L’Ajuntament de Mataró posa en marxa l’Escola de Feminismes i LGTBI, un espai de trobada i reflexió format per un conjunt d’activitats mensuals que es portaran a terme durant el 2020. S’ha iniciat el mes de febrer amb diferents propostes formatives, i la representació de l’obra teatral “Jauría” sobre el cas de La Manada. Al març les activitats giren entorn el 8 de març, Dia Internacional de les Dones, que enguany se centra en les desigualtats en el món de la cultura i l’art

L’Escola de Feminismes i LGTBI va adreçada a tota la població  i neix amb l’objectiu de situar a Mataró al mapa com a ciutat clarament feminista que treballa pel respecte a les diversitats sexuals i de gènere, per posar en relleu la trajectòria i el treball fet fins ara així com les aportacions del teixit associatiu en el desenvolupament d’aquestes polítiques.

L’Escola de Feminismes i LGTBI és una de les accions que recull el III Pla d’Igualtat de Gènere per la Ciutadania de Mataró i també engloba una de les accions estratègiques, la 120, del Pla de Mandat 2019-2023. Aquesta iniciativa coincideix amb l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 5 que fa referència a totes aquelles accions dirigides a aconseguir la igualtat de gènere i apoderar totes les dones i nenes.

A partir de febrer s’han programat activitats al voltant d’un àmbit temàtic diferent cada mes amb l’objectiu de celebrar a principis de l’any 2021 un congrés de polítiques feministes i LGTBI que pugui recollir totes les conclusions, materials i aprenentatges de totes les activitats realitzades durant l’any 2020.

Una de les activitats a destacar, el 29 de febrer, és la representació de l’obra de teatre “Jauría”, una dramatúrgia a partir de les transcripcions del judici de La Manada, construïda amb fragments de les declaracions dels acusats i la denunciant, publicades als mitjans de comunicació. Una ficció documental de Jordi Casanovas, sota la direcció de Miguel del Arco, a partir d’un material molt real. Un cas que va remoure el concepte de masculinitat i la seva relació amb el sexe a la nostra societat. Un judici que va marcar un abans i un després.

Març, 8M enfocat en les desigualtats de gènere i les aportacions de les dones a l’àmbit de la cultura

Les desigualtats de gènere també són presents a l’àmbit de la cultura, i es tradueixen, sobretot, en una disparitat de presència de dones en espais de visibilitat, així com de reconeixement i de presa de decisions en l’esfera cultural. Cal visibilitzar les aportacions de les dones al món de la cultura i reflexionar sobre la necessitat de desafiar i trencar amb l’ordre establert per arribar a una veritable equitat.

En aquesta línia, la campanya del 8M conté més d’una vintena d’activitats durant tot el mes de març. El cap de setmana del dissabte 7 i el diumenge 8 de març es concentren moltes de les propostes, com la segona edició del Sorori-Art a la plaça de l’Ajuntament amb les actuacions de Clara Peya i Tribade entre d’altres, la concentració del 8M davant de l’Ajuntament amb la lectura del Manifest. L’acte acadèmic institucional està previst pel 11 de març, a les 20 h, a la Sala de Sessions de l’Ajuntament amb el títol “Repensant la cultura des de les aportacions de les dones”. Anirà a càrrec de la llicenciada en Història Moderna i Contemporània, codirectora de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona i membre de Drac Màgic, Marta Selva. Al finalitzar l’acte hi haurà la interpretació musical de Maria Lamata.