• L’aposta del Tecnocampus per poder mantenir el curs universitari és fer exàmens i classes on-line.
 • La policia local va interposar 34 denúncies ahir dimarts.
 • La activista mataronina ha explicat tot el referent al coronavirus al col·lectiu àrab amb dariya.
 • El Departament d’Educació ha ajornat sense data fixada la preinscripció pel curs 2020-2021.
 • El transport interurbà ha registrat un 70% l’ocupació dels autobusos. 
 • L’activitat judicial es paralitza per l’estat d’alarma a excepció dels procediments urgents. 
 • El Govern català ha anunciat aquest dimecres una “moratòria universal” dels lloguers del parc públic en mans de la Generalitat. 
 • La FAGEM vol fer arribar als 30 ajuntaments de la comarca un paquet de 5 mesures econòmiques per garantir la sostenibilitat del teixit empresarial durant i després de l’actual crisi sanitària pel coronavirus.
 • En el cinquè dia es confirmen 11 cassos a l’Hospital de Mataró i a Catalunya ja són 2.702 persones.
 • El 20 de març l’operadora de Mataró Bus començarà l’horari d’estiu e informa que la T-Blava no caducarà fins a Juny.
 • La Sala Cabanyes es suma al Teatre des de casa. 
 • Els Centres d’Atenció Primària (CAP) de l’Institut Català de la Salut (ICS) a Mataró asseguren que la situació als seus centres és, en aquests moments, molt complicada, a conseqüència de la pandèmia del coronavirus.
 • Els mercats de venda no sedentària suspenen l’activitat per evitar el risc de contacte
 • Discurs del rei demanant deixar de costat les diferències polítiques, mentre als balcons sonava a cacerolada

Reprogramació al Tecnocampus  i aposta pels exàmens i les classes on-line

L’aposta del Tecnocampus per poder mantenir el curs universitari es fer exàmens i classes on-line. Mitjançant les xarxes socials en centre educatiu ho ha explicat. També ha dit que es reajusta el calendari tant d’exàmens com de classes. Les properes dues setmanes es faran els exàmens que s’havien de fer aquesta setmana, sempre que sigui possible fer-ho de forma telemàtica.

Fins el tercer trimestre es posposen els exàmens que hagin de fer-se presencialment. El tercer trimestre començarà una setmana més tard del previst, el 14 d’abril, en conseqüència el curs s’allargarà una setmana més. Encara que aquesta data no es definitiva, depenen de la durada del confinament. En cas de que es mantingués el confinament i la prohibició de classes presencials, el Tecnocampus opta per fer-les on-line, ja que “disposa de les eines tecnològiques necessàries per garantir una docència de qualitat en aquest format”.

La Policia Local interposa 34 denúncies ahir dimarts

La Policia Local va interposar un total de 34 denúncies durant ahir dimarts per incompliment de les mesures de confinament decretades arran de la crisi del COVID-19. D’aquestes la majoria d’elles, 26, van ser per passejar per la via pública sense motiu autoritzat, mentre que 5 van ser per reunir-se en parcs tancats i 3 per no obeir l’advertiment de tancar establiments. A banda de totes aquestes denúncies la Policia també va identificar un total de 427 persones i 346 vehicles.

Des de diumenge, dia en què el cos policial va començar a posar denúncies per l’incompliment de la normativa de l’estat d’alarma, se n’han posat un total de 69.

Avui l’activista mataronina ha explicat el coronavirus al col.lectiu àrab amb dariya

L’activista mataronina, en aquesta ocasió ha explicat al col·lectiu àrab amb dariya tot el referent al coronavirus. Si ahir ho feia amb el col·lectiu amazic, avui ha tocat al col·lectiu àrab.

El Departament d’Educació ha ajornat la preinscripció escolar

El Departament d’Educació ha ajornat la preinscripció escolar de tota l’educació obligatòria, des de P3 fins a l’ESO, segons han indicat a les xarxes socials. A hores d’ara no hi ha data fixada. Recordem que la preinscripció escolar pel curs 2020-2021 s’havia de fer entre el 23 de març i l’1 d’abril. De fet, el Departament ha assegurat per Twitter que no es farà fins que “es pugui garantir la seva realització en condicions de normalitat”.

Recordem que a Mataró l’oferta de línies de P-3 es mantindrà durant la preinscripció en 56 línies, segons va explicar el director de Serveis Territorials del Maresme i Vallès Oriental, Pere Masó. Pel que fa a primer d’ESO, està previst que hi hagi un augment de línies pel curs vinent respecte a l’anterior.

Un 70% menys d’usuaris en hores punta del transport interurbà

Moventis ha notat una forta davallada d’usuaris en les línies que connecten els municipis del Maresme amb Barcelona arran de les restriccions de moviments causades per l’alerta sanitària del coronavirus. Una reducció d’usuaris que, per exemple, en les hores punta es tradueix en aproximadament el 30% d’ocupació dels autobusos sobre l’aforament total, quan habitualment és del 100%. Una situació que aquests dies també s’ha produït en altres transports públics, com és el cas de Rodalies.

Durant aquests primers dies de confinament, l’empresa havia mantingut els horaris habituals de les línies que connectaven el Maresme amb Barcelona. A partir d’avui, segons informa l’empresa, s’ha reduït gairebé al 50% els horaris en dies feiners de les línies Exprés 11.1 i 11.2, C-10, C-3 i C-4. També es redueixen els horaris de la línia C-5, que connecta Mataró amb la Universitat Autònoma de Barcelona; de la línia C-30, que enllaça la capital del Maresme amb Vilassar de Dalt, i de les línies nocturnes N-80 i N-81. Per aplicar la reducció, en la majoria de línies es mantenen gran part de les freqüències en hores punta, però se suprimeixen horaris en les hores de menys afluència d’horaris.

A més d’aquesta reducció d’horaris, també s’estan aplicant diverses mesures de seguretat. Per exemple, els conductors controlen que no se superi el 30% de l’aforament de l’autocar i s’ha eliminat la venda i bescanvi de bitllets a bord de l’autobús. També es demana no interactuar amb el conductor i mantenir un metre de distància entre usuaris. Amb tot, Moventis recomana utilitzar el transport públic en cas de necessitat i en desaconsella l’ús per a col·lectius de risc, com gent gran i persones amb malalties.

Mesures per si has de viatjar
Mesures per si has de viatjar
Horaris de les línies interurbanes a conseqüència de l’Estat d’Alarma

Només els procediments urgents fan funcionar els Jutjats de Mataró

Els Jutjats de Mataró es troben aturats com a conseqüència de l’estat d’alarma. Només continuen en funcionament el Jutjat de Guàrdia, el de violència masclista i el deganat. Encara que avui s’hs fet una reducció del personal que es dedica aquests àmbits. Tal com ha detallat la degana del Col·legi d’Advocats de Mataró, Maria Pastor, a Mataró Audiovisual, queden aturats tots els processos judicials i també les vistes que hi havia previstes per aquestes dates. De tota manera, Pastor assegura que els advocats segueixen treballant a distància per poder tenir a punt els processos quan es recuperi la normalitat. En aquest sentit, reconeix que això podria provocar certa saturació, tot i que assegura que a dia d’avui l’activitat delictiva està força paralitzada.

El Col·legi d’Avocats de Mataró juntament amb els cossos policials han establert un protocol per poder prestar l’atenció als detinguts garantint la seguretat sanitària per les dues parts. Des de les comissaries s’ha disposat sales de reconeixement amb vidres pel mig i micròfon que garanteixen la separació entre detinguts i advocats i que s’utilitzen per fer aquesta assistència a les persones que han estat detingudes.

El Col·legi ja preveu un repunt de casos en l’àmbit laboral, arran dels acomiadaments provocats per l’aturada de l’activitat de moltes empreses o establiments i els coneguts com a ERTO, expedients de regulació temporal de les empreses. D’altra banda, el president del Govern Espanyol ja va anunciar la paralització dels desnonaments, que des del Col·legi d’Advocats recorden que en cap cas són un procediment que requereixi urgència.

El Govern català suspèn el pagament dels lloguers de protecció oficial

El Govern català ha anunciat aquest dimecres una “moratòria universal” dels lloguers del parc públic en mans de la Generalitat gestionats per la Agència d’Habitatge de Catalunya. La mesura -que encara ha de concretar-se- afectaria uns 23.500 habitatges el lloguer dels quals aconsegueix uns quatre milions mensuals en total.

Segons ha anunciat la portaveu del Govern, Meritxell Budó, “passada la crisi” del coronavirus aquestes mensualitats es prorratejaran en els següents rebuts. Budó ha reconegut que no totes les persones que viuen en pisos de protecció oficial estan en situació vulnerable, però la mesura ajudarà al fet que les famílies tinguin “liquiditat” i contribueixin a mantenir l’economia catalana.

La FAGEM proposa  un paquet de 5 mesures per garantir la sostenibilitat del teixit empresarial

La Federació d’Associacions i Gremis Empresarials del Maresme (FAGEM) vol fer arribar als 30 ajuntaments de la comarca un paquet de 5 mesures econòmiques per garantir la sostenibilitat del teixit empresarial durant i després de l’actual crisi sanitària pel coronavirus.

En aquest sentit, la FAGEM demana als consistoris que assumeixin responsabilitats en base a les seves pròpies competències i posin en marxa, si encara no ho han fet,  mesures com:

 • L’ajornament del pagament d’impostos municipals
 • La suspensió de taxes: per ocupació de la via pública, de marxants i de la brossa
 • La bonificació proporcional dels cànons vinculats a una concessió pel temps que duri el tancament forçós
 • L’acceleració del pagament de factures a proveïdors de l’administració
 • L’impuls de plans per a la reactivació econòmica i el consum local per a després de la crisi sanitària en coordinació amb els gremis i associacions empresarials

La presidenta de la FAGEM, Roser Moré, afirma que davant l’actual situació d’excepcionalitat calen “respostes contundents i excepcionals” per part de tothom. “Tot i la  limitació de competències, l’administració local pot ajudar a les empreses a  superar amb més garanties aquesta crisi”, afegeix Moré.

D’altra banda, la FAGEM valora positivament el decret de mesures econòmiques aprovat aquest dimarts pel govern espanyol, orientades en bona part a salvar empreses i llocs de treball. També veu molt positiu les mesures adoptades per la Generalitat per afavorir als autònoms que han hagut de parar la seva activitat. Des de la Federació, però, reclamen que es puguin concretar al més aviat possible quines seran les línies d’injecció de liquiditat a les empreses i que els tràmits per accedir tant a les mesures de finançament com a les econòmiques i laborals siguin “clars, àgils i ràpids”.

Ja són 11 els positius per coronavirus a l’Hospital de Mataró

A data d’avui, 4 ingressos més per coronavirus a l’Hospital de Mataró. Si ahir eren 7 els afectats, ara ja són 11 els afectats, segons dades del Consorci Sanitari del Maresme. D’aquest 11 casos, pugen a 4 els casos que es troben ingressats a la UCI.

Com ja vàrem dir ahir, també es confirma que a l’Hospital hi ha més persones aïllades a l’espera de rebre el resultat de la prova.

El Consorci Sanitari del Maresme també ha explicat que, es treballa des de tots els departaments del centre, per fer front a l’augment de casos que arribaran aquests dies.

Pel que fa a Catalunya el departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha confirmat aquest dimecres 836 nous casos positius de coronavirus, la qual cosa eleven els malalts en la comunitat a 2.702 persones. Del total de contagiats, 228 són professionals metges, 92 romanen en estat greu i 55 han mort.

En les últimes hores s’han registrat 14 nous decessos, només un d’ells relacionats amb el brot de l’Hospital d’Igualada (Barcelona), que ha portat a confinar a quatre municipis de la Conca d’Òdena. Tots els 55 morts presentaven patologies prèvies.

Des que es va declarar el brot a l’Hospital d’Igualada, s’han registrat en la zona 207 positius de coronavirus, més d’un centenar en les últimes hores. Set persones en aquesta zona estan greus i 91 són professionals sanitaris. Del total de 55 morts a Catalunya amb coronavirus, 15 s’han registrat a Igualada.

Mataró Bus començarà l’horari d’estiu e informa que la T-Blava no caducarà fins a Juny

L’operadora del servei de transport urbà de la ciutat, Mataró Bus, ha anunciat una reducció en el servei tant pel que fa als horaris, com a les freqüències des del dia 20 de març. Mataró Bus començarà a funcionar amb horaris d’estiu.

D’altra banda, també s’han informat de novetats pel que fa a la renovació de la targeta T-Blava. Tenint en compte que els Centres Cívics no poden obrir les seves portes, han establert una nova data de caducitat per aquests abonaments de transport, que es podrà fer servir fins el proper 31 de maig.

La Sala Cabanyes es suma al Teatre des de casa

“Si no podem anar al teatre, portem el teatre a casa. Aquests dies, penjarem obres de la Sala per fer més agradable el confinament.” Així han informat per les xarxes socials la Sala Cabanyes una forma de consumir teatre sense sortir de casa i així sumar-se a  l’oferta on-line de la cultura.

Han començat amb “La ratera” d’Agatha Christie. La podeu veure per Youtube

Situació complicada als CAPs

Els Centres d’Atenció Primària (CAP) de l’Institut Català de la Salut (ICS) a Mataró asseguren que la situació als seus centres és, en aquests moments, molt complicada, a conseqüència de la pandèmia del coronavirus.

Segons ha explicat a Mataró Audiovisual el Doctor Namesio Moreno, epidemiòleg de la Direcció d’Atenció Primària Metropolitana Nord de l’ICS que malgrat hi ha usuaris que acudeixen a les instal·lacions tot i les recomanacions de no fer-ho, no els falta cap classe de material per atendre als usuaris. Per una banda, hi ha professionals que no poden acudir al seu lloc de feina,

Recorda que abans de dirigir-se als CAPs que cal analitzar individualment els símptomes principals i, en cas de dubte, fer una trucada telefònica al 061 o una visita virtual amb el metge de capçalera. i que la mesura de protecció més important d’aquests dies és el confinament a les llars per protegir el col·lectiu de risc i les persones més vulnerables. Tot i això, recorden que els símptomes del coronavirus són molt clars amb tos i febre elevada i sovint amb sensació d’ofec, mal de cap, diarrees, mal de coll i mal d’ossos.

El Departament de Salut ha volgut agilitzar el procés per registrar-se al portal “La Meva Salut”, des d’on es poden fer consultes electròniques, contactar directament amb el metge o descarregar les receptes, per poder evitar que els usuaris es desplacin als CAPs. Ara es pot fer per telèfon el tràmit de l’activació del servei.

Els mercats de venda no sedentària suspenen l’activitat per evitar el risc de contacte

L’Ajuntament decideix que deixin de celebrar-se els sis mercats ambulants que tenen lloc a diferents ubicacions, tant pel que fa la venda de fruita i verdura com de roba i altres productes, davant el risc de transmissió del coronavirus. Alguns dels productors de proximitat de fruita i verdura posen a disposició de la ciutadania serveis de comanda i lliurament a domicili.

La regidora de Promoció de Ciutat, Núria Moreno, ha signat avui un decret per suspendre de manera temporal, a partir de demà dijous 19 i mentre duri l’estat d’alarma, l’activitat de tots els mercats de venda no sedentària de la ciutat, inclosos els de venda de fruita i verdura.

La mesura afecta als mercats de Cerdanyola, Cirera Molins, l’Escorxador, plaça Gran, plaça de Cuba i Pla d’en Boet. La majoria d’ells se celebren habitualment els dissabtes, a excepció del de fruita i verdura de la plaça Gran, que és diari, i el de roba de la plaça de Cuba, que té lloc els dijous. La suspensió no afecta a les parades de producte alimentari del Rengle de la plaça Gran, que són assimilables a un comerç normal.

La decisió de suspendre tots els mercats no sedentaris es pren perquè esdevenen espais d’una important concentració de persones a la via pública durant l’horari de celebració, fet que representa un important risc de contacte. La quantitat de mercats que se celebren (110 parades en total, la majoria coincidint el dissabte), la seva dimensió i afluència de públic, així com la configuració de les ubicacions que acullen aquests mercats, no fan possible establir mecanismes de delimitació de l’espai o de limitació de l’aforament, com sí es pot fer en recintes tancats. Per tant, no es podria garantir el desplegament de totes les mesures preventives establertes per l’Estat i la Generalitat de Catalunya evitar el risc de transmissió del coronavirus.

Els mercat de marxants del Pla d’en Boet ja no es va instal·lar dissabte passat amb motiu de l’emergència sanitària pel coronavirus.

Productors amb servei a domicili

El decret acorda, així mateix, fomentar l’establiment de canals de comanda i servei a domicili entre la ciutadania i els paradistes de proximitat, els pagesos de la comarca del Maresme que venen els seus productes en els mercats de Mataró sota la marca Collits a casa.

En aquest sentit, una vintena d’aquests productors ofereixen ja aquest servei de comandes i servei a domicili. Aquí pots  consultar quins productors (identificats segons els seus mercats habituals) tenen en marxa aquest servei.

 

Discurs del rei demanant deixar de costat les diferències polítiques, mentre als balcons sonava a cacerolada

El rei Felip VI ha demanat aquest dimecres “deixar de costat” les diferències polítiques perquè tots els espanyols s’uneixin “entorn d’un mateix objectiu” que és “guanyar-li al virus”. “Hem d’unir-nos entorn d’un mateix objectiu: superar aquesta greu situació. I hem de fer-ho junts; entre tots; amb serenitat i confiança, però també amb decisió i energia”, ha assegurat el monarca durant el seu discurs televisat.

El discurs del rei ha estat contestat des dels balcons amb una cacerolada massiva i Mataró no ha estat l’excepció. Doble sessió de cacerolada aquest dimecres per a reclamar que els fons en paradisos fiscals del rei emèrit Joan Carles I es destinin a la sanitat pública en plena crisi pel coronavirus. La primera convocatòria ha estat a les 12 de migdia, però la segona protesta de les 21:00h. ha tingut especial seguiment a Catalunya després de les cridades a participar d’organitzacions polítiques des dels ‘comuns’ a ANC i Òmnium Cultural. A la reclamació sanitària se li ha unit la sobiranista i el record del discurs del rei Felip VI del 3 d’octubre de 2017, quan el cap de l’Estat va carregar amb duresa contra l’independentisme.