Aquí us deixem el resum de les noticies referent al coronavirus que han passat avui

Segona denúncia judicial de l’estat d’alarma a Mataró

La Policia Local va interposar ahir la segona denúncia judicial en el que portem d’estat d’alarma, en aquest cas per desobediència.

A més, el cos policial municipal va efectuar ahir 57 denúncies administratives. Amb les d’ahir, ja són 626 denúncies administratives efectuades des del 14 de març. Com és habitual, de les denúncies que es van interposar ahir destaquen les que van ser per deambular per la via pública sense motiu autoritzat, un total de 37. També es van efectuar 10 denúncies per circular amb vehicle per la via pública sense motiu, 9 per reunions en parcs tancats i 1 per l’obertura d’un comerç fora de l’horari establert. Les sancions per vulnerar l’estat d’alarma van dels 600 als 30.000 euros.

Durant el dia d’ahir, la Policia Local també va identificar a 376 persones i 244 vehicles. Amb les d’ahir, des del 14 de març s’han identificat a 2.920 persones i 3.058 persones.

Esquerra fa una proposta per destinar els imports de multes del COVID als efectes de la crisi sanitària a Mataró

El grup municipal d’Esquerra Republicana Moviments d’Esquerra ha demanat al govern municipal que el fruit de sancions imposades a persones que no han actuat amb la responsabilitat i disciplina dictades per les autoritats, es destinin íntegrament al finançament d’accions que contraresta els efectes del COVID19 sobre la ciutadania de Mataró

En la seva web, el grup municipal d’Esquerra Republicana Moviments d’Esquerra ha proposat al govern municipal que el destí de les sancions de desobediència per trencar el confinament sense causa justificada vagi íntegrament al finançament d’accions que contraresta els efectes del COVID19 sobre la ciutadania de Mataró: les famílies que no podran pagar el lloguer del seu pis, els petits comerciants que han de mantenir les seves botigues tancades, els bars i restaurants aturats, els pagesos que no poden anar al mercat, les petites empreses que han tingut una perduda de facturació…

Recordem que són unes sancions que poden anar des dels 600 € fins als 30.000 € i que per tant, sumarien el dia d’avui, quasi 400.000 € tirant pel baix. Ara com ara tenim comptabilitzades 626 denúncies administratives i dues judicials.

Des del grup municipal d’esquerres creuen que una qüestió interessant és decidir quin ha de ser el destí d’aquests diners. “Entre tots, quan això passi, hem d’aconseguir recuperar l’activitat d’aquestes petites activitats, que són les que donen personalitat a la nostra ciutat. I aquests diners, seran molt valuosos per a contribuir-hi“, acabant dient.

 

Segueix la tendència a la baixa al recompte de dades a Catalunya

El departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha confirmat aquest dissabte 763 nous casos positius de coronavirus, la qual cosa eleven els malalts en la comunitat a 15.026 persones. Del total de contagiats, 1.226 han mort, 2.557 són professionals metges i altres 1.391 romanen en estat greu.

En la jornada d’aquest dissabte s’ha superat la xifra de 1.200 morts en la comunitat pel coronavirus, si bé la xifra de 156 decessos registrats ha descendit respecte als 190 del divendres i els 208 del dijous, el rècord en una sola jornada. La xifra de nous ingressos en l’UCI segueix en descens: després del rècord de 240 nous ingressos d’aquest dimecres, aquest dijous van ser 166 els nous casos greus, aquest divendres 137 i aquest dissabte 67.

La xifra de nous contagis també ha descendit: enfront dels 2.073 nous diagnosticats d’aquest dimarts, els 1.655 del dimecres i els 1.348 i 1.323 del dijous i el divendres, aquest dissabte s’han registrat 763. La xifra d’altes hospitalàries ha aconseguit les 3.455.

Des que es va declarar fa dues setmanes el brot a l’Hospital d’Igualada, que manté confinada a tota la zona de la Conca d’Òdena, s’han registrat en la zona 533 positius de coronavirus i 167 altes hospitalàries. Del total de 1.226 morts a Catalunya amb coronavirus, 61 s’han registrat a Igualada.

El Govern posa en marxa un fons de liquiditat per avançar diners als ajuntaments

La consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha explicat que el Govern ha acordat traslladar els ancians que es troben en 16 residències petites de Barcelona i que presenten símptomes de covid-19 a tres hotels de la ciutat, per aïllar-los de la resta de residents. Budó també ha anunciat que incorporaran 70 professionals més a les residències més necessitades de tot el país (ja van incorporar 23 treballadors fa uns dies) i ha fet una crida a altres professionals de la gent gran que vulguin col·laborar amb l’abordatge de la pandèmia a apuntar-se a la borsa de treball del consorci.

Vergés anuncia la posada en marxa d’un hospital de campanya a la Fira de Barcelona amb una capacitat inicial de 300 llits per a malalts de covid-19

La setmana que ve es posarà en marxa un nou hospital provisional a les instal·lacions de la Fira de Barcelona per poder-hi traslladar pacients malalts de covid-19 nous o que ja estiguin en altres hospitals catalans, ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés aquest dissabte. L’hospital de campanya tindrà una capacitat inicial de 300 llits, “ampliable fins a 2.000”, ha explicat la consellera, que ha dit que a la Fira hi ha espai suficient fins i tot per a fer-lo més gran, si calgués. Hi treballaran un equip de professionals autònom i que dependrà directament de l’administració i no d’algun centre hospitalari.

Vergés contradiu Simón i considera que Catalunya no està arribant al pic de contagis de covid-19 encara, tot i l’opinió del ministeri

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha contradit el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, que aquest dissabte ha explicat que la previsió de l’Estat és que aquesta setmana s’arribi al pic de contagis a Espanya i que la vinent això passi factura al sistema sanitari. Vergés considera que, almenys en el cas de Catalunya, no hi ha cap indicador que s’estigui a punt de tocar

Vergés explica que aquest dissabte han d’arribar a Catalunya 26.000 tests ràpids

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que aquest dissabte han d’arribar 26.000 tests ràpids per poder diagnosticar amb certesa els pacients contagiats de COVID-19. Inicialment la conselleria de Salut va anunciar una remesa de 50.000 tests.

Més informació

Segons Fernando Simón la malaltia s’està estabilitzant

Espanya ha registrat aquest dissabte 832 morts en 24 hores, la qual cosa suposa un rècord en el nombre de víctimes en un sol dia, per sobre dels 769 que va haver-hi el divendres. Les persones mortes amb coronavirus ascendeixen ja en tot el país a 5.690, segons les últimes dades difoses pel Ministeri de Sanitat. En total, les administracions espanyoles han registrat 72.248 casos de persones infectades, 8.189 casos nous en un dia.

El nombre de persones recuperades ha experimentat un creixement important, com ve ocorrent els últims dies, amb 12.248 pacients que han estat donats d’alta en hospitals de tot el país des de l’inici de l’epidèmia, 2.928 més que en les últimes 24 hores.

Respecte als pacients que es troben en l’UCI, se sumen 410 persones en relació amb el divendres. En total, han requerit romandre en Vigilància intensiva 4.575 persones, la qual cosa representa el 11,2% de les 40.630 hospitalitzacions.

També l’increment de nous contagis és del 12,78%, inferior als percentatges dels passats dies −quan van ser d’entre el 14 i el 20%−.

Segons l’últim balanç del Ministeri de Sanitat, els casos des de l’inici de la pandèmia al nostre país s’eleven a 72.248. Per comunitats autònomes, Madrid continua sent la que més casos registra, 21.520, seguida de Catalunya (14.263), País Basc (5.136), Castella i Lleó (4.791), Castella-la Manxa (4.512) i Andalusia (4.277).

La Comunitat de Madrid és la comunitat autònoma més afectada per l’epidèmia del coronavirus. La regió ha sumat en les últimes 24 hores altres 345 morts més, la qual cosa eleva la xifra total de morts des que va començar l’epidèmia a 2.757, el 48,45% dels òbits de tota Espanya. S’han confirmat a la regió 21.520 contagis, 1.404 persones han estat ingressades en l’UCI i hi ha hagut 6.326 curats (1.282 més).

La següent comunitat més afectada després de Madrid és Catalunya. La regió suma 1.323 nous contagis i aconsegueix els 14.263 casos. Han mort 190 persones més en les últimes 24 hores, la qual cosa suposa 1.070 morts a la regió des de l’inici de la pandèmia.

Euskadi ha registrat 14 defuncions amb coronavirus i el seu balanç ascendeix a 221 morts. La xifra de nous contagis és de 535. D’aquesta forma el Covid-19 afecta ja a un total de 5.136 persones en la comunitat, mentre que les persones curades són 1.023 .

Més informació

Sánchez anuncia la paralització de l’activitat econòmica no essencial

Per tercer dissabte consecutiu, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, compareix en una declaració institucional. Aquest cop ho fa amb Espanya convertida definitivament en un dels epicentres de la crisi sanitària del covid-19, amb 5.690 morts per coronavirus ja a l’Estat i 72.248 casos confirmats segons les últimes dades oficials. Tanmateix, aquesta tarda el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, apuntava que “la malaltia s’està estabilitzant“.

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que a partir de dilluns tots els treballadors d’activitats no essencials s’hauran de quedar a casa els següents quinze dies, del 30 de març al 9 d’abril.

Sánchez, explica que segons les recomanacions dels experts s’ha pres la decisió d’aprovar una mesura excepcional: tots els treballadors d’activitats no essencials hauran de quedar-se a casa en les pròximes dues setmanes.

El president del Govern espera que en els pròxims dies es noti l’efecte d’aquest poderós esforç col·lectiu”. Sánchez destaca que la immensa majoria dels espanyols ha optat per “el treball, la solidaritat, l’ajuda“. El president reconeix la col·laboració de nens, joves, policies, guàrdies civils, agricultors, sanitaris…

Pedro Sánchez reconeix que “són dies molt durs, són tristos, molt amargs. Però són decisius perquè són els que tenenemos per a mesurar-nos. I després ja tota una vida per a recordar que en temps difícils resistint, units: Espanya va estar a l’altura“.

Les mesures afecten aquelles activitats que no qualifiquem en el decret de l’estat d’alarma com a essencials“, ha especificat, sense posar cap exemple. “L’objectiu és rebaixar la mobilitat al grau que es registra els caps de setmana” ha recalcat. El grau de compliment està sent “extraordinàriament exemplar” però el president diu que és necessari “fer un passet més“. Comptant amb els dies festius de Setmana Santa serien vuit dies de permís retribuït recuperable.

El president del Govern reconeix que “les mesures que està prenent el Govern d’Espanya són d’una extraordinària duresa“. “No és la por, és el coratge el que ens fa quedar-nos a casa per a vèncer aquesta pandèmia“. afegeix. El president explica que l’increment del número d’infectats pot ser per moltes coses, com el número de test que es realitzin (ara mateix entre 15.000 i 20.000 al dia). L’objectiu és alentir el número d’hospitalitzats i persones en les UCI.

El president espanyol ha remarcat que aquesta vegada la Unió Europea, que “va néixer per evitar una tercera guerra mundial“, “no pot fallar” i, tots els països que la conformen, han d’actuar amb “solidaritat i contundència davant d’aquest enemic comú que posa a prova el benestar social” que es diu coronaviurs. “Europa se la juga“, ha advertit Sánchez. També ha demanat a la UE respondre de forma contundent també en l’àmbit econòmic, i es permeti l’endeutament públic amb un nou Pla Marshall.

Més informació