots de Catalunya”, va afegir després de lamentar que no hagi funcionat la coordinació en la qüestió dels subministraments. Per això ha demanat que es reintegrin les competència de salut a la Generalitat catalana. Encara així va anunciar el seu suport al Govern per a la prolongació de l’estat d’alarma, igual que va fer el lehendakari Urkullu minuts abans. Sánchez va anunciar en la seva rèplica a Torra que entre avui i demà arribaran a les Comunitats un milió de test.

El gallec Alberto Núñez va intervenir per a enlletgir al Govern que usi els fons d’ocupació de les CCAA. I va demanar que igual que els presidents regionals es reuneixen amb el president del Govern els diumenges i el secunden perquè és bo per a aquest país, seria recomanable que els dimarts els ministres “no utilitzin els pressupostos de les Autonomies” al seu antull. Com a exemple va citar que Galícia ha vist llevar aquests fons a la meitat, malgrat que estaven compromesos per a la indústria naval i l’automoció.

Pedro Sánchez ha demanat també a tots els presidents que en les seves declaracions advoquin per una posició clara i nítida a favor dels eurobons i la mutualización del deute públic tal, i com ha fet el Govern d’Espanya en la Comissió Europea: “Creiem que és el moment de posar en marxa un mecanisme de solidaritat sense precedents que inclogui una certa mutualización de deute públic, encara que s’atemporal i limitada. La proposta del ministre d’Economia francès d’un fons temporal i excepcional és una bo base”, va afirmar.

Per part seva, l’andalús Juan Manuel Moreno, queixós també per la falta de material, ha demanat un calendari dels lliuraments per part del Govern, i el mateix el càntabre Miguel Ángel Revilla Revilla, que va rebatre la dada de lliuraments que va defensar Sánchez i va assegurar que el material de la seva Comunitat l’ha posat la regió, i no l’Estat. Davant el temor que aquesta situació s’allargui, Revilla va demanar flexibilitat, per a intentar salvar la campanya d’estiu, que és la principal indústria del país juntament amb el sector exportador. “No vagi a ser que matem la bestiola però murem tots amb la bestiola”, va ironitzar.

Puig posa nom a la mesura: “Les arques de Noè”

El més explícit a donar suport a la mesura per a aïllar als positius asimptomàtics va ser el valencià Ximo Puig, que es va referir a ella com “Les arques de Noè” i va defensar que pot ser una via molt eficaç contra l’extensió del contagi. València enviarà demà mateix al Govern el pla d’equipaments de la seva Comunitat per a poder situar a aquests afectats.També va fer costat al president en l’ampliació de l’estat d’alarma en les condicions que s’han plantejat, ja que “cal conjugar el màxim confinament possible amb garantir alguna activitat econòmica i supervivència de les empreses. En al·lusió als Pactes de la Moncloa plantejats per Sánchez en la seva compareixença del dissabte, va assenyalar que per a vèncer aquesta catàstrofe, la major a Espanya des de la Guerra Civil, fa falta un gran acord de país que incorpori a tots els grups parlamentaris, empresaris, sindicats i Comunitats, des de “l’ètica de la responsabilitat”. També ha donat suport a la petició del president per a exigir a Europa que assumeixi el seu paper de manera que tots, des dels nostres àmbits, contribuïm a generar aquest clima polític en aquest sentit. I, finalment, en línia amb els seus homòlegs d’altres territoris, ha emfatitzat la necessitat de liquiditat per a les Autonomies amb l’objectiu d’atorgar el finançament que necessiten les empresa.

El castellà-manxec Emiliano García Page va agrair les gestions del Govern d’Espanya per a recuperar el carregament de 150 respiradors bloquejat a Turquia i va demanar que al llarg de la setmana pròxima, hi hagi un esforç d’homologació en la recollida de dades de totes les Comunitats. Ja en clau econòmica, va demandar unitat de tots amb el Govern de Sánchez per a tenir una posició comuna a Europa, ja que la sortida de la crisi depèn de la UE: “Si Europa no entén que és un problema europeu, el problema acabarà sent Europa”, va subratllar. Com va fer abans Puig, el president de Castella-la Manxa va oferir la seva col·laboració per a la reedició dels Pactes de la Moncloa de 1977, una data en la qual va recordar no existien les Comunitats, i “avui són imprescindibles”.

Policia i Guàrdia Civil detenen a 94 persones en les últimes 24 hores per incomplir l’estat d’alarma

El Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil han realitzat 94 detencions en les últimes 24 hores per incompliments de les normes de l’estat d’alarma. Així ho han anunciat en la roda de premsa de càrrecs tècnics del Govern que gestionen la crisi del coronavirus. En concret, la Policia Nacional ha realitzat 74 detencions i la Guàrdia Civil altres 20. El general de la Guàrdia Civil José Manuel Santiago ha anunciat que les forces de seguretat intensificaran els controls a la nit en les carreteres per a sancionar els trajectes no permesos.

El subdirector general de Logística e Innovación de la Policía Nacional, José García Molina

La Policia alerta de la creació de 1,5 milions de comptes en xarxes socials per a “manipular” sobre el coronavirus

El subdirector general de Logística i Innovació de la Policia Nacional, José García Molina, ha alertat aquest diumenge en roda de premsa de la creació de 1,5 milions de comptes en xarxes socials relacionades amb el COVID19 que estan dirigides exclusivament a “manipular o crear contingut spam“. “Hem de ser conscients que la responsabilitat en la difusió d’aquests missatges falsos és de tots. No hem de contribuir a convertir-ho en viral, ja que si no participem en aquestes cadenes de desinformació evitarem ser víctimes de la seva manipulació“, ha assenyalat.

En aquesta mateixa compareixença, García Molina ha alertat també la difusió d’un vídeo que promou l’ús de MMS (‘Miracle Mineral Solution’), que és clorit de sodi, per a tractar el coronavirus. El comandament policial assegura que aquesta informació és “totalment falsa” i ha insistit que el consum d’aquesta suatancia és “perillós” i es tracta d’un medicament il·legal. En el vídeo, titulat “El Coronavirus es pot parar en 24 hores” apareix un supòsit llicenciat en Biologia Molecular que explica que aquest suplement és la solució total contra el virus i exhorta als metges a provar-lo amb els malalts més greus ja que fulmina tots els patògens

Parlaments de la compareixença dels responsables tècnics de la crisi després del comitè de gestió del coronavirus que s’ha reunit en La Moncloa

La doctora María José Sierra, del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries actualitza les xifres: 130.759 casos en total, 6.023 nous des d’ahir “L’increment de caos continua disminuint, avui un 5% respecte a ahir“. Hi ha 12.418 morts i 58.744 hospitalitzats. Les altes suposen un 29% del total de contagis. “També s’observa un cert descens. En la majoria de comunitats els hospitalitzats suposen un número inferior al dels dies anteriors“.

Miguel Ángel Villarroya, cap de l’Estat Major de la Defensa: “Donem suport a un lluita que encapçala el personal sanitari. Avui hi ha 8.000 efectius en 271 localitats. Desinfectem avui per exemple l’aeroport de Madrid, la T-4. MercaMálaga o 145 residències, per a arribar a 2.530 des que iniciem aquesta labor. Vam traslladar ahir 95 morts a dipòsits intermedis i 37 trasllats de pacients moderats a hotels i altres llocs. Mantenim 35 activitats, com el suport d’un vaixell a la capacitat hospitalària de Melilla. Mantenim la seguretat on se’ns ha requerit. Vull unir-me a donar un petit missatge d’esperança. Encara que hi ha moltes defuncions en situacions dramàtiques, haig de dir que tots junts arribarem fins al final. Anem pel bon camí i el superarem“.

José Manuel Santiago, general de la Guàrdia Civil: “Avui estaríem iniciant les vacances de Setmana Santa, amb la Guàrdia Civil treballant en les carreteres. Les carreteres no obstant això estan pràcticament difícil. Només es permeten els desplaçaments essencials. Continuem treballant en les carreteres: 22.786 agents de cos van prestar ahir servei. Vigilem les farmàcies i supermercats. Va haver-hi 91.000 identificacions i més de 4.800 denúncies, amb 20 detencions per resistència i desobediència. Per a controlar els desplaçaments indeguts s’intensificaran els controls nocturns, per a evitar que s’usi la matinada per a viatjar. Hem de continuar incidint en la protecció de les víctimes de violència de gènere, en tots els tipus de violència. Com a exemple, a Còrdova dijous passat un home va arribar embriac a casa, va empènyer a la seva mare i aquesta va morir després de colpejar-se el cap. La fortalesa d’una societat democràtica es basa en l’actitud cívica dels seus ciutadans. Queda camí per recórrer. Ànim, que ho aconseguirem“.

José García Molina, subdirector general de logística de la Policia Nacional: “Pot haber conflictes que portin a la violència dins de les llars. La Policia ha detingut a 74 persones, per a un total de 1.268 des de l’estat d’alarma. S’han tramitat 5.169 actes, ja més de 94.000. Suposen un augment en tots dos casos pròxim al 5% respecte al dia anterior. Insistim avui en les fake news, sabem el risc que suposen, i l’objectiu dels seus creadors: generar alarma social. La responsabilitat de la seva difusió és de tots: evitem. Un exemple detectat és el d’un vídeo anomenat El coronavirus es pot parar en 24 hores. El consum de la substància que esmenta és perillós“.

María José Rallo del Olmo, secretària general de Transports: “Hi ha nivells de transport realment baixos, és un èxit. Per il·lustrar, en aquesta setmana el transport de llarga distància entre províncies, en transport públic hi ha nivells de reducció superiors al 85%. En vehicles particulars, entre el 80% o el 85%. En els accessos a les grans ciutats s’ha reduït l’entrada de vehicles lleugers pròxim al 78%, no arriba a l’objectiu del 85% que ens havíem proposat“. Rallo fa un repàs de les mesures preses en matèria de Transport.

María José Sierra, preguntada sobre el llistat que Pedro Sánchez ha demanat als presidents autonòmics: “Aquesta informació reflecteix mesures que posarem en la següent fase, la de desescalada o transició. Aquestes mesures seran fonamentals, i permetran passar del distanciament social a aquesta altra fase. És fonamental la detecció precoç de tots els casos i el seu aïllament, casos greus i lleus. Per a garantir que els casos estan aïllats, una mesura és en el domicili, però hi ha un altre tipus d’opcions, com aquestes instal·lacions. Això és el que entenc que s’està discutint. Fer test a tot el que iniciï símptomes, sobre això ja s’ha fet una guia de com usar aquests test ràpids, i com augmentar la nostra capacitat de fer PCR“.

María José Sierra: “És important testar, especialment al qual inicia símptomes, per a detectar-la de manera precoç i aïllar-la. Ahir em vaig referir a un grarn estudi per a veure com està la població d’immunitat. En tots dos casos treballem“.

María José Sierra, preguntada sobre com garantir el preu de les màscares: “És un aspecte fonamental en la nova fase. Hi ha mesures que ja hem vingut avisant, que fan que sigui més difícil contagiar d’una persona a unes altres, ventilació d’espais, rentat de mans… Una altra mesura que ajuda, cada vegada hi ha més estudis sobre aquest tema, per a evitar contagis, és aquesta, perquè fan que part de la transmissió del virus no sigui eficaç, per l’expulsió de gotetes d’un contagiat“.

Miguel Ángel Villarroya, cap de l’Estat Major de la Defensa: “No existeix cap vaixell hospital en l’Armada, s’ha dotat de certa capacitat als quals tenim, per a convertir-los en una espècia d’hospital de campanya flotant. Ara mateix, només el vaixell Galícia està a Melilla per a augmentar la capacitat hospitalària de la ciutat. Fa labors addicionals, com a desinfecció“.

María José Sierra, sobre les UCI: “Un dels grans esforços dels professionals és augmentar de manera impressionant la capacitat d’UCI. És veritat que aquestes mesures, tres setmanes de distanciament, comencen a veure’s el reflex. És veritat qeu estem en cap de setmana, però tenim sensació que la pressió sobre hospitalitzats i en alguns punts sobre UCI comença a reflejarse.es el que esperàvem després de tres setmanes de distanciament. Almenys en alguns punts la pressió està disminuint, ens comuniquen les comunitats“.

María José Sierra, sobre la immunitat: “Una persona, segons sabem, perquè és un virus nou i anem coneixent, que ha passat la malaltia, desenvolupa un nivell alt d’anticossos. La nostra sensació és que passada la malaltia, almenys un temps, no sabem quant, queda immunitzada, almenys un període important. Sobre quantes persones hi ha immunitzades, perquè hi ha publicacions que parlen de fins a un 15% de la població. Estem amb l’institut Carles III i l’INE preparant un estudi de seroprevalència. Ja dissenyem els primers i esperem que en poques setmanes puguem tenir resultats“. Acaba la compareixença.