El Govern aixeca el confinament a la Conca d’Òdena, ha assegurat que “no té sentit” mantenir el perímetre de confinament a la Conca d’Òdena, encara que “No podem abaixar l’alarma“, ha afegit Buch. Vergés, per la seva part ho justifica perquè la reproducció del virus és similar que a la resta de Catalunya

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó; el conseller d’Interior, Miquel Buch; la consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, han comparegut en roda de premsa telemàtica per informar de l’evolució del coronavirus a Catalunya, com cada dia.

La consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha informat que el Govern aixeca el confinament a la Conca d’Òdena, que afectava els municipis d’Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena. Tot i això, Budó ha deixat clar que a la zona s’aplicarà el mateixa confinament que es fa a la resta de Catalunya i ha fet una crida a mantenir les mesures d’aïllament “de manera estricta“.

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha assegurat que “no té sentit” mantenir el perímetre de confinament a la Conca d’Òdena. “No podem abaixar l’alarma“, ha afegit Buch, que ha explicat que la decisió s’ha pres després de veure l’evolució del covid-19 als municipis afectats.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha justificat aixecar el confinament a la Conca d’Òdena perquè la reproducció del COVID19 “és molt similar” que a la resta de Catalunya. Vergés ha volgut donar un missatge d’esperança: “Si es compleixen les mesures, ens en podem sortir“. Però la consellera ha deixat clar que això no permet sortir de casa i que la gent ha de continuar confinada. Amb tot, Vergés també ha assegurat que l’Hospital d’Igualada “torna a la normalitat“.

Els usuaris al metro continuen baixant tot i la gratuïtat

La consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha explicat que els usuaris al metro han continuat baixant tot i la gratuïtat del servei. Segons Budó, en les primeres hores d’aquest dissabte, el metro ha tingut 11.800 usuaris, un 12% menys que fa una setmana. La consellera ha feta una crida a reduir la mobilitat aquest cap de setmana, que és el primer que no es permeten els moviments excepte en els serveis essencials.

Buch informa que les últimes hores s’han detingut 31 persones i s’han posat 2.447 denúncies per incomplir el confinament

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha informat que les últimes hores s’han fet 31 detencions i s’han posat 2.447 denúncies a persones per incomplir el confinament. Per exemple, s’han denunciat 10 persones que feien una festa a l’Arboç i dues persones que feien esport amb raquetes a la Cerdanya. També s’ha aixecat una acta a un establiment que se saltava les restriccions. Així mateix, Buch ha explicat que s’ha mantingut la reducció del trànsit a les carreteres, tot i coincidir amb les dates de Setmana Santa, tant a l’àrea metropolitana de Barcelona com als peatges.

El Homrani fa una crida a trobar persones per treballar a les residències d’avis, mentre 220 famílies han demanat treure els avis de les residències

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha fet una crida a trobar persones per treballar a les residències d’avis. “Tothom que pugui i vulgui treballar a l’àmbit residencial, que s’apunti a la borsa“, ha dit El Homrani, que ha reclamat “reforçar els professionals” perquè és una demanda del sector.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha dit que 220 famílies han demanat treure els avis de les residències i que les peticions es resoldran a partir d’aquest dilluns. “El responsable del centre ha d’autoritzar-ne el retorn“, ha explicat El Homrani, que ha recordat que aquesta opció només és possible en aquella gent gran que viu a residències i que no presenta símptomes del COVID19. “És la resposta a les peticions de molts familiars“, ha assegurat el conseller.

Vergés assegura que s’han fet més de 50.000 tests de covid-19 a Catalunya, mentre respon a l’alcalde d’Igualada que donen les xifres de víctimes que arriben pel “circuit oficial

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que s’han fet més de 50.000 tests de COVID19 a Catalunya. “No és percentatge dolent respecte a altres països“, ha assegurat Vergés, que ha afegit que la capacitat de fer proves diagnòstiques ha crescut “a mesura que també augmentava el nombre de casos“. “Hem multiplicat moltíssim la capacitat“, ha defensat. La consellera ha admès que els tests fiables són les proves PCR, però ha afegit que s’estan valorant “altres eines” que ho permetin fer.

Per altra banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha respost a l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, que aquest matí ha dit que el departament havia obviat algunes morts que s’havien produït les últimes hores a la zona. Vergés ha defensat que donen les xifres que arriben pel “circuit oficial“. Segons la consellera, els últims dos dies la funerària de l’Anoia havia notificat 135 morts per COVID19, a les quals les últimes 24 hores s’hi han sumat 12 casos més: en total, 147 morts. Tot i això, Vergés ha afegit que encara falten catalogar 21 casos més.

A les preguntes dels periodistes, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha assegurat que cada mort per covid-19 és “una derrota. “Cada persona que mor, sigui a una residència o un hospital, és una persona estimada que no s’ha pogut acomiadar com voldríem“, ha dit El Homrani. Segons el conseller, la realitat a les residències de gent gran és “més complexa” davant aquesta pandèmia, però ha defensat que es treballa per combatre el virus.

Buch diu que el confinament perimetral a la conca d’Òdena s’aixecarà “les pròximes hores“. Després que el Govern hagi anunciat que deixarà sense efecte el confinament perimetral a la conca d’Òdena, el conseller d’Interior, Miquel Buch, ha explicat que s’aixecarà “les pròximes hores”.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha explicat que “estan valorant” els espais oferts per l’Ajuntament de Barcelona, que són el CCIB i la Fira, per acollir avis de les residències. Segons El Homrani, els espais han de complir tres validacions: l’assistencial, la sanitària i la dels bombers. “Han de permetre una bona resposta tant assistencial com sanitària“, ha dit el conseller.

Els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) a Catalunya freguen els 83.000 i ja han deixat temporalment més de 610.000 treballadors sense feina al país. Segons les últimes xifres anunciades aquest dissabte pel conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, el nombre d’ERTO al territori fins aquest dissabte és de 82.998, un 2,59% més respecte a aquest divendres. Per altra banda, el nombre de treballadors afectats creix un 1,61%, fins als 612.795. Tal com ha detallat el conseller, el 96% els expedients signats a Catalunya són per força major.