Espanya registra un altre màxim en el nombre de morts i aconsegueix els 10.000 morts amb coronavirus. En les últimes 24 hores, es van confirmar 8.102 positius, la qual cosa eleva el total a 110.238. Un total de 54.113 persones han estat hospitalitzades i 26.743 han rebut l’alta.  Sanitat admet que la situació continua sent “crítica” en les UCI

La doctora María José Sierra, del Centre de Coordinació i Alertes Sanitàries, ha assegurat aquest dijous en roda de premsa que la situació de les UCI en algunes comunitats continua sent “crítica”. Sierra ha demanat prendre “amb cura” les xifres que apunten a un alentiment en l’increment del nombre de pacients que requereixen vigilància intensiva perquè no existeixen criteris homogenis en l’elaboració de les estadístiques en els diferents territoris.

Així, mentre algunes comunitats ofereixen el nombre acumulat de persones que han passat per aquestes unitats des de l’inici de la pandèmia, unes altres reflecteixen el nombre de pacients que hi havia ingressats en la jornada prèvia a la difusió de les dades. “Aquesta baixada de l’increment de casos que ingressen en aquestes unitats hi ha analitzar-la amb cura. L’ocupació d’UCI realment continua sent crítica en algunes comunitats perquè l’estada dels pacients en aquestes unitats és molt llarga”, ha assenyalat.

En aquesta mateixa línia s’ha posicionat Fernando Simón, qui ha tornat a comparèixer des de la seva casa, on roman després d’haver donat positiu.

Compareixen els responsables tècnics de la crisi després del comitè de gestió del coronavirus que s’ha reunit en La Moncloa.

La doctora María José Sierra, del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries, actualitza les xifres. Espanya registra un altre màxim en el nombre de morts i aconsegueix els 10.000 morts amb coronavirus. En les últimes 24 hores, es van confirmar 8.102 positius, la qual cosa eleva el total a 110.238. Un total de 54.113 persones han estat hospitalitzades i 26.743 han rebut l’alta. “Seguim en un increment del 8% de contagis, això apunta a una estabilització“. 6.902 pacients han necessitat UCI. “Algunes comunitats comuniquen les dades acumulades i unes altres reflecteixen el nombre de pacients que ahir es trobaven en UCI, per això aquesta baixada d’increment cal analitzar-la amb cura. L’ocupació d’UCI continua sent crítica en algunes comunitats, perquè les estades són llargues“.

Miguel Ángel Villarroya, cap de l’Estat Major de la Defensa: “Cada setmana és una petita victòria i hem de continuar mirant endavant per a tornar a la normalitat que tots anhelem. 7.753 efectius de les forces armades estan desplegats als carrers d’Espanya“. Villarroya repassa les intervencions en l’àmbit de la desinfecció d’instal·lacions crítiques com a residències de majors, suport a la mobilitat (com el trasllat de morts i de pacients moderats i l’ajuda al Banc d’aliments), suport a la capacitat hospitalària.

José García Molina, subdirector general de logística de la Policia Nacional: “Hem incrementat la vigilància per a evitar robatoris amb força que es poguessin intentar en comerços tancats“. Molina destaca el treball per a patrullar el subsòl i evitar els butrons. “S’han detingut 1.206 persones fins ara“. “En les últimes hores s’han realitzat 164 denegacions d’entrada a les fronteres amb França i Portugal“. “Ahir es va detectar el començo d’una campanya de malware a través de l’enviament massiu de correus electrònics que adjunten una suposada factura. Fins i tot s’arriba a demanar un rescat econòmic a canvi del desbloqueig de l’ordinador“.

José Manuel Santiago, general de brigada i cap de l’estat major de la Guàrdia Civil: “19.000 efectius han patrullat els carrers d’Espanya. S’han formulat 5.614 denúncies i s’han detingut 28 persones per desobediència i resistència“. “Vull fer referència a la protecció de víctimes de violència de gènere. S’ha detingut a dos homes per presumptes delictes de violència de gènere, un a la província de Màlaga i l’altre a Las Palmas. Ningú ha de baixar la guàrdia en aquest àmbit. No sols les víctimes, sinó també els familiars i els veïns han de comunicar a les forces de seguretat qualsevol situació de maltractaments“.

María José Rallo del Olmo, secretària general de Transports, repassa les dades d’utilització de serveis públics en el dia d’ahir. “En un dia normal de març del mes passat, es van moure 1,2 milions de viatgers en el conjunt de Rodalia i Rodalies, ahir van ser 80.000. Estem en xifres molt baixes i tenen molt poc marge de reducció, ja que cal mantenir els serveis essencials“. “Quant als vehicles lleugers, estem en una reducció d’un 85% enfront d’un dia normal. En els accessos a les principals ciutats espanyoles, estem en el 78%”. “En els últims dies, s’han realitzat 20 dies de repatriacions i seguiran en els pròxims dies“.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri, des de l’aïllament domiciliari, després de donar positiu per coronavirus: “Crec que cal caminar amb cura, però el focus ja no està en el pic, ja no estem en ell i algunes comunitats estan baixant. Ara el focus està en les UCI. Anem progressivament aconseguint que els nous ingressos siguin menys, però hi ha un efecte d’acumulo, perquè les estades són llargues. Les dades de mobilitat són fonamentals. Tots els esforços que estem fent són fonamentals“. Li pregunten per la letalitat del 20%, i respon: “No és fàcil explicar la taxa de letalidad. No tenim certesa de com de variable pot ser entre països. Fins ara sembla que s’estan estabilitzant les defuncions. La R que ens agradaria tenir per a desescalar les mesures és de menys d’un, però no és necessari. El desescalamiento pot ser progressiu. Amb les mesures aplicades l’objectiu és estar per sota de 1“.

María José Sierra, del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries: “Les dades de les UCI no són uniformes. Algunes comunitats reflecteixen la dada acumulats i unes altres assenyalen els casos ingressats en un dia. No és fàcil tenir dades individualitzades, però estem treballant en ells“.

María José Sierra, del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries: “Estem veient ara casos infectats fa diverses setmanes. La nostra esperança és que comencem a veure una disminució en l’increment de casos. En totes les malalties infeccioses sempre hi ha cert retard“. “Les dades de Madrid són les dades d’ingressos en el dia anterior a la notificació“.

Miguel Ángel Villarroya, cap de l’Estat Major de la Defensa: “Els militars infectats són 230. No hi ha vaixells impossibilitats d’atracar en port amb personal infectat a bord“.

María José Sierra, del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries: “Els llits teòrics d’UCI instal·lades a Espanya serien al voltant de 6.000, però això no té res a veure amb els llits disponibles ara mateix per a pacients de vigilància intensiva. Cada dia s’incrementa aquest número“.

María José Sierra, del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries, sobre la falta d’uniformitat en dades de l’UCI: “Madrid i altres dues o tres comunitats estan donant dades agregades. Quan tinguem aquestes dades individualitzades, tindrem de debò la capacitat d’anàlisi del que està ocorrent“.