El Congrés ha avalat per àmplia majoria allargar el confinament fins al pròxim 11 d’abril, tal com li havia sol·licitat el Govern per a poder constitucionalment prorrogar l’estat d’alarma dictat per a fer front al coronavirus. Tots els grups han votat a favor excepte els 28 diputats d’ERC, Bildu, JxCat i la CUP que s’han abstingut davant la negativa de Pedro Sánchez a paralitzar tota l’activitat econòmica no essencial. 306 diputats han votat telemàticament per a no desplaçar-se al Parlament
El Ple del Congrés ha autoritzat aquest dimecres, 25 de març, la pròrroga de l’estat d’alarma fins a les 00.00 hores del diumenge 12 abril, tal com havia sol·licitat el Govern, que va declarar aquest estat el passat 14 de març mitjançant el Reial decret 463/2020, de 14 de març, per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID-19 i modificat pel Reial decret 465/2020, de 17 de març.
El debat s’ha celebrat d’acord amb el que es preveu en l’article 116 de la Constitució, en el qual s’estableix que l’estat d’alarma serà declarat per l’Executiu durant un període de 15 dies mitjançant reial decret però necessitarà l’autorització del Congrés per a prorrogar-lo. El Reglament del Congrés, en el seu article 162, desenvolupa aquest precepte constitucional i estableix que els grups parlamentaris poden presentar propostes sobre l’abast i les condicions de la pròrroga.
En aquesta cas s’han presentant set propostes de resolució: una pel Grup Parlamentari Vox, una del PNB, dos del Grup Plural i una d’Euskal Herría Bildu, que han estat rebutjades excepte la del Grup Parlamentari Basc, que afegeix una disposició addicional perquè el Govern remeti setmanalment informació sobre l’execució d’aquestes mesures.
La disposició addicional nova afegeix que “d’acord amb el que s’estableix en l’article vuitè, apartat 1, de la Llei dels estats d’alarma, excepció i lloc, el Govern remetrà setmanalment al Congrés dels Diputats informació documental estructurada de l’execució de les diferents mesures adoptades i valoració de la seva eficàcia per a contenir el virus COVID-19 i mitigar el seu impacte sanitari, econòmic i social“.
El Debat al Congrés dels Diputats per la pròrroga de l’estat d’alarma
El debat, que ha acabat prop de les dues de la matinada, ha tingut un punt en comú de gairebé tots els grups de l’oposició: els retrets per l’actuació “tardana” de l’Executiu per a fer front a la pandèmia.
Abans de rebre aquestes crítiques pràcticament unànimes, Sánchez ha defensat la seva gestió de l’emergència sanitària: “No hi ha hagut ni un sol dia, ni una sola hora, en la qual aquest Govern i les administracions públiques hagin deixat d’actuar“. “Espantem qualsevol pensament mesquí -ha dit en el seu discurs inicial-. Cap responsable polític està dotat de poders sobrehumans“.
En la seva rèplica, Sánchez ha explicat que la primera reunió del comitè de seguiment del Covid-19 es va celebrar el 13 gener, el mateix dia que es va constituir el Govern i que la primera trobada de coordinació amb les comunitats va ser nou dies després. “Amb el que avui sabem, tots hauríem actuat de manera diferent. Cal ser humils. Tots els països han estat envaïts sorprenentment“, ha contestat Sánchez, que s’ha referit específicament a les manifestacions del 8M -el manteniment del qual ha arribat als tribunals- i ha recordat que en moltes ciutats europees es van celebrar “amb normalitat“. La dreta li venta per no haver prohibit abans aquest tipus d’esdeveniments.
El cap de l’Executiu ha reconegut que “no és fàcil prolongar l’estat d’alarma” que suposa el confinament dels ciutadans i que tampoc és “senzill” per als diputats autoritzar-lo, però ha insistit que és l’única forma per a acabar amb l’extensió del virus. No obstant això, ha respost als qui consideren que s’ha de paralitzar l’activitat econòmica no essencial, entre ells diversos presidents autonòmics i grups polítics, com a ERC, Bildu, JxCat o Més País.
“Tots som conscients que aquesta regla [l’aïllament social] ha de tenir algunes excepcions. Necessitem poder fer la compra o comprar medicines“, ha dit Sánchez, que ha recordat que perquè els “supermercats tinguin queviures” o les farmàcies medicaments “són necessàries algunes altres activitats econòmiques de producció o transport“. El president sosté que Espanya ha adoptat les “mesures més dràstiques” dels països del seu entorn. “A l’hora d’actuar cal utilitzar el bisturí per a no amputar cap nervi del nostre organisme social que comprometi el propi sosteniment de la població confinada o la ulterior recuperació d’aquesta mateixa població. I això ens obliga a buscar un equilibri molt delicat, però que hem de fer-ho“, ha expressat Sánchez, convençut que “aquest malson conclourà aviat“.
Sánchez: “Quan sortim d’aquesta, em defensaré”
Després de la intervenció dels portaveus, Sánchez ha assegurat que romandran “atents” i seran “flexibles“, però ha recordat que el Govern segueix les recomanacions dels experts. “Hem de ser ponderats en les restriccions que plantegem al conjunt del país“, ha resolt el president, que ha recordat “l’aturada i les conseqüències econòmiques” de la crisi sanitària.
El Govern ha proposat ampliar l’estat d’alarma en els mateixos termes en els quals el va decretar el Consell de Ministres amb els canvis i ordres que es van anar aprovant posteriorment, que Sánchez ha desgranat en la seva intervenció. “Ho estem fent bé, anem en la direcció correcta“, ha conclòs el president.
Davant la petició que han fet alguns grups, com el PP, d’una comissió de seguiment de la pandèmia, Sánchez ha proposat que sigui la Comissió de Sanitat del Congrés la que rebi diàriament tota la informació del centre d’emergències així com del comitè de gestió de la crisi i que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, comparegui setmanalment fins que acabi l’emergència. Per als conservadors aquesta proposta és insuficient. El PNB havia plantejat una proposta de resolució, que és l’única que s’ha aprovat, en la qual especificava l’obligatorietat que el Govern remeti setmanalment “informació documental estructurada de l’execució de les diferents mesures i la valoració es la seva eficàcia“.
Casado: “Això no va bé”
El president ha reclamat a la resta de formacions polítiques “lleialtat i unitat” davant la “situació d’emergència nacional” que travessa Espanya. “Continuem treballant amb la màxima lleialtat institucional. Perseverem en aquesta lleialtat com a resposta a la valentia dels qui salin de les seves cases per a combatre al virus“, ha demanat a l’oposició just abans que comencés el torn de Pablo Casado.
A pesar que el líder del PP ha començat prometent “lleialtat” al Govern enfront de la pandèmia, ha fet un dur discurs contra la gestió de Sánchez: “El nostre país no està per a més mítings ni per a manuals de resistència ni d’autoajuda“. Casado ha criticat així les últimes compareixences de Sánchez, a qui ha retret que “el Govern no estigui responent a l’altura dels esforços” dels espanyols: “Això, senyor Sánchez, no va bé“.
“Espanya està de dol“, ha prosseguit Casado, que ha proposat que “les banderes onegin a mitja asta” i que quan acabi la crisi se celebri un “funeral d’Estat” per a les víctimes del coronavirus. El cap de l’oposició ha acusat a Sánchez d’haver actuat tard -“si va ser un error endarrerir les mesures contra el virus per raons ideològiques, pitjor encara seria aplicar-les per a intentar sortir de les seves nefastes conseqüències“, ha asseverat- i li ha tirat en cara la falta de material sanitari: “Més de mig milió de sanitaris mereixen aplaudiments a les 8 de la nit, però necessiten protecció eficaç a les 8 del matí“.
Estira-i-arronsa per les previsions del material sanitari
Aquest ha estat un encreuament d’acusacions durant tot el Ple i els socialistes han sortit en defensa del Govern enfront de les crítiques liderades per Isabel Díaz Ayuso a qui han recordat que la falta de previsió ha estat de la Comunitat de Madrid i no del “comandament únic” que va assumir les competències “fa deu dies“, en paraules de Rafael Simancas. En la seva contestació, Sánchez també s’ha pronunciat en aquests termes: “Quan comencem a escoltar queixes perquè no hi havia material? A partir del 14 de març -ha assenyalat el president, que ha recordat que va ser llavors quan el Govern va assumir el comandament únic-. Aquest dia molts van veure clar el que abans no havien vist“. Sánchez també ha recordat que el director del centre d’emergències, Fernando Simón, va alertar específicament de la vulnerabilitat de les residències de majors el passat 7 de març davant la greu situació que ara travessen alguns d’aquests centres.
El president del PP ha acabat igual que ha començat, prometent “lleialtat” pesi al llistat de crítiques i retrets que ha enunciat. “Estic sent el cap de l’oposició que vostè no va ser“, ha assegurat abans d’acusar els socialistes de “organitzar 25 manifestacions per sacrificar al gos” de la infermera que es va contagiar de l’ébola a Madrid en 2014 i Sánchez de carregar llavors contra Mariano Rajoy.
Abascal: “Sofrim el seu sectarisme i la seva falta de precisió”
Igual que ha fet Casado, Santiago Abascal ha carregat contra Pablo Iglesias: “Té a un totalitari perillós assegut al seu costat en el Govern“. El president de Vox, que ha superat el coronavirus, ha acusat el vicepresident segon de “saltar-se la quarantena” i d’aprofitar aquesta crisi per a treure “profit polític” de la situació en referència a la modificació de la llei que regula el CNI per a permetre que Iglesias i Iván Redondo puguin formar part de la comissió que el controla a través del decret de l’estat d’alarma. “Ha trencat la unitat dels balcons“, ha dit el líder de l’extrema dreta en referència a la defensa que va fer Iglesias de la cacerolada contra Felip VI.
Abascal també ha aprofitat la seva intervenció per a exigir a Sánchez que aplicació el 155 per a destituir a Quim Torra. Respecte a la gestió del coronavirus, el portaveu de Vox ha assegurat que secundarà donar a Sánchez el “poder excepcional” malgrat que li ha acusat de fer-ho “han fet tot trigui i que ho han fet tot mal”. “Sofrim el seu sectarisme i la seva falta de precisió“, ha afirmat Abascal, que ha acusat el Govern d’haver “ocultat informació als espanyols“.
En la seva resposta, Sánchez ha insistit en la necessària “unitat” per a vèncer al coronavirus. “Quan sortim d’aquesta tindran molt temps de fer oposició al Govern. Llavors em defensaré, però ara no perdré ni un gram d’energia a defensar-me. L’enemic és el virus i espero que tots ho entenguem“, ha assenyalat. No obstant això, sí ha acusat a Casado de “falta d’humilitat” i a Abascal de no defensar el públic perquè “mai han gestionat res“.
María Muñoz: “no és temps de retrets”
En un to més assossegat, la portaveu de Ciutadans, María Muñoz, ha tendit la mà al Govern en assegurar que “no és temps de retrets” després de reconèixer que “la inacció ha posat en risc a moltes persones mentre que la incertesa ha destruït llocs de treball“. La diputada ha lamentat que el Ple hagi estat presencial, igual que JxCat, els parlamentaris del qual no han assistit.
Unides Podemos s’obre a més restriccions
El portaveu d’Unides Podemos, Pablo Echenique, ha tancat files durant tota la seva intervenció, que ha acabat amb una petició a Sánchez: que estudiï “restriccions de moviments majors com han suggerit alguns grups de la Cambra” en el cas que l’escenari empitjori.
Aquesta és una de les reivindicacions d’ERC, EH Bildu i JxCat, que s’abstenen en la votació precisament per la negativa del Govern a paralitzar tota l’activitat econòmica. “La ciutadania sempre li perdonarà l’excés de prudència, però mai perdonarà mostres d’inconsciència“, ha advertit Gabriel Rufián, que ha reprès al Govern per prendre mesures “laxes i tardanes“: “Cal parar i com més aviat millor; com més aviat millor i més parem, abans i més ens recuperarem“.
Gabriel Rufián: “O parem el país o ens quedem sense país, sigui el país que sigui per a cadascun”
Gabriel Rufián, el portaveu d’ERC ha començat dient “que ningú compti amb aquest portaveu per a tirar-nos aquest virus al capdavant. Senyors de Vox i del PP Què creuen que pensa la gent quan els veuen? L’un parlant de banderes a mitja asta, l’altre de Veneçuela. Les banderes no curen, Això no vol dir que estiguem d’acord amb ‘avui no importa qui guanya el relat, avui només importa qui gana al virus’. Perquè tan irresponsable és no haver confinat a Madrid abans, com un embús en una rotonda a València, o el metre ple de gom a gom de Barcelona de gent que ha d’anar a treballar“. “Avui tothom aquí vol encertar“. “És absurd seguir amb la matraca de tanquem Madrid i tanquem Catalunya. Si això ja és un problema global és perquè no es va tractar de manera territorial, vostès van arribar tard i malament als dos principals focus al·legant que el virus no entén de fronteres i obviant les estadístiques. Ara els demanem que no arribin tard al següent punt. Cal parar. Com més aviat millor parem abans ens recuperarem. Les mesures de confinament i atur que ens plantegen ens semblen laxes: Cal parar tot tipus d’activitat no essencial. I si tenen dubtes, nosaltres també tenim, discutim-los, debatem-ho“. “O parem el país o ens quedem sense país, sigui el país que sigui per a cadascun“. Ha retret al Govern arribar tard i que no es deixi portar per mesures autoritàries. “A l’una que demanem l’increment de les mesures de confinament, demanem que s’elevin els controls als policials al carrer“. Si bé assenyala el gest de la Guàrdia Real d’incorporar-se a les labors de combat del virus, afirma que “estaria bé que s’incorporessin els 100 milions (d’euros) en comissions saudites, que li anirien molt bé a la sanitat ara“.
Diversos grups demanen parar l’activitat
“Li estem demanant que pari l’activitat no essencial“, li ha dit la portaveu de Bildu, que li ha recordat que ho defensen “set grups” i ha posat en valor el seu suport en la investidura per a deixar-li governar. La diputada de l’esquerra abertzale ha assegurat que “de poc serveix” que els ciutadans es quedin a la seva casa “el cap de setmana” si després hi ha transports plens de gom a gom de gent que ha d’anar a treballar.
“Aquesta situació ens ha sobrepassat. Anem tard i fan mesures més contundents. Cal escometre amb urgència i decisió, la decisió que perquè vèncer al virus cal parar al país“, ha expressat Iñigo Errejón, que ha censurat que hi hagi “llits buits en hospitals privats” o en “ales tancades d’hospitals públics en mans de fons voltor“. També el diputat del BNG ha dit que algunes mesures li semblen insuficients i ha reclamat el tancament total d’algunes àrees que són focus de contagi.
Néstor Rego del BNG manifesta el seu suport amb peròs: “Li puc assegurar que hi ha mesures que no ens agraden i unes altres que ens sembla insuficients“. Entre les mesures que proposa: “Creiem que cal paralitzar tota l’activitat econòmica no essencial. La prioritat absoluta ha de ser salvar vides, no comptes. Itàlia ho va fer, tarda, però ho va fer. No podem demanar que la gent es quedi el diumenge a casa i el dilluns hagi d’anar a una fàbrica o un call center“. Entre les mesures suggereix, tancar els principals focus de contagi i blindar les zones no afectades. “Blindar Galícia continua sent una prioritat“. Crida també a revertir la centralització de les mesures: “coordinar en comptes de centralitzar“. “Ara la prioritat és salvar vides i fer-ho en temps, per això els demanem que actuïn ja“.
Joan Baldoví de Compromís diu que el seu grup “l’aprovarà per responsabilitat perquè en aquests temps excepcionals hem d’estar a l’altura del que ens demanen els nostres ciutadans” i apel·la a la unitat. “Els ciutadans volen que deixem el regateig curt i partidista per a quan tot això passi“. “Creiem que aquest decret es queda curt. No podem demanar als treballadors que acudeixin al seu lloc de treball sense cap protecció, per això els insto que considerin si cal passar a mesures més grans de confinament. Hi ha una moratòria en les hipoteques, que es reguli aquesta exempció als lloguers, potser seria el moment que els bancs ens tornin el favor“. Baldoví demana que s’habiliti un renda bàsica i no es deixi als autònoms. “Hem après que es pot viure sense futbol, però no sense mèdics“
Mikel Legarda de PNB assegura que el seu grup donarà suport a la pròrroga però considera que si les mesures no estan funcionant el Govern hauria de “reavaluar-les“. Ha demanat que es presti especial atenció a les residències de majors i es faci costat als més desfavorits amb mesures econòmiques. També ha sol·licitat mesures per a alleujar a les pimes com prorrogar el pagament de lloguers i obligacions hipotecàries.
En la seva intervenció al Congrés, Mireia Vehí ha carregat contra la militarització que el govern de coalició PSOE-UP ha fet de la lluita contra el coronavirus. La portaveu de la CUP ha dit que “ni això és una guerra ni nosaltres som soldats“. “Això és un virus, no un enemic extern. El que ens salvarà la vida no és l’ètica de l’enemic comú, sinó l’ètica del bé comú. Els militars no ens salvaran la vida“. La CUP ha acusat l’executiu de fer servir la pandèmia per recentralitzar la sobirania i ha demanat a Sánchez si utilitzen el govern com a forma de govern.
El diputat d’UPN ha al·ludit a la tardança a prendre les decisions i ha plantejat la necessitat d’ampliar les restriccions: “Ja no ens podem permetre ni un error més“. També el parlamentari de Fòrum ha assenyalat que el Govern no ha d’anar “a remolc” en la gestió de la crisi.
Isidro Martínez Oblanca de Fòrum Astúries votarà a favor però demana explicacions pel “efecte paralitzador” que ha tingut decretar el comandament únic de la gestió de crisi, davant l’arribada de material i test “tan necessaris” a algunes comunitats autònomes. “Donem suport a la pròrroga però ha de suposar un may day perquè el Govern constrenyi l’arribada de material imprescindible” per a protegir al personal sanitari, a les Forces de Seguretat i a la resta de treballadors que el necessitin. “Avui no és dia per a exigir explicacions sobre per què el comandament únic es va traduir en un òrgan retardador o paralitzador de subministraments de determinades comunitats“, ha dit. “A Astúries tampoc avui van aparèixer els test ràpids de detenció“.
Tomás Guitarte de Terol Existeix expressa el suport a la pròrroga perquè “en moments com aquests necessitem unitat“. Assenyala que aquesta crisi deixarà lliçons “les manques de l’autoproveïment que ens serveixin per a valorar alguns sectors, ramaders, agricultors i la indústria estratègica“. “Tenim la capacitat d’aprendre i ser un país millor, no ens oblidem d’això quan passi la pandèmia“.
Decrets de Llei aprovats
Prèviament s’ha celebrat el debat dels decrets llei sobre les mesures econòmiques aprovades per a fer front a la crisi que es derivi dels efectes de la pandèmia. El Congrés ha donat llum verda a totes les propostes de l’Executiu, encara que s’han produït crítiques dels grups, que reclamen major ambició a Sánchez. També a aquestes iniciatives s’ha referit Sánchez en l’arrencada del seu discurs en el qual ha assegurat que l’emergència del coronavirus té una “triple dimensió (sanitària, econòmica i social)” que obliguen “primer a reforçar el sistema sanitari” i a “mitigar les conseqüències econòmiques i a recuperar-nos per a reconstruir el país en el menor temps possible“.
El Parlament també ha aprovat aquest dimecres els decrets llei que va impulsar el Govern abans de l’esclat de la crisi sanitària relatius a la derogació de l’acomiadament objectiu per baixes mèdiques així com el pla de Luis Planas per a pal·liar el conflicte agrari. En el primer cas, només Vox ho ha rebutjat i, en el segon, tirarà endavant sense vots en contra. Tots dos es tramitaran com a projectes de llei.
Declaració de l’estat d’alarma
El reial decret que regula l’estat d’alarma, i del qual va informar el president del Govern dimecres passat 18 de març al Congrés dels Diputats, afecta a tot el territori nacional i assenyala al Govern com l’autoritat competent durant la seva vigència, sent autoritats competents primes, sota la superior adreça del president, la ministra de Defensa, Margarita Robles, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa.
Durant la vigència del mateix queda limitada la lliure circulació de les persones, podent només desplaçar-se, de manera individual, per a activitats essencials com adquirir aliments o productes farmacèutics, assistir a centres sanitaris, als llocs de treball, per a assistir a majors, menors o dependents, així com per raons de força major degudament justificades.
Així mateix, queda suspesa l’activitat lectiva presencial en tots els centres educatius i l’obertura al públic dels locals i establiments minoristes, a excepció dels establiments comercials detallistes d’alimentació, begudes, productes i béns de primera necessitat, establiments farmacèutics, sanitaris, centres o clíniques veterinàries, òptiques i productes ortopèdics, productes higiènics, premsa i papereria, combustible per a l’automoció, estancs, equips tecnològics i de telecomunicacions, aliments per a animals de companyia, comerç per internet, telefònic o correspondència, tintoreries, bugaderies i l’exercici professional de l’activitat de perruqueria a domicili. També es tanquen al públic establiments d’oci, instal·lacions culturals, artístiques, d’hostaleria i restauració.
El reial decret estableix que els ocupadors, tant públics com privats, estaran obligats a facilitar la prestació laboral o funcionarial per mitjans no presencials; restringeix determinats mitjans de transport i pren mesures per a garantir el subministrament alimentari i energètic.
De la mateixa manera, els integrants de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, els Cossos de Policia de les comunitats autònomes i de les corporacions locals queden sota les ordres directes del Ministre de l’Interior i totes les autoritats civils sanitàries de les administracions públiques del territori nacional, així com els altres funcionaris i treballadors al servei d’aquestes, queden sota les ordres directes del Ministre de Sanitat.