En la reunió amb els presidents de grups i subgrups parlamentaris, el cap de l’Executiu avisa que és possible que “si ara no actuem amb contundència, el pic dels contagis s’allargui”. El president defensa que “caldrà un front comú i un gran pacte de país per reactivar la societat, l’economia i tots els sectors malmesos pel coronavius” i demana “respecte i entesa i deixar per a més endavant partidismes”. Quim Torra assegura que el Govern “no s’aturarà” davant la pandèmia i ha insistit en la necessitat de “seguir proveint el nostre sistema sanitari protegint la població i el personal que hi intervé directament”. El president defensa 5 mesures imprescindibles per superar la crisi: confinament total; una renda de ciutadania universal; crèdits i liquiditat per empreses i autònoms; la suspensió de pagaments d’impostos, lloguers i subministraments, i el reforç màxim del sistema sanitari

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha insistit que “no hi ha cap més remei que el confinament total si volem aturar i atenuar el ritme de contagis que ens ve al damunt” i, ha advertit, que “com més dràstic sigui el confinament, més curta serà la crisi” .

Durant la reunió amb els presidents de grups i subgrups parlamentaris que avui ha mantingut a través de videoconferència, el cap del Govern ha assegurat que “no és un problema polític, ideològic, ni de banderes”, sinó “una qüestió sanitària i l’exigència de frenar aquesta malaltia”, que ha recordat ja han pres molts països.

El president ha insistit que, tal i com expliquen els epidemiòlegs i investigadors científics, “els resultats de les decisions que prenem avui no es produeixen fins a dues setmanes més tard”.  Per això, ha continuat, “cal actuar amb urgència” i “és tan important concentrar els esforços ara per escurçar i aplanar la corba de contagis”,  ja que el que ha passat a altres països ha demostrat que l’expansió del virus és exponencial. “És possible que, si no actuem amb contundència ara, el pic dels contagis s’allargui fins al final d’abril”, ha afirmat.

“Nosaltres no tenim ara les competències per a prendre determinades decisions, però us convido a tots a fer un exercici de responsabilitat i de compromís màxim. Ens cal un confinament total que tan sols faci excepció amb els serveis essencials” ha reblat.

El president també ha reconegut que les dades en relació amb la pandèmia a Catalunya “són molt preocupants, el ritme de contagi és molt alt i les afectacions són greus”, per això,  ha dit, “cal minvar el ritme de contagi i evitar la saturació del sistema de salut”, perquè ha insistit  “seria molt perjudicial”. I ha conclòs: “la prioritat ara a de ser la salut, perquè després tinguem la possibilitat de recuperar-nos econòmicament”.

Al llarg de la seva intervenció, el cap de l’Executiu també ha fet un repàs a les mesures preses pel Govern des de principis del mes de març per fer front a aquesta crisi, recordant que la iniciativa de confinar Catalunya “no es va poder concretar i aplicar per la declaració d’estat d’alarma del govern espanyol”. I, en aquest sentit, ha tornat a apel·lar  al president espanyol perquè tiri endavant la mesura del confinament total a tot l’estat, tal i com també li va requerir el passat diumenge, juntament amb alguns  presidents de comunitats autònomes.

5 mesures imprescindibles a prendre

Davant les conseqüències encara incertes d’aquesta crisi, el president ha fet una crida a “parar el cop i donar confiança i seguretat als treballadors, autònoms, PIMEs, empreses i a la ciutadania en general”. I ha exposat la fórmula de 5 punts que el Govern proposa aplicar per fer-hi front: 1) Confinament total, excepte serveis essencials; 2) Protecció a la ciutadania amb una renda de ciutadania bàsica, universal; 3) Suport a PIMES, autònoms i empreses, amb crèdits i liquiditat; 4) Suspensió de pagaments d’impostos, lloguers i subministraments; 5) Reforç màxim, concentració màxima, en el sistema sanitari i assistencial.

“Tot això s’ha de fer junt i alhora”, ha defensat Quim Torra, que ha demanat a tots els grups parlamentaris “l’ajuda, la generositat i el suport per a fer-ho possible i avançar”. “Avui us dic que, per a mi, no hi ha colors polítics, ni blocs, que jo i el Govern de Catalunya estem a la vostra disposició i de la tota la ciutadania pel que calgui”, ha assegurat.

El president s’ha mostrat convençut que “caldrà un front comú i un gran pacte de país per reactivar la societat, l’economia i tots els sectors malmesos pel coronavius” i ha demanat “respecte i entesa i deixar per a més endavant partidismes”.

Evitar el col·lapse de l’atenció sanitària

Durant la seva intervenció, el cap de l’Executiu ha explicat que les decisions preses pel Govern han permès un alliberament de la càrrega de les urgències i l’atenció primària”, però ha reconegut que “comencem a tenir un estrès molt alt a les UCI”,agreujada per l’absència de material de protecció individual i el proveïment de respiradors.

Per fer front a la crisi, Quim Torra  ha assegurat que, “al final d’aquesta setmana, Catalunya haurà doblat a seva capacitat d’UCI per poder atendre tots els pacients greus” i que “s’està treballant incansablement per tenir respiradors i llits amb els equipaments necessaris”. Respecte a l’abistament de materials de protecció per als professionals, ha tornat a reclamar una “solució urgent”, tenint en compte que “la centralització del proveïment de mascaretes, bates i guants no està funcionant com hauria de funcionar”. Per últim, ha fet una crida a disciplina de la ciutadania, el compromís i la generositat”, per “alliberar el nostre sistema sanitari de tots aquells temes que no siguin urgents” amb l’objectiu  de “tenir la mínima activitat imprescindible”.

Al torn de rèplica, el president ha agraït el to als portaveus dels diferents grups i ha qualificat el debat de “constructiu”. Ha fet notar que el Govern recollirà totes les propostes que se li han plantejat i ha expressat la seva voluntat de mantenir el contacte i seguir informant la Cambra. Ha insistit a demanar al president del Parlament, Roger Torrent, que aquestes reunions informatives es puguin fer al ple, tal com es fa al Parlament Europeu i a d’altres cambres.

Document: Discurs del President Torra