El ministre de Transports, José Luis Ábalos, ha confirmat aquest dilluns que el Govern debat mesures dirigides a “ajudar en el pagament del lloguer d’habitatges” durant la crisi del coronavirus. En una roda de premsa al costat del titular d’Agricultura, Luis Planas, Ábalos ha dit que no donarà temps al fet que s’aprovi en el Consell de Ministres d’aquest dimarts, però sí que serà “probablement” en el pròxim. Per la seva part, el ministre d’Agricultura, Luis Planas, ha sigut rotund al dir que no hi ha cap motiu per a parlar de racionament, ja que el funcionament de la cadena alimentaria està assegurada

Aquesta tarda hi ha hagut la compareixença del ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, i del d’Agricultura, Luis Planas. José Luis Ábalos ha indicat que “en aquesta lluita contra el virus, la restricció del virus la restricció de moviment i el distanciament són dos de les principals armes que tenim“. I afegeix: “La restricció ha estat tal que, amb les dades del cap de setmana, podem dir que estem confinats”. Ábalos diu que en el transport en ferrocarril han caigut un 95%. Una xifra similar en carretera, afegeix, i xifra en el 82% la caiguda en el trànsit aeri. En els rodalia, continua, la caiguda està entre el 80% i el 85%“.

Ábalos ha dit que “amb l’objectiu de continuar treballant per a reduir la mobilitat, demà publicarem una ordre ministerial perquè els operadors vagin adequant l’oferta a la demanda“. Ha indicat que “establirem que els serveis ferroviaris de rodalia passin del 100% a una reducció en hores barri del 50%, però mantenint un 80% en hores punta“. I ha afegit que “els operadors tindran certa flexibilitat per a adaptar aquests percentatges en funció de la realitat local“. José Luis Ábalos ha afirmat que “Renfe tornarà a reduir la seva oferta d’alta velocitat i llarga distància, situant-la en un 30% dels serveis habituals“. afegint que “com saben, el Govern, a través d’Interior, ha restringit des de la passada mitjanit el nombre de viatgers de tercers països a la UE i països associats a Schengen“. I continua dient que “les operacions programades per a avui en Aena són pràcticament testimonials“.

El ministre de Transports ha informat que “en el total de la xarxa d’aeroports, avui hi ha programades 877 operacions, quan fa un any eren 4.849, és a dir, un 82% de reducció. I al llarg del dia es produiran cancel·lacions, amb el que les dades encara seran inferiors“. Segueix dient que “Aena exonará, no cobrarà, els lloguers a comerços que hagin hagut de tancar durant l’estat d’alarma“. I afegeix que Adif farà el mateix amb els comerços que hagin hagut de tancar les seves portes per l’avanç del coronavirus.

El ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos: “Perquè puguin quedar-se els ciutadans a les seves cases, d’altres han de sortir per a fer funcions vitals per a la societat“. I afegeix: “Les mesures van destinades a protegir a les nostres famílies, col·laboradors i empreses fins que guanyem la batalla a la pandèmia, una batalla que podem guanyar entre tots. Agraeixo als ciutadans la seva contribució“.

Ábalos: “Estem treballant contínuament a desenvolupar mesures per a perfeccionament de les ja preses: per a restringir la mobilitat i facilitar el transport proveïment. Hem redissenyat un sistema de transport molt reduït“, ha dit el ministre de Transports, José Luis Ábalos.

En relació amb les empreses aeronàutiques, Ábalos ha indicat que “ens preocupa sobretot la seva liquiditat per a aquest temps. És una cosa comuna, en aquest sentit, com qualsevol altra empresa, es pot acollir a les mesures que va prendre el Govern en el reial decret d’ajudes econòmiques“. Afegeix que “estem treballant en un grup de països europeus, els més afectats per la pandèmia, per a fer una proposta a la Comissió Europea relacionada només amb les aerolínies“. Ábalos afirma que al Govern sempre li ha importat l’espanyolitat d’Ibèria i diu que en aquest sentit l’Executiu ajudarà en el que sigui necessari.

Respecte als sectors més vulnerables, José Luis Ábalos, ha indicat que “el Govern ja ha plantejat algunes ajudes per als sectors més vulnerables per la pandèmia. Les mesures que anem adoptant i les que continuarem adoptant aniran en funció de la realitat del país. En aquest sentit estem estudiant com poder ajudar a les persones que han de fer front a un lloguer i no estan en condicions de fer-lo. Ara mateix estem debatent les alternatives“. També ha dit que “ens preocupa que ningú quedi del tot danyat, més enllà de l’inevitable, en aquesta situació. Ens preocupen les persones, ens preocupen les famílies i també ens preocupen les empreses“. Afegint que “cal pensar que en aquesta situació de guerra enfront del virus cal pensar també en com estarem una vegada superada aquesta batalla i en aquest sentit cal calibrar cadascuna de les mesures que anem adoptant“.

Respecta les Residències, Ábalos has reiterat que “aquest matí la ministra de Defensa ha informat que s’ha trobat algun cas de defuncions en residències que han identificat. Són casos que ha plantejat la ministra dels quals no tenim una informació completa, però és evident que cap sempre que la Fiscalia investigui conforme a la legalitat“.

A la pregunta pel confinament dels aeroports, el ministre Ábalos ha explicat que “bàsicament, diria que queda molt poc marge per a la mobilitat, més enllà de les que limita el reial decret. Això és un confinament“. I afegeix: “En els pròxims dies es tancaran“, diu Ábalos sobre algunes terminals de Barajas i del Prat que es tancaran per a concentrar tots ho viatgis en una sola terminal. Insisteix el ministre que el trànsit aeri ha caigut un 82%.

Respecte a la iniciativa d’algunes empreses privades a no cobrar el lloguer a persones que estan en situació de vulnerabilitat per la pandèmia, José Luis Ábalos ha comentat que “em sembla molt bé que les entitats privades facin el propi“. Afegint que “em sembla que cal felicitar-les i cal reconèixer-ho“, afegeix.

Ha finalitzat la compareixença el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos dient que “estem ajustant l’oferta a la demanda real“, respecte a les restriccions que ha explicat abans en trens d’alta velocitat i mitja i llarga distància. I afegeix que “la pròpia consciència social ha respost i permet aquesta reducció de la mobilitat. La societat és molt responsable, ha pres consciència, i ha restringit per si mateixa la mobilitat. Ho dic per aquells que han plantejat un cert confinament, perquè en la pràctica ja és real“.

Per la seva part, el ministre d’Agricultura, Luis Planas ha començat dient que “comparec per a informar sobre el proveïment alimentari“, que envia les seves condolences als familiars dels morts i contagiats de coronavirus en primer lloc. I afegeix que “voldria, en nom del Govern, agrair, molt sincerament, la bona feina de tots els qui presten el seu treball en la cadena alimentària a Espanya. Gràcies al seu esforç, al seu lliurament i solidaritat, podem estar proveïts tots els dies en aliments en quantitat i qualitat suficients en pràctica totalitat a presar de les circumstàncies que estem vivint“. Planas ha donat les gràcies també als treballadors de les empreses cooperatives i de la indústria agroalimentària. “El seu esforç està contribuint a la cadena“. I afegeix que “i, finalment, la distribució comercial. Vull reconèixer el paper que està jugant la distribució comercial perquè els productes necessaris arribin a tots els ciutadans i quedi assegurat el proveïment alimentari en aquest període d’alarma“.

El ministre d’Agricultura ha reiterat que “alguns comentaris en relació amb la situació del mercat: en els dies posteriors i anteriors a la declaració de l’estat d’alarma es va produir un nombre de compres superior a l’habitual. Jo vaig dir que era absolutament innecessari, la prova és com està el proveïment avui“. Afegint que “la situació s’ha normalitzat i en els últims dies es pot comprovar que s’ha tornat a la normalitat“. I continua dient que “en les últimes hores ens trobem amb un nombre de ciutadans inferior que compraran. Hi ha un menor nombre de visites a tots els supermercats i botigues d’alimentació“.

Planas, parlant de les importacions i exportacions, ha comentat que s’estan produint amb normalitat. I afegeix que “les exportacions, que també són significatives, continuem exportant, com la venda de porcí al mercat de la Xina, que és molt important per raons diplomàtiques i econòmiques que vostès coneixen“.

El ministre d’Agricultura ha traslladat a la Comissió Europea que aquests gairebé 700.000 agricultors i guanyadors que fan la seva sol·licitud per a la PAC de l’any 2020 la puguin estendre. “Inicialment ho hem fet fins al 15 de maig, i la UE va a extener el termini fins al 15 de juny“, ha dit. I afegeix que “vull fer una crida a tots els ciutadans, i particularment a tots els ramaders, agricultors i pescadors, perquè tots els ciutadans puguem complir les regles que ens hem donat de mobilitat i vèncer a la pandèmia“.

Luis Planas, respecte al suposat augment dels preus ha indicat que no s’han constatat increments de preu en productes i béns bàsics. “D’acord amb la informació que disposem, no s’ha significat això en els últims dies“. I afegeix que “puc dir clarament, que pel que fa a les activitats del sector primari, el conductor del vehicle pot anar acompanyat d’un altre mantenint les distàncies de seguretat“.

A la pregunta de l’abastament d’alimentació, el ministre d’Agricultura, Luis Planas ha sigut rotund al dir que “no hi ha cap motiu per a parlar de racionament, que s’efectua en situacions totalment diferents de les que estem vivint. El funcionament de la cadena alimentària a Espanya és pràcticament normal. Què significa això? Que tenim un bon sector productor i una bona cadena de distribució“.

Ha finalitzat la seva intervenció, Planas, respecte les condicions d’higiene dels supermercats que els supermercats formen part de la cadena alimentària i “crec que les condicions d’higiene, de neteja, que els supermercats han anat adoptant, garanteixen una seguretat en les compres“. I afegeix que “assegurem que el proveïment alimentari serà complet en tot el període“.