La iniciativa, presentada avui durant una jornada a Cafè de Mar, es dirigeix a joves sense ocupació i que actualment estan sense estudiar. L’objectiu és que trobin feina o creïn solucions empresarials innovadores i transformadores en l’àmbit de l’economia social i solidària

L’alcalde, David Bote, i el regidor d’Ocupació i Empresa, Sergi Morales, han presentat aquest matí a Cafè de Mar el projecte europeu Social NEET. Es tracta d’un nou programa europeu que persegueix la reinserció de joves sense ocupació i que actualment no estan estudiant (“NEET”, en l’acrònim en anglès). Social NEET, doncs, encaixa amb els objectius plantejats en el Pla Estratègic Mataró 2022, que té com a primer repte la lluita contra l’atur i la creació d’ocupació de qualitat.

El projecte està adreçat a persones d’entre 18 i 29 anys –principalment de 25 a 29 anys- que es trobin en aquesta situació. Si participen en aquest projecte tindran l’oportunitat de rebre orientació professional, formació, estades en empreses i assessorament per tal que puguin trobar feina o crear solucions empresarials innovadores i transformadores en l’àmbit de l’economia social i solidària.

SocialNEET posarà el focus en cinc sectors d’ocupació: cultura i turisme, benestar i assistència sanitària, agricultura, programari informàtic i de codi obert, i fonts alternatives d’energia. El projecte també contribuirà a conscienciar de l’impacte que pot aportar la innovació social i l’emprenedoria per fer front a l’atur juvenil i permetrà crear una xarxa experta de cooperació transnacional.

L’espai de referència d’aquest projecte serà Cafè de Mar, epicentre des d’on l’Ajuntament lidera i/o participa de diversos projectes en relació a l’economia social i solidària. Així, el projecte Social NEET neix amb voluntat de sumar-se a les iniciatives que es duen a terme en aquest àmbit i compta amb socis locals com la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró (FUC), l’Ateneu Cooperatiu del Maresme, la Càtedra d’Economia Social del TecnoCampus i el Consell Comarcal del Maresme.

8 països participants

Social NEET està liderat per l’Institut d’Estudis d’Economia Social d’Atenes. A més de l’Ajuntament de Mataró –l’únic ajuntament participant-, també hi prenen part les institucions següents: Development Association of Alto Tamega’s Region (Portugal), Janusz Korczak Pedagogical University in Warsaw (Polònia), University of Primorska (Eslovènia), Rezekne Academy of Technologies (Letònia), Industrial and Business Education and Training Institute – SEV Hellenic Federation of Enterprises (Grècia), Craftsmen Association of Terni (Itàlia), European Network of Cities and Regions for the Social Economy (REVES AISBL) (Bèlgica).

Social NEET està finançat per l’European Economic Area a través de la European Economic Area Agreement (EEAA) i compta amb un pressupost global d’1,98 M €, dels quals 243.712,25 € són per executar a Mataró. La subvenció europea atorgada és de 207.155,41€ (85 % del cost) i l’Ajuntament de Mataró fa una aportació de 36.556,84 €.

Jornada inaugural del Social NEET

El projecte Social NEET s’ha presentat avui en una jornada informativa celebrada a Cafè de Mar. La ponència inaugural “Per què l’economia social i solidària contribueix al futur de la nova activitat econòmica a les ciutats?” ha anat a càrrec de la presidenta de la Cooperativa Abacus, Maravillas Rojo, i del cap del Departament d’Economia Social de l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Rubio. Tot seguit ha tingut lloc una taula rodona sobre l’impacte transformador que poden tenir les iniciatives d’economia social i solidària. La sessió ha estat moderada pel coordinador de la Càtedra d’Economia Social del TecnoCampus-UPF, Ismael Hernández, i ha comptat amb la participació, entre d’altres, de representants de SOM Mobilitat, SOM Energia, B-Swim, el Centre de Formació i Prevenció, la Fundació Unió de Cooperadors o Musicoop, entre d’altres.

Aquesta tarda està previst que la jornada continuï a partir de les 18 h amb una ponència adreçada al públic més jove a càrrec del consultor en emprenedoria i innovació social Javier Velasco, la presentació d’experiències de joves mataronins i un concert del grup Andana.

Durant el proper any i mig, el projecte contempla la realització d’accions com la creació i posada en funcionament d’un punt de trobada NEETS; cursos de formació; tallers de capacitació; o serveis d’assessorament i consultoria per al desenvolupament d’empreses d’emprenedoria, entre d’altres.