Fernando Simón, director del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries, ha confirmat aquest divendres en roda de premsa que hi ha 9.444 sanitaris infectats amb coronavirus, la qual cosa suposa el 14,74% de tots els malalts registrats. Simón ha admès que és una xifra “alta” en comparació amb la registrada en altres països i que aquesta és una de les “preocupacions importants” de les autoritats sanitàries.  Per altre banda, l’actualització de les xifres a data d’avui són: 64.059 casos en total, 7.871 nous des d’ahir. Hi ha 4.858 morts, 4.165 persones en UCI i 36.293 hospitalitzats

Una de les preocupacions més importants és l’alta xifra de professionals sanitaris infectats, sent una xifra de les més altes en comparació a altres països. Fernando Simón ha assenyalat que a Espanya no hi ha una constància real del nombre total de casos, perquè únicament es notifiquen i, per tant, s’inclouen en les estadístiques els casos “greus”. Al seu judici, la xifra de sanitaris infectats podria baixar percentualment respecte al total de casos si les dades recollissin també el nombre de persones amb símptomes lleus o asimptomàtiques.

Sanitat reconeix que va haver-hi més remeses de tests ràpids retornades a la Xina a més de la primera

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries, ha confirmat aquest divendres que Sanitat ha retornat més tests a més dels 9.000 defectuosos dels quals va informar ahir dijous i que anaven dirigits a la Comunitat de Madrid.

Segons ha avançat la Cadena Ser, el total de les remeses retornades serien 58.000 proves diagnòstiques, però Simón no ha concretat el número en la roda de premsa. Les proves diagnòstiques, que detecten antígens, van ser rebutjades abans de ser utilitzades, després de comprovar que la seva efectivitat no complia amb els estàndards de qualitat en el Centre Nacional de Microbiologia i en hospitals de Madrid. Aquests tests, “igual que les següents remeses, van ser retornades a l’empresa que les substituirà per tests d’altres tipus que sí han demostrat l’especificitat i sensibilitat adequada“. Van ser adquirits a l’empresa xinesa Bioeasy, a través d’un proveïdor intermediari, “que els importava de la Xina i el producte del qual compta amb el marcatge CE“. Sanitat no ha especificat quin era l’intermediari local, però assegura que aquests primers no estaven inclosos en la macrooperación tancada amb el país asiàtic que inclou 5,5 milions de proves i que s’ha fet amb més fàbriques.

Aquest tipus de proves ràpides vénen a “alliberar la sobrecàrrega” dels laboratoris habilitats per a realitzar proves PCR, que són molt fiables però requereixen d’equips molt més costosos, i estan trigant més de 24 hores (o dies, a causa de la quantitat acumulada). Amb els tests ràpids d’antígens, el positiu o negatiu podria estar llest en 15 minuts. Per a la seva aplicació es prioritzaran els hospitals i les residències d’ancians. La Societat Espanyola de Malalties Infeccioses, després de recaptar aquestes anàlisis preliminars de diferents laboratoris, va advertir en un document que aquesta primera partida donava almenys un 70% de falsos negatius.

El grup del Partit Popular en el Congrés ha registrat aquest divendres la petició de compareixença de la ministra Hisenda i portaveu del Govern, María Jesús Montero, en la Comissió de Sanitat del Congrés “en la seva nova condició de gestora de la compra de material sanitari“, i ha exigit els expedients complets de compra dels “test defectuosos” per part del Govern.

La Policia alerta de la creació de pàgines web que embenin falses vacunes contra el coronavirus

El director adjunt operatiu de la Policia Nacional, José Ángel González, ha alertat aquest divendres en roda de premsa de la creació de 12.000 pàgines web en els últims dies amb dominis relacionats amb el coronavirus que poden ser el “pas previ” a la seva utilització per a “activitats delictives” com la difusió de virus informàtics o la realització d’estafes.

En concret, González ha assegurat que en algunes d’aquestes pàgines web s’allotgen botigues online “fraudulentes” en les quals es venen falses vacunes per a curar el Covid-19 o “productes miraculosos”. “La veritable intenció” d’aquestes pàgines, ha dit González en la compareixença diària en la Moncloa, és obtenir les “dades bancàries i personals” dels usuaris. És per això que ha demanat que es desconfiï d’aquests dominis i no s’obrin enllaços a web sospitoses, limitant les compres online a botigues de confiança i consignant les dades que siguin estrictament necessaris.

A més, la Policia ha llançat una guia amb cinc recomanacions senzilles a la disposició dels ciutadans per a evitar la difusió de notícies falses. “La falsedat d’aquests missatges, unida a la seva ràpida viralización, creen pànic entre la població”, ha alertat González. Aquesta campanya contra la desinformació també es difondrà a través dels perfils oficials en Instagram, Facebook, Youtube o Twitter de la Policia Nacional.

Parlaments de la roda de premsa

Compareixen els responsables tècnics de la crisi després del comitè de gestió tècnica del coronavirus que s’ha reunit en La Moncloa. Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri, actualitza les xifres: 64.059 casos en total, 7.871 nous des d’ahir. Hi ha 4.858 morts, 4.165 persones en UCI i 36.293 hospitalitzats.

L’increment de casos de coronavirus ha estat 14%, que és menor que els dies passats, segons ha dit Simón però ha afegit que s’ha de ser prudent perquè no es fan suficients proves i pot ser que el descens sigui menor. Així i tot, “dóna esperances” ha dit. Pel què fa en els morts ha assegurat que hi ha una estabilització i que s’han donat d’alta 9.356 pacients, una xifra clarament superior a la de morts, que arriba als 4.858.

Miguel Ángel Villarroya, cap de l’Estat Major de la Defensa ha indicat que “les Forces Armades mantenim l’esforç en 160 localitats, amb xifres similars a dies anteriors. Fins avui, hem estat en unes 500 localitats. Hi ha tres eixos de treball. Un, la desinfecció d’instal·lacions i serveis essencials, com 90 hospitals o 900 residències de majors. El segon eix és l’ajuda en la instal·lació d’hospitals de campanya i llocs per a les persones sense llar. El tercer, el transport de material sanitari“.

José Ángel González, director adjunt operatiu de la Policia Nacional ha indicat que “abans de començar m’agradaria enviar les nostres condolences als familiars del primer mosso d’Esquadra mort amb coronavirus“. González agraeix el treball que es duu a terme en supermercat i serveis. “Hi ha barris de ciutats on s’estava incomplint el confinament. Després de la comunicació, s’ha observat un alt grau de compromís per part seva, i s’ha cessat en aquesta activitat incívica“. Ahir es va detenir a 63 persones, ja són 620 des de l’inici. S’han tramitat en total 53.000 denúncies, explica portaveu de la Policia Nacional, que indica que hi ha més de 12.000 dominis en Internet creats en els últims dies, dels quals se sospita que tindran en breu un ús fraudulent en donar-los l’aparença de botigues online.

José Manuel Santiago, general de brigada i cap de l’estat major de la Guàrdia Civil ha indicat que “19.000 guàrdies civils han prestat servei en el dia d’ahir. S’ha identificat a més de 100.000 persones, per a vigilar el compliment de les mesures. Aquests serveis s’augmentaran durant el cap de setmana, i s’intensificaran els controls de carretera. No trobo millors paraules que aquestes pel Rei en la seva visita a Ifema: ‘Espanya ha demostrat que quan treballem junts, som capaços de veure i superar les dificultats. Potser, les més greus del nostre temps“.

María José Rallo del Olmo, secretària general de Transports ha indicat que “l’hora punta avui s’ha desenvolupat amb normalitat, excepte una línia de Rodalies a Martorell per un incident amb un tres de mercaderies. En autobusos interurbans hi ha xifres gairebé testimonials, prop del 3%. En el transport aeri hi ha reduccions del 88% respecte a un dia equivalent de l’any passat. En el transport de vehicles particulars, seguim prop del 67%, depenent de la zona“.

Després de les intervencions, Fernando Simón, ha valorat la situació, dient que “dóna la sensació que estem acostant-nos a l’anhelat pic. L’important és que el descens sigui estable, una vegada que es passi. El descens de la transmissió no va acompanyat d’un descens d’ús del sistema sanitari. Cal fer un esforç extra en aquests moments. Cal evitar tot moviment o contacte evitable. No en totes les comunitats s’arribarà al pic alhora, comencem a veure’l amb aquest decalatge. Cal esforçar-se perquè és estable. Hi ha qui ha d’anar a treballar, però podem actuar en aquests serveis perquè els contactes es redueixin. Els gestos sobre tossir, neteja de mans, separació entre companys. És difícil d’assimilar que quan descendeixi la transmissió la pressió sobre el sistema creixi durant uns dies. Afortunadament, no alhora en totes les comunitats. Això no s’acaba quan comenci el descens“.

Preguntes dels periodistes

María José Rallo de l’Olmo, secretària general de Transports, preguntada sobre si es pararan les obres de l’AVE: “Quan passi la crisi s’analitzaran els efectes“. Sobre que s’eliminin els peatges: “No està sobre la taula, encara que tot s’estudia“.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri, sobre els morts de les últimes 24 hores ha indicat que “sempre hi ha variabilitat diària. El que cal observar és la tendència. No està l’increment porcentualment sobre l’observat fa dos dies. No té un significat específic aquest petit increment respecte als d’ahir“.

Fernando Simón respecte a les dades de transmissió ha explicat que “farem estudis sobre els nivells de transmissió comunitària. Hi ha molts casos lleus que no acudeixen al metge i no es poden detectar. Volem saber un quadre clar de quin ha estat la transmissió, per a poder veure el possible nivell d’immunitat que s’ha pogut crear en la nostra societat. Per a comprendre possibles noves ones“. Simón en ser preguntat pels respiradors ha indicat que “no li correspon al meu equip de treball, però em sona que ahir el sector privat havia posat 77 respiradors a la disposició de la Comunitat de Madrid“. Preguntat sobre les xifres d’Itàlia: “Hi ha hagut un increment, un petit repunt. Fins fa poc, el 60% dels casos es van detectar en la zona nord. Quan s’estén la transmissió, i descendeix la corba en la zona nord, això té impacte en tot el país. Pot ser una explicació. Aquí ens pot passar, perquè l’epidèmia aconseguirà pics en les comunitats en diferents moments“.

Miguel Ángel Villarroya, preguntat sobre militars contagiats i en quarantena: ha indicat que “hi ha 172 casos en el total de les Forces Armades. No tinc dades sobre les quarantenes. Això és òbviament un número baix“.

José Manuel Santiago, general de brigada i cap de l’Estat Major de la Guàrdia Civil: “En la Guàrdia Civil hi ha 282 infectats, repartits per tot el territori. La salut dels nostres agents és el nostre principal motiu“.

Fernando Simón, preguntat pels sanitaris afectats, ha concretat que “Hi ha més de 9.000 professionals sanitaris afectats. És una de les preocupacions que tenim i estem treballant en elles“. 9.444 professionals, per a ser exactes. En ser preguntat pels test, ha respost que “en breu tindrem les proves ràpides que, amb els estudis previs realitzats, sí que tenen la qualitat que correspon al segell de qualitat que tenen”. Li han preguntat per quanta població hi ha immune, al que ha respost que “quan es facin els estudis, tindrem informació sobre el percentatge de la població que té una certa immunitat. Caldrà valorar quanta gent i durant quant temps“. A la pregunta sobre les restriccions de moviments, Simón ha respost que “la decisió de restricció de moviments no depèn de mi. Es valora fer algunes modificacions sobre les mesures actuals per a garantir que aquesta empenta que necessitem es pugui garantir. Cal garantir que el descens sigui suficient per a no ocupar totes les unitats de vigilància intensiva. Crec que cal garantir que els contactes interpersonals siguin de risc i els contactes intradomiciliaris també“.

Li han preguntan a Fernando Simón per Castella-la Manxa, indicant que “té una evolució ara una mica més ràpida. L’inici no ha estat diferent a unes altres comunitats. Les zones frontereres amb Madrid, òbviament va poder influir, però l’evolució és similar a la d’unes altres. Hem d’anar amb compte que la capacitat hospitalària és suficient“. Preguntat sobre el canvi de definició de casos a Madrid: “Es deu a la càrrega hospitalària i dels laboratoris. L’ideal seria que tots poguessin fer-se una prova. És comprensible que alguns, amb aquesta pressió, amb un diagnòstic clínic i radiològic es pot plantejar no fer-los proves. Des del Ministeri es tractarà de fer un seguiment per als assimilables a un positiu. Ens crea algun problema en el seguiment estadístic, però hi ha maneres de solucionar-lo“.