La xifra de morts amb coronavirus a Espanya ja supera la de la Xina, on s’han registrat 3.287 morts. Espanya es converteix en el segon país de món per nombre de morts amb coronavirus, només per darrere d’Itàlia (amb més de 6.800). Espanya registra 738 morts en 24 hores i comptabilitza 47.610 contagiats en total. Hi ha 26.960 persones hospitalitzades i 5.367 han rebut l’alta

En la compareixença dels responsables tècnics de la crisi després del comitè de gestió del coronavirus que s’ha reunit a la Moncloa, ha començat com cada dia Fernando Simón, director de el Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries de l’Ministeri, donant l’actualització de les dades a data d’ahir: “Hi ha 47.610 casos des de l’inici de l’epidèmia. Un increment equivalent a què vam veure en els últims dies, i més baix de què vam venir observant la setmana passada. Aquests increments són variables en les diferents comunitats, però l’evolució de l’epidèmia en la qual ens anem acostant a el pic no va parell amb la sobrecàrrega en el sistema hospitalari, perquè es triga uns dies des dels primers símptomes. L’ús d’UCIS ha estat una mica menor respecte a ahir. Hi ha hagut importants variacions en les comunitats: Catalunya ha vist un increment de l’50% en l’ús de UCIs, encara que pot ser degut a un retard en la notificació. a Madrid hi ha hagut només un 7%, no sabem si hi ha retard en la notificació en aquest canvi d’estatus de cas confirmat a hospitalitzat “.

Fernando Simón ha recalcat que “Catalunya també té un increment important en l’ús de UCIS: un 42%. Ja ho diem aquests dies. Per molt que ens apropem a el bec, les dades d’hospitalització van per darrere de les de transmissió. És possible que segueixi creixent, observem o no un descens de la transmissió “.

Després ha intervingut Miquel Àngel Villarroya, cap de l’Estat Major de la Defensa ha passat revista a l’actualitat de la UME, indicant que “previst per avui hi ha desinfeccions en totes les àrees i infraestructures crítiques. Hi ha 2.900 efectius en 135 localitats. Es va a intervenir en 99 residències de gent gran. en total, portem més de 500 residències en aquests dies “. Enumera Villarroya les accions previstes per avui, com el suport amb material UCI a l’hospital de campanya de l’Ifema, a Madrid.

Per la seva banda, José Manuel Santiago, general de brigada, portaveu avui de el Ministeri d’el Interior ha passat el part diari, no si abans indicar que “la Guàrdia Civil lamenta la mort d’un dels nostres companys, destinat a la comandància de Madrid“. Prossegueix Santiago: “Més de 20.000 guàrdies civils han prestat servei. Hi va haver 19 detencions i gairebé 7.000 denúncies per incompliment d’as limitacions de circulació“. Enumera alguns exemples, com el trasllat de gent gran d’una residència a una altra a Cadis o desinfeccions. “Ha estat possible bloquejar una web que demanava transferències bancàries per lluitar contra l’covid-19 de fins a 1.000 euros“.

El director adjunt operatiu de la Policia Nacional, José Ángel González, en la seva intervenció ha indicat que “no anem a defraudar la ciutadania. Cap batalla es guanya en solitari. Hi ha hagut ahir 55 detinguts i 6.039 actes. La col·laboració ciutadana i els seus avisos són essencials, com un gimnàs a Alacant que seguia obert clandestinament pels seus socis, o un bar a Gran Canària“. González dóna un exemple d’actuació que es va escometre ahir: “Dos homes de la Línia van actuar violentament per impedir l’arribada de gent gran a una residència“. “La localització d’infractors és responsabilitat nostra: si observen conductes contràries a el reial decret no intervinguin. Truqueu a l’091“, explica González. “Avui es comencen a pagar les pensions: podran cobrar-les amb normalitat seguint les instruccions de l’reial decret“, indica González.

En mode de resum, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil han realitzat 74 detencions en les passades 24 hores. Es tracta d’infraccions i desobediències lligades a l’estat d’alarma. Encara que en el cas de la Guàrdia Civil el número és el mateix que en el dia anterior (19), el director adjunt operatiu de el Cos Nacional de Policia, José Ángel González, ha destacat que la xifra s’ha reduït (55). Entre tots dos cossos van realitzar gairebé 14.000 expedients.

Per la seva banda, María José Rallo del Olmo, secretària general de Transports ha indicat que “pel que fa a la mobilitat es manté en la línia dels anteriors. A Rodalies, hi va haver un ús de l’10% respecte a un dia habitual. Es reforçarà alguna línia de Rodalies per evitar alguna aglomeració. en llarga distància d’autobusos hi ha una reducció de l’93%. Pel que fa a el transport aeri, les operacions s’han reduït en un 90% pel que fa a dates equivalents de l’any passat“. Explica Rallo algunes noves ordres ministerials aprovades: es prorroga la restricció de vols des d’Itàlia, llevat dels vols essencials, com la repatriació. S’habilita adjudicar vols entre les illes Canàries i s’aclareix que en els vehicles privats, sempre que no sigui per oci, sinó per a les activitats autoritzades, podran viatjar diverses persones en un vehicle.

Abans d’anar a les preguntes dels periodistes, Fernando Simón ha fet una Valoració de les dades indicant que “l’objectiu de les mesures és reduir els contactes de risc, on hi hagi transmissió de virus. Aquest objectiu, d’acord a les xifres, sembla que s’ha aconseguit. Hi ha mobilitat molt reduïda, d’entre el 5% de l’10% respecte a l’any passat. Una gran part de la feina es fa des de casa, i en els altres, encara que no és a el 100%, s’han establert mesures . Caldria valorar si cal que sigui de el 100%. Això ens porta a un suavitzat de la corba, possiblement ja estiguem al bec o anant cap avall“. Ha afegit que “hem d’entendre que el risc no està sol fora. Si una persona a casa presenta símptomes d’intentar aïllar-se en una habitació i seguir les recomanacions. No serveix evitar la mobilitat interna i que una persona ajudi a propagar el virus dins la família“.

Diagrama dels hospitalitzats a Espanya

D’altra banda, Fernando Simón ha explicat que “el pic va progressivament deixant de ser tan important, i cal començar a pensar en l’evolució dels hospitalitzats i en la gent de l’UCI. En els morts i en els recuperats“. Afegint que “s’està estabilitzant el percentatge d’increment de nous hospitalitzats“. Pel que fa a les UCIs, Simón ha indicat que “hi ha més variabilitat, tot i que també s’està estabilitzant. L’ús d’elles és molt desigual al llarg de el temps en les comunitats. Algunes ja són al màxim ús i altres trigaran un temps. Això permet el suport de recursos d’unes comunitats a unes altres. Això afavoreix els mecanismes de solidaritat entre comunitats autònomes“.

Diagrama de l’ocupació de les UCIs a Espanya

També ha parlat dels morts, en el qual ha informat que “és molt desigual entre comunitats. Hi ha grups de més edat o de més risc en unes comunitats que en altres. L’increment diari de morts s’ha estabilitzat, el que implica probablement que estem a prop d’aquest pic nacional “. Ha afegit que “els números de morts són creixents, però l’increment percentual s’ha estabilitzat, està ara al voltant de l’20% d’increment respecte a el dia anterior. Aquesta estabilització està probablement associada a un acostament progressiu a el pic de la corba. Però sabem que els morts apareixen amb retard important respecte a la data d’inici de símptomes hem de tenir cura a l’interpretar-lo. les dades de transmissió o ingrés en UCI si estan més a prop a la data d’avui“. Simó explica un missatge que vol transmetre avui: “Estem controlant la transmissió, però hem de tenir cura amb els contactes intradomicialirios quan comencen els símptomes“.

Diagrama dels morts a Espanya

Fernando Simón insisteix que el pic de casos és a prop, però adverteix que un cop passi, no cal relaxar les mesures, ja que “és fàcil tornar a pujar al revolt si no es va amb compte“. Ha afegit que “és difícil saber el moment exacte en què ens trobem amb les dades de què disposem, sempre els voldríem millors els epidemiòlegs. Amb l’evolució de l’increment de casos nous que observem si no estem ja al pic estem molt a prop. realment no m’atreviria a dir si hem arribat, però sí que les tendències que observem no ens indiquen que anem cap enrere, sinó que estem aproximant-nos a aquest pic. de tota manera, arribar a el màxim de casos i no continuar amb la implementació de les mesures seria un flac favor, perquè tornar a recuperar l’increment quan estem baixant és fàcil“.

Simón explica en relació a la prova no concloent que es va conèixer a la vicepresidenta Carmen Calvo, que “els tests que es fan ara són de PCR. Són molt sensibles, tenen una altíssima capacitat de detectar positius i qui és negatiu. És cert que en algunes ocasions, per la càrrega viral o la mostra, pot haver alguna prova que no doni positiu, sent positiu. És molt poc freqüent. Si hi ha un quadre que indica clarament que està la patologia, de vegades en algunes ocasions es pot dubtar, de l’ quadre clínic o de el test“.

A la pregunta sobre el material sanitari distribuït, Fernando Simón, ha indicat que “no porto la unitat que s’encarrega de les compres i distribució. Les comunitats ara més afectades és a les que més mascaretes s’ha distribuït. Em consta que va tenir una roda de premsa el ministre de Sanitat, amb més detalls: fins i tot farà algun anunci important“. També li han preguntat per la baixa moral dels professionals sanitaris, a què ha respost Simó que “no crec que tinguin cap límit moral dels professionals sanitaris, que s’estan deixant la pell. Em molesta que es pugui insinuar que estan arribant a un límit . Sí que poden arribar a un límit físic, porten molts dies treballant. Els recursos de protecció no són fàcils d’aconseguir. Hi ha una lluita internacional per aconseguir-los. Espanya fa un treball ingent per aconseguir-los. És cert que hi ha hagut alguns hospitals on hi ha hagut un accés molt límit“.

Ha finalitzat la roda de premsa indicant Simón que “hem de començar a comunicar alguns aspectes. El desescalat de les mesures ha de ser progressiu: que el que fem funcioni no implica que pugui deixar de fer-se de cop. Sabem que els casos que detectem acudeixen a l’ metge, però també que hi ha casos que no detectem, asimptomàtics o lleus. hi ha gent amb una immunitat de base. Ho explicarem més en els pròxims dies“.

Roda de Prensa