En una compareixença aquest migdia, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha remarcat la “importància de les mesures econòmiques. El que s’ha anunciat per part del Govern de l’Estat espanyol considerem que és insuficient, cal seguir treballant” i ha recordat que “la pròpia OCDE alerta que en un escenari advers l’eurozona podria entrar en recessió”. Per la seva part el conseller d’Interior, Miquel Buch, ha explicat que “el cos de Mossos d’Esquadra, la policia local i la guàrdia urbana han realitzat en les darreres 24 hores 12.288 identificacions a persones que es trobaven al carrer, i 12.741 identificacions a vehicles”. Per últim, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha informat que hi ha més de 300 persones en estat greu a Catalunya i ha recalca que el coronavirus també afecta els joves i que “cada vegada tindrem més pressió als centres sanitaris”

En una compareixença aquest migdia davant dels mitjans de comunicació, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha insistit amb la “necessitats del confinament” i també amb la petició que el Govern segueix fent per tal que l’executiu espanyol “ordeni el confinament obligatori a tothom com a mesura per acabar amb la propagació aquesta pandèmia”. En aquest sentit, ha citat l’informe fet públic avui en què una setantena de de científics i investigadors de tot l’Estat “reforcen aquesta petició”.

Budó ha “reiterat les ganes de col·laborar conjuntament amb l’estat espanyol i amb totes les institucions per tal de fer front a aquesta pandèmia” i ha recordat que està en joc la salut de la ciutadania i que no és un “moment de picabaralla política”. També ha explicat que el president de la Generalitat, Quim Torra, demà a la conferència de presidents autonòmics posarà sobre la taula “aquesta petició de confinar Catalunya” i ha recordat que altres comunitats també estan demanant “que es confinin”.

La consellera Budó ha fet aquestes declaracions durant la roda de premsa diària conjunta amb el conseller d’Interior, Miquel Buch, i la consellera de Salut, Alba Vergés, per actualitzar les dades sobre el coronavirus i per explicar les darreres mesures que el Govern adopta.

Pla d’acció d’Educació per garantir l’aprenentatge en línia de l’alumnat

Durant la compareixença, Budó ha informat que el Departament d’Educació ha activat un pla d’acció per garantir l’aprenentatge en línia de l’alumnat i acompanyar els docents i als centres en l’ús de les eines digitals. L’objectiu és proporcionar-los els recursos i les eines digitals que permetin donar continuïtat a l’aprenentatge en termes d’equitat i qualitat. D’aquesta manera, el sistema facilitarà als centres poder dur a terme les activitats i orientacions que aquesta setmana el Departament d’Educació ja ha posat a disposició del professorat.

El projecte es desenvoluparà en tres vessants. D’una banda, s’impulsarà l’aprenentatge en línia dels centres educatius mitjançant l’ús d’entorns virtuals amb el Portal EIX; d’altra banda, es reforçarà la comunicació dels centres amb la comunitat educativa a través del Portal NODES; i per últim s’incidirà també en la formació, que ja s’ha reactivat els darrers dies, amb un pla intensiu de de formació del professorat i acompanyament als centres des del Portal ODISSEA.

En l’àmbit de la formació professional, la consellera Budó ha explicat que el Govern posa a disposició de l’alumnat un seguit de recursos formatius, tot i la dificultat que aquests tipus d’ensenyaments presenten, atès que l’aprenentatge competencial en els tallers i les aules tècniques és difícilment substituïble. En aquest sentit s’ofereixen recursos al web de l’IOC per a cicles d’FP, i també material d’anglès en el mateix IOC.

Ordre de tancament d’establiments turístics

En l’àmbit del turisme, la consellera ha informat que ahir es va comunicar al sector turístic l’ordre de tancament d’establiments turístics, tant en el sector hoteler, càmpings com allotjaments rurals. L’activitat turística estarà restringida fins al proper 27 de març tot i que la situació és molt dinàmica i es pot allargar.

Budó ha dit que les xifres “no ens donen cap indici de recuperació a curt termini” i “ara ens toca acompanyar el sector i prendre les mesures perquè quan agafem les vies de recuperació poder donar-li una empenta, especialment en la promoció”. “Estem en moments difícils i hem de dissenyar una estratègia per a quan el cicle inflexioniamb accions de major presència en mercats domèstics i propers”, ha conclòs.

La consellera ha seguit insistint en la “importància de les mesures econòmiques. El que s’ha anunciat per part del Govern de l’Estat espanyol considerem que és insuficient, cal seguir treballant” i ha recordat que “la pròpia OCDE alerta que en un escenari advers l’eurozona podria entrar en recessió”.

Reducció de la mobilitat en el transport públic

En el primer cap de setmana des de l’inici del confinament, la demanda de transport públic s’ha reduït entre un 75% i un 90%, respecte un dissabte estàndard, que de per si ja té una demanda inferior que els dies laborables.

Pel que fa l’oferta, Budó ha recordat que durant el dia és entre del 33% i al 50% de l’habitual, i a la nit, tant metro com FGC i TRAM interrompran el servei a la mitjanit; mentre que el servei nocturn de bus queda reduït al 50%.

Recursos propis en l’àmbit cultural

La consellera Budó ha informat que en l’àmbit cultural, en aquests dies de caiguda de l’activitat presencial, el Departament de Cultura i els seus equipaments i institucions ofereixen i recomanen un ampli ventall de recursos propis i aliens per accedir a continguts en línia, com són visites virtuals, blogs culturals, documentals, lectures, música, arts escèniques, documents històrics, cursos o concursos, entre moltes altres propostes. Aquests continguts es troben a les xarxes mitjançant l’etiqueta #laculturaacasa.

Amb totes aquestes mesures, el Govern treballa per mantenir la vitalitat del sector cultural en aquests dies en què, amb motiu d’aquesta petició de confinament, les diferents entitats culturals del país han cancel·lat temporalment totes les seves programacions”, ha explicat la consellera.

12.288 identificacions en les darreres 24 hores a persones que eren al carrer

El conseller Buch ha explicat que “el cos de Mossos d’Esquadra, la policia local i la guàrdia urbana han realitzat en les darreres 24 hores 12.288 identificacions a persones que es trobaven al carrer, i 12.741 identificacions a vehicles”. “El dia abans havien estat 8.000. Aquest salt és pel dispositiu que s’ha elaborat per aquest cap de setmana per les possibles sortides cap a segones residències”, ha dit.

El conseller també ha detallat que “s’han donat 2.805 actes de sanció per les a persones que han decidit incomplir la normativa d’aquest decret que només ens permet sortir en casos molt concrets”.

Pel que fa al trànsit, Buch ha explicat que “hem notat una reducció molt significativa de la mobilitat. A l’anell 1, a l’entorn de l’àrea metropolitana de Barcelona, té una reducció d’un 83% respecte el passat dissabte 7 de març de, que era el darrer dissabte de normalitat, quinze dies enrere”.

Com a exemples, Buch ha citat la reducció del 90% en el peatge del Túnel del Cadí en sentit Puigcerdà, i en el peatge de Vilassar en sentit Girona a la C-32; i la reducció del 91% en el peatge de Mollet del Vallès a la C-33 en direcció Girona i en el peatge de Vallcarca en sentit Tarragona.

El titular d’Interior ha recordat també que els Mossos d’Esquadra “tenen previst un dispositiu amb 200 efectius durant tot el cap de setmana per controlar els vehicles que s’estan movent i identificar els que creguin corresponents”.

Sobre el telèfon 112, el conseller ha agraït “la ciutadania que ha escoltat les nostres crides perquè hem pogut reduir fins a un 31,1% les trucades a aquest telèfon d’emergències per consultes del coronavirus”. “El 112 l’hem de reservar només per trucades d’emergències. “No ens podem relaxar”, ha insistit.

Pel que fa a Protecció Civil, Buch ha recordat l’elaboració d’un “Certificat autoresponsable de desplaçament, penjat ja al web, per facilitar a tothom acreditar que la mobilitat es fa per una de les causes autoritzades”. “Ha estat valorat positivament pel Comitè tècnic assessor del Pla Procicat com una eina que ens pot servir per millorar la mobilitat i ajudar a la informació de la ciutadania”.

Més de 300 persones en estat greu

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha informat que hi ha més de 300 persones en estat greu a Catalunya, en unitats de crítics, pel coronavirus SARS-CoV-2. Vergés ha recalcat que el coronavirus també afecta els joves: “Tenim persones d’entre 20 i 50 anys a l’UCI” i ha assenyalat que “cada vegada tindrem més pressió als centres sanitaris”. En aquest sentit, ha insistit en el confinament total del país com la millor manera de combatre la pandèmia i ha recordat que les mesures que es prenguin avui, els seus resultats els notarem d’aquí a uns dies. Mentrestant, ha anunciat 30 altes noves pel coronavirus, una xifra que eleva a 180 les persones que ja s’han curat de la Covid-19 a Catalunya.

Paral·lelament, la titular de Salut ha fet una crida a la ciutadania perquè es descarregui l’aplicació StopCovid19Cat i informi del seu estat de salut. Fins ara, més de 500.000 persones ja han bolcat les seves dades. Vergés ha subratlat que aquesta eina “ens permetrà disposar d’informació molt valuosa, com, per exemple, saber els punts calents del país o com actuar de forma diferenciada”.

Finalment, la consellera ha subratllat que Salut ha estudiat l’origen del brot d’Igualada, no per buscar culpables sinó per conèixer el comportament de la pandèmia, sobretot tenint en compte que va afectar un centre cabdal com l’Hospital d’Igualada: “No s’han de buscar culpables d’un virus que està causant una crisi sanitària mundial, i en cap cas, dins l’Hospital d’Igualada no hi va haver cap mala praxi”.