Propostes d’habitatge i de promoció econòmica entre altres, és el que el grup municipal de Junts per Mataró ha presentat al govern municipal per pal·liar i minimitzar l’impacte del COVID19 a Mataró
El Grup Municipal de Junts per Mataró ha presentat unes propostes econòmiques, que van presentar el passat dia 17 de març al Govern Municipal, encaminades a preservar el futur de l’activitat econòmica a la ciutat de Mataró davant la crisi del COVID19.
A aquest respecte, a iniciativa del Govern amb la resta de grups municipals, es van aprovar un paquet de mesures a fi de pal·liar els efectes de la present crisi i donar suport als sectors econòmics i socials de la ciutat. Però tenint en compte la situació general, des de Junts per Mataró asseguren que les mesures anunciades avui encara són lluny de donar la tranquil·litat, especialment a les pimes, els autònoms. “Cal garantir la liquiditat als negocis a curt termini, però també la solvència a mig termini un cop superada la crisi sanitària“, expressen en el seu comunicat.
Creuen indispensable “mantenir obertes les vies de diàleg amb el Govern i amb el conjunt dels sectors econòmics de la ciutat per trobar solucions immediates que no només donin resposta a l’impacte de les primeres setmanes, sinó que preparin el terreny per donar garanties de futur a treballadors, empreses, emprenedors i autònoms“. Afegint que “no sabem quant de temps durarà l’impacte de la pandèmia sobre l’economia i caldrà ser agressius en la resposta“.
Des del grup municipal s’han ofert a seguir dialogant amb el Govern de la ciutat per aportar propostes, així com impulsar mesures de forma immediata, que complementin les anunciades recollint a aquest respecte.
Entre altres fan una mostra de les mesures proposades en el comunicat:
- Habitatge: Que l’Ajuntament de Mataró no cobri les quotes de lloguer dels habitatges del seu parc públic durant els mesos d’abril, maig i juny. Que el total de famílies que viuen de lloguer en habitatges gestionats per PUMSA no tornin a pagar el lloguer fins al mes de juliol. Es tracta d’una mesura extraordinària adoptada per pal·liar els efectes, mentre duri, de la pandèmia de la COVID-19 i de la declaració de l’Estat d’Alarma.
A partir del mes de juliol les famílies mataronines que viuen en habitatges gestionats per PUMSA abonin l’import de les mensualitats d’abril, maig i juny prorratejat en els 18 mesos següents, és a dir, entre juliol de 2020 i desembre de 2021.
A més a més, que des de PUMSA es faci una revisió de les quotes de lloguer d’aquelles unitats familiars que hagin patit reduccions significatives dels seus ingressos arran de la crisi, i les rebaixi per adequar-les a la nova situació econòmica en la qual es trobin.
Creuen que amb aquesta mesura pot revertir positivament en la reflexió que s’està produint en aquests moments en mercat privat d’habitatges i de locals. Han indicat en el comunicat que “les decisions que s’adoptin des de l’Administració pública poden tenir un efecte immediat en la valoració que es faci de tota aquesta situació des del mercat de lloguer actual, emplaçant a totes les parts a fer una reflexió sobre la realitat i possibilitats de totes les parts“. Segueixen dient que “és important demanar als propietaris que tenen habitatges en règim lloguer que col·laborin per superar les conseqüències econòmiques de la crisi del coronavirus i que valorin el fet de no prioritzar el guany econòmic per davant de la cohesió social de la nostra ciutat“.
Afegeixen que en els arrendaments d’ús diferent al d’habitatge, “els propietaris es poden veure interpel·lats a renegociar molts dels preus dels arrendaments amb els arrendataris que han estat obligats a suspendre la seva activitat o que l’han vist clarament minvada“. Consideren que la solució “ideal” passaria per un acord entre arrendador i arrendatari que permetés una rebaixa proporcional de la renda assumint totes dues parts equitativament la pesada càrrega que el coronavirus està provocant. Acaban aquesta proposta instan a l’Ajuntament tingui un paper exemplar pel que fa als lloguers que són de la seva competència. - Promoció Econòmica: Entenem que seria necessària una nova línia de subvenció de l’IBI per a aquells comerços obligats a tancar, així com ajudes per a subministraments bàsics (llum, aigua i gas).
També creuen que és una prioritat dissenyar, des d’ara, les polítiques de promoció econòmica per dur a terme un cop finalitzada l’epidèmia. Afegeixen que s’ha implementar campanyes de difusió de mostres i fires de comerç al carrer, així com preparar una campanya d’estiu extraordinària.
Acaba el comunicat reiterant que “és fonamental que en el procés d’ajudes a l’activitat econòmica es vetlli perquè totes aquestes mesures arribin prioritàriament a les pimes, els autònoms i els sectors més afectats per la pandèmia“.
Document: Propostes pel comerç enmig de la crisi del COVID19