Una setmana després que el Consell de Ministres aprovés el decret de l’estat d’alarma, en compareixença telemàtica, Pedro Sánchez ha repassat l’avanç del coronavirus a Espanya i les mesures preses per l’Executiu davant l’impacte d’aquesta crisi en el pla econòmic i social

En la seva compareixença telemàtica, Pedro Sánchez ha comparegut en el Palau de la Moncloa passades les 21 hores, just una setmana després que el Consell de Ministres aprovés el decret de l’estat d’alarma amb el qual va limitar els moviments dels ciutadans i va assumir el comandament únic per a anar prenent mesures amb la finalitat de reduir l’expansió del coronavirus.

Sánchez ha volgut traslladar el seu profund pesar a les famílies que han sofert pèrdues. Ha sostingut que el seu Govern ha adoptat “les mesures més dràstiques i més estrictes a Europa i en el món” des de l’anunci de l’estat d’alarma. Ha advertit que els pitjors moments de la crisi del coronavirus estan encara per arribar a Espanya, on es preveu que el número d’infectats augmentarà així com les defuncions. “Els casos diagnosticats i morts augmentaran en els pròxims dies estem en moment critico i arribaran dies molt durs“. “Ens hem de preparar des del punt de vista psicològic. Hem d’arribar a la fi de la setmana que ve molt fortes“, ha afirmat. Ha insistit que “desgraciadament el pitjor està per arribar“. Discurs que Sánchez ha seguit amb la mateixa línia del que va assegurar el dimecres en el Congrés durant el debat del decret de l’estat d’alarma.

En la seva intervenció, que s’ha prolongat durant més de quaranta minuts abans de contestar les preguntes dels periodistes, Sánchez ha reclamat a totes les administracions públiques així com als responsables polítics unitat davant la crisi generada per la pandèmia en la setmana en la qual han arribat múltiples crítiques, especialment des de les comunitats autònomes pels problemes en el repartiment del material sanitari.

L’important és mantenir la unitat. Ningú del meu Govern polemitzarà amb cap autonomia ni partit polític. L’enemic de debò és el de tots. Si algú polemitza nosaltres conciliarem“, ha afirmat Sánchez, que ha rebut crítiques de diverses comunitats, especialment de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, i del català, Quim Torra.

Sánchez ha descartat el confinament total que reclama el Govern i ha reiterat que les mesures adoptades per Espanya han estat les més dràstiques d’Europa i de molts països del món. També ha insistit que l'”aïllament” decretat pel Govern s’ha demostrat com una de les “més eficaces” per a frenar l’expansió.

El president ha explicat set dies després que es fes efectiu el confinament que era necessari com a fase de “mitigació” per a acabar amb l’expansió del coronavirus. L’objectiu, segons ha assenyalat, és “guanyar temps per a preparar el nostre sistema sanitari millor i aconseguir resultats científics“. El repte és limitar el nombre de contagis per a evitar el col·lapse als hospitals mentre els experts busquen fórmules d’acabar amb la malaltia. “Si ens quedem a casa aconseguirem que moltes persones que volem continuïn respirant”, ha expressat.

Fonts governamentals admeten que l’actual és “un moment difícil” perquè s’ha aconseguit l'”equador del reial decret” -l’estat d’alarma es decreta per un període de quinze dies prorrogables altres dues setmanes si l’autoritza el Congrés-, “sense aconseguir el pic” màxim de contagis de la malaltia a partir del qual la corba pot començar a revertir-se.