En el marc de la Festa pels drets del col·lectiu LGTBI “De tots colors”, acte organitzat al voltant del Dia Internacional pels Drets del Col·lectiu LGTBI, que va tenir lloc el passat 28 de juny a Can Xammar, l’Associació Enlleura’t va liderar la pintada de cinc bancs urbans amb els colors de la bandera del col·lectiu LGTBI i en la qual van col·laborar altres entitats com Mataró LGTBI+ o la Xarxa d’Espais Joves de Mataró. Aquests 5 bancs s’han instal·lat als equipaments juvenils de la ciutat per donar donar visibilitat a la diversitat afectiva i sexual i contribuir a fer dels equipaments juvenils espais segurs i lliures de LGTBIfòbia.

Els bancs es troben a l’Espai Jove La Llàntia, a l’Espai Jove Rocafonda-El Palau, a l’Espai Jove Cerdanyola, a l’Espai Jove Pla d’en Boet i, també, a la Plaça de Miquel Biada, davant de l’Oficina Jove del Maresme – Sidral.

Mataró forma part de la Xarxa de Municipis LGTBI de Catalunya des del juny del 2017. Aquesta xarxa té per objectiu el desenvolupament de polítiques públiques adreçades a assegurar els drets i les llibertats de totes les persones més enllà de les seves identitats, expressions de gènere o orientacions afectives i sexuals. També es constitueix com un espai de treball en el qual compartir experiències i coneixements, i sumar sinergies per incrementar la capacitat conjunta d’acció política i social.

Les polítiques LGTBI que es despleguen a la ciutat tenen com a objectius principals: conèixer les realitats de les persones LGTBI de la ciutat, visibilitzar la diversitat d’identitats de gènere i d’opcions sexuals, treballar per la prevenció de la discriminació (LGTBIfòbies) i atendre les persones que pateixen o han patit discriminacions per raó d’orientació sexual o identitat de gènere. El 15 de gener de 2019, la Direcció General d’Igualtat i l’Ajuntament de Mataró van signar l’acord per al desenvolupament del Servei d’Atenció Integral (SAI) d’àmbit local que dona resposta a la Llei 11/2014, de 10 d’octubre, per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. El SAI ofereix informació, acompanyament i suport en referència a qualsevol necessitat que presenti la ciutadania en referència a la diversitat afectivosexual i de gènere, així com també el suport a les entitats del territori.

Des dels Espais Joves es treballa la perspectiva de gènere de forma integral, transversal i interseccional. L’any 2016 es va començar a treballar en el projecte “La Xarxa d’Espais Joves de Mataró, equipaments juvenils amb perspectiva de gènere”, un projecte sorgit del procés col·laboratiu i de treball en xarxa entre diferents professionals de la comarca del Maresme, a iniciativa del Consell Comarcal del Maresme i en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya. En el marc d’aquest projecte es treballa la diversitat afectiva i sexual. Aquest projecte ha estat reconegut com a bona pràctica per part de l’Associació Catalana de Professionals de Polítiques de Joventut (ACPPJ) i per la Federación Española de Municipios i Provincias (FEMP).

Des de l’Oficina Jove del Maresme – Sidral també es porten a terme campanyes d’informació i sensibilització amb l’objectiu d’afavorir el dret a la igualtat i la no discriminació per motius d’orientació sexual i identitat o expressió de gènere i promoure el respecte per la diversitat afectiva i sexual.