El Govern ha creat un subsidi excepcional de 430 euros per a treballadors temporals que s’hagin quedat en atur en l’estat d’alarma i que no tinguin dret a la desocupació o altres subsidis. No podran accedir a ell tots els temporals: poden rebre l’ajuda aquelles “persones treballadores que gaudissin d’un contracte temporal d’almenys dos mesos de durada que s’hagi extingit després de l’entrada en vigor de l’estat d’alarma”, expliquen en el Ministeri de Treball. També dintre de les mesures que el Govern ha aprovat en el Consell de Ministres s’inclou el subsidi extraordinari per a les empleades de la llar donades d’alta en la Seguretat Social que hagin perdut els seus treballs durant la crisi sanitària o els contractes de la qual quedin suspesos. A Espanya hi ha prop de 400.000 empleades domèstiques cotitzant i altres 180.000 aproximadament que treballen en l’economia submergida, i que no podran beneficiar-se d’aquest subsidi

El subsidi excepcional que ha aprovat aquest dimarts el Consell de Ministres per als empleats temporals, dins d’un nou paquet de mesures socials per la pandèmia del coronavirus. Entre elles, destaquen una moratòria de sis mesos del pagament de les cotitzacions per a autònoms i pimes, mesures sobre lloguers (com a microcrèdits al 0% a deu anys i ajudes de fins a 900 euros al mes per a inquilins), una prestació per a empleades de la llar donades d’alta que perdin ingressos i l’extensió de la prohibició dels talls de subministraments i l’ampliació del bo social.

El subsidi excepcional creat té en principi una durada d’un mes i la seva quantia aconsegueix “el 80% de l’Indicador Múltiple Públic de Renda d’Efectes Múltiples (IPREM)”.

El Consell de Ministres també ha aprovat una moratòria de sis mesos per al pagament de les cotitzacions socials per a autònoms i petites i mitjanes empreses (pimes). Era una de les propostes del ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, que la vicepresidenta d’Assumptes Econòmics i Transició Digital, Nadia Calviño, ha presentat en la roda de premsa després del Consell de Ministres.

A més de la moratòria de les cotitzacions socials, Calviño ha afegit que també s’aprovarà l’ajornament sense interessos fins al 30 de juny del pagament dels deutes amb la Seguretat Social i la possibilitat de retardar i la possibilitat de retardar sense interessos les quotes dels autònoms corresponents als dies treballats el mes de març.

Han aprovat noves mesures per a protegir als consumidors durant la crisi del coronavirus, que passen per ampliar la moratòria de les hipoteques a crèdits de consum i obligar les empreses a donar alternatives als qui hagin pagat béns o serveis pels quals no han pogut gaudir.

Un altre mesura es la prohibició generalitzada dels talls de subministraments bàsics en l’habitatge habitual mentre duri l’estat d’alarma i una ampliació del bo social per a les persones que han quedat en situació de vulnerabilitat a conseqüència de l’emergència sanitària i social del coronavirus, segons ha anunciat en una roda de premsa telemàtica el vicepresident per a Drets Socials i Agenda 2030, Pablo Iglesias.

S’ha aprovat la prohibició de la publicitat del joc online durant el temps que duri l’estat d’alarma. L’objectiu és “evitar que les cases d’apostes facin negoci amb la preocupació i l’ansietat de la gent” durant el confinament per a intentar frenar l’epidèmia de coronavirus, segons expliquen fonts governamentals.

La mesura, que estarà recollida en un reial decret omnibus que recull totes les mesures socials del Govern, inclourà una excepció semblant a la del reial decret que el Ministeri de Consum va treure a consulta al febrer, en permetre la publicitat de les cases d’apostes només en la franja compresa entre la 1 i les 5 de la matinada, tant en televisió com ràdio i plataformes digitals.

La moratòria en el pagament d’hipoteques s’amplia a locals d’autònoms i a propietaris que sofreixin impagament de lloguer

El Govern ha ampliat a locals i oficines d’autònoms la moratòria en el pagament de la hipoteca que ja s’aplicava als habitatges de persones en situació de vulnerabilitat per la crisi del coronavirus.

Ademas, el Consell de Ministres d’aquest dimarts ha simplificat els criteris de vulnerabilitat dels potencials beneficiaris perquè no donin lloc a interpretacions que limitin drets, tal com reclamaven organitzacions de consumidors.

María Jesús Montero, ministra d’Hisenda i portaveu del Govern, ha defensat aquest dimarts després del Consell de Ministres l’aplicació de l’atur de l’activitat econòmica no essencial. “El permís retribuït salva vides“, ha assegurat, en una idea que posteriorment ha compartit el vicepresident Pablo Iglesias.
Montero ha assegurat que, encara que cal ser “prudents“, les dades que ofereixen els tècnics “indiquen que caminem en la bona direcció“.

Mesures aprovades en el consell de ministres

  • Lloguers: se suspenen els desnonaments per lloguer sense alternativa habitacional per a les persones vulnerable durant sis mesos, s’aprova una pròrroga de 6 mesos dels contractes que estiguin a punt de vèncer; es concediran microcrèdits que donarà l’estat al 0% i sense comissió, a retornar en sis anys ampliable a 10. El vicepresident de Drets Socials, Pablo Iglesias, ha assegurat que les condicions de “vulnerabilitat” són àmplies, ja que per exemple poden acollir-se a aquestes ajudes ciutadans gent afectats per ERTE, reduccions de jornada, caiguda d’ingressos… A més, el Govern assegurarà que els petits propietaris percebin integralment les rendes, mentre que els grans propietaris i fons voltor hauran d’assumir part impacto efectuant quitacions o reestructurant el lloguer.
  • Prohibició de talls de subministraments: s’amplia per al primer habitatge i es preveu que es concedeixi el bo social als qui s’hagin quedat en situació de vulnerabilitat per acomiadament o reducció d’activitat.
  • Empleades de la llar i treballadors temporals: es crea una prestació per desocupació extraordinària per a les treballadores de la llar equivalent al 70% de la seva base de cotització. Per als treballadors temporals, encara que no tinguin la cotització necessària, s’aprova una ajuda d’uns 440 euros, el 80% del Iprem.
  • Ampliació de la moratòria d’hipoteques també per a locals i oficines d’autònoms.
  • Autònoms: moratòria en el pagament de cotització durant sis mesos; ajornament en el pagament dels deutes de la Seguretat Social fins al 30 de juny; moratòria pel pagament de les quotes en els dies treballats el mes de març, sense interessos.
  • Prohibició de la publicitat del joc online durant el temps que duri l’estat.
  • Moratòria de pagament en els crèdits al consum per a persones en vulnerabilitat econòmica; possibilitat de rebre un bo per als viatges que hagin estat cancel·lats.
  • Violència de gènere: es garanteixen com a serveis essencials els serveis d’atenció a víctimes d’explotació sexual i es reforça l’ajuda a víctimes de violència masclista.

Ajudes aprovades amb anterioritat

  • 600 milions d’euros per a reforçar els serveis socials, amb transferències a comunitats autònomes i Ajuntaments, protecció dels subministraments bàsics (llum, aigua i gas) i els serveis de telecomunicacions.
  • Moratòria en el pagament d’hipoteques per a primer habitatge per a persones que hagin reduït els seus ingressos o estiguin en situació de desocupació pel coronavirus.
  • Relaxació de la regla de despesa per a permetre als Ajuntaments gastar els seus estalvis en serveis socials, dependència, i un altre tipus de actividaes socials relacionats amb el coronavirus.
  • Flexibilització dels ERTE: els afectats es beneficiaran de la prestació per desocupació, fins i tot si no tenen dret a ella per no haver cotitzat prou. Si el ERTE se sol·licita per causa de força major, les empreses amb menys de 50 empleats tindran una bonificació del 100% en les cotitzacions, i del 75% si la plantilla és major. Les prestacions cobrades durant l’estat d’alarma no computaran per a la desocupació de després.
  • Possibilitat per a pimes i autònoms d’ajornar els deutes amb Hisenda fins a 30.000 euros durant sis mesos, amb tres mesos de manca.
  • La consideració de les baixes i quarantenes forçoses com a accident de treball.
  • Prohibició dels acomiadaments vinculats a la crisi del coronavirus; tots els treballadors tindran dret a reorganitzar o reduir la seva jornada laboral, fins i tot fins al 100%, per a cuidar a familiars, majors o nens, davant el tancament de col·legis i serveis socials.
  • Prestació extraordinària per cessament d’activitat per als autònoms que hagin hagut de tancar el seu negoci a causa de l’estat d’alarma, o la facturació de la qual hagi caigut un 75% en relació amb el semestre anterior. La prestació és compatible amb l’exoneració del pagament de quotes i amb el ERTE per a aquells treballadors per compte propi que tinguin emprats.
  • Línia d’avals de garanties públiques al 80% per a facilitar liquiditat a empreses per import de 100.000 milions d’euros; línia dotada amb 2.000 milions per a les empreses exportadores; suport a la digitalització de les pimes i plans d’I+D per a fomentar el teletreball.
  • Prohibició de les ofertes públiques d’adquisició (opa) des de fora de la UE a cotitzades espanyoles considerades estratègiques.
  • Suport a la recerca científica en la cerca d’una vacuna; 30 milions d’euros per al CSIC i a l’Institut de Salut Carles III.

RODA DE PREMSA