“La mediació reparadora: accions reparadores amb joves a Mataró” és el projecte de l’Ajuntament de Mataró reconegut amb el Premi ADR Justícia 2019 a la millor pràctica en mediació i altres mitjans de resolució de conflictes impulsada per l’administració local de Catalunya. Aquest reconeixement arriba durant la Setmana europea de la Mediació quan l’Ajuntament participarà en una xerrada amb l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Mataró, el 24 de gener, i a una jornada organitzada per la Diputació de Barcelona, el 27 de gener

El projecte de l’Ajuntament, que va començar a posar-se en pràctica l’any 2013, és un model d’intervenció amb joves que han rebut una sanció fruit del incompliment de l’Ordenança de Civisme. Sota el títol “La mediació reparadora: accions reparadores amb joves a Mataró” aquest model d’intervenció té com a objectiu situar a la persona jove com a protagonista activa del procés. El jove, que s’acull a la mesura alternativa, té la possibilitat de dissenyar, juntament amb els tècnics mediadors, un programa personal restauratiu com una eina de transformació i creixement personal i comunitari.

Com a servei de mediació es va decidir afrontar l’encàrrec de gestionar les mesures alternatives a la sanció econòmica. Una mirada, un canvi de paradigma que afronta els conflictes i també “les transgressions”, com una oportunitat de millorar la comunitat, les persones i les seves relacions, i alhora actua com un procés educatiu en sí. Una oportunitat perquè la persona jove es responsabilitzi, reflexioni i proposi accions dirigides no tan sols a la reparació sinó també a la seva pròpia millora com persona, que siguin satisfactòries per a ella mateixa, el seu nucli familiar i la comunitat en general.

Una oportunitat per a la família per a responsabilitzar-se, posar sobre la taula i rebre acompanyament en situacions que en moltes ocasions generen malestar i no se saben gestionar. I també per a la comunitat per  participar i implicar-se en respostes educatives a les transgressions,  participant-hi des de la coresponsabilitat.

Aquest projecte ha estat guardonat, ex aequo amb el projecte: “Transforma’t a Bon Pastor” de l’Ajuntament de Barcelona, amb el Premi ADR Justícia 2019 de la Generalitat de Catalunya a la millor pràctica en mediació i altres mitjans de resolució de conflictes (ADR) impulsada per l’administració local de Catalunya.

Des de l’inici del projecte, el mes de maig del 2018, s’han gestionat 78 casos. I des del curs 2017-2018, s’ha aplicat el mateix model quan els joves cometen infraccions  a l’àmbit escolar. Aquesta darrera iniciativa es troba en fase de consolidació i adequació en tant que incorpora nous agents en el procés restauratiu, el/la tutor/a i la comunitat educativa. En el curs 2018-2019 van ser tres els centres escolars que han implementat aquest projecte i, des del curs 2017-2018 un total de 18 alumnes han participat d’un procés mediació reparadora en el centre educatiu.

Setmana de la Mediació

El Premi ADR Justícia 2019 s’entrega el 21 de gener, Dia Europeu de la Mediació, en un acte on es reconeixen treballs de recerca i iniciatives pràctiques en l’àmbit de la mediació i altres mitjans de resolució de conflictes.

El Servei de Mediació de l’Ajuntament de Mataró també té previst participar, el 24 de gener, en l’acte de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Mataró “Seguim impulsant la mediació” que es farà a Can Palauet, a les 11h.

I el 27 de gener, també està previst participar en la jornada de la Diputació de Barcelona: “El reconeixement i el vincle, motors de convivència”. En concret la cap de secció de Polítiques de Ciutadania i Convivència, Laia de Balanzó, moderarà i dinamitzarà la taula rodona: “Experiències de la mediació en la promoció de la convivència en els entorns de proximitat”.