Pedro Sánchez ha anunciat que el Govern paralitzarà l’activitat econòmica no essencial. “El Govern aprovarà demà en un Consell de Ministres extraordinari que tots els treballadors d’activitats no essencials hauran de quedar-se a casa en les pròximes dues setmanes, com fan durant el cap de setmana

Per tercer dissabte consecutiu, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, compareix en una declaració institucional. Aquest cop ho fa amb Espanya convertida definitivament en un dels epicentres de la crisi sanitària del covid-19, amb 5.690 morts per coronavirus ja a l’Estat i 72.248 casos confirmats segons les últimes dades oficials. Tanmateix, aquesta tarda el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, apuntava que “la malaltia s’està estabilitzant“.

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que a partir de dilluns tots els treballadors d’activitats no essencials s’hauran de quedar a casa els següents quinze dies, del 30 de març al 9 d’abril.

Sánchez, explica que segons les recomanacions dels experts s’ha pres la decisió d’aprovar una mesura excepcional: tots els treballadors d’activitats no essencials hauran de quedar-se a casa en les pròximes dues setmanes.

El president del Govern espera que en els pròxims dies es noti l’efecte d’aquest poderós esforç col·lectiu”. Sánchez destaca que la immensa majoria dels espanyols ha optat per “el treball, la solidaritat, l’ajuda“. El president reconeix la col·laboració de nens, joves, policies, guàrdies civils, agricultors, sanitaris…

Pedro Sánchez reconeix que “són dies molt durs, són tristos, molt amargs. Però són decisius perquè són els que tenenemos per a mesurar-nos. I després ja tota una vida per a recordar que en temps difícils resistint, units: Espanya va estar a l’altura“.

Les mesures afecten aquelles activitats que no qualifiquem en el decret de l’estat d’alarma com a essencials“, ha especificat, sense posar cap exemple. “L’objectiu és rebaixar la mobilitat al grau que es registra els caps de setmana” ha recalcat. El grau de compliment està sent “extraordinàriament exemplar” però el president diu que és necessari “fer un passet més“. Comptant amb els dies festius de Setmana Santa serien vuit dies de permís retribuït recuperable.

El president del Govern reconeix que “les mesures que està prenent el Govern d’Espanya són d’una extraordinària duresa“. “No és la por, és el coratge el que ens fa quedar-nos a casa per a vèncer aquesta pandèmia“. afegeix. El president explica que l’increment del número d’infectats pot ser per moltes coses, com el número de test que es realitzin (ara mateix entre 15.000 i 20.000 al dia). L’objectiu és alentir el número d’hospitalitzats i persones en les UCI.

El president espanyol ha remarcat que aquesta vegada la Unió Europea, que “va néixer per evitar una tercera guerra mundial“, “no pot fallar” i, tots els països que la conformen, han d’actuar amb “solidaritat i contundència davant d’aquest enemic comú que posa a prova el benestar social” que es diu coronaviurs. “Europa se la juga“, ha advertit Sánchez. També ha demanat a la UE respondre de forma contundent també en l’àmbit econòmic, i es permeti l’endeutament públic amb un nou Pla Marshall.

Pedro Sánchez envia un missatge a la Unió Europea: “Ha d’estar a l’altura de les circumstàncies

Ha insistit que Europa “s’enfronta al desafiament de lluitar a una guerra contra un enemic comú” que afecta a tots els ciutadans “visquin on visquin“. “El virus ha penetrat a Europa seguint un viatge aleatori i està posant a prova de manera especial al model europeu“, ha dit. Ha recordar la resposta europea a la crisi de 2008 i les seves “limitacions“, assenyalant que aquesta vegada la Unió Europea “no pot fallar“.

Respecte a la compra de material, Pedro Sánchez ha indicat: “Som més forts com un que com 17 i el que hem fet és respectar que les comunitats tinguin la capacitat de poder comprar material. Però en un mercat tan agressiu que el Govern pugui liderar les compres crec que ens pot donar una major agilitat“. El Govern ha invertit 628 milions d’euros en material sanitari. El president explica que s’han comprat ja 659 milions de màscares. “Tots tractem d’aprovisionar-nos dels mateixos recursos perquè cap Govern tenia al cap la magnitud del desafiament que tenim al davant“, ha explicant. A més explica que el govern també està treballant en l’autoproveïment per a fabricar ventiladors, màscares i “tots aquells materials que ens permetin defensar-nos davant aquesta pandèmia“.

Reaccions a l’enduriment del confinament

Torra celebra la paralització de l’activitat econòmica i demana al Govern “no deixar en fora de joc” als treballadors.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha expressat la seva satisfacció per la decisió que avui ha fet publica el president espanyol, Pedro Sánchez, de confinament total, i que “finalment hagi escoltat les demandes de Catalunya”. “Aquesta és una bona notícia en el combat que tenim com a societat contra la pandèmia del Coronavirus”, ha assegurat.

En una declaració institucional, que ha fet aquest vespre des de la Casa dels Canonges, el cap del Govern ha deixat clar que el que ara cal “ser tots capaços de començar una nova fase en la que, per responsabilitat de tots, lluitem pel contagi zero, i també pels tests massius a la població”. I s’ha mostrat convençut que “és evident que, si ara es decreta un confinament total, és perquè fins ara no existia aquest confinament”.

Durant la seva intervenció, també ha aprofitat per agrair “el suport de tanta gent que aquestes últimes setmanes han fet costat a les mesures dràstiques que reclamava el Govern de la Generalitat” i , ha advertit, que “ara les podem posar en pràctica”, però ha demanat “fer-ho de manera estricte”. “Fem un pas més en la solidaritat que ens protegeix i que protegeix els nostres veïns”, ha reclamat.

El president ha vaticinat que “aquesta setmana que ve i les que vindran continuarem veient coses que no ens agradaran.  Viurem situacions difícils que exigiran el millor de tots nosaltres”, però s’ha mostrat convençut que Catalunya, un cop més, “tornarà a demostrar que som capaços de vèncer totes les dificultats”. “Ens quedarem a casa, ajudarem els sanitaris i els sectors essencials a fer la seva feina de la millor manera i  cuidarem la nostra gent que és la millor manera de cuidar-nos tots plegats”, ha reblat.

Mesures socials i econòmiques

El president ha avançat que el Govern “exigeix i exigirà mesures socials i econòmiques que estiguin a l’altura de la magnitud de la crisi que estem vivint”“No hi pot haver límits en el suport a treballadors, autònoms i empreses, ni a sectors dependents que requereixen del suport de la societat i de l’Administració pública”, ha afirmat. “Cal que no quedin fora de joc perquè puguin tornar a l’activitat que tenien fins ara o, si pot ser, encara més reforçats” de la crisi generada per la COVID-19. “No podem escatimar ni una engruna de suport a la nostra gent”, ha avisat.

Que totes les institucions i els agents econòmics i socials sàpiguen que ens tindran al costat per aplicar les mesures més necessàries per derrotar la pandèmia”, ha afegit.

El cap de l’Executiu també ha insistit en la necessitat de fer testos massius a la població, perquè, ha dit, “com més tests es facin més eficaçment podrem actuar contra la pandèmia”. “Cal actuar amb rapidesa i amb màxima diligència”, ha conclòs.

Document: Declaració institucional del president de la Generalitat

El PP dóna suport a les mesures, però acusa el Govern de “improvisació contínua”. La majoria de partits ja s’havia mostrat partidària d’endurir el confinament.

El secretari general de PP, Teodoro García Egea, ha saludat aquest dissabte la decisió de govern espanyol de paralitzar durant dues setmanes les activitats no essencials per evitar desplaçaments i evitar contagis, però li ha retret a el cap de l’executiu, Pedro Sánchez, la manca d’autocrítica per la compra de els tests ràpids per detectar el coronavirus que no funcionaven. A més, ha assegurat que la paralització de les activitats es podria haver decretat abans. “Hi ha mesures que arriben tard”, ha dit el número dos del PP.

Ciutadans diu que “no es pot generar més incertesa” 

Inés Arrimadas, líder de Ciutadans, sobre l’enduriment del confinament anunciat aquest dissabte per Pedro Sánchez: “Molts espanyols veuen necessari reforçar les mesures per a garantir el distanciament social, però el Govern no pot generar més incertesa. Sánchez ha de ser clar sobre les seves decisions i donar garanties i tranquil·litat a treballadors, autònoms i empreses. Avui no ho ha fet“.

Quines són les activitats essencials?

Està previst que el Govern concreti la llista de les activitats que pararan aquest diumenge, una vegada s’aprovi la mesura en el Consell de Ministres, perquè fins ara no s’ha concretat què es considera essencial i què no. Entre les activitats essencials és previsible, segons l’esborrany que avança la Cadena SER i les mesures adoptades en altres països com Itàlia, que es trobin aquestes:

  • Alimentació: agricultura, pesca i la producció, transport i venda d’aliments
  • Les professions relacionades amb la sanitat i la farmàcia
  • Distribució de serveis d’energia elèctrica, gas i aigua
  • Correus i una part dels transports de mercaderies i passatgers
  • Forces i cossos de seguretat de l’Estat
  • Telecomunicacions
  • Serveis fúnebres
  • Mitjans de comunicació

El president de l’Executiu ha posat com a exemple el cas de la construcció: “Per exemple, un treballador que està en una obra, a partir del 30 de març no treballarà. Però un infermer, lògicament, el 30 de març continuarà treballant”. Hi haurà un “permís retribuït recuperable” per als treballadors d’aquestes activitats.