• La Policia Local ha interposat 102 denúncies entre diumenge i dimecres per incomplir les restriccions de mobilitat
  • La manca d’existències a les farmàcies de material de protecció per fer front al coronavirus, ha fet que la FAVM hagi demanat a l’alcalde David Bote que intercedeixi per poder proveir-les
  • La FAGEM veu positives les mesures, però encara hi ha molt per fer
  • L’Ajuntament ajorna el pagament dels tributs municipals fins que finalitzi l’estat d’alarma
  • Les Seccions Sindicals de la CATAC-CTS/IAC denuncien les retallades en Sanitat
  • L’Hospital de Mataró adapta el seu model assistencial pel COVID-19
  • Catalunya registra 3.270 positius de coronavirus, 568 nous casos avui
  • Salut activa personal sanitari jubilat o acabat de llicenciar

102 denúncies a ciutadans per incomplir el confinament

Un total de 102 denúncies a mataronins i mataronines per haver incomplit les restriccions de mobilitat decretades per l’estat d’alarma. Aquesta xifra va de diumenge a dimecres.

El dimecres un total de 68 denúncies van ser emeses pels membres de la Policia Local, el doble que els dos dies anteriors. Pel que fa a tota Espanya, els quatre primers dies d’estat d’alarma han deixat gairebé 200 detinguts i al voltant de 11.000 sancionats per delictes i multes vinculats a l’incompliment de les restriccions imposades. Aquestes dades són la suma de les actuacions practicades pel Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil a nivell estatal i de les policies autonòmiques, Mossos d’Esquadra i Ertzaintza.

Recordem que les sancions poden anar dels 600 als 30.000 euros. Des de l’Ajuntament fan una crida a respectar el confinament.

La FAVM reclama material farmacèutic a l’alcalde per manca a les farmàcies

Ahir a la nit la Federació d’Associacions Veïnals de Mataró (FAVM) va enviar un missatge de whatsapp a l’alcalde David Bote perquè intercedeixi per aconseguir material farmacèutic, com mascaretes, guants i alcohol, que manquen a les farmàcies. A hores d’ara encara no han rebut resposta.
 
La manca d’existències a les farmàcies de material de protecció per fer front al coronavirus, ha fet que la FAVM hagi demanat a l’alcalde David Bote que intercedeixi per poder proveir-les. Per això reclama que l’Ajuntament demani al Departament de Salut de la Generalitat que garanteixi la provisió a les farmàcies d’aquests components sanitaris, ja que són productes de primera necessitat per l’autoprotecció de la població en general i de les persones grans en particular.

La FAGEM veu positives les mesures, però encara hi ha molt per fer

Des de la FAGEM veuen positives les mesures anunciades aquesta tarda però recorda que és molt important que tots els tràmits es puguin fer de manera àgil i ràpida, tenint en compte que s’hauran de tramitar moltíssimes peticions en molt poc temps.Així s’expressava el gremi, però afirmen que encara hi ha coses per aclarir. Com és el cas de la situació dels autònoms que tenen algun treballador a càrrec seu. Per aquest grup, molt ampli també, les mesures no contemplen ajudes i aquesta és sens dubte una de les principals preocupacions del sector, segons indican.

L’Ajuntament ajorna el pagament dels tributs municipals fins que finalitzi l’estat d’alarma

L’alcalde, David Bote, ha signat aquest dimecres un decret amb diverses mesures econòmiques i fiscals que responen a la voluntat de pal·liar al màxim els efectes de la paralització de l’activitat productiva degut a la pandèmia del coronavirus. Les mesures decretades fan referència al pagament dels tributs municipals, a les concessions i a les empreses municipals i fundacions amb participació municipal, i a les obres públiques i privades.

Es concreten les mesures fiscals i econòmiques que afecten a les activitats comercials i empresarials de Mataró com l’exempció de la taxa de terrasses o l’exempció del preu públic de brossa comercial als establiments que hagin hagut d’aturar l’activitat, pel temps que hagin estat tancats.

Més informació

Les Seccions Sindicals de la CATAC-CTS/IAC denuncien les retallades en Sanitat

En una carta de les Seccions Sindicals de la CATAC-CTS/IAC adreçada a tots els polítics narren la situació actual a l’Hospital de Mataró. Comparen la situació actual amb una zona de guerra. Diuen que estan patint una allau de pacients que bé s’assembla a la de qualsevol conflicte bèl·lic. I el que sap més greu és que tenen la sensació de no poder respondre amb contundència a les necessitats.

També diuen que fa anys que es reclama que no es desmunti la Sanitat pública, que no es deixi en situació precària les dotacions de professionals, que no es retalli en materials i utillatges. Fa massa anys que exigim que les poblacions tenen unes necessitats que van més enllà de la ideologia política i del cost econòmic.

Denuncien que quan l’altre dia el Director del CatSalut es va atrevir a escriure que les professionals de la Sanitat eren garants de les necessitats assistencials, que estaven obligats a donar resposta a aquestes necessitats, potser algú obviava que els primers garants de tot això són els que prenen les decisions des de dalt. Responsables de retallar la Sanitat Pública fins a fer-la mal, responsables de revifar la sanitat privada, amb ànim de lucre, que ara es mira el problema des de lluny.

Més informació

L’Hospital de Mataró adapta el seu model assistencial pel COVID-19

Segons informa Mataró Audiovisual, el Cap de la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l’Hospital de Mataró, Joan Carles Yébenes, explica la situació del centre sanitari mataroní en una carta adreçada a la ciutadania. En aquesta assegura que l’Hospital de Mataró ha “transformat el seu model assistencial per adaptar-se al moment” i que ho ha fet “sense por, amb determinació”. Així han reduït l’activitat programada i han fusionat especialitats per crear equips diferenciats entre qui tracten amb el coronavirus i els que no. Una mesura transversal i a tots els nivells des d’urgències, fins a les plantes d’hospitalització o la UCI.

La carta, que escriu Yébenes a títol personal, també explica que l’Hospital de Mataró “ha doblat la capacitat d’atendre pacients crítics, transformats espais per crear una nova UCI i una unitat de semicrítics coronaris”. Una mesura que, segons el doctor, es porta a estar preparats “per lluitar”, diu, i se senten recolzats per la societat. Una societat a qui també els fa una petició i els demana que fugin de les fonts no autoritzades i confiïn en el sistema de salut i els seus consells.

Yébenes comença la carta explicant com va començar la crisi del Covid-19 a la Xina i defineix la situació actual com a un “nou repte global” basat en el comportament epidèmic de la malaltia que, diu, pot col·lapsar el sistema sanitari a través de dos mecanismes: l’afluència de pacients amb una simptomatologia específica i l’afectació del personal sanitari. Precisament per això, Joan Carles Yébenes recorda la rellevància de les “mesures de protecció individual” com a la principal “eina per minimitzar la progressió de la pandèmia”.

Catalunya registra 3.270 positius de coronavirus, 568 nous casos avui

El departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha confirmat aquest dimecres 568 nous casos positius de coronavirus, la qual cosa eleven els malalts en la comunitat a 3.270 persones. Del total de contagiats, 384 són professionals metges, 98 romanen en estat greu i 82 han mort.

En les últimes hores s’han registrat 27 nous decessos, nou d’ells relacionats amb el brot de l’Hospital d’Igualada (Barcelona), que ha portat a confinar a quatre municipis de la Conca d’Òdena. Tots els 82 morts presentaven patologies prèvies. La xifra d’altes hospitalàries és la mateixa que la de decessos: 82.

Des que es va declarar el brot a l’Hospital d’Igualada, s’han registrat en la zona 207 positius de coronavirus, més d’un centenar en les últimes hores. Set persones en aquesta zona estan greus i 91 són professionals sanitaris. Del total de 82 morts a Catalunya amb coronavirus, 24 s’han registrat a Igualada.

Així mateix, 170.000 persones han bolcat la informació del seu estat de salut a l’aplicació per a mòbil ‘StopCovid19Cat’ que ha impulsat el departament per a fer un seguiment del coronavirus.

Pel que fa a Mataró la xifra d’ingressos per coronavirus s’eleva a 15 persones a l’Hospital de Mataró. Es mantenen en 4 els casos d’ingressats a l’UCI, la mateixa xifra que ahir. Per altra banda, també es confirma que a l’Hospital hi ha més persones aïllades a l’espera de rebre el resultat de la prova.

Per la seva part els contagiats per coronavirus a Espanya ha tornat a créixer. Són ja 17.147 persones. Els morts han passat de 598 a 767. Els donats d’alta són 1.107, enfront dels 1.081 d’ahir. Hi ha, a més, 939 pacients hospitalitzats en l’UCI.

Salut activa personal sanitari jubilat o acabat de llicenciar

Per altre banda, segons Mataró Audiovisual, el Departament de Salut treballa per fer créixer el número de metges i personal d’infermeria en uns 2000 treballadors amb llicenciats que encara no tenen el MIR i metges i personal sanitari jubilat.  La consellera de Salut, Alba Vergés, ho ha anunciat aquest migdia en la compareixença diària que porta a terme la Generalitat, on ha anunciat que el procés s’ha iniciant preguntant per la disponibilitat d’aquestes persones.

El Departament també ha confirmat que ja s’han començat a derivar casos a la sanitat privada sense distincions i, ha anunciat, que s’espera un fort augment de casos durant els propers dies

El Conseller d’Educació Josep Bargalló ha anunciat que, a falta d’una confirmació oficial, el govern treballa amb un escenari en el que els alumnes no tornarien a l’escola fins el mes d’abril tot i que ara no hi ha una decisió presa sobre quan es reprendran les classes. Respecte a la demanda d’un centre escolar pel curs vinent, Bargalló ha dit que no es tornaran a obrir les preinscripcions fins que no es pugui garantir igualtat d’oportunitats per a tothom.

Per la seva banda, la portaveu del govern, Meritxell Budó, ha reiterat les demandes al govern de Sánchez que permeti un confinament total de Catalunya.