En roda de premsa la vicepresidenta d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, descarta l’atur total d’activitat que demanen algunes autonomies perquè l’economia ja està “prou alentida”. Mentre el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat aquest dilluns en roda de premsa que és “absolutament fals” que des del Govern s’estigui bloquejant el lliurament de material sanitari per a fer front a la crisi del coronavirus

Aquest migdia en roda de premsa des de la Moncloa han comparegut el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i la vicepresidenta d’Assumptes Econòmics, Nadia Calviño. Salvador Illa ha començat indicant que “encararem la part alta de la pandèmia, però comptem amb dos grans aliats: els ciutadans i el Sistema Nacional de Salut“. Illa agraeix el comportament de “un equip de 47 milions de ciutadans“. Afegint que “és imprescindible seguir el mandat d’unitat del sistema nacional de salut“, que ha destacat també la “gran capacitat de resposta” d’aquest.

Has insistit que “és absolutament fals que s’estigui bloquejant el lliurament de material” des del Govern per a fer front a la crisi del coronavirus. lla ha fet aquesta afirmació després que la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, demanés aquest cap de setmana a Pedro Sánchez que no posés impediments a l’arribada de dos avions amb subministraments que l’Executiu regional havia comprat en els mercats internacionals per a combatre el coronavirus. Illa també ha detallat que el ministeri ha posat a la disposició de les comunitats autònomes quatre milions de màscares i que avui té previst lliurar 1,5 milions d’equips de protecció individual, els anomenats EPIs. A més, ha anunciat que el departament està tancant més lliuraments que es donaran a conèixer quan es tingui la data exacta en la qual estaran disponibles. La manca de material per a protegir-se del virus ha estat una de les queixes més recurrents dels professionals sanitaris durant aquesta crisi. Salvador Illa ha recalcat que “les residències de majors són prioritàries“, i anuncia tres ordres ministerials que es publicaran avui mateix: sobre la garantia de la distribució de medicaments; la regulació de la qualitat de l’aigua; i la regulació del tancament d’hotels.

El ministre de Sanitat sobre la coordinació de les compres de material sanitari, ha indicat que “la unitat d’acció és el camí a seguir. Les comunitats autònomes i tots els agents poden proveir-se però el Govern mobilitza tots els recursos de l’Estat. Centrem els esforços en els equips de protecció, respiradors i tests“. Salvador Illa ha afirmat referent als test que “s’estan realitzant entre 15.000 i 20.000 proves de coronavirus al dia“.

Respecte a l’Estat de les autonomies com a possible obstacle en la crisi sanitària, Illa ha estat rotund a afirmar que “no és cert. L’Estat de les autonomies està funcionant. La Constitució ha permès aplicar l’estat d’alarma i està funcionant“.

Per part seva, la vicepresidenta d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha descartat l’atur de tota l’activitat econòmica no essencial que han algunes autonomies com Múrcia o Catalunya- “És difícil entendre en què consisteixen aquestes sol·licituds quan ja l’activitat econòmica està prou alentida“, ha afegit la vicepresidenta. Calviño ha assegurat que “la protecció dels treballadors ha de salvaguardar una activitat mínima que no impedeixi la posterior recuperació“. Després de reunir-se avui amb els agents socials, Calviño ha destacat que valoren positivament les mesures adoptades i que han acordat continuar treballant en els següents camps: resoldre el subministrament dels equips de protecció; reorientar la producció cap als productes més necessaris en aquest moment; acordar els criteris dels ERTE; l’augment de la liquiditat de pimes i autònoms; i crear mesures addicionals de protecció a col·lectius més vulnerables, com a arrendataris o empleades de llar.

Calviño ha insistit que “estem donant una resposta coordinada a la crisi sanitària, però també a la crisi econòmica i social de donar resposta a aquesta malaltia“.

Davant les preguntes dels periodistes pel confinament total, Nadia Calviño ha insistit que “en la pràctica estem en una contenció molt estricta“. Salvador Illa, per part seva, repeteix que les mesures de contenció són les més estrictes de la UE i assegura que si anessin necessàries es prendrien altres mesures.

Nadia Calviño, sobre el tancament dels mercats financers, explica que “ja s’ha establert el tancament de les operacions especulatives a curt i d’inversions estrangeres per a garantir l’estabilitat i els sectors estratègics“.

Roda de Premsa