El president de la Generalitat, Quim Torra, ha traslladat al president Pedro Sánchez una proposta triple perquè les institucions de l’estat espanyol combatin la propagació del COVID-19: el confinament total; la protecció absoluta dels treballadors, els autònoms i les persones vulnerables; la reducció de l’impacte econòmic, i el reforç equitatiu del sistema de salut. En la reunió per videoconferència d’aquest matí ha reclamat “mesures més dràstiques” d’acord amb els criteris i les recomanacions dels experts

Confinament total

Durant la seva intervenció, el president de la Generalitat ha tornat a demanar al president Sánchez que decreti el confinament total, l’aturada de qualsevol activitat que no sigui un servei essencial, alimentari o farmacèutic i que només es permetin desplaçaments per a les persones que treballen en serveis bàsics. En concret, el cap del Govern ha reclamat que se suprimeixi la lletra c) de l’article 7 del Reial Decret 466/2020 de 14 de març. “Sabem, perquè ho diuen els millors científics, que el confinament total és imprescindible i que s’aturin totes les activitats laborals que no tinguin a veure amb els serveis essencials i amb la cadena de producció i distribució alimentària i farmacèutica. Sense això, la gent ha d’anar a treballar i s’exposa a un risc per la seva salut i les persones del seu entorn. El ritme de contagis i morts segueix creixent de manera alarmant”, ha manifestat el president Torra, insistint que el Govern ho reclama des de fa deu dies i que l’estat espanyol no hi ha donat resposta. “Avui quatre presidents s’hi han mostrat favorables, i els ho vull agrair, sobretot perquè ens dóna força després de tantes acusacions”,ha dit el president, que també ha explicat que l’executiu espanyol s’ha compromès a estudiar les propostes.

Protecció absoluta dels treballadors, autònoms, persones vulnerables i reducció de l’impacte econòmic i social

El cap del Govern ha fet una crida a “reforçar” de manera urgent les mesures aprovades pel govern espanyol per preparar l’endemà de la pandèmia, impedint que la crisi sanitària vagi acompanyada d’una crisi social i econòmica de gran durada. “Hi ha d’haver una sèrie de garanties perquè els treballadors, els autònoms, el tercer sector i tothom se senti tranquil i segur de poder quedar-se a casa en aquest confinament total que nosaltres els demanem” i cal que es prenguin “quan abans millor”.

El president Torra ha sol·licitat les següents mesures:

Economia

 1. Suspendre la regla de despesa i dels objectius de dèficit de les Comunitats autònomes per al 2020 i 2021.
 2. S’ha de dotar de mecanismes de finançament per a aquelles Comunitats autònomes que ho requereixen.
 3. És necessari suprimir la regla de despesa per als ens locals i eliminar les limitacions a la utilització del superàvit del 2019.

 Salut

 1. Més recursos per a les CCAA i a fons perdut.
 2. Flexibilització de la contractació d’urgència pels ens locals, eliminant les limitacions existents.

 Mesures socials

 1. Triplicar els recursos per ajuts socials atorgats a les CCAA.
 2. Regular la suspensió de lloguers durant la durada dels confinaments.
 3. Allargar la impossibilitat de tallar subministraments per a persones vulnerables i ampliar els supòsits de vulnerabilitat.

 Treball

 1. Millorar la prestació per als treballadors autònoms, ampliant-la als que pateixin una caiguda d’ingressos del 50%.
 2. Bonificar fiscalment el manteniment de l’ocupació per mitjà de l’impost de societats.
 3. Millorar les condicions dels ERTO.
 4. Agilitzar el cobrament perquè els treballadors afectats no hagin d’esperar fins el 10 de maig per cobrar les primeres prestacions.
 5. Donar ajudes a les famílies en serveis essencials amb dependents.
 6. Atorgar una paga compensatòria als pares o mares que s’hagin de reduir la jornada mentre duri el tancament de les escoles.

 Pimes i autònoms

 1. Suspensió dels terminis de pagament de les retencions d’ IRPF, IVA i Societats i de les cotitzacions socials i els terminis de pagament de deutes tributaris liquidats per l’administració.
 2. Minorar els mòduls per IRPF i IVA per a les empreses més petites.
 3. Moratòria dels deutes bancaris de les pimes i autònoms afectats pel COVID-19.

 Finançament

 1. Clarificar les condicions d’accés a les mesures de liquiditat, que haurien de ser àgils i els avals amb una cobertura del 100%.
 2. Rebaixar de manera substancial el mínim de 100.000 euros per accedir al finançament per evitar que sigui una barrera per les petites empreses.
 3. Ampliar la línia de finançament de 200 milions d’euros per donar suport financer als sectors de transport, turisme, hostaleria,  educació, cultura i oci.

 Investigació

 1. La investigació requereix més recursos, que els crèdits destinats a investigació sobre el COVID-19 siguin ampliables.

 Telecomunicacions

 1. Suprimir l’article 20 del RDL 8/2020 per tal que se suspengui la portabilitat de numeració entre empreses de telecomunicacions.

Reforç “equitatiu transparent i urgent” del sistema de salut

Finalment, el president Torra ha urgit el govern espanyol a estipular un criteri transparent i equitatiu de repartiment dels materials de protecció sanitària, els equipaments de tractament i els tests de diagnòstic. “Ha estat un punt central de la reunió”, ha manifestat el cap del govern, afirmant que no té cap dubte que el govern central està fent “tot el possible, però la realitat és aquesta”. “Hem proposat al govern espanyol que dialogui amb les comunitats”, i ha afirmat que “cal que les capacitats que té ara el govern espanyol per crear aquests recursos es posin a disposició dels serveis sanitaris i assistencials que ho necessitin amb tota transparència i equitat”.

En aquest sentit, el president Torra ha insistit que l’abastiment del material és urgent i “no convé produir situacions que puguin esdevenir greuges o que puguin propiciar una rumorologia equivocada sobre una qüestió tan sensible que en aquests moments estan vivint tots els hospitals i centres sanitaris de tot Espanya i de Catalunya”. Per això, el cap de l’executiu proposa que “amb celeritat es doni a conèixer un criteri just igual per a tothom del repartiment del material sanitari”.