En una roda de premsa celebrada aquest dissabte, la cap d’àrea del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries, Maria Jose Sierra, ha evitat posar data al dia en què s’aconseguirà el pic de la pandèmia a Espanya. El Ministeri de Sanitat ha avançat que ja tenen els primers 640.000 tests ràpids per a detectar el coronavirus

Aquest migdia s’havia de fer la roda de premsa dels comandaments tècnics, però fins a la tarda no s’ha realitzat. La causa, es que Fernando Simón, director del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, s’ha absentat després de presentar un quadre de tos. L’hi han realitzat les proves de coronavirus, en les quals ha donat negatiu. En el seu lloc ha intervingut Maria Jose Sierra, que és Cap de Area del Centre de Coordinació i Alertes i Emergències Sanitàries. Junt amb ella han intervingut Rodrigo Gutierrez, Director General d’Ordenació Professional del Ministeri de Sanitat, Patrícia Lacruz, Directora General de Cartera i Farmàcia del Ministeri de Sanitat, María Jesús Lamas Díaz, Directora de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris i Raquel Yotti, Directora de l’Institut de Salut Carles III. També han comparegut Miguel Ángel Villarroya, Cap de l’Estat Major de la Defensa, José Ángel González, Director Adjunto Operatiu de la Policia Nacional, Laurentino Ceña, Director Adjunto Operatiu de la Guàrdia Civil i María José Rallo del Olmo, Secretària general de Transports.

Ha començat amb el repàs als casos a data d’ahir al vespre. Les persones infectades pugen a 24.926 de les quals s’han recuperat 2.125 casos de coronavirus donats d’alta. Hi han 13.282 persones hospitalitzades1.612 persones a l’UCI i 1.326 persones mortes, que dona una letalidad del 5,32% de les persones infectades. Per altre banda, la cap d’àrea del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries, Maria Jose Sierra ha evitat posar data al dia en què s’aconseguirà el pic de la pandèmia a Espanya. “Amb exactitud, ni nosaltres ni ningú, ho pot saber“, ha ressenyat, per a destacar posteriorment que sí que creu que les les mesures de distanciament social” tindran “un efecte” en la corba.  Actualment, estan treballant per a saber “amb major aproximació en quin punt” es troba Espanya. “Les dades ens diuen que estem pujant, que el pic no serà igual en totes les comunitats autònomes. Hi haurà impactes majors i menors, depenent del moment i la manera en la qual s’han aplicat les mesures“, ha apuntat. Ha destacat que “el 50% dels hospitalitzats són majors de 70 anys; al voltant del 70% dels ingressats en UCI són majors de 60 anys”.

María Jesús Lamas Díaz, Directora de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, ha destacat les mesures per a augmentar la disponibilitat de productes necessaris en el sistema sanitari. Reforçar l’adquisició en el mercat, suport als fabricants nacionals i nous sectors afins entren en la fabricació. També ha informat que els problemes en el mercat xinès no han tingut conseqüències negatives en el subministrament de medicaments. Acabant de destacar que l’autorització de la vacuna no seguirà la via convencional sinó que serà més ràpida.

Raquel Yotti, de l’Institut de Salut Carles III, ha assenyalat que els 640.000 tests disponibles, dels quals alguns ja s’estan distribuint des d’aquest dissabte, “aniran arribant en els pròxims dies“. A més ha sostingut que tenen capacitat per a arribar al milió “de manera ràpida“. Segons ha explicat, aquestes proves triguen entre 15 i 20 minutos, la qual cosa “farà que es puguin prendre decisions clíniques molt ràpides“.

Rodrigo Gutiérrez, d’Ordenació Professional del Ministeri de Sanitat, ha explicat que “el sistema sanitari disposa de 350.000 professionals. El ministeri ha posat al servei de les comunitats autònomes altres 50.000 professionals“. Gutiérrez destaca la capacitat professional dels sanitaris per a respondre a les necessitats del servei en l’actual moment de la pandèmia.

Laurentino Ceña, Director Adjunt Operatiu de la Guàrdia Civil ha explicat que  “avui complirem una setmana de confinament. En general, el comportament és magnífic”. Però afegeix que les excepcions van derivar ahir en 25 detencions i destaca la tasca contra la violència de gènere. I demana que s’utilitzin les aplicacions en xarxes socials per a denunciar possibles delictes.

José Ángel González, Director Adjunt Operatiu de la Policia Nacional ha recalcat “tolerància zero. No permetrem la imprudència d’uns pocs“. Segons ha dit ahir van augmentar les detencions, en total des que va començar l’estat d’emergència han arrestat a 250 persones i només ahir es van aixecar unes 6.000 actes per desobediència a l’autoritat. “A més de les anomenades al 091, poden contactar a través dels comptes de les xarxes socials. Han estat reforçades i els ciutadans seran atesos“.

Per la seva part, Miguel Ángel Villarroya, cap de l’Estat Major de la Defensa ha indicat que “pràcticament és impossible posar en funcionament les instal·lacions sanitàries militars que no estan en ús“. En concret, s’ha referit a l’hospital militar de Cartagena.

Per acabar, María José Rallo de l’Olmo, secretària general de Transports, sobre l’ampliació dels límits al transport per Setmana Santa o el tancament de determinats mitjans de transport ha dit que  “ara com ara sembla que les mesures de confinament estan funcionant“.

Abans de tancar la roda de premsa, el Secretari de Comunicació ha avançat que el president del Govern, Pedro Sánchez, farà una compareixença avui dissabte a partir de les 21 hores, per a informar sobre la crisi del coronavirus.

Pedro Sánchez y Salvador Illa (Foto: eldiario.es)