El Govern estudia quines serien les restriccions que s’anirien aixecant de manera gradual i, entre elles, Illa ha admès que es troben algunes com els passejos amb nens o la possibilitat de fer exercici físic en l’exterior. Segons Illa la corba s’ha estabilitzat. “Hem arribat a la fase d’alentiment“, ha dit. El Govern anuncia dos contractes amb empreses espanyoles per a produir 400 unitats diàries d’equips de respiració assistida. A més que es contractarà més personal per als centres sanitaris i residències. Illa assegura que hi ha pocs països que fan tants tests com Espanya. Illa descarta que es pugui reduir encara més la mobilitat: “Estem als mínims perquè es facin els serveis essencials“. Illa admet incerteses sobre el COVID19: “No sabem si hi pot haver un nou brot ni si la pujada de temperatures pot afectar el virus

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat que Espanya ha passat la primera fase del contagi del coronavirus per a entrar en una nova: l’etapa d’estabilització de l’epidèmia després d’arribar en alguns territoris al pic de la corba de contagis i estar prop d’ella en uns altres. No obstant això, ha assegurat que encara queden setmanes “dures” respecte al confinament. El Govern estudia quines serien les restriccions que s’anirien aixecant de manera gradual i, entre elles, Illa ha admès que es troben algunes com els passejos amb nens o la possibilitat de fer exercici físic en l’exterior, però en tot cas ha estat prudent en assegurar que es tracta només d’hipòtesi d’estudi que la seva posada en marxa dependrà de com evolucionin les dades aquesta setmana i la pròxima.

Tinc molt present que quan parlem de morts no hi ha dada bona, però permetin-me un indici d’esperança: les dades ens demostren que la corba s’ha estabilitzat, que hem aconseguit el primer objectiu d’arribar al pic de la corba i que hem arribat a la fase d’estabilització“, ha expressat Illa en la seva compareixença en la Comissió de Sanitat del Congrés. No obstant això, ha advertit que encara cal “fer un esforç més” i que encara queden per davant “setmanes dures“.

Illa ha defensat que l’enduriment del confinament a través de la paralització de l’activitat econòmica no essencial decretada des del dilluns 30 de març fins al 9 d’abril comença a donar els seus fruits. El Govern considera que la baixada en la mobilitat és clau perquè es redueixin els contagis, però explica que aquesta situació no es veu encara en les dades de contagiats i morts. Aquesta última ha aconseguit un màxim amb 950 morts en les últimes 24 hores superant les 10.000 a Espanya. “Això no es veu en les UCIs, ni en la xifra de morts, perquè la foto que veiem avui és la de fa quinze dies“, ha assenyalat Illa.

Entre crítiques dels grups de l’oposició, li han preguntat quins seran els següents passos que donarà el Govern. Illa ha reconegut que no els pot avançar perquè depèn de com evolucioni la pantalla i a la pregunta concreta de Gabriel Rufián de si es preveu autoritzar la sortida a l’exterior dels nens o per a fer exercici, el ministre sí ha admès que són algunes de les mesures que es remenen, encara que li ha posat totes les cauteles.

Són mesures que estem estudiant. No m’estic comprometent al fet que es puguin emportar a pràctica. Hi ha mesures d’aquest tipus que cal prendre en consideració. Cal considerar en funció de com evolucioni l’epidèmia aquesta setmana i la que ve en funció de les dades que anem tenint“, ha expressat Illa, que ha reconegut que s’estan estudiant les mesures, però que és “una decisió difícil de prendre” davant el risc que l’emergència sanitària “torni a rebrotar“.

El Govern té preparats els trens medicalitzats per si fos necessari desplaçar pacients entre comunitats i, de fet, Renfe ha sol·licitat voluntaris entre els seus maquinistes. No obstant això, Illa ha dit que de moment no serà necessari dur a terme desplaçaments: “No hem descartat res. Ja hi ha comunitats autònomes que han ofert acollir pacients i hem preparat dispositius de trasllat per si fes falta. De moment no fa falta“.

Illa ha anunciat dos contractes amb dues empreses espanyoles per a la fabricació nacional de 400 unitats diàries d’equips de respiració assistida per a augmentar aquest material en la lluita contra el coronavirus. Un d’aquests contractes és amb l’empresa Ersyl, situada a Móstoles, que fabricarà 100 unitats d’equips de respiració invasiva, segons ha anunciat Illa, fins a arribar a 5.000 unitats. “S’ha multiplicat per 10 la capacitat de producció secundat pel Govern”, ha dit el ministre.

L’altre contracte s’ha fet amb Seat i la col·laboració de dos hospitals a Catalunya per a la fabricació de 300 unitats diàries d’equips de respiració invasius. En aquest cas estan pendents de rebre la certificació respecte a la seguretat elèctrica i els test electromagnètics. “Espanya es garantirà producció nacional de fins a 400 unitats diàries per a equips de respiració assistida”, ha sentenciat Illa.

Quant als test de detecció ràpida, Illa ha explicat que es faran primerament en llocs amb exposició a la malaltia com a hospitals i centres de majors. També ha avançat que “en pocs dies es multiplicarà per molt” les PCR diàries -actualment, s’estan realitzant entre 15.000 i 20.000-, si fructifiquen les gestions per a homologar la producció de tres noves empreses nacionals i comencen a operar els 4 robots adquirits.

Durant la sessió en el Congrés, Illa ha hagut d’escoltar alguns retrets de l’oposició, especialment bel·ligerants des de PP i Vox. La portaveu del PP, Concepción Gamarra, ha assegurat que estan fent una “oposició lleial” a un “Govern deslleial“. “La situació extraordinària no és per a donar-li una carta blanca al Govern. Així no“, ha expressat la conservadora, que li ha tirat en cara els problemes amb les compres de material. Illa s’ha defensat assegurant que el Govern ha posat en marxa compres que ja està distribuint material a les comunitats autònomes i que cada dia estan aterrant avions amb productes adquirits tant pel Govern com per les autonomies.

Illa: “És millor consensuar, però a vegades no és possible”

La setmana passada dèiem que anaven per darrere del virus, segueixen per darrere i arribant tard“, ha resolt Gamarra, que també ha enlletgit als socialistes “estiguin desactivant al Parlament” i limitant la capacitat de control així com la “censura” del Govern als periodistes en les rodes de premsa -que s’envien per un canal de WhatsApp i les filtra el secretari d’Estat de Comunicació-. No ha estat l’única que li ho ha retret, també ho ha fet la portaveu del PNB.

No crec que el PNB sigui sospitós de voler enderrocar a aquest Govern, continuarem empenyent al Govern per a sortir d’aquesta situació com més aviat millor i sortir fortes d’aquesta situació, però ens ha de permetre i ha d’entendre que li fem una crítica en relació a l’actuació del Govern respecte a la diplomàcia política, l’estratègia comunicativa i l’estratègia del desenvolupament normatiu. No és de rebut la seva actitud unilateral una i mil vegades. La unilateralitat els costarà confiança“, ha afirmat Josune Gorospe.

El ministre ha justificat que el Govern no consultés als presidents autonòmics i la resta de partits la decisió de paralitzar l’activitat: “És tan excepcional que les decisions cal prendre-les quan cal prendre-les“. Illa ha relatat que els experts li van comunicar el dijous a la tarda la recomanació de parar l’activitat per a “no mantenir pressió excessiva” als hospitals les setmanes tercera i quarta d’abril. “Una setmana després no servia. Hi ha hagut mesurades que hi ha hagut que prendre-les quan hi ha hagut que prendre-les. És millor i més còmode consensuar les coses, però a vegades no és possible“.

El diputat de Vox Juan Luis Steegmann Una ha carregat contra el Govern, al qual ha acusat no de fer “un escut social” sinó suposar “una plaga per a l’economia” amb l’objectiu que Pablo Iglesias pugui fer la “revolució bolxevic“, segons ha expressat. “M’alegro que la situació a la Xina vagi millor; és el bomber piròman“, ha començat.

Per part seva, Ciutadans ha tornat a brindar el seu suport al Govern, encara que ha lamentat que els autònoms siguin obligats a parar la seva activitat i hagin de pagar les quotes. El diputat del BNG Néstor Rego ha insistit en la necessitat de “blindar Galícia” per a frenar l’expansió del virus. Per part seva, el representant de Bildu, Oskar Matute, ha apostat per la “nacionalització” i ha reclamat al Govern mesures més ambicioses per als més vulnerables.

A part de plantejar el passeig dels nens o l’exercici físic en l’exterior, Rufián ha apostat per “cartografiar la traçabilitat de la pandèmia” parell fer “un mapa del seu recorregut” a través d’una aplicació. Illa li ha respost que el Govern ja està treballant en això. També li ha demanat mesures com que no compti la prestació dels aturats tenint en compte que actualment no es pot buscar treball i ha defensat una “rende de confinament“.

Igual que està tractant de fer el Govern, el ministre ha evitat entrar en els “retrets” que li han fet els portaveus de l’oposició; però ha estat el diputat del PSOE Daniel Viondi el que s’ha encarregat de retreure al PP que critiqui la gestió de l’Executiu. “Quan es critica cal tenir la casa neta“, ha expressat sobre les fallades que han tingut governs com l’andalús de Juanma Moreno Bonilla o la madrilenya Isabel Díaz Ayuso.

Cronologia de la compareixença del Ministre de Sanitat, Salvador Illa, a la Comissió de Sanitat y Consum

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha comparegut en el Congrés per a donar compte de la gestió que s’està fent de la crisi del coronavirus. És la segona vegada que compareix el ministre en la comissió de Sanitat per aquest mateix motiu.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anunciat dos contractes amb dues empreses espanyoles per a la fabricació nacional de 400 unitats diàries d’equips de respiració assistida per a augmentar aquest material en la lluita contra el coronavirus. Un d’aquests contractes és amb l’empresa Ersyl, situada a Móstoles, que fabricarà 100 unitats d’equips de respiració invasiva, segons ha anunciat Illa, fins a arribar a 5.000 unitats. “S’ha multiplicat per 10 la capacitat de producció secundat pel Govern”, ha dit el ministre.

L’altre contracte s’ha fet amb Seat i la col·laboració de dos hospitals a Catalunya per a la fabricació de 300 unitats diàries d’equips de respiració invasius. En aquest cas estan pendents de rebre la certificació respecte a la seguretat elèctrica i els test electromagnètics. “Espanya es garantirà producció nacional de fins a 400 unitats diàries per a equips de respiració assistida”, ha sentenciat Illa.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat en el Congrés que està en condicions d’afirmar que “comencem a estar en una fase d’estabilització de l’epidèmia i comencem la fase de relantización” del coronavirus. “Tinc molt present que quan parlem de morts no hi ha dada bona, però permetin-me un indici d’esperança: les dades ens demostren que la corba s’ha estabilitzat, que hem aconseguit el primer objectiu d’arribar al pic de la corba i que hem arribat a la fase d’estabilització”, ha expressat Illa en la seva compareixença en la Comissió de Sanitat. No obstant això, ha advertit que encara cal “fer un esforç més” i que encara queden per davant “setmanes dures”.

Salvador Illa diu que amb el permís retribitiu els treballadors continuaran rebent el seu salari. “Són 15 dies en què s’ha de demanar un esforç més” ha dit Illa. Amb el permís retribitiu els treballadors continuaran rebent el seu salari i després hauran de recuperar les hores treballadors. “Tots els sistemes sanitaris es tensionaran a tots els països” ha dit el ministre. I ha afegit: “Per sortir del túnel és necessari la implicació de tots, hi haurà conseqüències per l’economia però sense salut no hi ha economia“, ha assegurat.

El ministre de Sanitat ha assegurat que es contractarà més personal per als centres sanitaris i residències de tercera edat. Illa també ha anunciat que Seat començar a fabricar equips de respiració assistida. “D’aquesta manera Espanya podrà tenir fins a 400 unitats diàries de respiració assistida” ha dit. El ministre també ha explicat que fins ara s’han repartit fins a 16 milions de mascaretes.

Illa indica que la investigació és l’horitzó que ens permetrà sortir del túnel. “Ja fem entre 15.000 i 20.000 tests diaris però pensem que n’hauríem de fer més. El test més fiable és el PCR. Tenim fabricació nacional suficient però el coll d’ampolla és la fabricació dels kits d’extracció” ha dit Illa. El ministre també ha destacat els treballs d’investigació que s’estan fent: “La investigació és l’horitzó que ens permetrà sortir del túnel” ha dit. En concret, s’estan investigant tant medicaments nous com d’altres que ja s’utilitzen per combatre altres malalties. S’han aprovat tres assaigs clínics: “Estem treballant en noves formes de tractament. Ja hem finançat dos nous projectes” ha dit Illa

En els seus torn, l’oposició li ha retret la falta de material i la falta de previsió del govern espanyol en els primers indicis de la crisi del coronavirus. Destacar que el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, ha rectificat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que ha assegurat que el Govern va aturar la construcció de l’hospital de campanya per part de l’exèrcit. “Els militars feien un hospital amb criteris militars, i van arribar els metges i van fer un hospital amb criteris mèdics“, ha aclarit el portaveu republicà, que ha retret que es faci partidisme en plena crisi de coronavirus.

El torn de réplica del ministre de Sanitat ha començat dient que “és una setmana molt dura i vindran setmanes molt dures“. Ha defensat en la comissió de control al Congrés que el govern espanyol sempre ha actuat amb consonància amb els consells de les autoritats sanitàries després que l’oposició critiqués que l’executiu liderat per Pedro Sánchez actués tard. A més, ha remarcat Illa, el govern espanyol sempre ha actuat amb “contundència“.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat que s’han de fer tests a totes les persones que presenten símptomes i que a Espanya se n’estan fent molts, els anomenats PCR. “Hi ha pocs països que facin tants tests com Espanya, cada dia s’en fan més de 15.000 o 20.000“, ha dit Illa, que també ha explicat que els “millors tests” són els PCR i els “ha d’administrar el personal sanitari“. A més, el ministre de Sanitat ha assegurat que es va homologar fer tests a molt centres hospitalitaris, i per tant, diu Illa, totes les comunitats autònomes en poden fer.

Illa anuncia que d’aquí deu o quinze dies el govern espanyol comptarà amb quatre robots que fabricaran fins a 10.000 tests diaris. Hi ha quatre empreses que han estat homologades per fabricar PCR i estan en procés de ser homologades tres empreses més. Així, Illa preveu que es podrà fabricar molts més tests PCR per dia. A més, també ha dit que n’estan comprant a altres països i que es posaran en marxa d’aquí deu a quinze dies quatre robots que permetrà fabricar fins a 10.000 tests per dia.

Illa ha anunciat que el govern espanyol, a més de comprar i fabricar tests PCR, també està adquirint i ha rebut donacions de tests de diagnòstic ràpid per fer un “cribratge” ràpid amb la gent que presenta els símptomes comuns del coronavirus. Així, el govern espanyol preveu reduir el nombre de tests PCR. Els tests de diagnòstic ràpid -tenen un 60% de fiabilitat- diu que també facilitaran un manual i unes condicions a les comunitats autònomes per fer-los servir i ha assegurat que no l’utilitzaran de forma diferent que la resta de països. Illa ha repetit que Espanya és un dels països que fa més tests PCR, “els més fiables“.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha dit que el govern espanyol s’ha limitat a gestionar la crisi del coronavirus dins del marc competencial que va adquirir a través de l’estat d’alarma i ha remarcat que no ha trepitjat les competències de les comunitats autònomes. Fins i tot ha reivindicat el seu paper i ha reivindicat la seva importància. “Ho fan tan bé com poden“, ha dit Illa, i ha afegit que estan actuant amb la mateixa bona voluntat que el govern central.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha dit que el govern espanyol va decretar que tots els infermers o auxiliars que treballin en centres privats, com per exemple d’estètica o d’odontologia, poden ser requerits si les autoritats de les comunitats autònomes ho consideren necessari.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha remarcat en la sessió de control al Congrés que “el govern està unit“. Illa ho ha volgut subratllar després de les crítiques de l’oposició, que s’ha queixat que l’executiu demani unitat mentre aquest no predica amb l’exemple. També han retret a Illa que aquesta comissió de control sigui l’únic espai on l’oposició pot escrutar la gestió del govern de PSOE i Podem.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha respòs en la comissió de control al Congrés a les crítiques de l’oposició, que li ha retret l’alta taxa de mortalitat de coronavirus d’Espanya respecta a altres països, que quan es facin més tests -està previst fabricar-ne i comprar-ne molts més- baixarà la taxa de mortalitat.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha descartat que encara es pugui reduir més la mobilitat a Espanya en la sessió de control al Congrés. Ha agraït que els espanyols hagin complert el confinament total i ha dit que la mobilitat ja està “als mínims perquè es facin els serveis essencials“.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat que hi ha una xarxa única d’urgències i de distribució de material sanitari a tot l’Estat però que cada comunitat autònoma ho pot gestionar com vulgui. Així ha respost a una part de l’oposició que li ha demanat centralitzar i unificar encara més la gestió de la crisi del coronavirus.

No sabem si hi pot haver un nou brot ni si la pujada de temperatures pot afectar el virus“. El ministre de Sanitat, Salvador Illa diu que no es pot descartar res i que hi ha moltes incerteses sobre el virus. “El que no hem de descartar és que un dia tornarem a la normalitat, però serà un procés, i en haurem de continuar preocupant fins que tinguem la vacuna per erradicar-lo“.