El Govern reparteix 300 milions d’euros a les comunitats autònomes per a fer front al coronavirus: més de 52 milions van a la Comunitat de Madrid. D’altra banda, el Govern descarta intervenir en els horaris comercials com demanen els sindicats. Indústria amplia en 60 milions per a avalar operacions d’empreses afectades pel coronavirus

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, i la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto han comparegut en roda de premsa en el qual el ministre de Sanitat ha confirmat que estem en una fase d’estabilització i que l’objectiu que tenim ara és el de l’alentiment. “Animo a tots al fet que seguim amb un compliment exemplar de les mesures destinades a reduir la mobilitat del virus”, ha dit Salvador Illa, que ha insistit que estan completament centrats en “salvar vides d’espanyols“.

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts una partida de 300 milions d’euros que repartirà entre totes les comunitats autònomes perquè facin front a la crisi del coronavirus. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anunciat en roda de premsa que els criteris utilitzats pel Govern a l’hora de repartir els diners ha estat en el 80% en funció de la població, en un 15% pel nombre de casos i en un 5% en funció de l’ocupació de les UCI’s.

Illa ha explicat que l’autonomia que rebrà més diners serà “la més afectada“, la Comunitat de Madrid, a la qual l’Executiu ingressarà més de 52 milions d’euros. Així mateix, el ministre ha tornat a insistir que “ens estem acostant al pic” de casos de coronavirus a Espanya.

La ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, ha negat que vagin a intervenir en els horaris comercials dels establiments que es troben oberts com a supermercats, després de la petició d’alguns sindicats que es queixaven que no es respectaven mesures de seguretat sanitària.

Maroto ha explicat que sí que demanaran a la població que faci una compra responsable ja que s’acosten els dies festius de la Setmana Santa i és necessari accedir a les botigues seguint els requisits de seguretat per motius sanitaris.

La ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, ha explicat en roda de premsa les últimes mesures que s’han aprovat en el Consell de Ministres d’aquest dimarts per a fer costat a la indústria i a les empreses turístiques entre les quals destaca l’ampliació en 60 milions d’euros la dotació per a CERSA (Companyia Espanyola de Reafianzamiento) amb la finalitat que pugui avalar un major nombre d’operacions d’empreses afectades per la pandèmia.

D’altra banda es flexibilitzen els procediments de les convocatòries de préstecs o ajudes de la Secretaria General d’Indústria i de la Pime, de manera que les garanties per a nous préstecs en procés de resolució podran presentar-se una vegada finalitzi l’estat d’alarma.

Per a facilitar la viabilitat de les companyia es podran sol·licitar modificacions en l’amortització de préstecs ja concedits a projectes industrials.

Respecte al ICEX, la ministra ha apuntat que es facilitarà la devolució a les empreses que hagin incorregut en despeses no recuperables per les quotes pagades per a la participació en fires o altres activitats de promoció internacional que hagin estat convocades per la institució i s’hagin vist cancel·lades, ajornades o afectades pel COVID19.

Finalment, se suspèn, durant un període d’un any i sense necessitat de sol·licitud prèvia, el pagament d’interessos i amortitzacions dels crèdits concedits per la Secretaria d’Estat de Turisme.

Parlaments de la roda de premsa

El ministre de Sanitat, Salvador Illa: “Els deia ahir que estàvem en una fase d’estabilització i confirmo avui que és en la fase que estem. L’objectiu que tenim aquesta setmana és el de l’alentiment. Les mesures estan donant els seus fruits i animo a tots a un compliment exemplar“. I afegeix: “L’objectiu en el qual està obstinat el Govern d’Espanya és a salvar vides d’espanyols. No volem ni hem de confrontar economia i salut. És més, perquè funcioni l’economia ha d’haver-hi salut“. “Vull donar les gràcies al conjunt d’empresaris espanyols“, diu. “Moltes empreses han col·laborat en l’esforç del Govern d’aconseguir material. Em permetran que tingui un esment especial per a la indústria farmacèutica“.

Perquè l’economia torni a ser el primer, el primer ha de ser ara la salut“. I afegeix: “Volia repassar amb vostès el quadre integral, el resum de situació en data d’avui. En matèria de subministraments, l’objectiu de lliuraments estables i permanents crec que ja és un fet“. I continua: “La xifra ascendirà demà a gairebé 18 milions de EPI repartits“, diu Illa, que enumera el material repartit a les comunitats.

Hem activat la producció nacional de tots aquests productes, tant EPI com a respiradors. Vull recordar que Espanya està fent entre 15.000 i 20.000 proves diàries“. Illa explica que han arribat test ràpids, però encara estan sent validats. I afegeix: “Vam posar a la disposició de tot el sistema nacional de salut un contingent de 52.000 persones que estem intentant ampliar aquests dies“.

El Consell de Ministres d’avui ha aprovat un repartiment de 300 milions d’euros a les comunitats autònomes sobre la base d’un conjunt de criteris que van ser també validats pel consell interterritorial de salut“. Criteris com la població atesa, ocupació de les UCI, casos notificats, etc. “Farem públic el repartiment, però la regió que més diners rebrà serà la Comunitat de Madrid, amb 52,7 milions d’euros; en segon lloc, Catalunya, amb 51 milions d’euros; Andalusia, 44, etc.“.

Vull acabar dient això: que estem en una setmana que continuarà sent complicada, perquè estem en la primera etapa, que encara consisteix a arribar al pic i, si no estem en ell, estem molt prop d’ell“. I afegeix: “Vull recordar que la segona etapa aconsegueix a doblegar aquest pic i la tercera a doblegar-lo amb la posada a la disposició d’una vacuna“.

La ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto: “Des del Govern estem fent un gran esforç per a detenir l’expansió de la COVID19 i al mateix temps minimitzar l’impacte econòmic i social“, comença. I segueix: “Com va explicar el president del Govern el dissabte, necessitem reduir una mica més la mobilitat. La reducció de la mobilitat és clau per a evitar els contagis i l’expansió del virus“.

Com més aviat millor puguem acabar amb aquesta pandèmia, abans podrem reactivar la nostra economia. Estic convençuda que el conjunt de la societat espanyola comparteix que sense salut no hi ha treball, no hi ha activitat, no hi ha economia. Per tant, la salut continua sent la principal preocupació per a tots“. I afegeix: “Com ha assenyalat la vicepresidenta Calviño, no cal contraposar economia i salut. El repte al qual s’enfronta el món sencer exigeix cooperació“.

En un país amb un teixit empresarial tan extens, amb centenars de grans empreses i milers de Pimes i autònoms, les situacions particulars són molt diverses. Cada empresa, cada sector o cada territori s’enfronta a incerteses difícils d’abordar, però estem assumint la responsabilitat i posant tots els instruments per a combatre la pandèmia amb el menor impacte econòmic i social“. I afegeix: “Vull agrair a empresaris, representants sindicals i autònoms el seu esforç“. “Volem transmetre seguretat, certesa. Aviat parlarem de la forma en què tots junts acostem l’espatlla“. I afegeix: “Un dels objectius primordials ha estat també sostenir l’activitat econòmica“.

Passo a enumerar algunes de les mesures a proposta del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme“. I afegeix: “Vull assenyalar que el ICEX procedirà a la devolució de les quantitats aportades per les empreses que han sofert cancel·lacions d’esdeveniments a conseqüència de la COVID19“. I afegeix: “En turisme suspendrem durant un any i sense cap penalització el pagament d’interessos i amortitzacions corresponents als préstecs concedits per la Secretaria d’Estat de Turisme en el marc del programa Emprendetour“.

Molta fortalesa, ànim i moral per als dies esdevenidors“, acaba Maroto.

A les preguntes dels mitjans de comunicació, el ministre de Sanitat, Salvador Illa ha respòs a una pregunta sobre el trasllat de pacients a altre comunitats autònomes: “El ministeri ha treballat en la coordinació de les comunitats autònomes. Hem contemplat tots els escenaris possibles, també el de traslladar pacients d’una comunitat a una altra sempre que sigui el millor per al pacient“.

La ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto a una pregunta sobre quina és l’activitat mínima imprescindible: “Hem donat una referència. Crec que tothom entén quan parlem d’activitat mínima imprescindible. Aquesta activitat és la que hauria de ser la norma en cadascuna de les empreses, perquè aquest esforç a reduir la mobilitat és el que necessitem per a protegir la salut de les nostres persones“.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa respecte a una pregunta del Financial Times respecte als test, a respòs: “A Espanya es fan des de ja fa diverses setmanes una mitjana d’entre 15.000 i 20.000 test diaris. Avui just hem vist en un mitjà de comunicació internacional en el qual el nostre país figura com a segon país amb més test fets al dia“. I afegeix: “Una vegada arriben aquests test ràpids que hem adquirit, encara que són productes que reuneixen les condicions per a ser comercialitzats a la UE, són validats de nou pel Centre de Salut Carles III. Estem ara justament en aquest procés de validar les condicions d’ús d’aquests test. Quan ho tinguem ho donarem a conèixer i els repartirem entre les comunitats“.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa respecte al material sanitari d’aportacions de particulars i empreses: “Totes les aportacions de material que se’ns fan arribar són coordinats des del centre de compres i centre logístic que, amb el Ministeri d’Hisenda i diferents departaments del Govern, està funcionant des de fa uns dies“. I afegeix: “Des d’aquesta central es reparteix sobre la base de les necessitats que detectem en el conjunt del sistema nacional de salut“.

La ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, a una pregunta sobre l’abastament d’aliments: “Estem treballant per a traslladar al conjunt de la població espanyola que facin una compra responsable en els dies esdevenidors, que com saben tindrem uns dies festius. Per tant, en això és el que estem treballant i li ho avançarem a la ciutadania“.

La ministra d’Indústria, Comerç i Turisme,Reyes  Maroto, respecte l’impacte amb l’industria turística: “Estem treballant i la setmana que ve convocarem el consell espanyol de turisme per a plantejar propostes i escoltar les propostes dels sectors turístics perquè una vegada que tornem a la normalitat, que és en el que estem treballant, i puguem recuperar el sector“.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, respecte a si fan falta medicaments de sedacció: “Cal seguir molt de prop els diferents tipus de productes que fan falta per a sedar als pacients que estan en l’UCI. Hi ha producció nacional d’aquests productes, hi ha també una activitat de proveïment d’aquests productes en mercats exteriors“.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa respecte a la denúncia del CSIF, ha respòs: “Estic centrant totes les meves energies en la lluita contra el coronavirus”, diu en ser preguntat per una denúncia del sindicat CSIF. I afegeix: “La sanitat pública i privada formen una única xarxa des que es va establir l’estat d’alarma. Tots junts continuarem treballant per a sortir reeixits d’aquest gran repte al qual s’enfronta el sistema nacional de salut“.

La ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto a una pregunta sobre l’activitat mínima indispensable i en especial la siderometal·lúrgica: “Crec que Calviño ha estat molt clara. Les indicacions del reial decret llei que aprovem el diumenge són molt clares. Com deia, hem d’anar cap a una activitat mínima indispensable. Donem als sindicats i a les patronals tota la flexibilitat perquè negociïn i donem una referència que creiem que és la que pot marcar aquesta decisió“.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa a una pregunta al respecte del New York Times de que els nostres sanitaris són “kamikazes” a atendre els pacients amb la falta de mitjans de protecció, ha respòs: “La labor dels nostres sanitaris és exemplar. Repeteixo, és exemplar. Estem fent tots els esforços per a dotar-los de tots els equips de protecció que necessiten per a lluitar contra el virus. Els espanyols ens sentim molt orgullosos i cada nit al capvespre els rendim un homenatge col·lectiu“.