El Govern ha aprovat aquest divendres una restricció dels acomiadaments per a evitar que les empreses tirin a treballadors per la pandèmia de coronavirus. A més, el Consell de Ministres ha aprovat mesures perquè els contractes temporals es mantinguin fins que conclogui la crisi sanitària i l’agilitació dels ERTE (expedients temporals de regulació d’ocupació), entre altres
El Consell de Ministres ha estudiat aquest divendres com impedir els acomiadaments en aquests dies. Una de les opcions que es remenava era limitar-los amb un mecanisme “semblant a l’italià“, apunten aquestes fonts oficials. A Itàlia s’ha aprovat una moratòria per la qual s’impedeixen els acomiadaments durant dos mesos.
Finalment, l’elecció del Govern ha estat considerar que “no estarà justificat l’acomiadament que es realitzi per causes relacionades amb el Covid-19“.
L’Executiu va apostar en el seu primer paquet de mesures laborals per facilitar els ERTE (expedients temporals de regulació d’ocupació), amb avantatges per a les empreses i els treballadors afectats per suspensions temporals de contracte o reduccions de les seves jornades. La intenció ha estat impulsar aquests mecanismes temporals per a evitar els acomiadaments, la destrucció d’ocupacions, i que els treballadors tornin als seus llocs una vegada superada la crisi derivada d’aquesta emergència sanitària.
No obstant això, els sindicats majoritaris van alertar ahir que, encara que els ERTE estan sent massius, també s’està produint en aquests dies un enorme nombre d’acomiadaments. Les xifres que maneja CCOO estimen que s’han produït entorn de “un milió” d’acomiadaments i extincions de contractes temporals per part de les empreses degut la pandèmia del Covid-19.
Per això, els secretaris generals de CCOO i UGT, Unai Sord i Pepe Álvarez, van reclamar com a prioritat que el Govern dificultés els acomiadaments i també que aprovés mesures de protecció per a altres col·lectius que s’han quedat sense ingressos en aquests dies. Per exemple, les empleades de la llar, que no tenen dret a atur i per a les quals Treball ultima un subsidi, però també els aturats que consumeixin del tot el seu dret a prestacions i els empleats que es vagin al carrer en aquests dies en acomiadaments o rescissions de contractes temporals i no hagin cotitzat prou per a accedir a l’atur.
Agilitar els ERTE
No és l’única mesura laboral que ha aprovat el Consell de Ministres. El Govern ha tirat endavant un reial decret llei per a agilitar els ERTE, que s’estan produint de manera massiva en tot el país, saturant les oficines d’ocupació. Ahir, el secretari general d’UGT va apuntar que les xifres estan superant les estimacions “més pessimistes” que es feien des del sindicat.
El principal objectiu és “aclarir el tràmit que les empreses han de passar al SEPE“, expliquen fonts oficials. A través d’un reial decret llei es pretén regular i concretar el mecanisme perquè la prestació de desocupació se sol·liciti directament per part de l’empresari que ha tramitat el ERTE.
Des de Treball ja havien insistit que les persones afectades per ERTE no havien de demandar personalment la prestació de desocupació, sinó que aquest tràmit havia d’executar-se a través de les empreses. El que es pretén amb aquest reial decret llei és regular aquest procediment. S’especifica “quin ha de ser la documentació i com ha de ser la comunicació per part de l’empresari al servei públic d’ocupació estatal perquè la prestació pugui ser reconeguda al més aviat possible“, expliquen aquestes fonts.
Una altra de les qüestions que també estava sobre la taula és la pròpia prestació de desocupació que es reconeix als afectats per ERTE. El Govern va ampliar els seus drets quan podran cobrar l’atur les persones que no hagin cotitzat prou per a això i, a més, de manera general tots els treballadors afectats per ERTE cobren atur però no consumeixen el seu dret a desocupació, la qual cosa es coneix com a ‘comptador a zero‘. No obstant això, com va publicar El Confidencial, la prestació que s’està reconeixent no té en compte si el treballador té fills a càrrec, alguna cosa que sí que es valora en el reconeixement habitual de la prestació.
En el Ministeri de Treball expliquen que la prestació homogènia en aquest sentit per a tots els treballadors afectats per ERTE busca evitar que s’alenteixi més el procés de tramitació del cobrament de l’atur. No obstant això, és una qüestió que estan encara estudiant en Treball. Els líders de CCOO i UGT van demanar ahir que es garanteixi el dret dels treballadors amb fills a càrrec de rebre una major prestació per aquesta circumstància.
Parlaments de la roda de premsa
María Jesús Montero, ministra d’Hisenda: “Sortirem d’aquesta crisi millor i abans si tots fem el que hem de fer. Ara la Comunitat de Madrid és la més afectada per la propagació del virus, i aquesta crisi demostra que tot surt millor si actuem units en aquesta crisi temporal“. “Ara és clau la coordinació entre administracions i el president Pedro Sánchez es reunirà aquest diumenge per videoconferència amb els presidents autonòmics“. “No és temps de retrets ni de ventajismos, fan falta solucions noves per a una situació que és nova per a tots. Ahir els caps d’Estat i de Govern de la UE van analitzar la situació i es va plantejar l’oferiment d’ajudes als ciutadans de la UE que es troben fora de la Unió. Però les solucions per a la crisi no van aconseguir el consens necessari. Reclamem una mesura clara, contundent i eficaç de finançament. Hem d’aprendre de la lliçó de l’anterior crisi“.
Salvador Illa, ministre de Sanitat: “Estem en la primera fase de les tres de combat al virus. En aquesta primera fase, especialment dura, apel·lo a l’esforç de tots els ciutadans espanyols i als professionals sanitaris especialment. Sembla que ens estem acostant, amb totes les cauteles, al pic de la malaltia. Però l’increment d’avui ha estat d’un 14% i en les UCI del 7%, el pot apuntar a una fase d’estabilització“. “El Govern continua treballant per a adquirir tots els productes per a lliurar aquesta batalla. Hem tancat contractes ahir que eleven la xifra de contractes tancats és de 578 milions d’euros per a compra de productes“. “S’estan repartint avui set milions de màscares, que després detalleremos el repartiment per comunitats autònomes“
Yolanda Díaz, ministra de Treball i Seguretat Social: “No deixarem a ningú enrere. Avui el Consell de Ministres ha aprovat un bloc de mesures socials, abundant en l’escut social. En primer lloc ningú pot aprofitar-se d’aquesta crisi sanitària, no es pot aprofitar per a acomiadar, no es pot acomiadar perquè les empreses puguin acudir als ERTE, no és necessari acomiadar a ningú“. “Fem presumpció legal d’alta en l’ocupació, la qual cosa fa que els treballadors puguin percebre molt ràpid el subsidi de desocupació. També habilitem els ERTE per als socis cooperativistes. El que sí que manem és un missatge clar: no és necessari acomiadar i els recursos públics cal utilitzar-los adequadament. Assenyalem que revisarem d’ofici tots els expedients de regulació d’ocupació que ara s’estan tramitant. Si veiem frau, les empreses hauran de respondre fins a l’últim cémntimo inclòs el percebut pel treballador per la desocupació“.
Salvador Illa, ministre de Sanitat: Li pregunten sobre els test fallits. “A Espanya es fan cada dia de 15.000 a 20.000 test, i estem fent esforços per comprar test ràpids. Els he traslladat que hem fet diverses operacions a la Xina per a adquirir cinc milions de test ràpids. D’aquests, 9.000 d’un proveïdor no han passat els filtres de qualitat, encara que tenia tots els certificats, però nosaltres els comprovem i es va detectar i es van retornar. Altres 50.000 no s’han arribat a distribuir i un total de 650.000 no seran adquirides“.
Yolanda Díaz, ministra de Treball i Seguretat Social: “El que diem que, sempre que existeixin causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de causa major, no es pot acomiadar, perquè hem arbitrat mecanisme excepcional per a acudir als ERTOs, per la qual cosa no tindria sentit acomiadar quan s’estan agilitant els ERTOs“. “Els ERTOs es fan per a aquesta crisis sanitàries, i demano als empresaris i empresàries que siguin exemplars, es comprometin amb el seu poble i mantinguin els llocs de treball“.
María Jesús Montero, ministra d’Hisenda: “Les nostres mesures són les més dràstiques de les que s’han implementat i ara les desenvolupades per Espanya són que la gent no es mogui del seu domicili excepte per a la seva activitat laboral, amb les precaucions i excepcions que ha establert l’autoritat sanitària. I sabem que això altera la vida. I som un país i un Govern que portem les mesures a cap i ara toca aplicar amb rigor les que ja s’estan desenvolupant“. “Tots els ministeris estem treballant de forma anticipada plans en el cas que l’autoritat sanitària ens aconselli augmentar les mesures. Tots els ministeris han de tenir plantejats tots els escenaris“.
Salvador Illa, ministre de Sanitat: “La primera quantitat de test ràpids arribaran en els pròxims dies. I els test que han fallat no influiran en l’evolució de la malaltia“.
Yolanda Díaz, ministra de Treball i Seguretat Social: “Tothom cobrarà la seva prestació per desocupació. I amb el model simplificat pagarem de manera immediata la prestació i després cada treballador podrà aplicar posteriorment el complement per fill”.
María Jesús Montero, ministra d’Hisenda: “Tots els productes estan perfectament proveïts en el mercat, i estem assegurant la cadena alimentària. Els espanyols han de tenir la tranquil·litat, no cal témer, perquè van trobar els productes en els supermercats. I quan qualsevol ciutadà que surti a la compra al supermercat trobarà els productes que necessita“. “Hisenda no ha assumit les compres de Sanitat, sinó que tots estan a disposició i servei del ministre Illa, de Sanitat, i de les prioritats que va marcant. Ara hi ha una dificultat per la competència feroç en el mercat, amb països retenint la seva producció nacional. la Xina s’està reservant el 90% de la seva producció d’aquests productes sanitaris. Però estem en una actuació coordinada“.
Salvador Illa, ministre de Sanitat se li ha preguntat per què no es deixa sortir als nens encara que sigui una estona: “És molt important complir les mesures amb un nivell alt d’exemplaritat, però la infància és un vector de transmissió; si no fos necessari, no ho faríem. Però ho avaluem al dia i avui dia cal mantenir les normes“.