De la mà d’entitats empresarials con ASEGEMA i FAGEM i del centre tecnològic EURECAT, molt implicats en el desenvolupament i aplicació de la indústria 4.0, el TecnoCampus impulsa aquest projecte
L’Escola Superior Politècnica del TecnoCampus (ESUPT) ha engegat un projecte per donar resposta a la necessitat de disposar d’enginyers graduats amb competències tecnològiques i personals que facilitin a les empreses industrials avançar en la implantació de la Indústria 4.0, traient profit de les tecnologies que la faciliten, com són analítica de dades, IIoT, fabricació flexible, robòtica col·laborativa, fabricació additiva, ciberseguretat, nous materials, teixits intel·ligents, entre d’altres.
La idea és oferir als estudiants dels graus en Enginyeria Mecànica, Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica, i Organització Industrial la possibilitat de treballar un conjunt d’assignatures que els donin la visió i els coneixements bàsics per afrontar els reptes de la transformació digital de la nostra indústria i avançar cap a la fàbrica intel·ligent.
Per ajudar a definir els continguts d’aquestes assignatures i les metodologies de treball a utilitzar durant el curs, l’ESUPT ha demanat la col·laboració de un grup important d’entitats i empreses. L’objectiu d’aquesta col·laboració és doble. Per un costat, les empreses col·laboradores expliquen quines són les competències que més valoren i en quin grau d’implantació de la Indústria 4.0 es troben. Per l’altra, es millora el coneixement mutu de possibilitats i necessitats que ajuden el Tecnocampus a proporcionar una formació basada en problemes reals i, pel que fa les empreses, els permeten conèixer estudiants i capacitats de transferència de coneixement de l’ESUPT.
Una de les entitats col·laboradores que s’ha sumat a la iniciativa és el centre tecnològic Eurecat, que, a més, aportarà suport en el desenvolupament de contingut i coneixement tecnològic de matèries estratègiques que impacten en la indústria 4.0.
Ara mateix s’està realitzant la primera fase del projecte: entrevistar les empreses per tenir la seva visió i conèixer els seus interessos. El grau de complicitat trobat entre les associacions empresarials i també entre les empreses és alt.
S’ha contactat amb les següents empreses i entitats: Aigües de Mataró, Aetech, AVL Ibérica, Eurecat, FAGEM, Hidrocolor, ASEGEMA, Hound Line, Kern Pharma, Kriter Software, Multivac Production Spain, Rockwell Automation, Salicru, Schunk Intec, Start Textil, Grup Blamar, Tintes Industriales Moix, CP Aluart, i Vincolor.
La campanya de captació d’empreses col·laboradores continua, i totes les interessades poden adreçar-se al professor responsable del projecte, Jordi Ayza. Aquesta col·laboració és un exponent clar de la vitalitat i dinamisme del nostre teixit industrial i també de l’interès de l’entorn empresarial per la Indústria 4.0 i per disposar de professionals formats.
Aquest projecte d’estudi de necessitats i disseny d’una menció en Fabricació Intel·ligent en la Indústria 4.0 forma part del Projecte d’especialització i competitivitat territorial PECT Mataró-Maresme, liderat per l’Ajuntament de Mataró, que compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, el Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea, i de la Diputació de Barcelona.