El pressupost municipal per al 2020, que puja a 147,66 M €, es va aprovar inicialment ahir en el transcurs d’un Ple extraordinari. Els vots favorables de PSC i En Comú Podem, l’abstenció d’ERC-MES i els vots contraris de Junts per Mataró i Ciudadanos

L’alcalde, David Bote (PSC-CP) i el segon tinent d’alcalde, Sergi Morales (ECPM-ECG), acompanyats del primer tinent d’alcalde i regidor d’Administració i Bon Govern, Juan Carlos Jerez, han presentat aquest matí el pressupost de l’Ajuntament per al 2020 aprovat inicialment ahir en el transcurs d’un Ple extraordinari amb els vots a favor del Govern (PSC-CP i ECPM-ECG), les abstencions d’ERC-MES i els vots contraris de Junts per Mataró i C’s.

El pressupost de l’Ajuntament puja a 147,66 M €, una xifra de partida que és un 1,45 % superior a la de 2019 (+2,1 M €). S’emmarca en l’escenari pressupostari 2020-2023, segons el qual el 2020 caldrà fer front a un desajust previst de 8,8 M €, a què es farà front amb un augment dels ingressos (revisió dels tipus impositius en les ordenances fiscals) i una reducció de la despesa (aplicació del Pla de racionalització per reduir-la en 1,2 M €). El pressupost consolidat –Ajuntament i empreses públiques- serà de 176,71 M €, un 1,34 % inferior al de 2019 (-2,4 M €).

La previsió és rebaixar l’endeutament del grup –Ajuntament, empreses publiques i Consorci de Residus Sòlids Urbans del Maresme- fins assolir una ràtio d’endeutament del 72,36 % al final de 2020.

Més diners per a neteja i seguretat, menys per pagar el deute

Part del desajust pressupostari al qual caldrà fer front aquest 2020 ve motivat per la revisió d’alguns contractes per la millora dels serveis i l’actualització de les condicions, que incrementaran els costos en 3,1 M €. És el cas del contracte de recollida de residus i neteja viària, que s’incrementarà en 2 M € (+25,25 %). Així doncs, la despesa global prevista per a la recollida i tractament de la brossa i la neteja viària serà de 13,79 M €, 2,21 M € més que el 2019. Pel que fa a la neteja d’edificis, equipaments i instal·lacions, s’hi destinaran 543.000 € més que l’any passat.

La partida destinada a polítiques de seguretat i protecció civil també s’incrementa i passa a ser la segona despesa més important de l’Ajuntament. Serà de 14,97 M €, 1,92 M € més que el 2019 (+14,73 %).

Per contra, disminueix un 13,92 % la partida destinada a pagar el deute públic. El 2020 s’hi destinaran 13,34 M €, 2,15 M € menys que l’any passat.

La despesa més important de l’Ajuntament el 2020 seguirà sent per a ensenyament, a què s’hi destinaran 20,07 M € (+2,56 %).

Inversions

Per al 2020 la inversió prevista puja a 19,68 M €, que es finançarà amb nou endeutament (13,5 M €), subvencions (4,42 M €) i estalvi corrent (1,75 M €).

La partida més gran d’inversió serà per posar la ciutat al dia (6,86 M €) -1,36 M € per a actuacions a l’espai públic i 5,5 M € en equipaments-. Alguns exemples són 1,53 M € que es destinaran a enllumenat o 600.000 € per al Pla d’asfaltat.

Altres inversions destacades són, per exemple, 1 M € per al Pla d’Impuls al Centre; 993.338 € per a l’anella ciclista; 672.000 € per al projecte Yes, we rent; o 416.583 € per a actuacions en el tram de l’N-II comprès entre la Riera d’Argentona i la Riera de Sant Simó, entre d’altres.

Els pressupostos participatius compten amb una inversió d’1,5 M € per al 2020.

Calendari

Un cop aprovat inicialment, el Pressupost municipal 2020 estarà en exposició pública durant 15 dies, durant els quals es podran presentar al·legacions i/o aportacions. Abans de l’aprovació definitiva està previst que, el 30 de gener, se celebri l’Audiència Pública.

Roda de Premsa del Govern respecte als pressupostos 2020

Comunicat d’Esquerra Republicana – MES

Des del grup municipal d’Esquerra Republicana – MES, fan una valoració negativa de la proposta inicial dels pressupostos de Mataró, aprovats ahir al ple.

Per ERC-MES tota acció de govern, i els pressupostos especialment, hauria d’anar enfocada en tres grans reptes de ciutat que recull el conegut Mataró 2022.

  1. Lluita contra l’atur i creació d’ocupació de qualitat

  2. Igualtat d’oportunitats per la cohesió social i territorial

  3. Imatge, reconeixement i promoció de la ciutat

Ni el pressupost, ni el Pla de Mandat, ni tampoc una gran part de les inversions que proposa el govern, responen suficientment a aquests tres eixos, ni transmeten tampoc cap model de ciutat, segons indica el grup municipal.

De la mateixa manera tampoc veuen accions concretes per solventar el problema creixent de desigualtat social i territorial derivada de la crisi econòmica a la nostra ciutat.

Destacan cinc mancances, que pel grup de la oposició d’esquerres son tan imprescindibles com urgents per abordar els tres reptes comentats.

1- No han vist al pressupost cap dotació especial als Plans Integrals de Cerdanyola ni de Rocafonda, ni cap Pla de desplegament d’agents cívics als carrers ni tampoc de la Policia de Barri

2- No es planifica l’habitatge fins a final de mandat, la qual cosa els hi sembla intolerable. Com tampoc veuen reflectit, al pressupost, el compromís adquirit pel ple de garantir un 30% d’habitatge social de les noves promocions.

3- No veuen tampoc cap partida destinada a resoldre el col·lapse d’expedients pendents pel que fa el Departament de llicències, fet que debilitat la reactivació econòmica.

4- Més enllà del Pla a d’Impuls del Centre, que ja és insuficient en algunes de les competències, no veuen tampoc una política de promoció del comerç local del conjunt de la ciutat. Creuen doncs que cal potenciar els eixos comercials del conjunt de la ciutat.

5- Més enllà de la millora en les condicions laboral dels treballadors de la Neteja, no entenen l’increment del cost del contracte de la neteja, que es situarà com la tercera despesa més important de la ciutat.

En resum, creuen que tota acció de govern municipal ha d’anar enfocada en aquests eixos.

Des del grup d’Esquerra Republicana – MES, presentaran les al·legacions pertinents per avançar en aquesta línia ja han esmentat.

Comunicat de Junts per Mataró

En el Ple Municipal el portaveu de Junts per Mataró, Alfons Canela, ha lamentat que, la solidesa d’aquest govern entre PSC i En Comú Podem que gaudeix d’una majoria àmplia, no aprofiti aquest fet per treballar en projectes clau per la ciutat

En un comunicat, Junts per Mataró diuen que es presenta aquest pressupost després de la precipitada aprovació de les Ordenances Fiscals per part d’aquest govern. S’esperaria que aquest govern fes ús de la seva folgada majoria en presentar un projecte ambiciós i valent, i no per aprovar a corre cuita els temes o presentar d’un dia per l’altre plans de mandat, fent un ús matusser d’aquesta majoria. La democràcia també és debatre i contraposar arguments. Esperen que durant el mandat canviï aquesta dinàmica.

Segueixen dient que fins al moment, l’atur ha millorat perquè es va a remolc d’una dinàmica general on Mataró està a la cua de les grans ciutats metropolitanes. Sembla que el partit socialista s’ha atrinxerat a la poltrona, darrera la feinada que es fa per part del cos tècnic d’aquest ajuntament i no es concreten inversions, solament amortitzem deute i prioritzen inversions interessades i electoralistes, zero diàleg amb els altres partits polítics i, pitjor, cap diàleg amb la ciutadania i ja veurem què passa amb els pressupostos participatius.

Veuen un pressupost de mínims, sense ambició, enfocat sobretot a racionalitzar i ordenar deute però que no servirà per dinamitzar àmbits com la cultura ni la ciutat en general. Les promeses per millorar el benestar social de joves i nouvinguts se les emporta el vent ja que no veiem que vagin acompanyades d’unes partides pressupostàries corresponents a aquestes necessitats. Sense recursos és impossible desenvolupar res per revertir la situació d’exclusió social que es viu en barris com Rocafonda o Cerdanyola.

Continua el comunicat dient que tenint en compte la importància de l’Àrea de Benestar Social, si realment ens creiem que volem tenir una ciutat resilient i cohesionada, ens espanta que un govern que es pretén dir d´esquerres aposti per mantenir la clientela i no fer realment polítiques de benestar i atenció social i més tenint en compte el dèficit de personal que hi ha per poder millorar la qualitat de l’atenció a les persones i la respostes adequades a les necessitats de la ciutat.

Pel que fa a promoció econòmica, Junts per Mataró diu, si ens creiem els objectius del Pla 2022 i pretenem lluitar contra l’atur i crear ocupació de qualitat, doncs l’aposta que fa aquest govern al respecte és més aviat minsa i no se’n concreten accions per dur a terme. Pel que fa al comerç, la inversió real es queda en 1M€ i no es veu una política de promoció del comerç local de tots els eixos comercials de la ciutat. Ens trobem, com ja ens hem acostumat, amb una saturació de plans estratègics i prioritats de govern però amb poques decisions per començar a tancar alguna de les carpetes importants de ciutat. Seguirà l’agonia del pla de El Corte Inglés, l’ampliació del Mataró Parc, el model de gestió del comerç urbà, el futur de la Plaça Gran, el destí del Triangle dels Molins i com a gran ciutat catalana seguirem perdent rellevància en el nostre entorn.

Finalitzen dient que des de Junts per Mataró presentaran al·legacions en tot allò que creuen que té un dèficit d’inversió i demanaran el compliment dels compromisos adquirits com, per exemple, la integració de la biblioteca popular de la Fundació Iluro a la xarxa municipal de biblioteques i posteriorment a la xarxa de la Diputació de Barcelona i també l’estudi i planificació de futur de la Illa de Can Cruzate.

Comunicat de Ciudadanos

La portaveu de Ciutadans, Cristina Sancho, s’oposa a l’aprovació d’uns pressupostos que estan basats en un increment massiu d’impostos i una inversió focalitzada en el centre de Mataró. A més, aquests pressupostos llastraran l’economia de les famílies de Mataró

Cristina Sancho, ha explicat la seva orientació del vot “no donarem suport a uns pressupostos que estan basats en una pujada massiva d’impostos” assenyalant que “el govern soci-comunista ens presenta uns pressupostos reaccionaris ancorats en el passat”. La portaveu taronja ha manifestat el seu rebuig als pressupostos exposant que “dins de la partida de personal l’apartat que més ha incrementat ha estat el d’òrgans de govern amb un 33%, rebaixant altres partides com les de cultura i esport i comerç, turisme i empresa suposant un llast econòmic per a la nostra ciutat”.

Sancho ha assenyalat que el 58% de les inversions van destinades a tasques de manteniment mentre que el 42%van destinats a inversió real a la ciutat”. La poca inversió en els barris ha fet que la portaveu de Cs manifesti que “la majoria de les inversions vagin destinades al centre” com el Pla d’Impuls del Centre, Cafè Nou o una oficina al ciutadà en Ca Xammar. Davant això, Sancho ha assenyalat que “suposa un greuge per al ciutadà que es desplaça al centre per a fer els tràmits, recollir als seus fills del col·legis… haver de pagar zona blava o aparcament degut a la conversió en zona de vianants del centre i a la pujada de tarifes dels aparcaments públics”.

Finalment, Sancho ha volgut recalcar que des de Ciutadans “apostem per un enfocament progressista que porti a Mataró cap al futur i no ens deixi ancorats en el clientelisme i la política de amiguets, i en una ciutat dinàmica i activa tant per a les empreses com per als seus ciutadans.