Fernando Simón, creu que algunes zones d’Espanya poden haver passat el pic de contagis per coronavirus. “Estem arribant. No sabem exactament quan tindrem la confirmació, però estem arribant al pic. En algunes zones del país, igual estan fins i tot superant-lo, però cal ser previnguts“. Encara que continuem tenint “un problema important” amb la saturació de les UCI. Des de la declaració de l’Estat d’Alarma per coronavirus el passat 14 de març un total de 1.534 ciutadans han estat detinguts al nostre país i s’han tramitat 180.387 propostes de sanció per saltar-se les restriccions fixades pel Govern, segons dades difoses pel Ministeri de l’Interior

Espanya ha registrat aquest dissabte 832 morts en 24 hores, la qual cosa suposa un rècord en el nombre de víctimes en un sol dia, per sobre dels 769 que va haver-hi el divendres. Les persones mortes amb coronavirus ascendeixen ja en tot el país a 5.690, segons les últimes dades difoses pel Ministeri de Sanitat. En total, les administracions espanyoles han registrat 72.248 casos de persones infectades, 8.189 casos nous en un dia.

El nombre de persones recuperades ha experimentat un creixement important, com ve ocorrent els últims dies, amb 12.248 pacients que han estat donats d’alta en hospitals de tot el país des de l’inici de l’epidèmia, 2.928 més que en les últimes 24 hores.

Respecte als pacients que es troben en l’UCI, se sumen 410 persones en relació amb el divendres. En total, han requerit romandre en Vigilància intensiva 4.575 persones, la qual cosa representa el 11,2% de les 40.630 hospitalitzacions.

També l’increment de nous contagis és del 12,78%, inferior als percentatges dels passats dies −quan van ser d’entre el 14 i el 20%−.

Segons l’últim balanç del Ministeri de Sanitat, els casos des de l’inici de la pandèmia al nostre país s’eleven a 72.248. Per comunitats autònomes, Madrid continua sent la que més casos registra, 21.520, seguida de Catalunya (14.263), País Basc (5.136), Castella i Lleó (4.791), Castella-la Manxa (4.512) i Andalusia (4.277).

La Comunitat de Madrid és la comunitat autònoma més afectada per l’epidèmia del coronavirus. La regió ha sumat en les últimes 24 hores altres 345 morts més, la qual cosa eleva la xifra total de morts des que va començar l’epidèmia a 2.757, el 48,45% dels òbits de tota Espanya. S’han confirmat a la regió 21.520 contagis, 1.404 persones han estat ingressades en l’UCI i hi ha hagut 6.326 curats (1.282 més).

La següent comunitat més afectada després de Madrid és Catalunya. La regió suma 1.323 nous contagis i aconsegueix els 14.263 casos. Han mort 190 persones més en les últimes 24 hores, la qual cosa suposa 1.070 morts a la regió des de l’inici de la pandèmia.

Euskadi ha registrat 14 defuncions amb coronavirus i el seu balanç ascendeix a 221 morts. La xifra de nous contagis és de 535. D’aquesta forma el Covid-19 afecta ja a un total de 5.136 persones en la comunitat, mentre que les persones curades són 1.023 .

Així mateix, les dades de Sanitat indiquen que Andalusia ja compta amb 4.277 afectats i 175 morts; Aragó amb 1.592 infectats i 58 morts; Astúries, registra 1.004 contagiats i 33 morts; Balears, 862 afectats i 26 morts; Canàries, 1.025 pacients i 36 morts; Cantàbria ja compta amb 937 pacients i 22 morts; Castella-la Manxa té 4.512 pacients i 448 morts; i Castella i Lleó 4.791 i 321 morts.

La velocitat de les morts s’ha alentit en totes les comunitats autònomes respecte als últims dies, atenent dades facilitades pel Ministeri de Sanitat.

El Govern creu que algunes zones d’Espanya poden haver passat el pic de contagis per coronavirus. “A nivell nacional està molt a prop“, ha dit el director del Centre d’Emergències Sanitàries, Fernando Simón. Tot seguit, ha demanat un “esforç extra” per a evitar el col·lapse de les UCI que aguaita a algunes comunitats autònomes.

Estem arribant. No sabem exactament quan tindrem la confirmació, però estem arribant al pic. En algunes zones del país, igual estan fins i tot superant-lo, però cal ser previnguts“, ha afegit Simón.

Simón ha assenyalat que continuem tenint “un problema important” amb la saturació de les UCI. “Els pacients que s’infecten avui podran necessitar un llit en l’UCI dins de 7-10 dies. La saturació de les UCI va amb retard, per això el pic pot arribar a principi de la setmana que ve“, ha incidit.

Quant a la situació d’Europa, segons l’informe facilitat pel Ministeri de Sanitat, fins al dia d’avui s’han notificat almenys 313.484 casos confirmats. Els països amb més casos notificats són Itàlia, Espanya, Alemanya i França. El país amb major número de morts és Itàlia (9.134), seguit d’Espanya (5.690) i França (1.995).

Més de 1.500 detinguts en tota Espanya després de dues setmanes d’estat d’alarma

Des de la declaració de l’Estat d’Alarma per coronavirus el passat 14 de març un total de 1.534 ciutadans han estat detinguts al nostre país i s’han tramitat 180.387 propostes de sanció per saltar-se les restriccions fixades pel Govern, segons dades difoses pel Ministeri de l’Interior.

Durant el dia d’ahir es van produir 141 detinguts i es van incoar 16.758 propostes de sanció.

Del total de detinguts 79 ho han estat per la Policia Nacional, 12 per la Guàrdia Civil, 1 d’Ertzaintza, 18 de Mossos d’Esquadra i 311 de policies locals, segons les mateixes fonts.

L’Exèrcit ha intervingut ja 1.803 residències de majors

L’Exèrcit ha intervingut ja 1.803 residències de majors de tot el país per l’emergència sanitària provocada pel coronavirus, ha informat aquest dissabte Miguel Ángel Villarroya, cap de l’Estat Major de la Defensa. Segons ha explicat Villarroya, les Forces Armades mantenen a 4.800 efectius en l’operació, “en un esforç important en 183 localitats”.

Per part seva, José Manuel Santiago, general de brigada i cap de l’Estat Major de la Guàrdia Civil ha informat que aquest divendres més de 20.000 guàrdies civils van patrullar els carrers de tot el país. “Es van detenir 12 persones per resistència. També es van formular 5.600 denúncies”, ha afegit.

Sanitat ja ha autoritzat 8 assajos clínics de medicaments per al Covid-19 i estudia autoritzar altres 84
L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), dependent del Ministeri de Sanitat, ja ha autoritzat vuit assajos clínics de tractaments per a controlar la infecció pel nou coronavirus, i està estudiant autoritzar altres 84 propostes que li han arribat durant aquests dies.

Així ho ha assegurat la directora de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, María Jesús Lamas, qui ha destacat que els objectius prioritaris que s’ha marcat la AEMPS durant la pandèmia del coronavirus es basen a analitzar tot el que s’ha fet i s’està fent per a identificar factors predictius de la malaltia i incorporar el coneixement al maneig dels pacients; avaluar les diferents opcions que hi ha respecte a la prevenció de la malaltia de contactes estrets amb afectats; i analitzar les diferents opcions de tractament que pot haver-hi per al Covid-19.

En concret, Làmines ha explicat que en matèria de prevenció i profilaxi hi ha 13 assajos en avaluació, dels quals dues estan ja autoritzats, un és el que realitza la Fundació Lluita contra la Sida i aquest dissabte s’ha autoritzat un altre promogut pel Pla Sobre la Sida, del Ministeri de Sanitat, en el qual s’avaluarà l’eficàcia preventiva de tres estratègies (teràpia amb hidroxicloroquina, amb antiretrovirales o amb la combinació de tots dos) en professionals sanitaris en contactes amb pacients.

“En aquest últim estudi es farà un tractament durant 12 setmanes, participen nou comunitats autònomes, 40 centres i es tractarà a 4.000 professionals. Es mesurarà cada mes l’eficàcia de cada opció i començarà l’1 d’abril”, ha postil·lat la directora de la AEMPS.

D’altra banda, ha informat que s’estan estudiant 30 propostes que avaluen la utilitat de medicaments en diferents fases de la infecció. S’han autoritzat tres estudis, un d’ells és el ‘Solidarity’ de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que va començar el divendres i inclourà més de 2.000 pacients; un altre un assaig amb anti interleucina 6, un mediador de resposta inflamatòria generalitzada; i s’ha autoritzant un altre en aquests dies.

Parlaments Roda de Premsa

Compareixença diària dels responsables tècnics de la crisi després de la reunió en La Moncloa del comitè de gestió del coronavirus. Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri; Raquel Yotti, directora de l’Institut de Salut Carles III; María Jesús Lamas Díaz, directora de l’Agència Espanyola de Medicament i Productes Sanitaris; Patricia Lacruz, directora general de la Cartera Bàsica de Serveis del Sistema Nacional de Salut i Farmàcia; i Rodrigo Gutiérrez, director general d’Ordenació Professional Ministeri de Sanitat.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri, diu desprès d’actualitzar les xifres a Espanya: “L’increment de casos es va reduint enfront de les setmanes anteriors, però pot haver-hi casos en les comunitats que no es detectin”. “La malaltia s’està estabilitzant i podem pensar que algunes zones del país podrien haver superat el pic, però no podem dir-ho a nivell nacional“.

Raquel Yotti, directora de l’Institut de Salut Carles III: “Estem identificant i hem començat a finançar els primers projectes de la comunitat científica contra la Covid-19. Ahir vam finançar els primers dos per a trobar un tractament eficaç, estan enfocats a les fases precoces per a evitar que els pacients empitjorin“. “Un d’aquests estudis estudiarà l’administració de plasma de pacients que ja han superat la malaltia a pacients que es troben hospitalitzats. Al llarg de les pròximes setmanes, continuarem finançant projectes. En paral·lel, continuem a treballar per a assegurar que Espanya disposi de les millors proves diagnòstiques“. “Hem aconseguit que en aquests moments es distribueixen kit de PCR de forma molt àmplia i es fan més de 15.000 proves al dia gràcies. Estem assegurant autoproveïment. L’empresa espanyola respon amb agilitat i compromís“.

María Jesús Lamas Díaz, directora de l’Agència Espanyola de Medicament i Productes Sanitaris: “Hem rebut 92 propostes i hem autoritzat vuit. Es tractaran 4.000 professionals des de l’1 d’abril. La comunitat mèdica ha posat el focus sobre el comportament de la malaltia en diferents fases de la infecció. Hem autoritzat tres estudis, un d’ells és un assaig mundial. Esperem que en unes poques setmanes tinguem resultats concloents en tenir un número tan alt de pacients“. “Vull agrair la generositat dels pacients que participen en l’assaig i la col·laboració del personal sanitari“.

Patricia Lacruz, directora general de la Cartera Bàsica de Serveis del Sistema Nacional de Salut i Farmàcia: “Aquest cap de setmana es distribuirà més de 1,5 milions de màscares. Farem costat als fabricants espanyols. Vull agrair a totes les empreses espanyola per les seves donacions i participació activa“.

Rodrigo Gutiérrez, director general d’Ordenació Professional Ministeri de Sanitat: “Sanitat ha vingut desenvolupant una sèrie d’actuacions per a reforçar el sistema de salut en tot el territori nacional. Entre aquestes mesures, destaquem la contractació de professionals, també s’han posat a la disposició de les comunitats els professionals jubilats i estudiants de l’últim any de Medicina“. “Sanitat vol fer públic el seu agraïment a tots els professionals que col·laboren com a voluntaris. D’aquesta crisi quedarà en el record la generositat de totes aquestes persones“.

Tot seguit, Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri, ha fet una valoració de les dades ofertes, dient: “Estem arribant. No sabem exactament quan tindrem la confirmació, però estem arribant al pic. En algunes zones del país, igual estan fins i tot superant-lo, però cal ser previnguts“. “Continuem tenint un problema important amb la saturació de les UCI. Els pacients que s’infecten avui podran necessitar un llit en l’UCI dins de 7-10 dies. La saturació de les UCI va amb retard, per això el pic pot arribar a principis de la setmana que ve“.

Desprès dels parlaments, s’han passat a les preguntes, començant per Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri, que li han preguntat sobre l’informe de l’Institut Carles III sobre mortalitat: “El període més baix de mortalitat a Espanya ocorre a la primavera. Estem passant per una malaltia que està generant un increment, que s’ha de notar, però l’augment no es pot atribuir només a la Covid-19. És cert que no es poden fer proves a tots els infectats, pot haver-hi algun que se’ns escapi“. “No podem tenir certesa absoluta, però Espanya està fent un gran esforç per a ser el més transparent possible“. Raquel Yotti, directora de l’Institut Salut Carles III: “Parlem de mortalitat total, per totes les causes. Treure una conclusió que estem infravalorant pacients amb Covid-19 és tremendament arriscat. Estem fent un diagnòstic ampli i per tant cridem a la precaució per a no llançar aquests missatges sense dades per a sustentar-los“.

Rodrigo Gutiérrez, director general d’Ordenació Professional Ministeri de Sanitat, sobre els més de 10.000 professionals sanitaris contagiats: “Suposo que hi ha molts sanitaris infectats per la major exposició. En qualsevol cas, s’ha incrementat el nombre de professionals per a cobrir aquestes baixes“. Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri: “Quan hi ha un professional sanitari detectat, tots els professionals al seu voltant són testats i es donen per positius. Aquesta pot ser una possible causa per aquest número tan elevat de contagis“.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri, sobre mesures de confinament: “Les dades dels últims dies indiquen que estem prop del pic, no obstant això el punt clau ara mateix no és la transmissió, perquè les mesures implementades són suficients per a controlar-la, sinó la saturació de les UCI“.

Acaba la primera part de la roda de premsa. A continuació, compareixen Miguel Ángel Villarroya, cap de l’Estat Major de la Defensa; José Manuel Santiago, general de brigada i cap de l’estat major de la Guàrdia Civil; José Ángel González, director adjunt operatiu de la Policia Nacional; i María José Rallo de l’Olmo, secretària general de Transports. Al costat de Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri.

Miguel Ángel Villarroya, cap de l’Estat Major de la Defensa: “Mantenim 4.800 efectius en l’operació, en un esforç important en 183 localitats. Fins al moment, s’han intervingut 1.803 residències de majors“.

José Manuel Santiago, general de brigada i cap de l’estat major de la Guàrdia Civil: “Ahir vam sofrir la pèrdua del cap del grup d’acció ràpida a conseqüència del coronavirus. Al llarg d’ahir, més de 20.000 guàrdies civils van patrullar els carrers d’Espanya. Es van detenir 12 persones per resistència. També es van formular 5.600 denúncies”. “Per a millorar la protecció dels majors, hem posat en marxa una iniciativa perquè les farmàcies ens informin d’aquelles persones majors que no assisteixen de forma regular a la recollida dels seus medicaments“. “Les unitats especialitzades en ciberdelinqüències, estudien possibles fraus, com l’enviament de correus que parlen de repartida d’aliments o de recollida de diners per a l’Organització Mundial de la Salut“.

José Ángel González, director adjunt operatiu de la Policia Nacional: “Fins ara s’han detingut 699 persones. En les últimes 24 hores, s’ha detectat també l’enviament de correus electrònics de manera massiva per a fer-se amb dades bancàries. Quant a les notícies falses, ahir una faula en les xarxes socials va crear una veritable alarma social. S’alertava sobre un SMS que s’estava enviat a treballadors en el qual s’explicava que la seva empresa havia posat en marxa un ERTE i que demanava el número de compte per a tramitar la prestació de desocupació”. “Estarem vigilants amb tots aquells que volen crear un clima de por. La ciutadania pot estar segura de la nostra proximitat“.

María José Rallo del Olmo, secretària general de Transports: “El divendres la mobilitat es va mantenir en nivells similars als dies anteriors. Renfe està procedint a la reestructuració dels seus serveis. A Madrid, de mitjana, el nivell de serveis es reduirà un 30%. Quant a la llarga distància, el nivell de passatgers es manté en la mateixa línia dels dies anteriors”. “En transport aeri, les operacions es van situar en un 11% del dia equivalent de l’any anterior”.

Desprès dels parlaments, s’han passat a les preguntes, començant per José Ángel González, director adjunt operatiu de la Policia Nacional, sobre la falta de material de protecció de la Policia Nacional: “Tot el material de protecció de la Policia Nacional ha estat repartit i tots els agents que tenen interacció amb la gent disposen de protecció. Espero que en els pròxims dies ja no sigui notícia que es reben màscares”.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri, sobre les zones que ja haurien superat el pic: “Preferiria ser prudent i no parlar de zones concretes fins a tenir dades més sòlides”.