• Des de que dissabte es va declarar l’Estat d’Alarma, portem quatre dies combatin el coronavirus amb un confinament a Mataró.
  • A Mataró portem 35 sancions per incomplir la normativa.
  • Pel que fa al nombre d’ingressats per coronavirus a l’Hospital de Mataró ja són 7 els cassos.
  • Dues associacions xineses de Mataró han fet un donatiu de material sanitari. Mentre diversos mataronins intentant torna a la ciutat des de l’estranger.
  • Una iniciativa per donar a conèixer el coronavirus per part d’una mataronina al col·lectiu berber.
  • Al dia que Pedro Sánchez ha comunicat en roda de premsa les mesures econòmiques per pal·liar la crisi, els grups de l’oposició a l’Ajuntament de Mataró s’han ofert a col·laborar i ha obrir diàleg amb el govern municipal per poder gestionar la crisis sanitària a la nostra ciutat.
  • Els sindicats policials denuncien la falta de material per poder protegir-se del coronavirus.
  • Mentre l’Ajuntament està buscant un espai adequat pels sense sostre.
  • Per últim des del dimarts a divendres es podrà donar sang al Casal de l’Aliança

La Policia Local interposa 35 sancions a Mataró els dos primers dies d’estat d’alarma

El primer dia laborable des de que s’ha decretat l’Estat d’Alarma, la Policia Local ha interposat 19 denúncies. Aquestes sancions corresponen 11 a infraccions per reunir-se en parcs tancats al públic i 8 per passejar per la via pública sense motiu autoritzat.

Recordem que el primer dia, el diumenge, ja van interposar 16 denuncies, 9 de les denúncies són per estar reunits en grup en parcs tancats, 5 per circular per la via pública sense un motiu autoritzat, un per no respectar els advertiments de tancament d’espais i un altre per retirar els precintes dels parcs tancats.

La Policia Local ha establert controls estàtics i dinàmics per garantir que es compleixi les normes establertes en el marc de’Estat d’Alarma. Segons dicta la Llei de Seguretat Ciutadana, les infraccions per incomplir la normativa es consideren greus i poden comportar sancions que van dels 600 als 30.000 euros.

Ja són 7 cassos pel coronavirus a l’Hospital de Mataró

El Consorci Sanitari del Maresme ho ha confirmat oficialment aquesta tarda que a l’Hospital de Mataró s’ha elevat a 7 els cassos d’ingressats per haver donat positiu en les proves del coronavirus. Dues de les set persones ingressades, es troben a la UCI.

D’altra banda, també ha augmentat la xifra de professionals que es troben en aïllament domiciliari. A hores d’ara, són un total de 92 dels quals 62 estan confinats de manera preventiva i s’espera que d’aquí una setmana puguin retornar als seus llocs de feina. Aquests havien estat en contacte amb positius de coronavirus en el seu entorn laboral. Els 30 restants han presentat símptomes propis del virus i estan pendents de conèixer resultats.

Pel que fa a Catalunya, el departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha confirmat aquest dimarts 472 nous casos positius de coronavirus, la qual cosa eleven els malalts en la comunitat a 1866 persones. Del total de contagiats, 98 són professionals metges, 65 romanen en estat greu i 41 han mort.

Dues associacions xineses de Mataró han fet un donatiu de material sanitari

Mascaretes, guants de làtex i ampolles de gel desinfectant són els productes que han lliurat avui la comunitat xinesa perquè els serveis essencials que atenen la ciutadania tinguin la màxima protecció per fer front al coronavirus.

L’alcalde, David Bote, ha rebut avui de mans del president de l’Associació catalana d’empresaris tèxtils i de l’Associació catalana Qilu d’intercanvi cultural i comercial, Sipeng Sun, un lot de productes sanitaris de protecció per al conoravirus adreçat a l’Ajuntament i a l’Hospital de Mataró.

La suma del material donat consta de 2.000 mascaretes, 2.000 parells de guants de làtex i 30 ampolles de gel desinfectant. A l’Ajuntament aquest material es distribuirà a aquell personal que està fent tasques que impliquen contacte amb ciutadans i conseqüentment un risc de contagi de la malaltia com Policia Local, Protecció Civil, Benestar Social o les persones voluntàries que reparteixen cada dia àpats a gent gran, entre d’altres. Una part de les mascaretes també es farà arribar al Centre Integral de Valorització de Residus atesa l’escassetat d’aquest producte al mercat i la necessitat de què els treballadors puguin seguir fent la seva feina amb la màxima protecció.

La comunitat xinesa a Mataró està formada per 2.544 persones (dades a 1 de gener de 2019) i amb aquest gest han volgut contribuir i donar suport a la ciutat en la qual s’han establert ja fa molts anys.

A banda, el president de les dues associacions xineses, que estan ubicades a Mataró, s’ha ofert a establir contacte directe amb les distribuïdores de la Xina del material sanitari de protecció perquè puguin subministrar aquests productes ara tan imprescindibles.

La Policia Local també ha rebut avui una donació de 3.000 guants de làtex per part de Feimat, empresa de ferreteria industrial, i de la discoteca Miracle, ambdós negocis de Mataró. 3.000 més els han lliurat a Mossos d’Esquadra.

Diversos mataronins atrapats a Filipines

Ahir vàrem conèixer el cas d’una parella que volia tornar a casa des de Filipines i des del consolat espanyol no els hi van donar cap facilitat per poder aconseguir. Segons ha informat Mataró Audiovisual, sembla que finalment ho aconseguiran i podran agafar un vol que els deixarà demà a les sis del matí a l’aeroport d’El Prat.

Però es veu que no són les úniques persones mataronines atrapades a l’aeroport de Cebú. Mataró Audiovisual ha tingut coneixement que com a mínim hi ha una parella de mataronins més que també estaven intentant fer la lluna de mel i que a hores d’ara segueixen esperant un avió per sortir de les Filipines. A més, també hi hauria una tercera parella de la capital del Maresme que en el seu cas hauria decidit passar la quarantena a l’illa.

Iniciativa d’una activista mataronina pel col·lectiu amazic per donar informació del coronavirus

Una iniciativa d’una mataronina, activista, per donar a conèixer el coronavirus al col·lectiu amazic, ha fet un vídeo explicatiu a YouTube en amazic.

En aquest vídeo explica que és el coronavirus, els seus símptomes i a on va començar el virus. Fa una crida a tot el col·lectiu per que es quedi a casa, explicant la importància de seguir les normes establertes per part del govern de cada país. Quedar-se a casa, ens protegeix i protegeix als altres, evitar col·lapsar els hospitals, evitar contagiar a la gent, si som portadors del virus, sensibilitzant a algunes persones que s’ho poden haver agafat com a vacances. S’ha de ser responsable i ser conscients de mantenir la calma, ha dit. Fomenta l’ajuda mútua en distància fent servir diferents maneres i fer una bona alimentació per poder reforçar les defenses.

També com s’ha de fer cura del COVID19, explicant els hàbits de la higiene. Explica també el que ha passat als supermercats i la importància de mantenir la calma per poder evitar situacions com les que s’han viscut d’estrès i caos en alguns llocs.

Per altre part, explica com ho estem vivint a Espanya, a Catalunya i a Mataró. El suport que donem els nostres metges a través d’aplaudiments de la seva feina cada tarda, i fa una crida a que ho facin.

Demana que el govern marroquí doni llibertat als presos polítics rifenys, i que aquests que estaven en vaga de fam, la deixin en aquests moments delicats, perquè les presons marroquines no estan preparades.

200.000 milions d’euros per a combatre el daltabaix econòmic pel coronavirus

El Govern Central ha aprovat un important paquet de mesures econòmiques que mobilitzarà 200.000 milions d’euros, dels quals 117.000 milions seran íntegrament públics i el restant es complementarà amb la mobilització de recursos privats, per a contrarestar la forta caiguda d’activitat provocada per la pandèmia del coronavirus, ha anunciat el president del Govern, Pedro Sánchez.

El gruix d’aquesta aportació està compost per 100.000 milions d’euros en avals públics a préstecs que puguin demanar les empreses. A més, s’usaran garanties i prestacions dirigides a les empreses i als treballadors, que estan sofrint una onada d’acomiadaments temporals des que es va declarar a principis d’aquesta setmana l’estat d’alarma sanitària.

L’aportació del sector privat fins a arribar a aquests 200.000 milions d’euros vindrà dels crèdits que s’espera que concedeixin les entitats financeres gràcies a les garanties que posarà l’Estat a través d’aquests 100.000 milions d’euros en avals. L’objectiu és facilitar que aquest crèdit es concedeixi i arribi a l’economia real per a evitar un col·lapse de l’activitat en aquest xoc que s’espera sigui temporal.

Les mesures són les següents:

Moratòria en el pagament d’hipoteques a treballadors afectats per la crisi del coronavirus

El Govern imposarà a la banca una moratòria en el pagament de les hipoteques per als treballadors afectats per l’emergència econòmica i sanitària del coronavirus. Beneficiarà a aquells treballadors que vegin reduïts els seus ingressos o es vagin a l’atur a conseqüència d’aquesta situació d’emergència, que ha paralitzat sectors sencers com el turisme (motor de l’economia espanyola), l’automoció (que representa més del 10% del PIB i l’ocupació nacional) i gran part del comerç, amb gran part de la població obligada a romandre confinada a les seves cases per a tractar de frenar l’avanç de l’epidèmia.

Prohibició de tallar l’aigua, la llum o el gas a col·lectius vulnerables durant la crisi del coronavirus

El Govern prohibirà el cessament de subministraments bàsics —aigua, llum i gas— als col·lectius vulnerables durant la crisi del coronavirus. L’Executiu ja va incloure en el decret de l’estat d’alarma la seva facultat d’adoptar les mesures necessàries per a garantir el subministrament d’energia elèctrica, de productes derivats del petroli, així com de gas natural previstes en les lleis del Sector Elèctric i d’Hidrocarburs, que permeten que, en cas de ser necessari, el Govern pugui intervenir empreses per a assegurar la continuïtat del subministrament o reduir la velocitat màxima en les carreteres, entre altres mesures.

Els ERTE pel coronavirus no consumiran desocupació i podran cobrar atur els treballadors sense el mínim cotitzat

Els expedients de regulació d’ocupació temporals, deguts a la crisi sanitària, hauran de ser més àgils i els treballadors afectats per aquests podran cobrar atur sense consumir els seus drets generats de prestació per desocupació. A més, no es computarà el temps en el qual el treballador cobri la prestació en els seus drets generats a la prestació de desocupació, que queden intactes de cara al futur, la qual cosa es coneix com a “comptador a zero”.

De la mateixa manera, les empreses durant aquest temps no pagaran quotes a la Seguretat Social per a tractar de frenar l’acomiadament de treballadors davant la crisi econòmica causada pel coronavirus.

Reduccions de jornada per a cures

Entre les mesures aprovades pel Consell de Ministres, el Govern garanteix el dret a cura de tots els treballadors i treballadores: podran acollir-se a reduccions de jornada de fins al 100% i a una reorganització del temps de treball per cura de familiars fins a segon grau (néts i avis) sense que puguin ser acomiadats per ells.

Avals públics de 100.000 milions d’euros per a demanar crèdits

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat la creació d’una línia d’avals públics de 100.000 milions d’euros. D’aquesta forma, les empreses podran sol·licitar crèdits a la banca privada comptant amb l’aval de l’Estat. És una mesura diferent a la dels 200 milions d’euros en crèdits públics, concedits a través de l’ICO, aprovats la setmana passada.

Els autònoms que vegin reduïts els seus ingressos, podran rebre prestació per falta de de activitat

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha explicat que entre les mesures laborals aprovades aquest dimarts per a pal·liar els efectes negatius de l’epidèmia de coronavirus figura facilitar el cobrament de l’anomenat ‘atur dels autònoms’, la prestació per cessament d’activitat als treballadors per compte propi afectats per aquesta crisi sanitària.

Encara que no ha concretat la lletra petita en aquesta flexibilització en l”atur dels autònoms’, Sánchez ha afirmat que el cobrament de la prestació serà “compatible amb a exoneració del pagament de quotes a la Seguretat Social” i amb l’aprovació de ERTE per als seus treballadors, si l’autònom té assalariats contractats.

Segons la vicepresidència del Govern, la prestació serà per a aquells autònoms que hagin vist les seves activitats suspeses o les seves facturacions decaigudes un 75%.

Blindatge d’empreses estratègiques davant OPAS estrangeres

El Govern blindarà a les grans empreses espanyoles per a impedir que la caiguda de la seva cotització per les mesures adoptades per a frenar el coronavirus els faci preses fàcils de companyies de fora de la UE. Segons el president del Govern, en el Reial decret aprovat aquest dimarts s’ha reforçat la normativa sobre inversions exteriors “per a impedir que empreses de fora de la UE puguin fer-se amb el control d’empreses aprofitant la caiguda conjuntural de les seves accions en aquesta situació”.

L’enfonsament borsari dels últims dies havia posat a tir d’OPA a algunes de les principals empreses estratègiques del país, com Telefónica, Banc Santander o BBVA, entre altres, que veien com les seves accions s’han desplomat a mínims. Només la setmana passada l’Ibex 35 va perdre gairebé un 21% del seu valor després de registrar el dijous la major caiguda de la seva història.

Protecció per a treballadors discontinus

S’estableixen beneficis específics per als treballadors fixos discontinus, a temps parcial i cooperativistes en matèria de prestacions per desocupació.

300 milions d’euros per a reforçar els serveis socials

Aquesta partida aniria destinada per a reforçar els serveis socials per a atendre persones majors, sense llar, majors en residències i dependents.

Ajudes per a la recerca científica

Una partida dotada amb 30 milions d’euros es destinarà a la recerca d’una vacuna enfront del coronavirus via el Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) i l’Institut de Salut Carles III (ISC-III).

Flexibilització de la regla de despesa per als ajuntaments

Es destinen 300 milions per a la flexibilització de la regla de despesa perquè els ajuntaments puguin usar el seu superàvit si l’inverteixen en partides d’atenció social: atenció a la dependència, serveis socials i tot tipus de problemes d’índole social associats al coronavirus.

Pròrroga automàtica de les prestacions per desocupació

Les persones que estiguin rebent una prestació per desocupació veuran renovada la seva prestació sense necessitat de renovar presencialment la documentació. Les oficines d’atenció als aturats atenen per via telemàtica

Font: eldiario.es

Document: El discurs de Pedro Sánchez amb les mesures econòmiques per a afrontar la crisi del coronavirus

Junts per Mataró i Esquerra Repùblicana – Moviments d’Esquerres s’ofereixen a gestionar la crisi amb el govern

El Grup Municipal Junts per Mataró ha remet a l’alcalde una carta en la que es ofereixen a dialogar per impulsar una bateria de mesures de forma immediata que complementi les anunciades a nivell d’organització municipal, i que van encaminades a donar suport als sectors econòmics i socials de la ciutat, entre d’altres

Mentre el Grup Municipal d’Esquerra Republicana – Moviment d’Esquerres s’han ofert al Govern de la ciutat per gestionar la crisi sanitària.

La falta de previsió deixa els policies més exposats al contagi del coronavirus

Segons informa El Periódico l’onada de la pandèmia de coronavirus ha impactat de ple en la tasca dels policies, els funcionaris encarregats d’assegurar-se que es respectin les restriccions decretades per l’estat d’alarma.

Segons el diari, el portaveu del sindicat SPC, David Miquel explica que “Ens ordenen seguir protocols que diuen que hem d’utilitzar proteccions però després no ens les donen”. Albert Palacios de l’USPAC, afegeix que “Rebem trucades de Mataró, Terrassa, Cornellà… de companys que han de sortir a treballar sense material, és lamentable”. Nacho Álvarez, de l’SME,  critica “Som un cos de 17.000 agents i no han comprat el material que necessitem tots”. Conclou Toni Castejón del SAP-Fepol “Preguem a la Conselleria d’Interior o al Ministeri d’Interior que hi posin fi i ens dotin dels elements de protecció individual”. La falta de “previsió” ha sigut “molt greu”, coincideixen els sindicats dels Mossos. La situació és similar entre agents de cossos estatals de la resta d’Espanya.

L’Ajuntament està buscant un espai pels sense sostre

Segons indica El Periódico, l’Ajuntament estaria buscant un espai de confinament pels sense sostre. En un tuit la PACC ha indicat que fa temps que ha denunciat “la manca de places a l’alberg municipal, i la política nefasta de reallotjament temporal”.

L’Ajuntament de Mataró pren les primeres mesures econòmiques amb motiu de la pandèmia del coronavirus

L’alcalde, David Bote, va signar ahir dos decrets i avui un ban que recullen les primeres mesures de tipus econòmic davant el nou escenari provocat per la crisi sanitària del coronavirus, amplien els serveis considerats essencials i recullen les limitacions i criteris que afecten a la mobilitat i les activitats dels ciutadans.

Entre altres mesures, s’està estudiant la possibilitat d’ajornar el pagament dels tributs municipals, es prioritza agilitar el pagament a proveïdors i s’estudiaran fórmules per modificar, resoldre o suspendre contractes per ajustar els serveis que sigui necessari a la demanda actual

Aquí pots llegir la noticia sencera

El Banc de Sang i Teixits estarà de dimarts a divendres al Casal de l’Aliança

El Casal de l’Aliança estarà aquesta setmana el lloc a on el Banc de Sang i Teixits s’instal·larà perquè la gent pugui donar sang. Per evitar cues i garantir la màxima seguretat a l’hora de fer una donació, el Banc de Sang i Teixits ha habilitat un espai a la pàgina web perquè la gent pugui demanar hora. També s’apliquen altres mesures com respectar en tot moment la distància de seguretat, dispensar solucions hidroalcohòliques als donants i l’ús de mascaretes per part del personal sanitari.

La web per apuntar-se és: https://www.donarsang.gencat.cat/ca/hospitals/29/casal-de-l-alianca