La Fundació Iluro ha editat les bases de la 62a convocatòria del guardó, que augmenta la dotació econòmica del premi a 6.000 euros. Enguany s’incorpora com a president del jurat qualificador el Dr. Joaquim Nadal i Farreres, catedràtic emèrit d’història contemporània de la Universitat de Girona
La Fundació Iluro ha editat les bases de la 62a convocatòria del guardó, que enguany augmenta la dotació econòmica del premi de 4.500 a 6.000 euros, a més a més de la publicació de l’obra. En aquesta ocasió, igual que en les darreres edicions, a més de les investigacions històriques es convoquen específicament al certamen tots els treballs relacionats amb les humanitats i les ciències socials. De la mateixa manera, l’àmbit territorial d’estudi també s’obre i hi podran concórrer obres que no siguin exclusivament centrades a Mataró o al Maresme, sinó de qualsevol àmbit territorial en què Mataró o el Maresme tinguin una presència destacada o un interès especial.
Així doncs, a més dels estudis, memòries, diaris, fons documentals o biografies de caràcter històric i arqueològic, el Premi també està obert a treballs sobre economia, sociologia o filologia entre d’altres, que poden ser tant de caràcter general com particular, i tant d’un període determinat com d’una mirada transversal.
També el jurat qualificador presenta novetats aquesta edició, incorporant com a president i ponent d’història contemporània el Dr. Joaquim Nadal i Farreres, en substitució de Josep Maria Fradera Barceló, membre del jurat des del 2010, que el presidia des del 2015.
Actual director de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC), el Dr. Nadal ha exercit la docència a la Universitat de Liverpool (1970-1972), a la Universitat Autònoma de Barcelona (1972-1983) i com a director del Col·legi Universitari de Girona entre 1978 i 1979, catedràtic d’Història Contemporània de la UAB des de 1987, i de la Universitat de Girona des de 1992. Ha dedicat els seus treballs de recerca al segle XVIII català, a la història econòmica espanyola del segle XIX i a la història local, tot concentrant-se en aportacions diverses a la història de Girona. Amb la incorporació del Dr. Nadal, el certamen manté el rigor que l’ha caracteritzat durant els seus més de seixanta anys d’història.
A la convocatòria de l’any 2019 va resultar guardonada l’obra Joan Pujol (Mataró, segle XVI) o la poesia en el seu context, de Pep Valsalobre i Eulàlia Miralles, amb un accèssit que, segons decisió del jurat, es publicarà coincidint amb l’acte de proclamació del veredicte del Premi Iluro 2020.
Els treballs que optin al premi han de ser originals i inèdits, i no poden estar guardonats per cap altre certamen. Les obres es poden presentar fins al 15 de setembre del 2020 a la seu de la Fundació, i les bases completes es poden consultar a la web del premi: premiluro.cat.
Amb la 62a convocatòria del premi, la Fundació Iluro vol continuar estimulant la recerca i difondre el coneixement específic de Mataró i la seva comarca, o sobre Mataró i el Maresme en un marc més general, seguint els valors fundacionals de l’entitat. El guardó va néixer el 1959, de la mà de l’Obra Social de la Caixa d’Estalvis de Mataró. El 2009, després d’un llarg recorregut i de l’edició d’una setantena d’obres de gran pes acadèmic, va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.