Aquí us deixem el resum de les noticies referent al coronavirus que han passat avui 

Falten EPIs a l’Hospital de Mataró

Des de l’Hospital de Mataró, tornen a fer una crida per la manca d’EPIs per poder fer front al coronavirus. El dia d’avui no tenen mascaretes FFP2. Han rebut més material de protecció per donacions de particulars i empreses que del CatSalut. Fa quasi dues setmanes van arribar 17 bates i res més, les quals les estan reutilitzant i esterilitzant. Gràcies a aquestes aportacions d’empreses i particulars tenen pantalles de protecció. Els professionals sanitaris que estan en aïllament han augmentat a 171 persones, 80 més que les dades passades.

Pel que fa a les dades de contagis del coronavirus en pacients que no són professionals sanitaris, des del passat 18 de març han sigut donades d’alta 18 persones i no hem de lamentar cap persona morta, continuen la xifra en 13 persones. El total de persones ingressades arriba a les 113 persones, 29 més que ahir.

Mataró supera les 560 denúncies per vulnerar el confinament

La Policia Local ja ha interposat 569 denúncies administratives des de l’entrada en vigor de l’estat d’alarma el passat 14 de març. Només durant el dia d’ahir, van ser 73 les denúncies que va realitzar la Policia Local. De les denúncies d’ahir, 60 van ser per a persones que caminaven pel carrer sense motiu autoritzat. També es van multar a 8 persones per circular amb vehicle sense motiu autoritzat i a 5 persones per estar reunides en parcs clausurats al públic. Les sancions poden oscil·lar entre els 600 i els 30.000 euros.

Pel que fa a les identificacions, ahir la Policia Local  en va fer 479. D’aquestes, 240  van ser a vehicles i 239 a persones. En el còmput global, des del 14 de març s’han identificat 2.814 vehicles i 2.544 persones.

L’Ajuntament reforça els serveis que donen cobertura a la ciutadania més vulnerable durant l’estat d’alarma

Els Serveis d’Assistència Domiciliària, Teleassistència, el menjador social i els àpats per a les persones grans, el Centre de Suport Alimentari l’Entorn, el Servei d’Atenció Social i el Centre d’Acollida Municipal per a les persones sense sostre són alguns dels serveis que es reforcen i reorganitzen amb l’objectiu de garantir la correcta atenció a tots aquells col·lectius més vulnerables i dependents de la ciutat

L’Ajuntament ha pres diferents mesures de coordinació i assistència en relació a la prestació de serveis bàsics, sempre mantenint la protecció de la salut pública, amb l’objectiu de reforçar la protecció dels col·lectius de persones dependents i vulnerables durant l’Estat d’Alarma decretat pel govern espanyol en el Reial Decret 463/2020 del 14 de març.

En el decret d’alcaldia 2081/2020 del 16 de març, derivat de l’activació de la fase d’emergència 1 del Pla Bàsic d’Emergència Municipal, concretava quins eren els serveis públics essencials i quines mesures es prenien per protegir a la ciutadania i als treballadors municipals.

Més informació

Més d’un miler de morts a Catalunya

El Departament de Salut informa que en les últimes hores s’han confirmat 1.323 positius nous de coronavirus SARS-Cov-2 a Catalunya, cosa que eleva la xifra total a 14.263. Del total de casos acumulats, fins ara han mort amb la Covid-19 un total de 1.070 persones. Pel que fa al nombre total d’afectats pel coronavirus a Catalunya, un total de 1.324 persones estan greus. A més, del nombre total d’afectats arreu del país, 2.485 són professionals sanitaris.

Pel que fa a Igualada, Salut confirma un total acumulat de 508 positius de coronavirus SARS-CoV-2. Del nombre total de casos, 140 són professionals sanitaris. 57 persones han mort amb la Covid-19.

Des de l’inici de la pandèmia de coronavirus a Catalunya, s’han comptabilitzat fins avui un total de 3.106 altes hospitalàries de persones diagnosticades amb COVID19, 162 de les quals en el brot d’Igualada.

En la jornada d’aquest divendres s’ha superat la xifra de 1.000 morts en la comunitat pel coronavirus, si bé la xifra de 190 decessos registrats ha descendit respecte als 208 del dijous, el rècord en una sola jornada. La xifra de nous ingressos en l’UCI segueix en descens: després del rècord de 240 nous ingressos d’aquest dimecres, aquest dijous van ser 166 els nous casos greus i aquest divendres 137.

La xifra de nous contagis també ha descendit: enfront dels 2.073 nous diagnosticats d’aquest dimarts, els 1.655 del dimecres i els 1.348 del dijous, aquest divendres s’han registrat 1.323. La xifra d’altes hospitalàries ha aconseguit les 3.016, 1.319 aquest dijous, la jornada amb més altes en el que portem de crisis.

 

Catalunya para les seves obres públiques i cobrirà els costos de les constructores

La portaveu ha explicat que la suspensió de les obres afectarà un total de 37 projectes, 17 d’elles ja suspesos a petició de les empreses adjudicatàries. Budó també ha indicat que la Generalitat es farà càrrec del cost en llocs de treball, fiances o lloguer de maquinària per a les constructores que es van afectades per la suspensió de les obres públiques.

La portaveu del Govern de la Generalitat, Meritxell Budó, ha dit que el govern ha aprovat un decret per regular el preu dels enterraments mentre duri la pandèmia. També ha aprovat recuperar i pagar el complement de productivitat a tot el personal sanitari aquest mes d’abril. A banda, paralitzaran les obres públiques que encara hi havia en marxa. “Hem acordat suspendre els contractes d’obra pública mentre duri l’estat d’alarma“, ha dit.

El govern de la Generalitat ha acordat aquest matí després d’una reunió extraordinària suspendre tots els contractes d’obres encarregades per la Generalitat i el seu Sector Públic, excepte els d’emergència, bàsics i estratègics. Aquesta és una de les mesures que s’han pres per lluitar contra la pandèmia del coronavirus.

Més informació

Sanitat informa que hi ha 9.444 sanitaris infectats per coronavirus

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries, ha confirmat aquest divendres en roda de premsa que hi ha 9.444 sanitaris infectats amb coronavirus, la qual cosa suposa el 14,74% de tots els malalts registrats. Simón ha admès que és una xifra “alta” en comparació amb la registrada en altres països i que aquesta és una de les “preocupacions importants” de les autoritats sanitàries.  Per altre banda, l’actualització de les xifres a data d’avui són: 64.059 casos en total, 7.871 nous des d’ahir. Hi ha 4.858 morts, 4.165 persones en UCI i 36.293 hospitalitzats

Una de les preocupacions més importants és l’alta xifra de professionals sanitaris infectats, sent una xifra de les més altes en comparació a altres països. Fernando Simón ha assenyalat que a Espanya no hi ha una constància real del nombre total de casos, perquè únicament es notifiquen i, per tant, s’inclouen en les estadístiques els casos “greus”. Al seu judici, la xifra de sanitaris infectats podria baixar percentualment respecte al total de casos si les dades recollissin també el nombre de persones amb símptomes lleus o asimptomàtiques.

Sanitat reconeix que va haver-hi més remeses de tests ràpids retornades a la Xina a més de la primera

Més informació

No es pot acomiadar aprofitant la crisi del coronavirus

El Govern ha aprovat aquest divendres una restricció dels acomiadaments per a evitar que les empreses tirin a treballadors per la pandèmia de coronavirus. A més, el Consell de Ministres ha aprovat mesures perquè els contractes temporals es mantinguin fins que conclogui la crisi sanitària i l’agilitació dels ERTE (expedients temporals de regulació d’ocupació), entre altres

El Consell de Ministres ha estudiat aquest divendres com impedir els acomiadaments en aquests dies. Una de les opcions que es remenava era limitar-los amb un mecanisme “semblant a l’italià“, apunten aquestes fonts oficials. A Itàlia s’ha aprovat una moratòria per la qual s’impedeixen els acomiadaments durant dos mesos.

L’Executiu va apostar en el seu primer paquet de mesures laborals per facilitar els ERTE (expedients temporals de regulació d’ocupació), amb avantatges per a les empreses i els treballadors afectats per suspensions temporals de contracte o reduccions de les seves jornades. La intenció ha estat impulsar aquests mecanismes temporals per a evitar els acomiadaments, la destrucció d’ocupacions, i que els treballadors tornin als seus llocs una vegada superada la crisi derivada d’aquesta emergència sanitària.

No obstant això, els sindicats majoritaris van alertar ahir que, encara que els ERTE estan sent massius, també s’està produint en aquests dies un enorme nombre d’acomiadaments. Les xifres que maneja CCOO estimen que s’han produït entorn de “un milió” d’acomiadaments i extincions de contractes temporals per part de les empreses degut la pandèmia del Covid-19.

Més informació

La cimera mostra una Europa dividida enfront del coronavirus

Els caps d’Estat i de Govern de la Unió Europea (UE) han donat dues setmanes als seus ministres de Finances perquè presentin més mesurades per a respondre a la crisi econòmica provocada pel coronavirus, després que Itàlia i Espanya s’hagin plantat per a reclamar una acció europea més decidida. Davant, sobretot Alemanya i Holanda, però també Àustria han optat per la duresa

Hem debatut totes les possibilitats i hem pres la decisió de continuar tots els nostres esforços basant-nos en un compromís molt fort. Estem llestos per a fer tot el que sigui necessari per a trobar la solució correcta, però hem de continuar els nostres esforços”, va dir el president del Consell Europeu, Charles Michel, després d’una cimera per videoconferència de més de sis hores.

El debat entre els líders, destinat a definir la resposta econòmica davant una crisi que arrossegarà a la UE i l’eurozona a la recessió aquest mateix any, s’ha tancat amb una declaració que es limita a celebrar les mesures ja aprovades i demanar als seus ministres d’Economia i Finances (l’Eurogrup) presentar propostes “en dues setmanes”.

Aquestes propostes hauran de tenir en compte la naturalesa sense precedents del xoc del COVID-19 que afecta a tots els nostres països. La nostra resposta serà incrementada, com sigui necessari, amb més acció d’una manera inclusiva, a la vista dels esdeveniments, per a donar una resposta àmplia”, diu el text.

Llegeix el comunicat després del cim telemàtic contra el coronavirus

Més informació