Les oficines d’ocupació han tramitat ja la prestació d’atur de 620.000 treballadors afectats per ERTE, segons ha indicat la ministra de Treball. Destaca que el mes de març va transcórrer “amb normalitat” fins els dies previs a la declaració de l’estat d’alarma. Díaz recalca que els ERTO han evitat “la destrucció d’ocupació” i són l'”eina idònia” per evitar que pugi l’atur, malgrat l’afiliació a la Seguretat Social es va desplomar en 900.000 persones entre el 10 i el 31 de març. La ministra de Treball ha informat que no totes les Comunitats estan col·laborant i hi ha algunes que no han facilitat informació al Ministeri sobre aquest tema. L’Estat ha destinat 1.215 milions d’euros a prestacions d’atur aquest març. Per altre banda, mig milió d’autònoms han demanat a l’Estat la prestació pel COVID19. Escrivá espera que la restauració de l’activitat econòmica acabi sent completa, mentre el govern espanyol espera una pujada “significativa” del dèficit públic, però estarà “justificada” a nivell europeu. Tot i això, el govern “no ha estudiat” la possibilitat de prohibir a les empreses amb ERTO que reparteixin dividends als accionistes
Els ministres de Treball, Yolanda Díaz, i Seguretat Social, José Luis Escrivá, donen una roda de premsa per videoconferència per fer una valoració de les dades d’atur publicades avui pel govern espanyol.
La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha explicat que les oficines públiques d’ocupació ja han gestionat les prestacions de desocupació d’unes 620.000 persones que estan afectades per ERTO en aquesta crisi derivada del coronavirus. Aquestes persones, encara que cobren l’atur, no figuren en l’estadística oficial del nombre d’aturats, que ha aconseguit final de març les 3.548.312 persones. La Seguretat Social registra 275.000 baixes per confinaments pel COVID19.
Els treballadors afectats per ERTO no figuren entre el nombre d’aturats, amb el major augment històric (de 300.000 persones en un sol mes), perquè els seus contractes estan suspesos i no extingits. Així, aquestes més de 600.000 persones estan comptabilitzades dins dels treballadors afiliats d’alta a la Seguretat Social.
La ministra de Treball ha destacat la “celeritat” de les oficines públiques d’ocupació en la tramitació de la prestació per desocupació. “98.000 prestacions en les últimes 24 hores“. El nombre d’empreses que han presentat ERTO encara és incert, encara que com a mínim hi ha gairebé 250.000 empreses. En concret, 246.335 empreses. Aquesta xifra inclou els ERTO dels quals té constància el Govern perquè els ha tramitat el Ministeri, així com els de les CCAA que han facilitat informació sobre aquest tema.
La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha declarat que el mercat laboral i l’ocupació van avançar “amb normalitat” en els primers dies de març, però que va començar a incrementar l’atur en els dies previs a la declaració de l’estat d’alarma per part del govern espanyol.
La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha assegurat que els expedients d’ocupació temporal d’ocupació (ERTO) són l'”eina idònia” per evitar que els treballadors perdin la feina. Segons Díaz, els ERTO han evitat “la destrucció d’ocupació“, ja que els treballadors afectats, tot i tenir suspesa la feina temporalment, segueixen donats d’alta i tenen assegurat el lloc de treball durant sis mesos un cop acabi l’ERTO i es reincorporin a l’activitat.
El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Immigracions, José Luis Escrivá, ha assegurat que l’afiliació a la Seguretat Social es va desplomar en 900.000 persones inscrites menys, una caiguda sense precedents. Escrivá ha comparat a caiguda amb la crisi del 2008, quan una reducció d’aquest mateix volum es va produir en un període de més de cent dies just després de la fallida del banc nord-americà Lehman Brothers, el moment considerat com el punt àlgid de la crisi financera.
La Seguretat Social ha registrar 275.000 baixes per confinament pel COVID19 al conjunt d’Espanya, segons el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá. Aquesta xifra inclou tant persones que es troben de baixa per trobar-se infectades pel virus, com també les que s’han de quedar a casa per passar un període de quarentena pel fet de trobar-se en risc de contagi. Aquests treballadors cobren la mateixa prestació que una persona que hagi patit un accident laboral.
La Seguretat Social va destinar el mes de març 1.215 milions d’euros a prestacions laborals, segons la ministra de Treball, Yolanda Díaz.
La ministra de Treball, Yolanda Díaz, té registrats poc més de 620.000 treballadors afectats per un ERTO a tot l’Estat. Aquest xifra xoca amb la de la Generalitat de Catalunya, que aquest dijous va informar que, només a Catalunya, ja hi ha més de 570.000 afectats per expedients temporals. Yolanda Díaz, indica que hi ha governs autonòmic “que no cooperen” amb el govern espanyol perquè es neguen a facilitar les xifres d’expedients de regulació temporal d’ocupació i de la quantitat de treballador afectats. Això provoca que l’Estat no tingui dades completes sobre el nombre d’ERTO que hi ha en marxa a Espanya, ha explicat Díaz.
Per altre banda, aproximadament uns 500.000 treballadors autònoms han demanat al govern espanyol l’ajuda especial per caiguda de l’activitat pel COVID19, segons dades facilitades pel ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá. La prestació especial té un límit de 2.000 euros i afecta els autònoms que no treballin en serveis essencials.
El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha assegurat que el govern espanyol espera que “la restauració de l’activitat econòmica sigui completa” un cop passi l’epidèmia del covid-19. No obstant, el ministre ha indicat que desconeix quant de temps trigarà a refer-se totalment l’activitat.
El govern espanyol espera que el dèficit públic pugi “com ho farà a tots els països del món” per culpa del covid-19, segons el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá. “El dèficit s’elevarà de forma significativa, però transitòria“, ha declarat.
Escrivá ha recordat que aquest tipus de pujades està “justificada” dins de les normes de disciplina fiscal de la UE, que preveuen que es puguin produir i per tant no suposarien una sanció per a Espanya.
El govern espanyol “no ha estudiat” la possibilitat de prohibir a les empreses que tenen en marxa un ERTO que mentrestant reparteixin dividends entre els seus accionistes, segons el ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá. No obstant, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha afegit que el govern estudiarà noves mesures en els propers dies i no ha tancat la porta a fer aquesta prohibició, aprovada en diversos països de la Unió Europea.