Els aeroports espanyols han rebut 48 avions carregats amb material sanitari. mentre Barajas tanca les terminals 1, 2 i 3 pel coronavirus. Ábalos censura que la iniciativa de la Generalitat d’oferir peatges i transport públic gratis durant l’estat d’alarma: “No té sentit promoure aquesta mobilitat“. Agricultura admet que hi ha problemes de falta de temporers per a la recollida de fruits i demana a la ciutadania que mengin xai, peix fresc, formatge de cabre i d’ovella durant el confinament per ajudar als productors. El Govern demanarà ajudes a Europa per la parada temporal d’armadors a causa del coronavirus. Per la seva part, la Moncloa evita concretar si demanarà la pròrroga de l’estat d’alarma durant la Setmana Santa

Els diferents aeroports de la xarxa d’AENA han rebut en els últims dies 48 avions carregats de material sanitari, tal com ha detallat aquest dimecres en roda de premsa el ministre de Transports, José Luis Ábalos. “Tots ells estan exempts del pagament de qualsevol taxa“, ha recalcat el ministre en roda de premsa en la Moncloa.

Ábalos, que ha tornat a resumir el reial decret aprovat el dimarts pel Govern per a regular les ajudes als lloguers per la crisi del coronavirus, també ha donat compte de noves dades sobre la reducció de la mobilitat. Ha explicat, per exemple, que Renfe ha registrat en l’últim dia tan sols un miler de viatgers, “un 60% inferior a la setmana passada” i que en hora punta els Rodalia de Madrid han baixat un 40%. També ha assegurat que en l’aeroport Adolfo Suárez-Madrid Barajas ja només opera la Terminal 4.

El ministre de Transports, José Luis Ábalos, ha informat aquest dimecres que l’aeroport de Barajas – Adolfo Suárez ja no opera en les terminals 1, 2 i 3, quedant únicament oberta la terminal 4. Segons ha dit en roda de premsa des de la Moncloa, l’últim aterratge s’ha produït a les quatre de la tarda provinent de Frankfurt i a les cinc hi ha hagut l’última sortida en direcció Palma. “Les terminals 1, 2 i 3 ja no fan cap operació“, ha dit Ábalos. La setmana passada ja va tancar la terminal 2 del Prat i una part de la terminal 1.

El ministre de Transports, José Luis Ábalos, ha censurat aquest dimecres la iniciativa de la Generalitat d’impulsar la gratuïtat de peatges i transport públic durant la crisi sanitària. Al seu parer, totes les mesures han d’anar encaminades a “reduir la mobilitat i no a promoure-la“. En roda de premsa des de la Moncloa, ha contraposat així els mesures adoptades pel seu ministeri a les del Govern.

El ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha assenyalat que el camp espanyol es troba amb el problema de no trobar treballadors per a la recollida de fruits. Planas ha explicat que “en poques setmanes s’inicia la recollida de fruits però ens trobem amb un problema de necessitat de mà d’obra per a la recollida dels productes del camp i, alhora, amb les restriccions de mobilitat“.

El ministre ha explicat que són necessaris entre 100.000 i 150.000 treballadors per a labors d’agricultura a Espanya, però es veuen amb el problema de conciliar la restricció de mobilitat per la pandèmia amb la necessitat de la mà d’obra.

Planas ha apuntat que en el cas dels fruits vermells de Huelva, la campanya de recollida dels quals comença en una setmana, s’ha solucionat el problema amb l’ampliació del contracte de 6.000 treballadores marroquines que estaven ja en la zona.

El ministre ha destacat la importància d’aquest sector ja que és molt potent econòmicament ja que la majoria de la producció es dedica a l’exportació. “Estem buscant solucions amb altres ministeris per a solucionar la falta de mà d’obra i mantenir els fluxos d’exportació i que hi hagi producte per al consum interior“.

Sobre la possibilitat de donar permisos als immigrants en situació irregular, el ministre no ha volgut respondre a aquesta qüestió i s’ha limitat a dir que s’estan estudiant totes les opcions.

El govern espanyol no aclareix si té intenció de demanar la pròrroga de l’estat d’alarma al Congrés la setmana que ve, en plena Setmana Santa. Tots els ministres insisteixen que l’escenari és canviant i que prendran una decisió d’última hora en funció del que diguin les autoritats sanitàries. “Anem veient-ho en funció dels resultats que tenim“, ha dit aquest dimecres el ministre de Transports, José Luis Ábalos, en roda de premsa. “No tenim cap decisió al respecte“, ha afegit. La ministra portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, va dir ahir dimarts que la “tornada a la normalitat serà progressiva” però la Moncloa no aclareix com.

El ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha explicat que el tancament del canal horeca (hotels, restaurants i bars) per la crisi sanitària del coronavirus ha suposat la caiguda d’un terç en el consum de determinats productes com el xai, els formatges frescos d’oví i cabrí i el peix fresc.

Per a solucionar el problema del descens de consum de peix fresc, Planas ha anunciat que es demanaran ajudes a la Unió Europea per l’amarrament de la flota per raons de mercat. “Necessitarem ajudes de la Comissió Europea per a finançar la parada temporal d’armadors“.

Parlaments de la roda de premsa telemàtica dels ministres de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, i d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas

José Luis Ábalos, ministre de Transports, destaca algun dels canvis en la seva àrea d’actuació: “En l’aeroport de Madrid des d’avui només opera la T-4. Hem establert mesures per a la prescripció de la mobilitat per a la majoria, amb les millors condicions per als quals han de viatjar“.

José Luis Ábalos, ministre de Transports, repassa les mesures aprovades ahir pel Consell de Ministres en relació amb els lloguers: “Per a aquest Govern és molt important curar les ferides socials d’aquesta pandèmia“. I entre les mesures destaca una línia de préstecs per a inquilins en situació vulnerable: “Subscriurem un acord amb l’ICO per a pagar el lloguer sense despeses ni interessos per al sol·licitant“. “És un missatge de seguretat en un moment d’incertesa“.

Luis Planas, ministre d’Agricultura: “La situació és de plena normalitat en la cadena alimentària. El perfil del consum ha canviat, part del qual fèiem fora de les llars es fa ara dins. És evident que les famílies aposten per productes amb una caducitat superior“. Planas agraeix el seu treball a ramaders, agricultors i pescadors, i a tots els implicats en la cadena alimentària.

Luis Planas, ministre d’Agricultura, es refereix a la situació dels productors de xai, formatges i peix fresc, afectats pel tancament de l’hostaleria: “Faig una crida a les famílies perquè incrementem el consum d’aquests productes“.

Luis Planas, ministre d’Agricultura: “Hem demanat a la UE que es pugui emmagatzemar aquests productes frescos (xai i formatges) i que s’abordi la crisi dels fruits vermells“. Planas anuncia que demà es coneixeran les decisions sobre aquests productes i mesures de suport al sector pesquer que s’ha vist obligat a amarrar els vaixells.

José Luis Ábalos, ministre de Transports, sobre una pròrroga de l’estat d’alarma: “Anirem veient-ho en funció dels resultats. Seguim molt pendents de les dades sanitàries. Però no tenim presa cap decisió“.

Luis Planas, ministre d’Agricultura, sobre la falta de mà d’obra en el camp: “El problema és com fer conciliable aquesta necessitat amb la restricció de mobilitat necessària per a lluitar contra el coronavirus“. I afegeix: “La problemàtica és diferent en les diferents zones d’Espanya. Estem treballant amb les comunitats autònomes i les associacions agràries. Ha de ser una mà d’obra de proximitat“. Planas assegura que s’anunciaran respostes concretes en els pròxims dies adaptades a la situació.

Luis Planas, ministre d’Agricultura: “No hem detectat una pujada de preus; estem molt atents“.

José Luis Ábalos, ministre de Transports, sobre els viatges per Setmana Santa: “Continuarem mantenint la mobilitat estrictament restringida. No es contemplen mesures per a aixecar el confinament“.