Sanitat diu que seguim en una fase d’estabilització de la pandèmia. Encara que aquestes dades són positives, el nostre objectiu principal són els pacients ingressats en UCI. Admet per altre banda que es donen altes a pacients de coronavirus quan la situació clínica de les quals ha “millorat” però sense fer-los un nou test. Per la seva part, la Policia i Guàrdia Civil detenen a 89 persones en l’últim dia

Les defuncions de persones amb coronavirus a Espanya han tornat a marcar un altre pic màxim aquest dimecres. Segons el balanç de Sanitat, en les últimes 24 hores han mort 864 persones, més que els 849 notificats el dimarts. Des de l’inici de la pandèmia han mort 9.053 pacients.

El nostre país ha superat els 102.136 casos totals de coronavirus amb 7.719 contagis nous comptabilitzats fins a les 21.00 d’ahir dimarts. L’increment de positius és del 8,1%, menor a l’experimentat durant la setmana passada; mentre que en el cas de les defuncions és del 10,5%.

També s’ha produït un màxim en les recuperacions: 22.647 persones han estat donades d’alta des de l’inici de la crisi sanitària, 3.388 més que en el balanç del dimarts. En l’últim dia han ingressat en l’UCI 265 persones, la qual cosa suma 5.872 pacients durant aquestes setmanes −ha de tenir-se en compte que, per la forma en la qual desgrana les dades Sanitat, es desconeix quants continuen en l’UCI i quants han estat donats d’alta− i un total de 51.418 hospitalitzacions.

Policia Nacional i Guàrdia Civil van sumar 89 detencions en les últimes 24 hores per infraccions de l’estat d’alarma. Així ho han informat José Manuel Santiago, cap de l’estat major operatiu de la Guàrdia Civil, i José García Molina, subdirector general de Logística i Innovació de la Policia Nacional. Aquest últim ha substituït en la roda de premsa del comitè tècnic a José Ángel González, director adjunt operatiu de la Policia Nacional, després del positiu d’aquest. Són ja tres els membres del comitè tècnic que han patit la malaltia.

Tots dos representants dels cossos i forces de seguretat de l’Estat han destacat els incompliments reiterats que s’estan produint i han assenyalat, com a exemples, locals que continuaven oberts quan la llei els obligava al cessament d’activitat, o a una treballadora de la neteja en un centre sanitari que venia material de protecció.

Aquest dimecres us informàvem que en els primers 15 dies d’estat d’alarma els cossos i forces de seguretat de l’Estat han realitzat més multes que en els sis mesos anteriors a la declaració d’aquest estat d’alarma. Entre el 15 i el 29 de març un total de 127.760 propostes de sanció per incompliment de la Llei de Seguretat Ciutadana enfront de les 249.665 imposades en tot 2018.

La doctora María José Sierra, del Centre de Coordinació i Alertar Sanitàries, ha explicat aquest dimecres en roda de premsa que “hi ha molts casos en els quals es fa una prova diagnòstica per a donar l’alta” a pacients amb coronavirus, però que quan això “no és possible” però la situació clínica “ha millorat” s’acorden aquestes altes i s’insta als pacients que estiguin 14 dies en aïllament en els seus domicilis.

Sierra ha subratllat que el moment en el qual se li dóna l’alta a un pacient està “protocolitzat” i que sempre es duu a terme quan els metges ho consideren. “Estic segura que tots els clínics estan donant l’alta quan han de donar-la assegurant que segons el moment de l’evolució hi haurà un seguiment i un aïllament uns dies més si encara hi ha símptomes lleus”, ha assenyalat.

Les defuncions de persones amb coronavirus a Espanya han tornat a marcar un altre pic màxim aquest dimecres. Segons el balanç de Sanitat, en les últimes 24 hores han mort 864 persones. Des de l’inici de la pandèmia han mort 9.053 pacients. La nota positiva és que s’ha produït un màxim en les recuperacions: 22.647 persones han estat donades d’alta des de l’inici de la crisi sanitària, 3.388 més que en el balanç del dimarts.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri, diu que l’evolució dels casos hospitalitzats i nous ingressos en UCI va disminuint. “Sembla que ja estem descendint, ara el cavall de batalla és que el nostre sistema sanitari pugui oferir a tots tractament“. ” Per a això cal frenar els nous ingressos. Cal continuar mantenint la tensió i reduir el risc d’ingrés en UCI“, acaba dient.

Simón indica que no tenen dades sobre reinfeccions fins ara. Hi ha molta controvèrsia al respecte.

Compareixen els responsables tècnics de la crisi després del comitè de gestió del coronavirus que s’ha reunit en La Moncloa.

La doctora María José Sierra, del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries, actualitza les xifres. Espanya supera els 100.000 contagis i registra més de 800 morts per cinquè dia consecutiu: 864. Els casos totals s’eleven a 102.136, amb un repunt de 7.719 en les últimes 24 hores. Els morts depassen els 9.000, mentre que uns 22.600 pacients han rebut l’alta. Els ingressats en les UCI augmenten només un 5%. Fins al moment, 5.872 persones han requerit vigilància intensiva. “Seguim en una fase d’estabilització de la pandèmia. Encara que aquestes dades són positives, el nostre objectiu principal són els pacients ingressats en UCI”. “Les xifres d’UCI i morts reflecteixen el que va passar fa 2-3 setmanes, estem en les xifres esperades. El 22% dels casos notificats han rebut l’alta“.

Miguel Ángel Villarroya, cap de l’Estat Major de la Defensa: “Ja estem a l’abril, queda un dia menys per a sortir. Estem desplegats en 223 localitats, en les àrees de desinfecció; hem visitat un total de gairebé 1.700 centres de majors fins ara; suport per trasllat de morts (ahir es van traslladar 109 morts al Palau de Gel de Madrid); a les 11.30 ha arribat a Torrejón un avió de les forces armades turques com a suport; en el suport a instal·lació, s’està ajudant a l’ONG Metges sense Fronteres en la instal·lació d’un hospital de campanya a Alcalá de Henares, suport en Ifema i en la Fira de Barcelona. Està finalitzant la preparació del vaixell Galícia per a reforçar els llits a Melilla. Està previst que arribi demà a primera hora“.

José Manuel Santiago, general de brigada i cap de l’Estat Major de la Guàrdia Civil: “Al llarg d’ahir, 20.000 guàrdies civils van patrullar els carrers d’Espanya. Identifiquem a 113.000 persones, es van formular 6.000 denúncies i es va detenir a 27 persones per resistència i desobediència. La majoria de detencions es deuen a violar les mesures de confinament“. “Són diversos els establiments que incompleixen les mesures d’obertura. Quant a les labors per a assegurar els serveis essencials, cal esmentar l’acompanyament de material sanitari“. “Quant a les noves tecnologies, hem detectat un frau consistent en l’enviament de missatges per WhatsApp que expliquen que les xarxes mòbils regalen gigues als clients. No cal accedir a aquests enllaços. Cal sospitar d’informació no sol·licitada i denunciar el fet a la Guàrdia Civil“. “Fins al moment s’han realitzat al voltant de 1.000 test entre guàrdies civils. Un dia més, vull animar a la ciutadania per a continuar col·laborant. No hi ha problema que tots units no puguem resoldre“.

José García Molina, subdirector general de logística de la Policia Nacional: “En les últimes 24 hores, s’ha detingut a 62 persones, fins a un total de 938 persones des que va començar l’estat d’alarma. La majoria dels ciutadans estan conscienciats que per a detenir el virus cal quedar-se a casa“. “Respecte al tancament de fronteres interiors, en les últimes 24 hores s’han produït 174 denegacions d’entrades, a més d’altres sis en l’aeroport de Madrid“. José García Molina, repassa les últimes ciberestafas detectades. “Desconfiïn de qualsevol correu electrònic provinent de desconeguts“. Molina agrega: “Ja han passat més de 15 dies de confinament i esteu demostrant ser un exemple per a tots“. També fa esment a l’aplaudiment que cada dia es realitza en homenatge als professionals de la salut: “Sou uns herois. Volem animar que aquest aplaudiment sigui cada vegada més fort“. “S’han realitzat 797 test a policies“.

Aquests són, en resum, les dades aportades per la Policia Nacional respecte al dia d’ahir:

  • Detinguts: 62 (Total: 938)
  • Denunciats: 3.936 actes de sanció (En total van més de 36.000 i 71.000 entre tots els cossos)
  • Fronteres Interiors (Terrestres): 174 denegacions d’entrada
  • Davanteres Exteriors (Ports i Aeroports): 6 denegacions d’entrada en Madrid-Barajas
  • Test Coronavirus: S’han realitzat 797

María José Rallo del Olmo, secretària general de Transports, repassa les xifres d’utilització del transport públic. “L’hora punta s’està suavitzant. L’efecte de les mesures que s’han pres s’està visualitzant“. En transport aeri, ahir es van realitzar 413 operacions, “una xifra gairebé testimonial en comparació amb un dia normal“.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri, està aïllat en el seu domicili després de donar positiu per coronavirus i parla dels contagis en el comitè tècnic. “Estic molt bé. Hi ha moltes maneres de transmetre’s d’aquest virus. En el comitè, som persones amb molta activitat en les últimes setmanes i això ens exposa al risc. Saber on ens hem contagiat no és fàcil. És irrellevant saber si va ser en La Moncloa, on hi ha molta gent que no està infectada. El plantejament no té molta importància“. “L’evolució dels casos hospitalitzats i nous ingressos en UCI va disminuint. Sembla que ja estem descendint, ara el cavall de batalla és que el nostre sistema sanitari pugui oferir a tots tractament. Per a això cal frenar els nous ingressos. Cal continuar mantenint la tensió i reduir el risc d’ingrés en UCI“.

Comença la intervenció de les preguntes dels periodistes. María José Sierra, del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries li pregunta respecte a les UCI: “L’assumpte de les UCI és predominant, és el nostre punt crític. S’ha augmentat molt la capacitat d’UCI. Abans s’estimaven 6.000 llits d’UCI. Les dades no són iguals en totes les comunitats. En alguns casos estem veient menys pressió, però no ens podem relaxar. La resposta a totes aquestes mesures és cap a on esperàvem que fos. No tots estem en el mateix punt quant a pressió hospitalària i d’UCI, però sembla que va millorant“.

María José Sierra, del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries respon a la pregunta que hi ha més altes a Espanya que a Itàlia i si és que s’estan buidant per a tenir més llits, respon: “El moment en el qual es dóna d’alta hospitalària un pacient és part d’un protocol. En alguns casos es recomanen 14 casos més d’aïllament si els símptomes no estiguessin resolts. No és fàcil comparar les dades amb altres països, perquè no es vigilen els mateixos aspectes. Cadascun segueix els seus protocols“.

Miguel Ángel Villarroya, cap de l’Estat Major de la Defensa li pregunten per si hi ha més avions de material sanitari, responent: “Acaba d’arribar a les 11.30 un avió de Turquia. A part de la República Txeca, també han ofert suport Letònia i el Japó“. Sobre el material de l’avió turc, respon: “Es tracta de 25 tones de càrrega, bàsicament són equips de protecció“. Li pregunten quants llits té disponibles el vaixell Galícia, la qual cosa respon: “En el vaixell Galícia, s’han habilitat vuit llits d’UCI a la disposició de la ciutat de Melilla“.

María José Sierra, del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries, sobre pacients derivats a la sanitat privada, ha respost: “Una de les normes que han començat a funcionar és que els serveis privats s’han posat al servei de la sanitat pública. Aquesta ordre està ajudant al fet que la logística en cada comunitat la facin com la considerin. No ens han transmès problemes des del Ministeri“.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri, sobre si tenen dades de les possibles persones que es reinfectan: “No tenim dades sobre reinfeccions fins ara. Hi ha molta controvèrsia a respecte“.