L’arribada aquesta nit i matinada d’un nou front de precipitacions intenses pot seguir provocant incidències a la ciutat, malgrat la millora pel que fa al vent. Per aquest motiu, l’Ajuntament manté activat el Pla bàsic d’emergències municipal amb la previsió que la situació meteorològica es normalitzi definitivament demà al matí i es pugui aixecar la suspensió de les activitats a l’aire lliure.

Des del passat diumenge, l’Hospital de Mataró ha atès 19 persones veïnes de la localitat per ferides relacionades amb el temporal Glòria, segons ha informat a l’Ajuntament el centre hospitalari. Les atencions han estat per caigudes a la via pública, accidents de trànsit, despreniments i la caiguda d’un arbre sobre un vehicle. Aquest matí quedaven ingressades quatre persones per fractures diverses.

Fins a les 15 h, la Policia Local havia registrat 325 incidències a Mataró relacionades amb el temporal. Durant la passada matinada i el dia d’avui, els problemes més destacats han estat les filtracions d’aigua als immobles i equipaments, problemes amb enllumenat i cruïlles semafòriques, afectacions a la mobilitat per acumulació d’aigua i sorra als vials i talls d’electricitat.

Pel que fa a l’arbrat viari, des de l’inici del temporal el passat diumenge han caigut o resultat danyats 195 arbres (78 arrencats pel vent). Un cop passada l’alerta per vent, avui s’han reobert els Jardins de l’Escorxador i demà es preveu fer el mateix amb la resta de parcs, exceptuant el recinte vell del Parc Central fins que es pugui fer una valoració de l’afectació a l’arbrat d’aquesta zona verda.

S’han comptabilitat incidències a 43 equipaments municipals, només tres dels quals han estat tancats avui: la Piscina Municipal per l’afectació a la coberta, el Centre Cívic Molins per manca de subministrament elèctric i filtracions d’aigua, i l’aparcament de plaça de les Tereses per avaria elèctrica. L’Ajuntament prioritzarà les reparacions necessàries a 17 centres educatius amb algun tipus d’afectació (façana, coberta, filtracions i acumulacions d’aigua). Malgrat les incidències detectades, tots els centres educatius de Mataró han reprès les classes durant el dia d’avui. L’Ajuntament farà seguiment de les incidències detectades en immobles privats.

Pel que fa als vials, a primera hora del matí els accessos a la ciutat des de la C-32 a Mataró Oest han estat tallats per acumulació d’aigua a la plaça de la Gran Bretanya. Pel mateix motiu ha estat tallada la carretera N-II a la rotonda d’Elisabet Cristina de Brunsvic. Un cop normalitzada la situació, en aquests moments queden tallats al trànsit el passeig Marítim, per la inundació dels passos subterranis i els desperfectes a la façana litoral i el carrer de Santa Teresa, pel perill de caiguda de la part de la façana que es mantenia en peu d’una casa esfondrada abans de Nadal. Preventivament estan tancats els accessos a les rieres de Sant Simó i d’Argentona per l’avís d’aiguats.

L’Ajuntament està treballant també per resoldre les incidències que es van detectant a l’enllumenat públic (s’ha treballat en una vintena de quadres i s’està revisant la xarxa per minimitzar fallades) i a la xarxa semafòrica.

Aquesta nit s’obrirà per tercera nit consecutiva l’alberg de Can Soleret per atendre persones sense sostre.

Consells d’autoprotecció per acumulació de pluja

Especialment:

  • Reviseu la teulada i mantingueu nets els baixants i desguassos d’aigua de pluja, especialment als patis o als terrats dels edificis.
  • No travesseu cap riu, ni riera, ni zona inundada. Actualment tancades per precaució.
  • No us apropeu a esculleres, espigons i passejos marítims, les onades us poden arrossegar. Actualment tancat per precaució.

Consells específics:

A casa:

  • Tanqueu portes i finestres i obtureu totes les escletxes possibles.

A l’exterior:

  • Si heu d’agafar el vostre vehicle, circuleu preferentment per les rutes principals i les autopistes. Modereu la velocitat i mantingueu les distàncies de seguretat.
  • Allunyeu-vos de les rieres, dels torrents i de les zones que es poden inundar, i no hi estacioneu el vehicle. No us quedeu als ponts perquè aquests poden caure.
  • No travesseu cap riu, ni riera ni zona inundada. Encara que no ho sembli, els cotxes poden flotar amb poca alçada d’aigua i ser arrossegats amb facilitat. L’accés a les rieres de Sant Simó i Argentona està tancat per precaució.
  • No accediu als punts del litoral afectats per l’onatge fort ni als llocs on les onades trenquin amb força. Respecteu els tancaments d’accés a aquests punts, hi són per a la vostra seguretat.

Preneu consciència del risc i extremeu les mesures d’autoprotecció. Consulteu les xarxes socials oficials, escolteu la ràdio i la televisió i consulteu els webs d’informació meteorològica i viària.

  • Trànsit: Portal de la mobilitat: www.mobilitat.net
  • Servei Català de Trànsit: www.gencat.cat/transit
  • Servei Meteorològic de Catalunya: www.meteo.cat

Recordeu, si necessiteu ajut truqueu al 112 i seguiu sempre les indicacions de les autoritats.