Illa assegura que hi ha dades “esperançadores” sobre la situació de les UCI a Madrid però demana mantenir la “tensió”. Per altre banda, ha negat que hi hagi “discriminació” per motius d’edat en l’accés a tractaments o equips de ventilació mecànica i ha assegurat que les decisions terapèutiques es fan sobre la base dels protocols clínics establerts. Per la seva part, Garzón, ha explicat el decret aprovat aquest dimarts que ve provocat per la necessitat de protegir a les persones amb problemes amb el joc durant el confinament

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat aquest dimecres en roda de premsa que hi ha dades “esperançadores” sobre la situació de les UCI en algunes autonomies, entre les quals ha citat expressament a la Comunitat de Madrid, on ahir més de seixanta persones van ser traslladades a planta per la seva millora clínica. No obstant això, ha insistit que cal mantenir la “pressió” i la “tensió” sobre el sistema assistencial i, en concret, sobre les UCI de Madrid i d’altres comunitats. En aquest sentit, ha admès que aquesta serà de nou una setmana “dura” en la qual l’objectiu és que es confirmi el “alentiment” de l’increment de nous casos de coronavirus confirmats a Espanya.

A preguntes dels periodistes, el titular de Sanitat ha explicat que no hi ha variació en les dades acumulades de pacients ingressats en les UCI madrilenyes entre ahir dimarts i avui dimecres -un total de 1.514 des de l’inici de la pandèmia- perquè “bastantes persones” van sortir d’aquestes unitats en haver mort o perquè s’havien recuperat. Aquestes persones van deixar vacants un nombre de places que van ser ocupades per “altres pacients” que requerien aquesta vigilància intensiva per la seva situació crítica.

D’altra banda, Illa ha negat que hi hagi “discriminació” per motius d’edat en l’accés a tractaments o equips de ventilació mecànica i ha assegurat que les decisions terapèutiques es fan sobre la base dels protocols clínics establerts. “No es té en consideració l’edat, sinó el quadre clínic del pacient”, ha subratllat. Aquest dimecres, la cadena betevé ha fet públic un document del Sistema d’Emergències Mèdiques de Catalunya que avala limitar l’ús d’equips de respiració assistida a pacients de més de 80 anys sospitosos de coronavirus i amb una insuficiència respiratòria greu si així ho consideren els professionals sanitaris.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha explicat que l’Institut Carles III de Madrid encara està validant els tests ràpids que van arribar de la Xina per a substituir la partida defectuosa que el govern espanyol va haver de retirar. “Fins que no estiguin tots validats, no els distribuirem“, ha dit Illa, que no ha contestat a quines comunitats autònomes tenien previst enviar-los.

El ministre de Consum, Alberto Garzón, ha explicat el decret aprovat aquest dimarts que ve provocat per la necessitat de protegir a les persones amb problemes amb el joc durant el confinament. Malgrat que s’han suspès els esdeveniments esportius per la crisi del coronavirus, no s’ha reduït el nombre d’apostes. Així, mentre duri l’estat d’alarma no es podrà emetre publicitat de joc online per cap mitjà audiovisual a cap hora, excepte en la franja que va de la 1 a les 5 del matí. Sense excepcions.

A més, a les restriccions ja vigents sobre els continguts d’aquest tipus de publicitat (no poden aparèixer famosos en ella, no es pot donar a entendre que el joc és la solució a problemes econòmics, està prohibit el jugador aparegui en una posició de superioritat moral respecte als que no juguen…) se’ls afegeix una nova: mentre duri l’estat d’alarma, els anuncis d’apostes online no tindran permès fer cap referència al confinament. És a dir: es prohibeixen els missatges que suggereixin que apostar pot ser un entreteniment durant la quarantena.

Parlament de la roda de premsa de Salvador Illa, ministre de Sanitat, i Alberto Garzón, ministre de Consum.

Salvador Illa, ministre de Sanitat: “Estem en una fase d’estabilització. S’està confirmant la tendència d’alentiment“. “S’han reduït els creixements de contagis i d’UCI. Per tant hi ha una estabilització en l’evolució de la pandèmia. Vull anunciar-los que demà, tal com va comprometre el president del Govern, compareixeré en el Congrés per a informar de l’evolució de la pandèmia. Seguim amb l’aprovisionament de material. Reitero que aquesta és una setmana dura i complicada. Estem encara en una primera etapa de doblegar el pic. Agraeixo als ciutadans i al conjunt de professionals que estan combatent el virus“.

Alberto Garzón, ministre de Consum: “Estic convençut que després d’aquesta crisi posarem les cures col·lectives en el centre. Combatre els efectes sanitaris és objectiu del Govern, però també els econòmics. Per això recalquem que la prioritat és evitar els errors de 2008, quan la crisi va fer recaure els costos en els treballadors. Nosaltres volem evitar això“. “Volem plantejar algunes mesures per a combatre aquesta crisi. La filosofia és mitigar els costos de les pimes. Hem aprovat una mesura perquè aquelles persones que hagin comprat un producte o servei que no s’ha pogut satisfer per culpa de la Covid-19, perquè la penalització d’aquests contractes sigui sense costos“. “Les agències de viatge tindran la possibilitat d’oferir un bo perquè el consumidor pugui substituir el viatge en el termini d’un any, però si no s’usa, que se li retorni els diners“. “Hem ampliat la moratòria hipotecària als crèdits al consum. Aquests, per a les persones en condició de vulnerabilitat, poden deixar de pagar aquests crèdits durant tres mesos per a poder fer front a altres despeses“. “Hem vist com algunes funeràries han pujat de manera espectacular les tarifes. Per això hem aprovat una norma perquè els preus siguin els del 14 de març, quan es va establir l’estat d’alarma. Estem també atents a altres serveis en els quals passin situacions similars“. “En matèria de joc hem detectat un preocupant increment del joc online, per la qual cosa hem prohibit la publicitat de joc online les 24 hores, excepte en televisió d’1.00 a 5.00 del matí“. “La dimensió i naturalesa del conflicte afecta diferent si l’afronta en un petit habitatge o en una gran. Les mesures que prenem es prenen per a preservar la salut de tots, però especialment dels desfavorits“. “Sabem que molts pares amb fills petits estan fent enormes esforços per a complir amb les mesures per a atallar la crisi. Volem enviar un missatge d’anhel. Saben que aquestes són mesures per a protegir especialment als majors i al sistema de salut. Sabem que els nens i nenes no entenen aquesta situació però la sofreixen“.

A les preguntes dels periodistes, Salvador Illa, ministre de Sanitat: “Les decisions terapèutiques es fan sobre la base de criteris mèdics establerts, independentment de l’edat del pacient“.

Alberto Garzón, ministre de Consum: “Hem detectat que algunes funeràries han aprofitat aquesta pandèmia per a elevar de manera indiscriminada els preus, en alguns casos fins amb 2.000 euros addicionals a la tarifa. Per això hem pres mesures. En aquest moment l’especulació no pot tenir cabuda“.

Alberto Garzón, ministre de Consum: “El Govern garanteix el proveïment de la cadena alimentària. Enviem un missatge de tranquil·litat. El que ens diuen les grans cadenes és que tenen un increment de les compres online i estan prioritzant a la població més vulnerable. Estan també prenent mesures per a absorbir aquesta demanda online“.

Salvador Illa, ministre de Sanitat: “Observo un esperit de col·laboració entre comunitats autònomes. Nosaltres estem pendents per si ha d’haver-hi trasllat de pacients o d’equips. En data d’avui no hi ha petició de trasllat de pacients“.

Alberto Garzón, ministre de Consum: “Al no haver-hi competicions esportives, les apostes d’aquests esdeveniments ha baixat. Però no en jocs de casino, poker, etc. Amb la situació de confinament pot derivar en un problema patològic“.

Salvador Illa, ministre de Sanitat: “Hem adquirit diferents tipus de test ràpids. Estem avaluant-los en l’Institut Carles III. A Espanya fem entre 15.000 i 20.000 test. Ara estem avaluant els productes adquirits i les condicions d’ús“.

Salvador Illa, ministre de Sanitat: “Som molt estrictes en el recompte de pacients que moren per coronavirus. Tot aquell que dóna positiu i després mor és comptabilitzat com a persona que ha perdut la vida per coronavirus“.

Alberto Garzón, ministre de Consum: “Els contractes de tracte successiu, contractes continuats en el temps i que el servei no s’ha realitzat ha de fer-se després o retornar les quotes. Però en el cas dels col·legis, l’activitat continua produint-se online. Caldrà explorar la pregunta concreta, però a priori no s’han interromput les classes“.

Alberto Garzón, ministre de Consum: “Sobre els gels i màscares estem veient que hi ha especulació. Considerem que això no és raonable“.

Salvador Illa, ministre de Sanitat: “Els test adquirits complien amb la normativa de la UE. Però malgrat això hem optat per una validació en l’Institut Carles III. I al mateix temps estem veient les condicions d’ús d’aquests test. Quan tinguem aquest procés conclòs procedirem a la seva distribució com correspongui“.

FAPE i APM demanen a la Moncloa que millori sistema de preguntes en les rodes de premsa telemàtiques.

La Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya i l’Associació de la Premsa de Madrid (APM) han sol·licitat aquest dimecres al Govern que millori el seu sistema de rodes de premsa telemàtiques i permeti cada dia a un grup de cinc o sis periodistes preguntar i repreguntar en directe per videoconferència. FAPE i APM han traslladat al secretari d’Estat de Comunicació, Miguel Ángel Oliver, aquesta fórmula alternativa, que consistiria a combinar les preguntes telemàtiques rebudes pel xat amb la possibilitat que cada dia un grup dels periodistes que cobreixen habitualment La Moncloa afegeixin preguntes no formulades o repreguntar. Aquesta petició es produeix després que periodistes de diversos mitjans de comunicació hagin subscrit un manifest titulat La llibertat de preguntar , en el qual reclamen al Govern rodes de premsa lliures i sense control previ, sobretot en un moment com l’actual amb la crisi del coronavirus.