Després que el President de la Generalitat Quim Torra decretés el confinament a Catalunya, en el seu primer dia a Mataró, la policia està vetllant per fer complir la normativa, mentre els carrers es van buidant, així com les estanteries dels supermercats, malgrat que s’ha indicat que hi haurà subministrament per a tothom. L’Hospital de Mataró i els CAPs centren els seus esforços a fer front el coronavirus reprogramant l’activitat no urgent, mentre ja hi han 55 professionals aïllats

L’Hospital de Mataró i CAPs centrats a fer front el coronavirus

En una nota de premsa del Consorci Sanitari del Maresme, ens fa saber que amb l’objectiu de garantir l’atenció sanitària a la població que més la necessita, han reorganitzat l’activitat assitencial dels seus centres. Els canvis tindran efecte a partir de dilluns 16 de març

L’Hospital de Mataró està desprogramant tota aquella activitat no urgent, és a dir, les intervencions quirúrgiques i les visites de consultes externes i proves complementàries. Es mantindran en funcionament 4 quirófans dels 11 existents. D’aquesta manera, es podran reubicar els equips professionals en d’altres àrees per donar resposta a les necessitats de l’atenció al pacient hospitalitzat i a l’activitat d’urgències.

S’esta intentant avisar al màxim de ciutadans per informar-los de l’anul·lació d’operacions i visites, però no serà possible avisar-los a tots. Des del CSdM demanan comprensió donada la situació en què es troben.

A l’atenció primària també es reduiran les visites programades que puguin ser ajornades per poder reforçar els equips que atenen les urgències, als centres de Mataró Centre, Cirera-Molins i Argentona.

L’Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena ha limitat el nombre de visites per pacient hospitalitzat, ha cancel·lat les activitats ambulatòries de l’hospital de dia, i ha reforçat el control dels accessos.

La Residència Sant Josep ha tancat el centre de dia i ha cancel·lat les visites de familiars als residents, seguint les indicacions del Govern en aquest sentit.

Quant a l’afectació de l’equip humà al Consorci, i seguint el protocol de contenció i prevenció de possibles contagis, 55 professionals estan aïllats a domicili.

Dues persones ingressades per coronavirus

Segons informa Mataró Audiovisual, l’Hospital de Mataró confirma dos casos de coronavirus, un d’ells ingressat a planta i l’altra a l’UCI. Ara mateix hi hauria dues persones que han donat positiu en aïllament per la malaltia. Per altra banda, també es confirma que a l’Hospital hi ha altres persones aïllades a l’espera  de rebre el resultat de la prova.

A Espanya, segons el Ministeri de Sanitat a les 11.30 hores d’avui es comptabilitzaven 5.753 cassos confirmats de coronavirus, 1.519 cassos més que el dia anterior. 293 pacients ingressats a la UCI i 136 persones mortes.

Pedro Sánchez pren el control de tot l’Estat per aturar el coronavirus

El Reial decret amb el qual el Govern declara l’estat d’alarma en tot el país davant la pandèmia de coronavirus inclou diverses mesures que afecten a tota Espanya durant 15 dies i podran “prorrogar-se amb l’autorització del Congrés si fos necessari”.

L’Estat prohibeix tots els viatges que no siguin per causes de força major i limita els moviments a les següents condicions. A més, en aquests casos, tothom haurà de sortir sol al carrer excepte les persones amb dificultat en la mobilitat que podran anar acompanyades.

  1. Adquisició d’aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat.
  2. Assistència a centres, serveis i establiments sanitaris.
  3. Desplaçament al lloc de treball per efectuar prestacions laborals, professionals o empresarials.
  4. Retorn al lloc de residència habitual.
  5. Assistència i cura a persones grans, menors, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables.
  6. Desplaçament a entitats financeres.
  7. Per causa de força major o situació de necessitat.
  8. Qualsevol altra activitat de naturalesa anàloga degudament justificada.
  9. Personal estranger acreditat com a membre de les missions diplomàtiques, oficines consulars i organismes internacionals.

Si algú surt d’aquests límits, es faculta a les forces de seguretat –que passaran a estar totes sota la tutela del ministeri de l’Interior, inclosos els Mossos– a efectuar els escorcolls necessaris a persones, locals i béns. També es mobilitza l’exèrcit, i el ministeri de Sanitat passa a tenir la batuta de totes les administracions de Salut. En cas d’haver de prendre decisions que no siguin de Defensa, Interior o Transports, Sanitat també podrà prendre les mesures que cregui oportunes.

Repassem a continuació totes les mesures que contempla el reial decret que ha aprovat el consell de ministres.

1- Circulació de vehicles – Interior podrà tancar les carreteres per raons de salut pública

Es permetrà la circulació de vehicles privats per anar a treballar, així com per anar a urgències o a posar gasolina, però el ministeri de l’Interior podrà tallar carreteres per raons de salut pública, seguretat o fluïdesa del tràfic, i també podrà restringir l’accés a alguns cotxes. S’informarà a les comunitats autònomes de les mesures adoptades, ja que tenen les competències de trànsit.

2- Requisa de béns i crida a files de personal – L’Estat o les comunitats autònomes podran quedar-se amb qualsevol material

El govern espanyol o bé les comunitats autònomes, si ho sol·liciten a la Moncloa, podran requisar temporalment tot tipus de béns necessaris “per al compliment de les finalitats previstes” al decret d’estat d’alarma. Això vol dir que es poden quedar amb béns de primera necessitat. També es pot cridar a files al personal necessari, és a dir, metges o forces de seguretat, tot i que no es detalla.

3- Control únic del sistema sanitari – Illa controlarà tots els hospitals i personal i s’instal·laran hospitals de campanya

Tot les les instal·lacions del sistema sanitari espanyol, així com també el seu personal –sigui estatal o autonòmic–, passen a estar sota la batuta del ministre de Sanitat, Salvador Illa. Podrà decidir mobilitzar persones d’una comunitat a una altra o canviar-los de servei durant el temps que cregui necessari. Amb tot, les comunitats poden seguir fent les tasques de gestió, però hauran de complir les ordres del ministre si aquest ho creu oportú. Defensa també posarà a disposició hospitals militars i Illa podrà intervenir els centres privats.

4- Intervenció i ocupació d’empreses – El ministre de Sanitat podrà controlar-les per tenir productes

Es faculta Illa per impartir les ordres necessàries per controlar que el mercat tingui els productes necessari per al funcionament dels serveis. Podrà intervenir i ocupar “transitòriament” indústries, fàbriques, tallers, explotacions o locals de qualsevol naturalesa, inclosos centres, serveis i establiments sanitaris de titularitat privada, així com la indústria farmacèutica. També podrà practicar requises temporals de tot tipus de béns.

5- Garanties per al control d’aliments – Es contempla blindar els transportistes amb cotxes de policia

De la mateixa manera que es contempla la intervenció d’empreses per a productes sanitaris, el govern espanyol també té intenció de controlar empreses o serveis per garantir el subministrament d’aliments a la població, així com mobilitzar l’exèrcit per fer corredors sanitaris des de l’origen dels productes –granges incloses– fins als supermercats. Si és necessari, es blindarà els transportistes amb cotxes de la policia per garantir el subministrament. A les fronteres entraran de forma prioritària els productes de primera necessitat.

6- Reducció de l’oferta de transports – Es contemplen la meitat de viatges en transport públic

El ministre de Transports, José Luis Ábalos, també pren competències exclusives per al control de tot el transport públic, amb la reducció de la meitat dels viatges en AVE i mitja distància. Els trens de Rodalies, en canvi, no es toquen. També es redueix el transport autonòmic i municipal. L’objectiu és que hi hagi un mínim de transport dins de les ciutats per poder accedir als llocs de treball. Metro de Barcelona ja ha anunciat que tancarà a la mitjanit els caps de setmana. S’obligarà, però, a fer una desinfecció diària del transport.

Pel que fa la venta online de bitllets, només es podran vendre un terç del total de places perquè hi hagi espai entre els viatgers. S’haurà de dir de manera visible que no es recomana viatjar excepte que sigui imprescindible.

7- Els Mossos, sota les ordres d’Interior – Tots els agents podran fer escorcolls sense ordres i tancar locals

Les policies autonòmiques queden sota la tutela del ministeri de l’Interior, així com totes les policies municipals sempre que sigui “necessari per a la protecció de persones, béns i llocs”. La coordinació es durà a terme a través de les juntes de seguretat. També Protecció Civil passa a mans d’Interior, sota la tutela de Fernando Grande-Marlaska. Se’ls podrà imposar serveis extraordinaris per la seva duració o naturalesa.

A més, es faculta tots els agents per fer els escorcolls que siguin necessaris a persones, béns, vehicles, locals i establiments per imposar els límits que estableix l’estat d’alarma. També podran dictar el tancament de locals i suspendre activitats o serveis.

8- Exèrcit – Pot mobilitzar-se en qualsevol moment

La Moncloa podrà mobilitzar l’exèrcit en qualsevol moment per dur a terme les funcions de les forces de seguretat o per implementar les mesures de limitació de moviments.

9- Suspensió dels judicis – Reforç per a la detenció de persones per raons de salut pública

Tots els judicis se suspenen, com ja havien fet Madrid i Vitòria, i se suspenen els terminis donats per a qualsevol procés. Ara bé, els jutjats no tanquen les portes sinó que es reforcen per a fer aplicar les sancions d’incompliment de l’estat d’alarma. Tindran prioritat les actuacions urgents de vigilància penitenciària i qualsevol mesura cautelar sobre violència contra les dones o de menors.

La policia també ha comunicat que deixa de fer DNIs i passaports excepte per situacions d’urgència degudament justificades.

10- Teletreball – Les empreses han de facilitar el confinament als treballadors

En un petit article, el decret estableix que les empreses, tant públiques com privades, estan obligades a facilitar mesures que permetin el teletreball sempre que sigui possible. No detalla els casos.

11- Tancament de les aules – Suspeses les classes fins almenys el diumenge 29 de març

L’estat d’alarma posa per escrit el que ja han fet totes les comunitats autònomes de l’Estat: tancar totes les aules, des d’escoles infantils fins a universitats. Com que té validesa durant 15 dies, almenys estaran clausurades –si no hi ha cap canvi– fins al diumenge 29 de març. A Madrid estava previst que es reobrissin, tot i que ja es va advertir d’una pròrroga, el dimecres 26 de març.

12- Tancament de bars i restaurants – Només obriran els d’aliments i primera necessitat

Tal i com ja ha fet la Comunitat de Madrid i després Catalunya, es tanquen tots els bars i restaurants, així com tots els comerços que no siguin de primera necessitat. Es demana sobretot que la gent sigui als llocs oberts el temps “estrictament necessari” per comprar. Se suspèn la possibilitat del consum en els mateixos locals. Igual que a Itàlia, s’estableix un metre de distància per fer cua al supermercat o en qualsevol local obert. Es manté, però, l’entrega a domicili de restaurants i bars.

13- Control de l’energia, el gas i el petroli – Llibertat total per garantir el subministrament

El govern espanyol es reserva el dret a controlar l’origen i subministrament d’energia elèctrica, gasolina i gas natural.

14- Funerals de dimensions reduïdes – Queden oberts els llocs de culte però amb un metre de distància

Es podrà entrant a esglésies i mesquites, així com altres llocs de culte, sempre que es garanteixi la distància d’almenys un metre entre els feligresos.

Document: Aquí pots consultar el document complet tal i com s’ha publicat al BOE

Bars i restaurants tancats

La Policia Local treballa per assegurar el tancament de bars, cafeteries, restaurants i altres establiments de restauració i oci a la ciutat, d’acord amb les últimes mesures decretades pel govern per evitar la propagació del coronavirus. Des de primera hora del matí el cos policial treballa per fer complir la normativa, tal com ha anunciat el mateix Ajuntament per les xarxes socials. La normativa es va decretar ahir mateix i s’havia de posar en vigor a partir d’avui dissabte, però tot i això aquest matí alguns bars han decidit seguir amb la seva activitat i obrir.

Per altra banda i també a aquestes hores del matí des de l’Ajuntament s’estan tancant al públic els parcs infantils de la ciutat, alhora que es recomana evitar estar al carrer si no és necessari i evitar també les trobades entre infants.

Mataró Parc tancat fins el 28 de març i comerços del Centre

Segons han comunicat per xarxes socials, el Mataró Parc queda tancat fins el 28 de març, a excepció d’Alcampo que romandrà obert amb l’objectiu de facilitar el proveïment d’aliments i productes a la població.

Imatges a les xarxes socials

Per altre banda, per les xarxes socials es veuen fotografies de com està la situació al carrer, com aquest tuit de Xevi Ribas, o les fotos de Montse álvarez Mela o Lluís Rugama. També l’Ajuntament ha indicat la gratuïtat de la zona blava en un tuit.