Les incidències registrades a Mataró en les darreres hores a causa del temporal i l’empitjorament de les condicions meteorològiques previst fins a dimecres han portat a activar el Pla bàsic d’emergències municipal del Document únic de protecció civil municipal. Fins a última hora d’ahir diumenge s’havien produït quatre ferits de caràcter lleu a la ciutat, en un accident de trànsit, per la caiguda d’una palmera i de material procedent d’una obra

La Policia Local, Bombers de la Generalitat, el Servei d’Emergències Mèdiques i diferents serveis municipals (Protecció Civil, Equipaments Municipals i Espais Públics, entre altres) atenen des d’ahir les nombroses incidències provocades pel fort vent a la ciutat. Fins a la passada mitjanit, la major part de les actuacions estaven relacionades amb la caiguda a la via pública d’arbres i branques, mobiliari urbà (senyals, semàfors, tanques), o altres elements com antenes o vidres caiguts.

Una persona va resultar ferida lleu per la caiguda d’una palmera sobre un vehicle estacionat al passeig del Callao ahir a la tarda, i dues més al vespre per la caiguda de material procedent d’una obra, també sobre un altre vehicle, al carrer de la Unió. El SEM va informar del trasllat hospitalari d’un home a causa d’un accident de moto també a causa del fort vent.

El temporal està afectant especialment a l’arbrat viari. A banda de la palmera caiguda al passeig del Callao, durant la tarda d’ahir va caure també una altra palmera del front marítim sobre les vies del tren, que va ser retirada per Bombers. L’exemplar que hi havia a la plaça de Can Xammar també es va trencar per l’acció del vent.

Hi ha hagut afectacions destacades en equipaments municipals. A la Piscina Municipal el vent ha provocat un forat d’un metre quadrat en el sostre de l’equipament. A l’Hospital, va trencar ahir al vespre el finestral d’una de les habitacions. En cap dels dos casos s’han hagut de lamentar ferits. L’Ajuntament va activar ahir equips de treball i neteja especials per atendre les diferents incidències registrades, que avui es començaran a valorar.

Les previsions meteorològiques alerten d’un empitjorament de la situació durant les properes hores, amb el manteniment del vent, fort onatge (les onades poden arribar a 7-8 metres), pluges continuades i abundants, i un descens brusc de les temperatures que avui farà baixar la cota de neu fins als 200 metres. Es preveu que el temporal duri fins al proper dimecres, però la situació pot ser canviant, per la qual cosa es recomana estar informat de les possibles variacions.

Pel que fa als consells d’autoprotecció, cal recordar especialment:

  • No us apropeu als espigons, esculleres i passeigs marítims per evitar el risc de caiguda pel fort temporal marítim.
  • Retireu de balcons i terrasses qualsevol objecte que el vent pugui fer caure. Reviseu l’estat de tendals i elements subjectats a la façana.
  • Eviteu passar, i sobretot deteniu-vos, sota els arbres. Mentre duri l’episodi de ventades no aneu a zones boscoses ni a parcs.
  • Limiteu els desplaçaments en vehicle privat. Si heu de conduir, agafeu ben fort el volant, porteu cadenes, mantes, llanterna i bateria extra de mòbil.
  • Davant d’una situació de perill, truqueu al 112.

Tres dies de temporal de mar, vent, pluja i neu

Durant l’episodi, que durarà com a mínim fins dimecres, es preveuen onades màximes de més de 7 metres, quantitats de pluja de més de 200 mm, neu a cotes baixes i acumulacions de neu nova de més d’1.5 metres a les cotes altes del Pirineu Oriental.

Els models meteorològics indiquen que aquesta situació es podria mantenir durant dimecres, amb una cota de neu que ja estaria per sobre dels 1300 metres arreu.

Durant l’episodi sencer, les acumulacions de precipitació més importants es preveuen a la meitat est i a la resta del litoral i del prelitoral. En aquestes zones els registres de pluja podran superar els 100 mm i localment els 200, especialment a punts de l’interior del quadrant nord-est on, a més, es podran acumular més de 20 cm de neu per sobre dels 1.000 metres, així com a la zona del Massís del Port. A més, al Pirineu i al Prepirineu Oriental, així com a la serralada Transversal, es podran acumular més de 50 cm de neu nova per sobre dels 1.400 metres i més d’un metre i mig per sobre dels 2.000 metres.

A banda, el vent de gregal i llevant serà fort i produirà un destacat temporal marítim a tota la costa, amb onades màximes que podran arribar fins als 7 o 8 metres d’alçada.

Per aquest motiu el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos per neu, vent, onatge i acumulació de pluja.

Tot i això, petits canvis en la situació de la depressió produirà diferències notables en la situació meteorològica. A causa d’aquesta possible variació caldrà seguir amb atenció les següents actualitzacions de la predicció.

Més informació a www.meteo.cat i a les xarxes socials

Nota de premsa de la Generalitat