• La Generalitat ha creat un document per certificar el desplaçament autoresponsable, que entra en vigor el dilluns 23 de març
  • La Policia Local ja porta 175 denuncies des de l’estat d’alarma
  • Els morts amb coronavirus a Espanya ascendeixen a 1.326. A Mataró 18 persones ingressades a l’Hospital de Mataró, amb 6 a l’UCI, 29 professionals sanitaris aïllats per donar positiu i 90 persones pendents del test del coronavirus
  • El Departament d’Educació activa a partir d’avui el “Pla d’Acció: Centres Educatius en Línia”, per tal de garantir l’aprenentatge en línia de l’alumnat, i al mateix temps acompanyar al professorat i als centres en l’ús de les tecnologies digitals
  • El Govern insisteix amb la “necessitat de confinament”, més ajudes i un missatge als joves
  • Treball, patronals i sindicats acorden flexibilitzar la mobilitat de professionals en l’atenció a persones
  • Sanitat no pot assegurar amb exactitud quan s’assolirà el pic de la pandèmia
  • Pedro Sánchez avisa que “el pitjor està per arribar” i evita posar una data a la fi del confinament

El certificat d’autoresponsabilitat de desplaçament entra en vigor el dilluns 23 de març

El govern posa en marxa un document que permetrà als ciutadans desplaçar-se durant l’estat d’alarma. Ho ha anunciat el conseller d’Interior, Miquel Buch, durant una entrevista al Telenotícies de TV3, a les portes d’un cap de setmana en què s’ha demanat que tothom es quedi a casa i compleixi el confinament.

Es tracta d’un formulari que poden portar a sobre per justificar els seus desplaçaments quan surten de casa seva. Té un caràcter voluntari, i serà vàlid a partir de dilluns. S’ha fet davant de la dificultat que representa per als Mossos comprovar quins desplaçaments estan justificats i quins no.

El document ja està penjat a internet, des d’on es pot descarregar. I el sistema estarà operatiu a partir de la mitjanit de diumenge. Els Mossos d’Esquadra o la Policia Local en tindran còpies impreses, però a partir de dilluns n’hi haurà una versió digital.

“Pretén informar la ciutadania de quins són els casos en què es pot sortir al carrer“, ha dit el conseller.

Aquest document només justifica els desplaçaments  i l’ús de la via pública que permet el decret d’alarma. Sortir al carrer, acudir a un servei sanitari, anar a una entitat bancària o d’assegurances, anar a treballar (s’ha d’indicar l’empresa), tornar a casa i per una causa de força major, que cal especificar quina; com per exemple: anar a ajudar a una persona dependent.

Entra en vigor el dilluns 23 de març a les 00.00 hores.

Document: Certificat Autoresponsable de Desplaçament

El document ajudarà els Mossos a saber si cal sancionar o no els conductors (Imatge TV3)

La Policia Local ja porta 175 denuncies des de l’estat d’alarma

La Policia Local  de Mataró fa controls de vehicles i persones les 24 hores i ja ha interposat 175 denúncies des de l’estat d’alarma, el 15 de març per circular per la via pública sense motiu autoritzat.

Ahir divendres van ser 33 les persones denunciades per incomplir amb alguna d’aquestes limitacions. 3 per estar reunits en espais tancats, 23 per deambular per la via pública sense motiu autoritzat  i 7 per circular amb el vehicle per la via pública sense motiu autoritat. Només ahir van ser 197 les persones i 290 els vehicles identificats.

En aquest sentit, ahir al vespre,, diversos agents de la Policia Municipal de Mataró van realitzar un dispositiu de control de pas sobre les persones. Una acció realitzada a la zona de la Plaça Illa Cristina, del barri de Cerdanyola, però que durant aquests dies s’està i s’estarà repetint en diversos zones de la ciutat.  Recordem que les sancions poden anar dels 600 als 30.000 €

Per altre banda, diversos agents de la Policia Municipal també van voler fer el seu particular homenatge als sanitaris que aquests dies estan treballant a l’Hospital de Mataró. Ho van fer davant del centre hospitalari amb les llums de les sirenes enceses i aplaudiments, acompanyats per les persones que en aquells moments es trobaven a la zona.

Els morts amb coronavirus a Espanya ascendeixen a 1.326

Les dades han estat facilitades per el Ministeri de Sanitat en la pàgina web de l’epidèmia, són els comptabilitzats fins a les 20.00 hores del divendres.

Les persones mortes amb coronavirus a Espanya han ascendit a 1.326 segons les últimes xifres facilitades pel Ministeri del Sanitat en la pàgina web sobre l’epidèmia, 324 més que els registrats en el balanç anterior. Les dades, apunta aquesta web, són els comptabilitzats fins a les 20.00 hores del divendres. En total, les administracions espanyoles han registrat 24.926 casos de persones infectades, un 24% que els 19.980 del divendres, de les quals ja s’han recuperat 2.125.

Per comunitats autònomes, Madrid continua sent la que més casos registra, 8.921, seguida de Catalunya (4.203), País Basc (1.725), Andalusia (1.515), Castella i Lleó (1.466) i Castella-la Manxa (1.423).

Al que fa a Mataró, la situació actual a data del divendres 20 de març a l’Hospital de Mataró, segons el Consorci Sanitari del Maresme, és el que hi han 18 persones ingressades amb possitiu de coronavirus. Els que es troben ingressades a la Unitat de Cures Intensives (UCI) són un total de 6 persones. Queden al menys 90 persones aïllades pendent de saber si han donat positiu.

Pel que fa als professionals sanitaris un total de 29 persones de l’Hospital de Mataró haurien donat positiu per coronavirus, però cap està ingressada a l’hospital, però si en aïllament domiciliari.

Des del centre hospitalari asseguren que tothom està treballant amb el material que necessita, encara que reconeixen que pugui ser material “al que no estan acostumats” tot i estar homologat i validat pel Comitè d’Infecció del Servei de Prevenció de Riscos Laborals de l’Hospital de Mataró.

Per la seva part els sindicats han manifestat la preocupació per la manca d’Epi’s i els han comunicat que faran el que calgui per trobar el que sigui. Segons ens informen estudien materials alternatius que puguin substituir amb garanties el que fem servir amb normalitat. Els sindicats han demanat al Consorci que deixin a una banda el tema dels comptadors d’hores i certes comunicacions que s’estan donant. Ara el més important és poder donar resposta a les necessitats de la població i no quin volum ocupen unes hores o unes altres, han manifestat. “Tots som conscients de la magnitud del problema i creiem que no hi haurà problemes a l’hora de prendre la decisió final sobre les hores”.

Educació activa un pla d’acció per garantir l’aprenentatge en línia

El Departament d’Educació activa a partir d’avui el “Pla d’Acció: Centres Educatius en Línia”, per tal de garantir l’aprenentatge en línia de l’alumnat, i al mateix temps acompanyar al professorat i als centres en l’ús de les tecnologies digitals. Aquesta iniciativa es posa en marxa per tal de poder donar eines d’aprenentatge en línia davant les circumstàncies extraordinàries que han provocat el tancament dels centres a causa del coronavirus.

L’objectiu del pla és proporcionar als docents i als centres educatius els recursos i les eines digitals que permetin donar continuïtat a l’aprenentatge en termes d’equitat i qualitat. D’aquesta manera, el sistema facilitarà als centres poder dur a terme les activitats i orientacions que aquesta setmana el Departament d’Educació ha posat a disposició del professorat. Unes activitats pensades per a les diferents etapes, que siguin significatives per a l’aprenentatge i que al mateix temps puguin contribuir al desenvolupament de l’autonomia personal de l’alumne.

Més informació

El Govern insisteix amb la “necessitat de confinament”, més ajudes i un missatge als joves

En una compareixença aquest migdia, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha remarcat la “importància de les mesures econòmiques. El que s’ha anunciat per part del Govern de l’Estat espanyol considerem que és insuficient, cal seguir treballant” i ha recordat que “la pròpia OCDE alerta que en un escenari advers l’eurozona podria entrar en recessió”. Per la seva part el conseller d’Interior, Miquel Buch, ha explicat que “el cos de Mossos d’Esquadra, la policia local i la guàrdia urbana han realitzat en les darreres 24 hores 12.288 identificacions a persones que es trobaven al carrer, i 12.741 identificacions a vehicles”. Per últim, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha informat que hi ha més de 300 persones en estat greu a Catalunya i ha recalca que el coronavirus també afecta els joves i que “cada vegada tindrem més pressió als centres sanitaris”

Més informació

Treball, patronals i sindicats acorden flexibilitzar la mobilitat de professionals en l’atenció a persones

El Consell de Relacions Laborals de Catalunya ha arribat a un nou acord d’actualització del document de recomanacions -adjunt- per a empreses i persones treballadores sobre el coronavirus SARS-COV-2 que va consensuar i publicar el passat 9 de març.

El nou document suposa una adaptació a l’evolució de la situació d’emergència sanitària i també inclou un nou apartat de recomanacions de flexibilització de professionals a l’àmbit dels serveis essencials d’atenció a les persones.

La situació d’excepcionalitat que vivim fa necessari adoptar solucions transitòries que permetin fer front a la necessitat de prestar serveis essencials a les persones amb algun tipus de dependència. En aquest sentit, el Consell de Relacions Laborals proposa facilitar i flexibilitzar la mobilitat de personal que tingui suspesa temporalment la seva activitat per atendre situacions d’emergència social, tenint sempre en compte qüestions com les titulacions acadèmiques o professionals que capaciten per a la prestació del servei.

Més informació

Sanitat no pot assegurar amb exactitud quan s’assolirà el pic de la pandèmia

En una roda de premsa celebrada aquest dissabte, la cap d’àrea del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries, Maria Jose Sierra, ha evitat posar data al dia en què s’aconseguirà el pic de la pandèmia a Espanya. El Ministeri de Sanitat ha avançat que ja tenen els primers 640.000 tests ràpids per a detectar el coronavirus

Més informació

Pedro Sánchez avisa que “el pitjor està per arribar” i evita posar una data a la fi del confinament

Una setmana després que el Consell de Ministres aprovés el decret de l’estat d’alarma, en compareixença telemàtica, Pedro Sánchez ha repassat l’avanç del coronavirus a Espanya i les mesures preses per l’Executiu davant l’impacte d’aquesta crisi en el pla econòmic i social

ánchez ha volgut traslladar el seu profund pesar a les famílies que han sofert pèrdues. Ha sostingut que el seu Govern ha adoptat “les mesures més dràstiques i més estrictes a Europa i en el món” des de l’anunci de l’estat d’alarma. Ha advertit que els pitjors moments de la crisi del coronavirus estan encara per arribar a Espanya, on es preveu que el número d’infectats augmentarà així com les defuncions. “Els casos diagnosticats i morts augmentaran en els pròxims dies estem en moment critico i arribaran dies molt durs“. “Ens hem de preparar des del punt de vista psicològic. Hem d’arribar a la fi de la setmana que ve molt fortes“, ha afirmat. Ha insistit que “desgraciadament el pitjor està per arribar“. Discurs que Sánchez ha seguit amb la mateixa línia del que va assegurar el dimecres en el Congrés durant el debat del decret de l’estat d’alarma.

Més informació