El president de la Generalitat, Quim Torra, ha agraït avui al president espanyol, Pedro Sánchez, que hagi decretat el confinament total excepte per als serveis essencials, tal com havia demanat reiteradament el Govern de la Generalitat seguint les indicacions de la comunitat científica. I li ha traslladat el suport de l’Executiu per executar de manera estricta lamesura, que ha de permetre lluitar amb eficàcia i contundència contra la propagació de la COVID-19

En la reunió d’aquest matí per videoconferència amb el president espanyol i els presidents autonòmics, el president Torra ha exigit a l’estat que posi en marxa un pla de mesures econòmiques i socials que doni seguretat i confiança a treballadors, empreses i autònoms, així com un pla de recuperació per garantir la sortida a la crisi. Cal fer-ho fàcil i fer-ho ja, ha dit Quim Torra. Empreses i treballadors han de tenir la seguretat que no s’hauran d’endeutar per fer front a aquesta situació d’emergència sanitària, social i econòmica, si no que ho hauran de fer les administracions.

El cap del Govern ha reiterat en aquest sentit les mesures proposades ja en la darrera reunió amb el president Sánchez:

  1. Establir una renda de ciutadania per a treballadors i autònoms.
  2. Augmentar la liquiditat de les empreses, especialment de les pimes, que a Catalunya representen el 95 per cent del teixit productiu.
  3. Suspendre el pagament d’impostos (IVA, IRPF, Impost de Societats), les cotitzacions a la Seguretat Social i el pagament de les quotes d’autònoms.
  4. Establir una moratòria en el pagament de crèdits i hipoteques.
  5. Suspendre el pagament de subministraments bàsics.
  6. Ampliar les condicions de força major perquè les empreses puguin accedir als ERTO.
  7. Eliminar l’objectiu de dèficit i el sostre de despesa perquè comunitats i ens locals puguin endeutar-se per fer front a la crisi.
  8. Establir mecanismes de finançament i de liquiditat per als territoris.

El president de la Generalitat ha reiterat també la necessitat d’establir, de manera urgent, un sistema transparent i eficaç que garanteixi el subministrament de material d’autoprotecció i equipament sanitari. En aquest sentit Quim Torra ha demanat retornar als territoris les competències en aquest camp, ja que, ha dit, la centralització del subministrament no ha funcionat. El cap de l’Executiu també ha insistit en la importància de fer tests massius a la població, per poder actuar més eficaçment contra la COVID-19.

Parlament de la roda de premsa de la portaveu i els consellers

En la roda de premsa dels consellers d’Interior, Miqul Buch, Salut, Alba Vergès, i Presidència, Meritxell Budó. La roda arriba després que Quim Torra hagi demanat al president espanyol, Pedro Sánchez, que a més del confinament total posi en marxa un paquet socioeconòmic que comporti una renda garantida per als treballadors i la suspensió dels impostos.

Meritxell Budó, portaveu de la Generalitat: “En relació a la mesura que ahir va anunciar el president Pedro Sánchez sobre el confinament total tret dels serveis essencials. Agrair que finalment hagin decidit aplicar aquesta mesura i com no pot ser d’altra manera hi donem suport“. “Sempre hem dit que no era un problema d’uns territoris contra d’altres sinó de salut“. “Amb aquest acord que es va anunciar ahir, sabem què hi posen les empreses, sabem què hi posen els treballadors. El que encara no sabem exactament és el què hi posa l’Estat espanyol“. “Cal garantir la supervivència dels teixit productiu. No serveix de res evitar acomiadaments avui, si després les empreses han de tancar“.

Voldria agrair a les més de 900 empreses de Catalunya que en aquests moments estan treballant per canviar la seva línia de producció per tal de poder fabricar tot aquell material sanitari necessari“.

El president Quim Torra ha demanat la conferència presidents dues coses: reforçar el sistema sanitari i disposar dels materials necessaris i l’expedició de mesures econòmiques i socials per protegir els treballadors i les empreses”. “Totes les famílies han de tenir garantit els ingressos durant aquesta crisi sanitària“.

El president Quim Torra fa dies que va demanar diferents mesures per fer front a aquesta crisi. Qui s’ha d’endeutar i qui ha de fer front econòmicament a aquesta crisi és l’estat no les empreses ni els treballadors“.

No coneixem el detall del que ha aprovat el govern espanyol sobre serveis essencials. Nosaltres fa temps que els tenim definits i esperem que coincideixi. I també esperem les mesures de suport a les empreses que hauran d’aturar l’activitat“. “No es tracta de posar-se medalles ni cap mèrit. Celebrem que el Govern espanyol hagi pres la mesura de confinament total“.

Miquel Buch, conseller d’Interior: “S’han identificat 9.600 persones i 8.883 vehicles. S’han fet 35 detencions i 2.343 actes de denúncia contra persones. S’ha realitzat el tancament d’un local i cap denúncia a establiments“.

Pel que fa a la mobilitat, estem a nivells similars al cap de setmana, que segueix disminuint. Al 112 continua baixant el nivell de consultes sobre COVID19 i això és d’agrair, recordem que és un telèfon només per emergències“. “A les 14 h el trànsit ha disminuït als principals accessos de l’àrea metropolitana de Barcelona: Un + 12% d’entrada i sortida respecte diumenge passat . Un – 90 % d’entrada i sortida respecte un diumenge normal“.

Alba Vergés, consellera de Sanitat: “Ja hem pogut repartir més de 3.000.000 de productes a disposició dels nostres centres sanitaris: mascaretes, bates, gels, respiradors… Cal fer un agraïment especial a la producció local que estan fent un esforç produint aquests materials“. “No estem al límit de les UCI’s ja estem a 1700 llits i estem fent una mobilització sense precedents per incrementar la nostra capacitat del sistema sanitari”. “Són 180.000 persones que estaran a disposició per donar atenció al malats del COVID19. Cal mobilitzar tots els recursos professionals d’altres administracions, i això és el que hem sol·licitat a l’Estat“.

En la zona del Vallès Occidental al Parc Taulí hem augmentat een 60 llits els convencionals i 90 llits en crítics i semicrítics. També s’ha posat en marxa un hotel Vallès salut amb 250 places“.

Sánchez defensa l’aturada de l’activitat davant la pluja de queixes per una mesura no consensuada amb les autonomies

L’aturada es discutia des de fa dies. La decisió es va prendre el dissabte al matí, després d’una reunió del president del Govern amb el comitè assessor. El lehendakari està molest per no haver estat informat abans. Torra està satisfet. Feijóo es queixa que no es consensués la mesura. El gir del Govern va sorprendre a tots. A propis i estranys. Cap president autonòmic havia estat informat prèviament. Sánchez va preferir aquesta vegada anunciar-ho abans a l’opinió pública i, després de la seva roda de premsa, comunicar-li-ho als territoris. La mesura és d’envergadura. Tant que la divisió de les autonomies estava també en el Govern davant el temor d’una desfeta econòmica encara major de la qual ja ha provocat l’estat d’alarma.

Les últimes dades no conviden a l’optimisme. Hi ha un augment en el número de morts, que ja sumen 838. No obstant això, les mesures de confinament, segons fonts governamentals, comencen a donar resultats. “Hi ha un raig d’esperança”. Així li ho ha traslladat Pedro Sánchez als presidents regionals en la tercera videoconferència convocada des que va començar la crisi del coronavirus. L’augment dels casos confirmats és del 9 per cent durant aquest cap de setmana mentre que el dilluns va arrencar amb un 20% de nous contagis. Per primera vegada, Espanya baixa del 10% en l’increment diari. A Madrid per exemple l’augment de casos confirmats és del 5%, el mateix que a Catalunya. El número d’hospitalitzats també està ja per sota del 10%.

Menys optimista es va mostrar el president amb la inacció de la UE davant la situació econòmica. De fet, va comentar que l’emissió d’eurobons “és molt difícil que es puguin aconseguir” per l’oposició total d’Alemanya i Holanda, No obstant això, sí que va dir que hi ha altres mecanismes que es poden posar en marxa”sense condicionalitat”, i que tots els països haurien de poder acollir-se a ells, encara que no va especificar quins.

Si en alguna cosa coincideixen els intervinents en la cita telemàtica és en què Sánchez s’ha mostrat empàtic, comprensiu i obert a tots els suggeriments plantejats per les autonomies. En relació a l’aturada total de l’activitat econòmica excepte per a serveis essencials, va explicar que el Govern havia detectat un descens de la mobilitat personal del 80% en cap de setmana, i que la mesura busca “convertir els dilluns en diumenge” i anticipar la Setmana Santa.

El lehendakari es va queixar no obstant això de la decisió per no haver estat consensuada i va apuntar que hi havia alternatives “menys lesives” per a l’activitat econòmica. “Les nostres empreses tancaran mentre la competència està oberta a Europa i el món“, va sentenciar abans d’exigir mesures complementàries per a l’ocupació i teixit productiu que compensin el greu impacte en l’ocupació i en l’activitat productiva que tindrà la decisió del Govern.

Per part seva, el president de la Generalitat de Catalunya, va agrair a Sánchez una demanda que el Govern portava demanant des de fa setmanes. “No era una decisió fàcil, entenc la responsabilitat que has assumit. I et dic: Estic al teu costat, et dono tot el meu suport. A Catalunya complirem de la forma més estricta possible possible el q has anunciat“, va afegir abans, això sí, de reclamar noves ajudes per a empreses, autònoms i treballadors perquè puguin seguir en el futur, a més d’un major nivell d’endeutament per a les governs regionals i un pla de xoc de test massius a la població.

Feijóo demanda un tancament ordenat

El president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, es va mostrar escèptic amb les dades encoratjadores facilitades per Sánchez perquè el nombre de pacients confirmats estan lligats al número de test realitzats que encara és massa baix. “El que tenim són més pacients diagnosticats“, va afirmar. El que sí que va fer, en contra de la posició de Pablo Casado, va ser rebutjar la crítica despietada al Govern per la compra materials, ja que va entendre és complicat. Va demanar per això suport a l’Executiu, però va demandar que les Autonomies tinguin un calendari d’arribada del material sanitari. Feijóo no és partidari de “tancament abrupte” dels sectors econòmics, sinó d’una ordenació del mateix per a evitar que “la maquinària de les indústries quedi a la intempèrie”. Així mateix, va exigir conèixer el detall del Reial decret abans que sigui publicat en el BOE per a avaluar l’impacte en cada sector, i que es permetin 24 hores de moratòria a les indústries per a organitzar el tancament. A aquesta mateixa petició es va sumar el càntabre Miguel Ángel Revilla i que les Comunitats puguin participar en la decisió de quines activitats són imprescindibles i quins no. La intervenció de l’andalús Juan Manuel Moreno Bonilla va discórrer en la mateixa línia que Feijóo, si bé va ser més explícit en el seu suport al Govern respecte a la posició amb la UE.

Qui no va posar un però va ser el murcià López Miras, que igual que Torra portava dies demanant el tancament total de l’activitat no essencial. Per això, va demandar, a més de que es realitzin test massius en la població, que el comandament únic escolti a les Comunitats “perquè tenen l’experiència en la gestió sanitària“. Els governs del PP es van mostrar dividits en els seus plantejaments.

Davant la pluja de crítiques pel tancament total d’activitat no essencial, Sánchez va haver d’aclarir que “el Govern no està tancant res, sinó anticipant els nivells de producció de la Setmana Santa uns dies perquè les empreses puguin acomodar el seu nivell d’activitat a la reducció de l’activitat pròpia de dates festives“.

Ayuso insisteix en la falta de material i demana un fons de 1.200 milions

La més implacable en la crítica va ser de nou la popular Díaz Ayuso, que va sol·licitar a Sánchez un fons extraordinari de 1.200 milions per a afrontar els efectes del COVID-19, la destinació majoritària del qual i prioritari sigui la Sanitat, però també l’Educació, els Serveis Socials i els Transports. Es va queixar la presidenta de Madrid que en una setmana el material sanitari del Govern “ha estat 0 en alguns casos imprescindibles com els respiradors per a UCIs“. Així mateix, va considerar necessària la suspensió de la quota d’autònoms i facilitar ajudes directes a empreses, però també es va mostrar disconforme amb què es continuï mantenint el decret aprovat per al tancament dels hotels. També va proposar que els ajuntaments usin el romanent de tresoreria en despeses relacionades amb el COVID-19 en comptes de preamortizar deute i va criticar que que s’anunciï des de l’Executiu central un nou calendari escolar sense comunicar-lo abans a les autonomies.

Puig exigeix que s’activi ja el FLA extraordinari

El valencià Ximo Puig, que ja la setmana passada en l’anterior cita telemàtica va exigir que dins del marc legal, s’accelerés el nivell de confinament, no va dubtar de la millor voluntat per part del Govern, però va apostar perquè en la seva aplicació hi hagi una “flexibilitat exigent“, de manera que es tingui en compte la diversitat productiva de la indústria i en concret de la valenciana, garantint per sobre de tot la seguretat dels ciutadans. “Hi ha empreses q no es tanquen pitjant un botó i la línia entre activitats essencials i no essencials a vegades és molt fina“, va subratllar després de reclamar que s’activin els mecanismes de liquiditat per a les Comunitats perquè “aquestes no siguin un problema sinó part de la solució i pugui pagar-se als proveïdors“. En concret, va demandar que s’activi ja el FLA extraordinari, és a dir, que es financi el dèficit de 2019 a les autonomies, urgentment amb l’objectiu de garantir la igualtat entre els ciutadans espanyols en l’assistència soci-sanitària. De la mateixa manera va reclamar que s’anticipi ja el 50% de la liquidació que s’abona al juliol.

El castellà-manxec Emiliano García Page va apostar perquè es mantingui la videoconferència entre presidents autonòmics en nom de la bona coordinació amb els 4 ministres designats com a autoritats delegades de comandament únic. Després, va distingir entre frenar i arrencar l’economia i es va mostrar pessimista després de sentir que Sánchez donava per perduts els eurobons i les conseqüències que això pugui tenir sobre la legitimitat de la UE. “Europa la hi juga en el sud,i no es pot reproduir la desafecció de l’anterior crisi, els efectes de la qual encara avui notem. Necessitem una estratègia, mínim de 5 anys, probablement d’una dècada. I cal gestionar aquest ànim col·lectiu“, va concloure no sense abans recordar que la seva regió està al límit del material, especialment amb els respiradors. Javier Lambán, president d’Aragó, va ser l’únic que va demanar un pla d’ajudes als mitjans de comunicació.