Els casos diaris de coronavirus al nostre país mantenen la seva tendència a la baixa. Segons l’últim balanç de Sanitat, en les últimes 24 hores s’han produït 6.398 contagis nous i el total ascendeix a 85.195. Diumenge es van comptabilitzar 6.549 i el dissabte 8.189 casos nous. Policia i Guàrdia Civil van detenir 84 persones en les últimes 24 hores. Fernando Simón ha donat positiu i està aïllat a casa seva

En la compareixença de l’equip tècnic de la crisi sanitària, avui no ha assistit Fernando Simón, director de el Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries de l’Ministeri, que ha donat positiu al resultat del test de coronavirus.

En les últimes 24 hores han mort 812 persones amb coronavirus a Espanya. La xifra s’ha reduït lleugerament després de dos dies consecutius d’arribar al màxim diari amb 838 i 832 morts dissabte i diumenge respectivament. Els casos comptabilitzats des de l’inici de l’epidèmia són 85.195 i s’han recuperat 16.780 persones.

María José Serra, del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries

Policia i Guàrdia Civil van detenir 84 persones en les últimes 24 hores

El Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil van realitzar 84 detencions durant les passades 24 hores per incompliments de l’estat d’alarma. Així ho han informat representants dels dos cossos en la roda de premsa dels responsables de l’comitè tècnic de Govern.

“El poble espanyol està responent amb seny i usant la lògica, sap perfectament el que ha de fer”, ha assegurat José Manuel Santiago, cap de l’estat major operatiu de la Guàrdia Civil.

L’ús de Rodalies a Madrid cau un 40% en el primer dia de l’aturada de l’activitat no essencial

María José Rallo, secretària general de Transports, ha assegurat aquest dilluns que en el primer dia de l’aturada de l’activitat econòmica no essencial s’ha apreciat una caiguda de l’40% en l’ús de l’Rodalies a Madrid respecte a dilluns de la setmana passada. A més, l’entrada de vehicles a la capital s’ha desplomat un 30% respecte a dilluns anterior, donant mostra de el menor nombre de desplaçaments. “Són xifres esperançadores que esperem que es mantinguin en el temps”, ha subratllat.

Parlaments de la roda de premsa

María José Serra, del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries ha començat la compareixença indicant que “Fernando Simón ha donat positiu”. Desprès de donar l’actualització de les dades, ha indicat que “des del 25 de març observem un canvi de tendència en el nombre de contagis a causa de les mesures de confinament“. Serra destaca la pressió sobre les UCI, que arriba dues o tres setmanes després de l’contagi.

Miguel Ángel Villarroya, cap de l’Estat Major de la Defensa ha informat que “les unitats militars han desinfectado1.353 residències“. Entre altres missions militars, destaca que aquesta tarda arribarà a la base de Torrejón l’avió que trasllada material sanitari des de la Xina. “Sembla que les turbulències són menors, però ens queda la complicada fase de l’aproximació i l’aterratge“.

Per la seva part, José Ángel González, director adjunt operatiu de la Policia Nacional ha informat que “l’Escola Nacional de Policia posa a el servei de Sanitat seves instal·lacions. Poden arribar a 250 llits en una primera fase“. González informa dels arrestos per incomplir l’estat d’alerta en l’última jornada. “73 detinguts i 4.810 actes de sanció“.

José Manuel Santiago, general de brigada i cap de l’Estat Major de la Guàrdia Civil ha informat que “62.056 persones han estat identificades per la Guàrdia Civil i 2.100 vehicles. S’han detingut 21 persones, per resistència a l’autoritat i desordres, i s’han interposat 4.600 denúncies“.  Ha destacat l’ingrés a la presó a la Corunya d’una dona dissabte passat després de ser detinguda en diverses ocasions per incomplir les normes de l’estat d’alarma.

Per la seva part, María José Rallo del Olmo, secretària general de Transports ha informat la “baixa mobilitat en el transport públic al cap de setmana, un 8% per sota de l’anterior. Aquest matí en hora punta el tràfic de Rodalies a Madrid ha baixat un 40% respecte a l’ dilluns passat“. Rallo anuncia que aquesta tarda es publicarà una ordre ministerial perquè totes les administracions s’adaptin l’oferta de transport públic als horaris previstos en cap de setmana.

A començat el tron de preguntes dels periodistes, a on María José Serra, del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitària, sobre la situació a les UCI ha respòs que “Madrid i Catalunya estan a el límit o a punt de aconseguir-ho. Altres comunitats autònomes s’estan acostant i s’estan habilitant més llits UCI“. Sobre el trasllat de pacients d’UCI a altres comunitats ha dit que “s’estan traslladant materials (respiradors). Estem valorant les necessitats, el possible trasllat de pacients“.

Li han preguntat per la xifra de sanitaris infectats, la qual cosa María José Serra ha respòs que la xifra de sanitaris infectats és de 12.298, afegint que “el 85% rep atenció domiciliària i evoluciona favorablement“.

María José Serra li han preguntat sobre l’ús de mascaretes, i ha indicat que “la mascareta quirúrgica és una barrera perquè les persones infectades no transmeten el virus. Altres màscares tenen altres usos. Per caminar pel carrer no és necessari, no hi ha risc de transmissió“.