L’Ajuntament i la Comissió de Carnestoltes han programat activitats per a totes les edats del 15 al 26 de febrer, amb en Pellofa XLII com a gran protagonista. Enguany es renova l’equip de direcció artística, que pren el testimoni de les anteriors i incorpora persones vinculades a la Festa de Tardor de la Llàntia

La Rua és l’acte més multitudinari de la festa i repetirà el recorregut de l’any passat, tot afavorint la participació de les persones de mobilitat reduïda fent el recorregut de baixada. Sortirà des del Nou Parc Central, baixarà per La Riera i acabarà a la plaça de Santa Anna. Allà es farà el lliurament de premis a les millors comparses, que es distribuiran en dues categories: Comparses Grans (més de 10 persones) i Comparses Familiars (de 3 a 10 persones). Tot seguit, al mateix escenari, començarà el Ball de Carnestoltes que organitza l’Esplai Garbí. Les entitats i associacions participants en el concurs podran optar a aquests guardons: el premi a la millor comparsa dotat amb 500 €, el segon premi, de 300 €, i el premi especial del jurat, de 200 €. El premi a la comparsa familiar està dotat amb 200 €.

El jurat, nomenat per les comparses participants i la Direcció de Cultura, tindrà en compte aspectes com l’originalitat, el vestuari i la posada en escena. El Premi Especial del Jurat serà un reconeixement a l’esforç i el mèrit, relatiu a les capacitats i possibilitats del col·lectiu o entitat participant.

La programació

El primer acte de la festa serà el Rebombori de la Mulassa, un acte que anuncia  l’adveniment del Carnestoltes, que es farà dissabte 15 de febrer. Organitzat per l’Associació Cultural Mestres del Gai Saber, que enguany celebren el seu 10è aniversari, aplegarà diferents figures festives: la Mulassa de Mataró, l’Àliga d’Agramunt, La Mulassa de Tarragona i el Ball de Bastons de Cardedeu.

Però el primer acte del ritual carnestoltesc clàssic serà el repartiment de truites a càrrec de la Hermandà de la Juliana Llardera i la Semproniana Llardosa, acompanyada de la Momerota i la Momeroteta. Serà dijous 20 de febrer a les 19 h., amb un recorregut que sortirà des de la plaça de Santa Maria i la plaça de Can Xammar, i acabarà a plaça de la Peixateria.

En Pellofa XLII farà la seva aparició divendres 21 de febrer a 2/4 de 9 del vespre a la plaça de Santa Anna, ben acompanyat pels Botargues, la guàrdia reial del rei del Carnestoltes, i també per la Momerota i la Momeroteta.

Dissabte 22 de febrer és el dia gran del Carnestoltes mataroní i començarà ja al matí amb el ball de gitanes a les 11.30 h a la plaça de Santa Anna. La música anirà a càrrec de la Principal de La Bisbal i amb la participació de colles i esbarts dansaires d’arreu de Catalunya com ara Agrupació de Gitanes de Martorelles, Esbart Ciutat Comtal, Esbart dansaire del Centre Moral d’Arenys de Munt, Esbart Joaquim Ruyra de Blanes, Grup Picapoll de l’Esbart Manresà de l’Agrupació Cultural del Bages.

A la tarda els carrers s’ompliran de disfresses i de rauxa amb la gran Rua, que acabarà amb molta música a l’escenari de la plaça de Santa Anna amb els grups Rayberis, The Tyets, Clotildes i PD L-Mental.

Diumenge 23 de febrer al matí serà el dia dels més petits de la casa que despertaran en Pellofa a les 11 davant l’Ajuntament per convidar-lo a ballar amb ells a la plaça de Santa Anna al ritme de Landry El Rumbero. A la mateixa plaça d’11 a 14 h el fotògraf Enric Lucena immortalitzarà les persones que vinguin amb disfressa i es facin un petó.

Dimarts 25 de febrer el rei del Carnestoltes de Mataró viurà les seves darreres hores, però abans de morir convidarà als assistents al Sant Sopar a la plaça de la Muralla.

La festa s’acabarà dimecres 26 de febrer amb la instal·lació de la capella ardent a l’Ajuntament per plorar el Pellofa XLII i acomiadar-lo a la plaça de la Muralla. L’Enterrament d’en Pellofa és un dels actes més singulars i concorreguts del Carnestoltes mataroní, on es llegeix el testament del personatge i s’escenifica la lluita entre els Vicis (representants d’en Pellofa) i les Velles (representants de la Vella Quaresma). L’acte culminarà amb l’arribada i entronització de la Vella Quaresma a la Plaça de la Peixateria. Allà es descobrirà l’obra de la Vella d’enguany i l’artista que la signa.

Durant el regnat d’en Pellofa, l’Ajuntament es convertirà en casa seva i s’hi acompanyarà dels seus ancestres. L’exposició “Les cares d’en Pellofa” mostrarà les màscares dels 41 personatges que han encarnat aquest singular figura del Carnestoltes mataroní. La mostra es podrà veure del 21 al 26 de març al vestíbul de l’Ajuntament.

El Carnestoltes també arribarà a les biblioteques de la ciutat. La biblioteca Antoni Comas oferirà una hora del conte especial el 19 de febrer, mentre que la Biblioteca Popular de la Fundació Iluro ha programat tallers i contes relacionats amb la festa. La llibreria Buc de Llibres també ha programat una hora del conte de sardines i peixos.

Com ja es tradició l’ Associació de Venedors del Mercat de la Plaça de Cuba participen en la festa disfressant-se els dies 20 i 22. El dissabte 22 a més oferiran un concert del grup de música tradicional Corrandes són Corrandes i animació i circ amb Los Herrerita.

L’organització

La festa és possible gràcies a la participació ciutadana que ja fa mesos que treballa a la Comissió de Carnestoltes, integrada per diferents entitats i persones de la ciutat. Aquesta comissió l’integren l’Agrupació Musical del Maresme, l’Associació Cultural Mestres del Gai Saber, la Banda dels Escuracassoles, els Botargues, la Confraria de l’Enterrament, la Confraria de les Set Setmanes, l’Esplai Garbí, els Equips de Suport, la Hermandá de la Juliana Llardera i Semproniana Llardosa, les Comparses de Momerota i la Momeroteta, la Sala Cabanyes, i la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró.

El cartell

El cartell d’enguany és obra de la jove dissenyadora mataronina Clara Ballesta. Ha estudiat a l’Escola Massana-Barcelona i a Zwolle (Països Baixos). Ha desenvolupat diverses tasques als camps del disseny i de la fotografia artística i periodística (amb cinc exposicions i diverses publicacions).

En el cartell que ha proposat pel carnestoltes mataroní ha volgut transmetre la festa i la disbauxa pròpies de la celebració. Per fer-ho ha jugat amb les formes orgàniques – dibuixades primer a mà i després traçades amb l’ordinador-, donant una forta importància a la presència del color en un primer pla per potenciar l’arrauxament de la festivitat, amb la contraposició amb el fons que ens pot recordar el període de Quaresma.