Aquest mati, el comitè tècnic de la pandèmia del coronavirus a fet la roda de premsa telemàtica diaria, en la que a més de donar l’actualització de les dades de contagis del coronavirus, han destacat l’alt percentatge, el 12% d’infectats, del col·lectiu professional sanitari
En la roda de premsa telemàtica del comitè tècnic de la pandèmia del coronavirus que s’ha celebrat avui, han intervingut Fernando Simón, director del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat; Miguel Ángel Villarroya, Cap de l’Estat Major de la Defensa; José Ángel González, Director Adjunto Operatiu de la Policia Nacional; Laurentino Ceña, Director Adjunto Operatiu de la Guàrdia Civil; i María José Rallo del Olmo, secretària general de Transports
Fernando Simón, director del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat: “El 12% del total d’afectats són treballadors sanitaris”. De les 28.572 casos positius de coronavirus, 3.475 contagiats són professionals sanitaris, per la qual cosa, segons apunten des de Sanitat, aquesta dada s’haurà de tenir en compte a l’hora d’establir la futura estratègia en la batalla contra el virus.”És important mantenir el distanciament. Les mesures són ja molt, molt reestrictives, però si no les apliquem correctament no temerem èxit. No tenim alternativa”.
Referent a la seva falta de compareixença d’ahir a la roda de premsa i la polèmica pel test del coronavirus després de presentar símptomes lleus, “probablement sóc una de les persones d’Espanya que més contactes està tenint”. En aquest sentit, segons apunta, es va veure la necessitat de valorar si era una persona de risc. “No és agradable per a persones que estan esperant la seva prova dues tres quatre dies que en el meu cas hagi pogut fer-me un test ràpid. Ho dic i ho sento”, ha apuntat Simón, qui ha reconegut que alguna persona del propi Ministeri li ha retret aquest extrem. “No és el que a mi m’agrada, però entenc que alguns grups de professionals puguin estar subjectes a situacions especials”.
Li han preguntat sobre la data possible de col·lapse del sistema, al que Fernando Simón ha respost que “el punt critico per a les UCI es produirà dues setmanes després del punt àlgid de contagis. Però la saturació no serà igual a tot arreu, i som solidaris. Veurà una pressió molt alta en alguns llocs però aquest col·lapse no serà generalitzat i l’extensió en el temps farà que el puguem controlar”. Sobre els tractaments profilàctics, ha explicat que “els estudis demostren alguna eficàcia, com un medicament que s’usa per a altres patologies. Però cal prendre-ho amb molta cura”.
Fernando Simón a la pregunta sobre els tests, ha explicat que els nous test ràpids del coronavirus que van començar a arribar aquest dissabte a Espanya es “estan distribuint de manera equitativa”. També ha dit que “no té sentit implementar-los tots al mateix temps. Estem aconseguint suficients test per a utilitzar-los amb totes les persones que els necessitin”. I afegeix: “Primer seran per als aguts i posteriorment seran ampliats”.
Ha acabat la seva compareixença indicant per la possibilitat de traslladar pacients, que “el sistema sanitari espanyol actualment és, pràcticament, un. Entre les opcions que s’han valorat està el trasllat de pacients entre hospitals i entre comunitats autònomes. I també el trasllat de recursos i no de pacients”. I sobre la letalidad afegeix: “La letalidad està entorn del 6%, el 10% en algunes zones”. L’índex, ha explicat, canviarà quan es realitzin més tests de detecció dels contagis.
Per part seva, Miguel Ángel Villarroya, Cap de l’Estat Major de la Defensa, ha informat que “la presència de la Unitat de Militar d’Emergències als carrers aconsegueix els 2.850 efectius, estesos en un total de 129 localitats. “La presència de militars és ja permanent en el manteniment de Ifema a Madrid i la Fira, a Barcelona”. A més l’UME ha desinfectat un total de 30 residències. Així sobre aquest tema el Ministeri de Sanitat ha emès aquest diumenge una instrucció per a desplegar-se en “tots els centres residencials d’Espanya en els quals estigui en perill la integritat del servei” davant els efectes del coronavirus. Aquells centres que s’estiguin veient “impossibilitats, per desbordament de la situació o per absència de personal, per a garantir les mesures preventives, sanitàries i d’aïllament han d’informar immediatament la Delegació de Govern que correspongui, així com a la conselleria de Serveis Socials de la Comunitat Autònoma, perquè acudeixi l’auxili urgent”, expliquen fonts de la vicepresidència de Drets Socials. En el cas concret de les intervencions de la Unitat Militar d’Emergències (UME), la vicepresidència de Drets Socials indicarà al Ministeri de Defensa a quines residències han d’acudir, apunten.
A la pregunta dels periodistes sobre l’actuació al País Basc, ha indicat Miguel Angel Villarroya que “actuem on hi ha peticions i és necessari. Anàvem a intervenir en l’aeroport de Bilbao, però no el vam fer perquè va ser més urgent desinfectar l’hospital de Santander”. Sobre la hipotesis d’instal·lar un hospital de campanya en el BEC, la fira de mostres de Bilbao: “No tenim la iniciativa en el muntatge”.
José Ángel González, Director Adjunto Operatiu de la Policia Nacional, ha començat indicant que “64 persones han estat detingudes per desobediència en tota Espanya i s’han aixecat més de 23.000 actes de denúncia pel mateix motiu”. González adverteix a la població dels riscos del comerç electrònic i demana que s’extremin les precaucions. Ha afegit Laurentino Ceña, Director Adjunto Operatiu de la Guàrdia Civil, que “hem de garantir els serveis essencials, però vetllant pel compliment escrupolós de les normes de l’estat d’alarma”. Laurentino Ceña informa que en l’últim dia s’han detingut 18 persones i s’han aixecat 3.400 actes de denúncies per incompliment de les restriccions imposades per l’estat d’alarma. Des de l’inici de l’estat d’alarma s’han tramitat 14.785 actes de denúncia.
Els periodistes li han preguntat a Laurentino Ceña per els mitjans de protecció, ha respost que “els agents disposen dels mitjans de protecció. Alguns agents han utilitzat els seus mitjans de protecció, que podran utilitzar. Els guàrdies que presenten símptomes són retirats del servei i traslladats als seus domicilis”.
María José Rallo del Olmo, secretària general de Transports ha explicat que “es manté el baix nivell d’utilització dels transports públics”. Ha indicat que Rodalia es manté entorn del 12% d’ús d’un dia anterior a l’estat d’alarma. En algunes ciutats com València, Bilbao o Múrcia ha descendit fins al 5%. El que es refereix a l’AVE, la utilització es manté al voltant del 10%. Els vehicles lleugers que circulen per les carreteres espanyoles representen un 70% menys de l’habitual.