Prop de 130 persones van assistir ahir a l’Audiència Pública celebrada a Can Marfà, en què el Govern va presentar les principals actuacions municipals previstes per a aquest any, recollides al Pla d’Acció i al Pressupost 2020. L’acte també es va poder seguir en directe pel web municipal i pels canals públics de televisió, ràdio i web de Mataró Audiovisual

L’Audiència Pública va començar amb la presentació, amb un vídeo resum, del Pla de Mandat 2019-2020, que recull les prioritats i compromisos de Govern en els àmbits Estratègia i bona governança, Qualitat urbana i benestar de la ciutadania i Desenvolupament urbà i econòmic.

A continuació, el primer tinent d’alcalde i regidor d’Administració, Bon Govern i Mobilitat, Juan Carlos Jerez, va presentar les línies generals del Pressupost 2020, que puja a 147,66 milions d’euros, 2,1 milions més que a 2019. En canvi, el pressupost consolidat serà de 176,71 milions d’euros, 2,4 milions menys que l’any anterior. Es destinen 19,68 milions a inversions, destacant les partides per posar la ciutat al dia, que preveu actuacions a espai públic i equipaments per import de 6,86 milions, i l’1,5 milions per a accions proposades per la ciutadania mitjançant els pressupostos participatius. El pressupost 2020 continua prioritzant les polítiques adreçades a les persones; incrementa la despesa en neteja i recollida de residus (13,8 milions, 2,2 milions més que al 2019) i seguretat (14,9 milions, 1,9 milions més que l’any anterior), i rebaixa el deute públic i les aportacions a PUMSA.

L’alcalde, David Bote, va explicar els reptes estratègics per al 2020, que passen per tirar endavant el Pla estratègic Mataró 2022, abordar el fet metropolità i reivindicar la capitalitat de la ciutat per posar remei a problemàtiques de mobilitat, seguretat i habitatge, entre d’altres. L’alcalde va destacar els objectius de seguir posant la ciutat al dia i de posicionar estratègicament la ciutat, amb inversions com el Cafè Nou, l’Anella ciclista, el dipòsit Bellavista, els plans de mobilitat, d’habitatge i de millora de polígons i el Pla d’impuls al Centre.

Els regidors del Govern van explicar, a continuació, mitjançant presentacions en vídeo, les prioritats, compromisos i reptes dels seus respectius àmbits. El segon tinent d’alcalde i regidor d’Ocupació i Empresa, Sergi Morales, va explicar les prioritats en matèria de teixit productiu i activitat econòmica per al 2020.

Després de les explicacions del Govern es va obrir un torn de precs i preguntes. Hi van intervenir una desena de ciutadans, amb qüestions relacionades amb l’eficiència energètica, la neteja, l’habitatge, el protocol d’emergència de serveis socials, els recursos destinats a esports, els solars buits, la mobilitat, el tipus d’urbanisme a la zona del TecnoCampus, l’espai agrari de les Cinc Sénies, els problemes generats per la zona d’oci de Pla d’en Boet, l’estat de manteniment del Centre, la seguretat o el Mataró Bus.

L’Audiència Pública és un acte obert a tothom –regulat pel Reglament de Participació Ciutadana de 2012– que té per objectiu implicar els ciutadans en la presa de decisions públiques. Els assistents a l’acte van poder recollir un document de resum de les explicacions del Govern, que es pot consultar al web municipal.

Calendari

El període d’exposició pública del Pla d’Acció i el Pressupost 2020, durant el qual es poden presentar al·legacions, finalitza el 18 de febrer. Les propostes dels assistents a l’Audiència Pública seran tingudes en compte com a al·legacions i es valorarà la seva incorporació al document final.

Audiència Pública

Pla de Mandat 2019-2023

Per altre banda, l’ajuntament ha fet un vídeo explicant el Pla de Mandat 2019-2023. El Pla de mandat 2019-2023 és el full de ruta de l’Ajuntament de Mataró per als propers quatre anys. Assenyala, doncs, el rumb que el Govern municipal vol seguir per aconseguir els objectius plantejats al Pla estratègic Mataró 2022: una ciutat més pròspera, inclusiva, sostenible, neta i segura. A aquests objectius s’hi sumen ara el nou horitzó estratègic que assenyala l’Agenda 2030 i l’aplicació a les polítiques municipals dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i la Nova Agenda Urbana.

Enllaços d’interès