Meritxell Budó, portaveu de la Generalitat, ha afirmat aquest migdia que “cal garantir la supervivència del teixit productiu“. “Qui ha de fer front a la crisi i endeutar-se és l’Estat espanyol, no les empreses i els treballadors“, ha reiterat. Budó ha assenyalat que altres països han suspès els impostos i reclama al govern de Madrid que adopti la mateixa mesura. “El confinament tributari és imprescindible per donar seguretat a la ciutadans“. A més, el govern posarà en marxa un Pla de Suport remot a les oficines de treball, la qual cosa suposa la incorporació de 441 professionals més que s’incorporaran per treballar-hi per via telemàtica

Salut centra l’esforç aquesta setmana en dotar d’equipaments les noves unitats d’UCI

Alba Vergés, consellera de Salut, assegura que aquesta setmana volen focalitzar els esforços en els projectes que compleixin la facultat d’industrialitzar-se i que puguin produir, entre d’altres, respiradors automatitzats. De moment, ja hi ha 290 persones als hotels habilitats per als malalts, així com 117 professionals que s’hi allotgen perquè puguin descansar, i al Pavelló Vall d’Hebron habilitat com a extensió de l’Hospital ja hi ha 22 pacients instal·lats.

Vergés: “Ja s’han fet més de 42.700 tests per detectar el covid-19”

Alba Vergés, consellera de Salut, anuncia que “ja s’han fet més 42.700 tests ràpids per detectar el covid-19, bàsicament en personal i usuaris de residències i també personal sanitari“, i que en tenen 25.000 més per realitzar els propers dies. “Aniran destinats a professionals i usuaris de residències de tercera edat“. Més 180.000 professionals sanitaris entraran aquesta setmana a treballar als espais habilitats així com als hospitals d’arreu del país.

Vergés: “Tenim més de 1.500 llits d’UCI i un 84% d’aquests estan ocupats per pacients amb covid-19”

Tenim més 1.500 llits d’UCI i un 84% d’aquests estan ocupats per pacients amb covid-19“, ha dit Alba Vergés, consellera de Salut en la seva compareixença aquest migdia. Vergés també ha assenyalat que alguns centres privats només tenen pacients amb coronavirus. D’altra banda, ha destacat que estan arribant diàriament comandes de material sanitari que fan arribar als centres i centres assistencials.

Parlament de la roda de premsa de la portaveu i els consellers

La portaveu Meritxell Budó: “Cal garantir la supervivència dels teixit productiu. No serveix de res evitar acomiadaments avui, si després les empreses han de tancar”. “La Generalitat, a través del Departament d’Empresa i coneixement, habilitarà a partir de demà al Canal Empresa (http://canalempresa.gencat.cat) un formulari on aquestes empreses industrials podran notificar la seva activitat“. “Recordar que els ministres de finances de la Unió Europea van donar llum verda a la suspensió temporal de les regles fiscals i el Banc Central Europeu ha eliminat els límits a la compra de deute dels països”. “Lamentem un cop més la pèssima gestió de la crisi. Com és públic, ahir fins 25 minuts abans de mitjanit no vam tenir el decret publicat al BOE en què es detallava quines empreses i quins sectors eren considerats essencials”. El confinament tributari és imprescindible per donar tranquil·litat a la ciutadania, assegurar la supervivència de l’activitat econòmica i mantenir els llocs treball per mitigar l’impacte social de la pandèmia”.

En l’àmbit de les mesures que el govern català va prenent, informar que el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya triplica a partir d’avui el personal d’atenció telefònica i telemàtica per poder fer front a l’elevat increment de consultes”.

Budó ha indicat que cal garantir la supervivència dels teixit productiu. “No serveix de res evitar acomiadaments avui si després les empreses han de tancar. Cal prendre decisions i implementar mesures com”:

  • Establir una renda de ciutadania per a treballadors i autònoms.
  • Augmentar la liquiditat de les empreses, especialment de les pimes, que a Catalunya representen el 95 per cent del teixit productiu.
  • Suspendre el pagament d’impostos (IVA, IRPF, Impost de Societats), les cotitzacions a la Seguretat Social i el pagament de les quotes d’autònoms.
  • Establir una moratòria en el pagament de crèdits i hipoteques.
  • Suspendre el pagament de subministraments bàsics.
  • Ampliar les condicions de força major perquè les empreses puguin accedir als ERTO.
  • Eliminar l’objectiu de dèficit i el sostre de despesa perquè comunitats i ens locals puguin endeutar-se per fer front a la crisi.
  • Establir mecanismes de finançament i de liquiditat per als territoris.

Per accedir a aquest Servei Públic d’Ocupació les persones usuàries hauran de trucar al telèfon gratuït 900 800 046 i l’horari d’atenció telefònica serà de dilluns a divendres de 8h a 14h”.

Des de la Generalitat hem ajornat i suspès els terminis de pagament de tots els imposts que depenen de la Generalitat i s’ha reduït un 50% el cànon de l’aigua”. “Si un govern de la Generalitat té vocació municipalista és l’actual. Coneixem totes les aportacions que es poden fer des de l’àmbit local i agraïm totes les aportacions dels Ajuntaments”.

Ha finalitzat dient que “ara no és el moment de fer política d’aquesta crisi, és moment de remar plegats. Si volen col·laborar que ens ajudin a que el govern de l’Estat espanyol, del seu partit, prengui les mesures que la ciutadania ens reclama”.

El conseller d’Interior Miquel Buch: “Les últimes 24h s’han identificat 7.080 persones i 4.733 vehicles. S’han fet 27 detencions i 2.739 actes de denúncia contra persones que incompleixen. No s’ha realitzat cap tancament de locals ni cap denúncia contra establiments”.

El trànsit a l’àrea metropolitana de Barcelona s’ha reduït respecte un dilluns normal, amb una reducció d’un 74,43% de sortida i un 75,72% d’entrada. Respecte dilluns passat, ja amb confinament, un 35,65% menys de sortida i 31,95% d’entrada”.

S’ha publicat un qüestionari de preguntes freqüents per resoldre els dubtes sobre el confinament decretat pel Govern espanyol”. “Mantenim el confinament de la Conca d’Òdena perquè els experts ens recomanen que el mantinguem”.

La consellera de Sanitat, Alba Verges: “En els diferents espais creats s’han fet les primeres reunions perquè els professionals puguin treballar bé”.

Tothom està augmentant les seves capacitats i esperem poder tenir la capacitat en espais i en professionals per atendre tots els pacients”. “Hem augmentat la capacitat de cures intensives i també de llits convencionals de moltes formes diferents: hospitals temporals, hotels… i també estem mobilitzant més de 180.000 professionals”.